Spune povesti copiilor in fiecare seara: beneficiile povestilor pentru dezvoltarea emotionala a copilului

Spune povesti copiilor in fiecare seara: beneficiile povestilor pentru dezvoltarea emotionala a copilului

Spune povesti copiilor in fiecare seara: beneficiile povestilor pentru dezvoltarea emotionala a copilului

Povestile sunt o parte importanta a copilariei. Pentru ca ele dau libertate imaginatiei copilulu si il fac sa se simta fericit si liber in universul sau de copil. De aceea, cititul povestilor este o modalitate excelenta buna de a petrece timp de calitate cu copilul tau. Asta nu inseamna ca parintii trebuie doar sa citeasca. Puteri face mult mai mult. Puteti juca scenete inspirate din cartile de povesti, puteti juca anumite personaje, puteti sa il intrebati cum ar fi facut el in diverse scenarii....

Spune povesti copiilor in fiecare seara: beneficiile povestilor pentru dezvoltarea emotionala a copilului.

- veti citi:
Copiii adora serile de povesti
De ce este cititul important pentru bebelusi dar si pentru copii?
Cateva avantaje
Asta nu inseamna ca parintii trebuie doar sa citeasca
Povestile influenteaza adesea viziunea copilului asupra lumii
Alegerea povestilor
Te-am inspirat? SPUNE DA povestilor in fiecare seara!

Copiii adora serile de povesti

Povestile sunt o parte importanta a copilariei. Pentru ca ele dau libertate imaginatiei copilulu si il fac sa se simta fericit si liber in universul sau de copil. De aceea, cititul povestilor este o modalitate excelenta buna de a petrece timp de caltiate cu copilul tau. In plus, povestile ajuta la dezvoltarea limbajului, dezvoltarii creierului si inteligentei emotionale.

De ce este cititul important pentru bebelusi dar si pentru copii?

Povestile, discutiile despre personajele de basm si cantecelele legate de povesti ii ajuta pe copii sa se familiarizeze cu sunete, cuvinte, vocabularul si atmosfera cartilor. Toate acestea dezvolta abilitatile de alfabetizare timpurie, ajutandu-l sa citeasca mai tarziu in viata.

Cateva avantaje ...

Citind povesti copilului il ajuti sa isi dezvolte, ii stimulezi curiozitatea si contribui la dezvoltarea creierului. Ilustratiile interesante si modelele de cuvinte - cum ar fi rimele - il ajuta sa gandeasca si sa inteleaga tiparele de limbaj.

Explorarea povestilor il ajuta sa invete diferenta dintre "real" si "ireal", dar si sa-si dezvolte propriile idei si scenarii.


De asemenea povestile vor imbunatati creativitatea al copilului, care este un avantaj imens pentru el in viitor.

Lectura sau povestile pot fi, de asemenea, metode sigure de a explora emotii puternice, care pot ajuta copilul sa inteleaga schimbarea, dar si evenimente noi sau infricosatoare. Cartile despre mersul la dentist sau la spital, il ajuta sa invete despre lumea din jurul lui.

Lecturarea povestilor impreauna - sunt momente speciale care aduc beneficii si pentru parinti, ajutand la construirea unei relatii speciale parinte - copil, si formand baza abilitatilor sociale, de comunicare si interpersonale ale copilului.

Asta nu inseamna ca parintii trebuie doar sa citeasca

Asta nu inseamna ca parintii trebuie doar sa le citeasca povesti. Pot face mult mai mult. Puteti juca scenete inspirate din cartile de povesti, puteti juca anumite personaje, puteti sa il intrebati cum ar fi facut el in diverse scenarii....

Exploreaza impreuna cu copilul carti ilustrate si pune-i intrebari, arata-i, explica-i. Copilul va invata prin vizionare si prin punerea in scena.

Povestile influenteaza adesea viziunea copilului asupra lumii

Recent, au existat o multime de discutii despre basme, daca sunt sau nu potrivite pentru copii. Mai ales basmele lungi, cum ar fi Fratii Grimm. Asta rezulta din unele studii care au fost efectuate cu privire la efectele fictiunii si cartilor pentru copii, cu privire la dezvoltarea copilului. S-a descoperit ca povestile la care este expus un copil, ii pot influenta adesea viziunea asupra lumii mai tarziu in viata.

Lucru ce poate aduce cateva probleme. Prima dintre acestea fiind faptul ca multe dintre povestile mai vechi incorporeaza teme dedicate mortii, a suferintei. Dar, exista si a doua incorporare, care are de-a face mai tarziu cu filmele Disney bazate pe aceste basme, care aduc multa fericire, iar astfel copiii sunt indusi in eroare, crezand ca mereu, totul se va termina cu bine.

Alegerea povestilor

Cand selectezi povestile potrivite pentru copilul tau, primul lucru pe care trebuie sa il faci intotdeauna este sa le citesti pe cont propriu. De abia atunci poti decide daca este potrivita si pentru copilul tau.

Deciziile pe care le iei vor sfarsi prin a afecta copilul, astfel incat, acestea sunt intotdeauna importante, chiar si atunci cand nu te gandesti la asta. Este important sa alegi povesti care promoveaza responsabilizarea copilului, sau visele sale, chiar daca sunt fictiune sau nu.

Asa ca tine minte, un basm va afecta copilul, dar ai posibilitatea de a alege acel basm, drept urmare si ce efect va avea asupra lui. Alege cu atentie! Aici poti gasi multe povesti in format electronic.

Te-am inspirat? SPUNE DA povestilor in fiecare seara!

Citeste in fiecare seara o poveste frumoasa copilului tau. Apoi, fii tovarasul lui de joaca in fiecare seara. Voia buna si relaxarea de acasa il va face pe copil tot mai increzator in sine.

Teatrul si magia sa: cum stimuleaza imaginatia copilului si il face mai sigur pe el

Teatrul ii ajuta pe copii sa inteleaga mai bine viata pentru ca teatrul este o versiune mai sofisticata a unor instincte umane de baza, asa cum este mima sau identificarea cu personajele din povesti. Iar pentru un copil, teatru este o parte a rutinei de fiecare zi. Probabil ca ai asistat deja la punerea copilului intr-un rol, fie real sau imaginar. Teatrul este o parte a vietii iar copilul stie acest lucru inca din primii ani ai vietii.
Dar sa vedem ce ii face pe copii sa isi doreasca sa mearga la teatru ...

Iata cum stimuleaza teatrul imaginatia copilului si cum poti tu, ca parinte sa participi la acest joc benefic pentru imaginatia si independenta sa.

Viata de scolar: cum ne ajutam copilul sa fie social si creativ

Copilul simte nevoia unui transfer de afectiune odata cu inceperea scolii. Pentru a putea face fata procesului de invatare este necesar ca parintii sa ii acorde timp de calitate pentru a-l face mai increzator in propriile emotii si pentru a-l ajuta sa isi faca noi prieteni. Incurajand copilul sa fie creativ, il ajutam de fapt sa fie mai social si sa se integreze mai usor vietii de scolar.

Iata cateva sfaturi practice pentru a face din acest inceput de an scolar o sansa in plus pentru copilul tau pentru mai multa independenta si placere la scoala.

Despre increderea in sine a copilului tau, merita citit si:

Media Digitala in viata copilului: intre distractie, violenta si prea mult timp petrecut in interior
Primele responsabilitati ale copilului: de ce e important sa ne implicam copilul in treburile casnice
Cum asisti la o criza de furie a copilului si ce trebuie sa stii
Copiii urasc sa auda cuvantul NU: ce trebuie sa stii si de ce este important sa ai la indemana alternative explicate
Cine stabileste ora de somn a copilului?

Comunitate si grupuri de suport

Cabinetul Psi - Psihologie

Forum specializat de psihologie. Intrebari si raspunsuri la intrebarile ce ne framanta.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII