10 sfaturi pentru a creste un copil tolerant

10 sfaturi pentru a creste un copil tolerant

10 sfaturi pentru a creste un copil tolerant

Astazi, mai mult decat oricand, diversitatea este o trasatura esentiala a lumii in care traim. Si daca pentru noi, adultii, acest lucru este adesea greu de acceptat, in virtutea unor prejudecati mostenite, cu care ne-am obisnuit sa traim, pentru copiii nostri, nascuti intr-o epoca in care, cel putin aparent, libertatea de gandire si de expresie, toleranta sunt valori promovate intens, acceptarea diversitatii pare sa fie mult mai simpla. Cu toate acestea, depinde de noi, in mare masura, cum ne educam copiii in spiritul acestei tolerante care, din pacate, de multe ori ramane doar la nivel teoretic. Iata 10 sfaturi pentru a creste un copil tolerant.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Ce este toleranta?
Cum ne educam copiii sa fie toleranti?
Metode concrete prin care poti educa un copil sa fie tolerant
Educatia pentru diversitate – o provocare pentru parintii secolului al XXI-lea
Cand copilul este izolat de prieteni si colegi: ce trebuie sa stie parintii

Intr-o lume in care suntem cu totii diferiti, trebuie sa invatam copilul sa accepte diferentele dintre oameni

Intr-o lume in care faptul ca suntem diferiti genereaza adesea panica si manifestari extreme, a invata sa fii tolerant, a fi capabil sa intelegi si sa accepti diferentele dintre oameni, a putea sa faci o echipa cu oricine in orice context constituie o conditie esentiala a succesului. De aceea, a-i invata pe copii sa fie toleranti este una dintre provocarile cu care se confrunta parintii de azi, pentru ca de acest lucru depinde in mare masura viitorul celor mici, care s-au nascut si cresc intr-o societate a carei marca este varietatea.

Ce este toleranta?

Toleranta inseamna o atitudine deschisa fata de ceilalti, avand la baza respectul fata de diferentele dintre oameni si acceptarea lor. Pe langa acestea, toleranta implica insa, la un nivel profund, nu doar acceptare, ci si intelegere a diferentelor. Desi initial termenul facea referire mai ales la diferentele etnice si religioase, actualmente toleranta si diversitatea se refera practic la orice tip de diferente intre oameni. Toleranta implica astfel, deopotriva, respectarea valorilor celorlalti, invatarea de la ceilalti, combaterea prejudecatilor si a stereotipurilor, descoperirea de puncte comune cu cei care sunt diferiti fata de noi, precum si crearea unor contexte de comunicare.

A fi tolerant nu implica insa a accepta orice tip de comportament diferit. Comportamente precum hartuirea, sfidarea unor reguli sociale nescrise sau alte astfel de comportamente negative nu ar trebui acceptate. Toleranta este despre acceptarea oamenilor pentru ceea ce sunt ei, nu despre acceptarea unui comportament negativ. A tolera inseamna, de asemenea, a-i trata pe cei din jur asa cum iti doresti tu insuti sa fii tratat.

Cum ne educam copiii sa fie toleranti?

Inca inainte de a vorbi, copiii isi imita parintii, isi creeaza si isi cultiva propriile valori, insa acestea sunt, de cele mai multe ori, in deplina concordanta cu cele ale parintilor. Ca orice atitudine asumata, toleranta se manifesta adesea in moduri subtile si de aceea, ca parinti care dorim sa ne educam copiii in spiritul ei, trebuie sa o facem in mod natural asumandu-ne propriile credinte si valori si respectandu-le in acelasi timp pe cele ale altora. Desigur, a accepta si a respecta valorile diferite ale celorlalti, nu inseamna a renunta la ceea ce suntem, ci a crea un mediu armonios, in care fiecare sa se simta confortabil in propria piele.

Ce putem face, asadar, concret, pentru a ne educa copiii sa fie toleranti? A oferi propriul exemplu este, cu siguranta, primul pas si unul extrem de important, insa nu este singura cale de a educa toleranta. Discutiile despre ce inseamna a fi tolerant, despre respect si diversitate ii ajuta pe copii sa inteleaga mai bine aceste concepte, pana la un punct abstracte. De asemenea, oportunitatile de interactiune concreta cu oameni diferiti din diverse puncte de vedere, intregesc educarea tolerantei.

Iata, asadar, cateva metode concrete prin care poti educa un copil sa fie tolerant:

Demonstreaza tu insuti respect fata de ceilalti!

Ai grija la propria atitudine, daca vrei ca al tau copil sa aiba el insusi o atitudine toleranta fata de cei diferiti de el. Adesea, chiar daca vrem sa ne educam copiii in spiritul tolerantei, noi insine avem prejudecati pe care ni le manifestam uneori involuntar. A avea tu insuti o atitudine respectuoasa fata de cei diferiti este un lucru esential in educarea propriilor copii in spiritul diversitatii.

Nu uita faptul ca un copil asculta mereu ce aude!

Ai grija cum vorbesti tu insuti despre cei care sunt diferiti de tine! Renunta la glumele care perpetueaza stereotipuri, de tipul bancurilor cu blonde, de exemplu. Chiar daca par glume nevinovate, majoritatea promoveaza, la nivel subconstient, intoleranta.

Ai grija cum alegi jucariile, cartile, muzica!

Acestea au o mare influenta asupra educatiei, iar criteriile dupa care sunt alese spun multe despre cat de tolerant esti. Observatia aceasta imi aduce aminte de o intamplare simpla, dintr-un supermarket, cand am vrut sa ii cumpar baietelului meu o carte de colorat si el a ales o carte roz, cu printese, iar reactia mea de moment a fost una absolut stupida, pentru ca mi-am exprimat uimirea fata de alegerea lui, spunandu-i ca aceea e o carte roz, cu printese, pentru fetite. Privirea lui contrariata si atat de inocenta m-a facut sa realizez brusc cat de absurda era remarca mea, nascuta involuntar dintr-un stereotip cu care majoritate dintre noi crestem – acela ca rozul si printesele sunt pentru fetite.

Discuta despre cazurile de discriminare prezente in massmedia!

In presa apar mereu stiri care implica intoleranta, fie si la nivel secundar. Departe de a fi obiective, acestea le creeaza adesea copiilor o imagine deformata despre ceilalti, despre diferentele dintre oameni. Copiii au acces la aceste informatii fie ca vrem sau nu vrem si de aceea este de preferat sa le discutam, pentru ca perceptia lor sa nu fie una eronata.

Raspunde onest la intrebarile despre diferentele dintre oameni!

Nu evita anumite subiecte, cum ar fi religia, sexualitatea, diferentele de gen, doar pentru ca tie ti se par a fi tabu. Copiii trebuie sa stie ca diferentele sunt un fenomen firesc in societate si ca nu este gresit sa discuti despre ele si sa ai o opinie proprie atata timp cat aceasta implica respect fata de ceilalti.

Accepta si respecta diferentele din propria familie!

Arata tu insuti toleranta si acceptare fata de insusirile diferite ale membrilor familiei, fata de abilitatile lor diferite. Acorda-i fiecaruia dintre copiii tai sansa de a fi unic si de a fi respectat pentru asta.

Nu uita ca toleranta nu inseamna sa accepti comportamentele negative!

Aceasta inseamna ca fiecare om merita sa fie tratat cu respect si ca, la randul sau, este dator sa ii trateze cu respect pe ceilalti.

Ajuta-ti copilul sa se simta bine in propria piele!

De regula, un copil care nu se simte bine cu el insusi are tendinta de a fi intolerant cu cei din jur. Copiii cu o stima de sine crescuta, se respecta pe ei insisi si ii respecta pe ceilalti, de aceea este important sa ii cultivi copilului tau in permanenta stima de sine.

Acorda-i copilului sansa de a interactiona cu oameni diferiti de el!

Fie ca este vorba de alegerea scolii pe care o va frecventa, de invitatiile pe care le face colegilor la propria aniversare ori de alegerea unui grup cu care sa plece intr-o excursie, copilul trebuie expus la interactiunea cu oameni diferiti de el din diverse puncte de vedere. Doar intrand in contact cu persoane diferite de el va intelege cu adevarat ce inseamna diversitatea si respectul fata de celalalt.

Cultiva traditiile familiei, invatandu-ti copilul sa le perpetueze si aratandu-i ca le poate explica si altor persoane, care nu au aceleasi traditii. Discutati impreuna despre sarbatorile religioase si despre alte manifestari ce au legatura cu traditia.

Toleranta nu se invata usor, insa atunci cand ea este incurajata in familie, atunci cand parintii discuta cu copiii lor despre propriile valori, dar si despre valorile altora si le modeleaza comportamentul in spiritul respectului fata de cei din jur, copiii incep sa isi croiasca singuri drum in directia acceptarii diversitatii si totul devine mult mai simplu, inainte sa intervina in aceasta ecuatie complexa si educatia oferita de scoala.

Educatia pentru diversitate – o provocare pentru parintii secolului al XXI-lea

Trăim într-o lume în care deși auzim mereu cuvinte precum toleranță, acceptare, înțelegere, diversitate, pentru care, cel puțin aparent, se militează la nivel global, concretul cotidian contrazice adesea teoria.

Suntem diferiți și, cu toate că civilizația omenească evoluează într-un ritm amețitor, se pare că în ciuda conștientizării acestui fapt, diferențele generează din ce în ce mai des dispute care conduc în cele din urmă la discriminare și la intoleranță. Diversitatea pare să fie, oricât de abstract sună acest lucru, una dintre provocările secolului în care trăim, la toate nivelurile. Acceptarea ei este însă în mod cert singura soluție pentru a trăi în armonie cu semenii noștri și de aceea, ca părinți, dincolo de problemele imediate pe care le implică educația propriilor copii, ar trebui să ne preocupe și acest aspect, aparent situat la un nivel general, dar cu care societatea se confruntă în forme din ce în ce mai variate citeste mai departe aici.

Cand copilul este izolat de prieteni si colegi: ce trebuie sa stie parintii

Daca iti amintesti din copilaria ta, momentele in care te-ai simtit izolat de un anume grup de prieteni, sau bisericute - nu au fost placute ci chiar dureroase. Si iti amintesi si acum de ele. De fapt, adevarul este ca aeste izolari, sentimentul de a fi marginalizat dintr-un anume grup. este unul foarte dureros. De altfel, a fi exclus sau izolat de un grup 'popular' este la fel de dureros pentru copiii de azi ca si pentru anii copilariei tale.

Iata ce trebuie sa stie parintii daca au un copil izolat de grupurile de prieteni sau colegi.

Despre relatiile sociale ale copilului la scoala:

Primul telefon mobil al copilului: cand, de ce ce si reguli pe care trebuie sa le stie parintii
Despre glume pentru copii si relatiile sociale ale copilului
Ce faci cand copilul tau devine tinta agresivitatii colegilor?
Stii cine sunt prietenii copilului tau?
Cealalta latura a popularitatii in scoala 

Te asteptam pe forumul de Parenting, unde discutam cam totul despre educatia copiilor nostri.

autor: Prof.dr. Anamaria Ghiban, Senior Editor Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2016
Anamaria scrie si pe blogul ei AICI
 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII