Obsesia parintilor pentru postarea pozelor cu copiii lor pe retele sociale

Obsesia parintilor pentru postarea pozelor cu copiii lor pe retele sociale

Obsesia parintilor pentru postarea pozelor cu copiii lor pe retele sociale

  • Postezi des poze cu copilul tau pe retele sociale? Oare lui ii va place acest lucru peste ani? Stii acea poza in care copilul tau alearga in scutec sau este furios? Gandeste-te inainte de a o posta pe Facebook. Acesta este sfatul autoritatilor franceze, care, ca parte a legilor de stricta confidentialitate ale tarii, au avertizat parintii din Franta ca s-ar putea confrunta cu amenzi de pana la 45.000€ (35.000£) si un an de inchisoare pentru publicarea fotografiilor intime ale copiilor lor pe site-urile sociale, fara permisiune.

- veti citi:
Unde sunt albumele de poze de alta data?
Amenzi pentru parintii care posteaza poze cu copiii lor
Tinerii sunt ingrijorati
45% din parinti nu si-au verificat niciodata setarile de confidentialitate
Fotografiile se pot sterge
Parintii devin obsedati de poze
Parenting in era digitala: alfabetizarea digitala a parintilor
Facebook - sursa invidiilor si a nefericirilor online
Despre copiii nostri si Internet

Unde sunt albumele de poze de alta data?

Pozele pastrate candva in albumele foto de familie sunt acum impartasite intregii lumi. Insa, oare parintii isi dau seama ca este posibil ca in viitor acest lucru sa nu fie apreciat de copii?

Amenzi pentru parintii care posteaza poze cu copiii lor

Stii acea poza in care copilul tau alearga in scutec sau este furios? Gandeste-te inainte de a o posta pe facebook. Acesta este sfatul autoritatilor franceze, care, ca parte a legilor de stricta confidentialitate ale tarii, au avertizat parintii din Franta ca s-ar putea confrunta cu amenzi de pana la 45.000€ (35.000£) si un an de inchisoare pentru publicarea fotografiilor intime ale copiilor lor pe site-urile sociale, fara permisiune.

Este un proiect dezvoltat cu scopul de a oferi o pauza de gandire multor parinti obisnuiti sa impartaseasca in mediul virtual social detalii despre viata copiilor lor. Un studiu din 2015 realizat de compania de internet Nominet a descoperit ca parintii din Marea Britanie posteaza anual aproximativ 200 de fotografii cu minunile lor sub varsta de cinci ani, ceea ce inseamana ca un copil va detine in jur de 1000 de fotografii online inainte de a cincea aniversare.

Poza ta preferata cu copilul stand pe olita pentru prima data s-ar putea sa nu fie si imaginea lui preferata cu el insusi atunci cand va avea 13 ani” spune autorul studiului si psihologul pentru copii Catherine Steiner-Adair.

Data fiind tineretea relativa a celor din mediul socio-virtual, este greu de spus exact cum cresterea in mediul online ar putea afecta copiii, insa exista preocupari legate de incalcarea drepturilor de confidentialitate, siguranta si securitate (de exemplu, furznizarea de informatii care ar putea fi folosite de cineva pentru a fura identitatea copilului tau), si predispunerea copiilor la a fi intimidati.

Viata este expusa prea mult

Profesorul Nicola Whitton de la Universitatea Metropolitan din Manchester, Marea Britanie -  se afla in randul persoanelor care prezic probleme. “Cred ca intentionez sa obtin o reactie de peste ani a tinerilor care vor realiza ca intreaga lor viata, din ziua in care s-au nascut, este disponibila in mediul virtual.” Un studiu recent al Universitatii din Michigan a descoperit ca tinerii cu varsta intre 10 si 17 ani “erau intr-adevar ingrijorati” de modurile in care parintii impartasesc in mediul online viata propriilor copii.

Parintii trebuie sa faca ceea ce este bine pentru ei, dar sa fie constienti de faptul ca al lor copil reprezinta o alta persoana, o alta fiinta umana distincta de ei, care poate nu le va multumi pentru asta in 15 ani de zile.”

“Poate parea greu, insa sfatul meu ar fi sa nu puneti poze online cu ei pana cand nu vor ajunge la varsta potrivita la care sa puteti discuta cu copiii despre aceasta,” spune Whitton.

Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa purtati o conversatie serioasa de fiecare data cand surprinzi cu aparatul de fotografiat un moment magic pe care doresti sa il impartasesti si celorlalti, spune profesorul Sonia Livingstone de la Scoala de Economie din Londra.

“Daca parintii pot fi deschisi fata de copii cu privire la ceea ce doresc sa posteze online, cu cine si de ce, acest lucru nu se va transforma intr-o prabusire luciferica la fiecare postare.”

45% din parinti nu si-au verificat niciodata setarile de confidentialitate

Ea le sugereaza parintilor sa se gandeasca la persoanele exacte carora le impartasesc intimitatile, pentru ca 50 de prieteni este un lucru, iar 500 de oameni necunoscuti reprezinta un cu totul alt lucru. Studiul recent al companiei Nominet a aratat ca 45% din parinti nu si-au verificat niciodata setarile de confidentialitate ale contului de facebook.

Fiecare trebuie sa ia in considerare nevoile propriei persoane si ale celorlalti intr-un mod deschis, pastrandu-si in minte ideea ca lumea digitala este in schimbare, ca imaginile sunt postate permanent, si ca normele si conditiile de distribuire se schimba toate in moduri imprevizibile,” spune Livingstone.

Postarile virtuale nu sunt in mod inerent daunatoare pentru copii; distribuirea pozelor poate fi benefica pentru copii, de exemplu, aceasta contribuie la mentinerea legaturilor cu membrii familiei, precum bunicii care locuiesc departe si verii din strainatate.

Fotografiile se pot sterge

Daca unui copil nu-i place o fotografie postata de parintii sai, i-ar putea ruga sa o stearga. Daca acest lucru nu este posibil, site-urile sociale precum Facebook si Twitter au functii de raportare pentru pentru a solicita eliminarea pozelor. Pe facebook, daca un tert a postat imaginea si refuza sa o elimine, parintii pot solicita eliminarea fotografiei unui copil sub 13 ani, in timp ce adolescentii de peste 14 ani trebuie sa o raporteze ei singuri.

Parintii devin obsedati de poze

Totusi, distribuirea fotografiilor in mediul online nu are legatura doar cu jena viitoare. Una dintre plangerile pe care Steiner-Adair le aude de la copii este ca parintii sunt "obsedati" de facutul fotografiilor, mai ales atunci cand exceleaza la hobby-urile si activitatile lor, ceea ce ii face sa se simta presati sa exceleze pentru ca mama si tata sa obtina urmatoarea postare pe internet.

Copiii isi dau seama de momentul in care parintii vin la concursul sau meciul lor de sport si se concentreaza pe facutul fotografiilor, si nu pe ei, spune Steiner-Adair. “Ei privesc catre public in cautarea propriilor parinti si tot ce vad este o mare de smartphone-uri... cand tot ceea ce isi doresc este sa te vada ca le zambesti.” 

Parenting in era digitala: alfabetizarea digitala a parintilor

Copilul de astazi este nascut digital (?)  Altfel vorbind ... suntem conectati de la nastere. Iar copilul de astazi este nascut digital, cordonul ombilical fiind inlocuit cu un cablu de alimentare. Un studiu de cercetare recent realizat de Insitutul de siguranta online al familiei din SUA- “Parentigul in era digitala”- dezvaluie cateva statistici interesante.

Practic toti parintii intervievati (in Maryland) permit accesul liber la electronice copiilor lor: 90% dintre copii au computer, 93% detin o serie de jocuri video, 88% au telefoane mobile, 81%  au tablete, si 70% din parinti au raportat ca ail or copii  au propriul MP3 player.

Potrivit unui studiu realizat de compania americana AVG, in SUA 92% dintre copii au prezenta online de la varsta de 2 ani.

Este, deci, de mirare ca parintii au permis copiilor lor sa stea in fata unui ecran inainte de a tine creionul in mana, ridica acest fapt anumite probleme si dileme? Este de inteles ca revolutia digitala din ultimele doua decenii incepe sa determine o anume “panica morala” in parinti citeste in continuare despre parentingul in era digitala aici.

Facebook - sursa invidiilor si a nefericirilor online

Nimeni nu isi face cont pe Facebook din dorinta de a fi nefericit si de a se insingura, ci dimpotriva, dincolo de moda care bantuie in ultima vreme prin toate categoriile sociale si prin toate categoriile de varsta, celebra retea de socializare pare sa se numere printre metodele alese ca solutie salvatoare de fiintele care simt nevoia de a socializa.

Dar ne face Facebookul mai fericiti sau ne izoleaza de fapt de lumea reala? Citeste aici despre cum este Facebook sursa invidiilor ...

Despre copiii nostri si Internet - merita citit si:

Copilaria mutilata de haosul virtual, isteria Facebook
Hartuirea virtuala a copilului: o problema contemporana de parenting
Ce fac adolescentii online: riscuri si pericole de care trebuie sa stie parintii

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2016
 

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII