Cum să câștigi o controversă cu copilul tau adolescent: sfaturi strategice și ințelepte

Cum sa castigi o controversa cu copilul tau adolescent: sfaturi strategice si intelepte

Cum să câștigi o controversă cu copilul tau adolescent: sfaturi strategice și ințelepte

Ai o dispută cu copilul tau adolescent? Ei bine, nu incerca să câstigi fiecare controversă, dacă adolescentul tău are un punct de vedere. Dacă vrei ca ei să crească cu bune abilitati de gândire critică, eau nevoie să invete că sunt ascultati si că, uneori, pot avea dreptate.

Spune “uite, este evident ca acest lucru conteaza pentru noi amandoi, hai sa continuam discutia samabata dimineata (sau oricand).” O alta formulare buna este “chiar imi doresc sa discutam despre aceste lucruri, asa ca hai sa vorbim in momentul X,” – unele decizii necesita o buna gandire si este foarte important sa iti “modelezi” adolescentul in acest mod. Iata mai multe sfaturi esentiale si strategice pentru a castiva castigi o controversa cu un adolescent.

Iata sfaturi de la specialistul in psihologia adolescentului.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Nu-ti fie teama de o discutie contradictorie
Nu subestima niciodata puterea cu care ei se poti simti atrasi de un alt adolescent
Nu pierde niciodata din vedere ceea ce ei incearca sa iti transmita, chiar si intr-o discutie aprinsa
Nu incerca sa castigi fiecare controversa, daca adolescentul tau are un punct de vedere
Cunoaste-ti copiii si nu-ti fie niciodata teama de ei
Nu-ti fie teama sa-i permiti umorului sa patrunda intr-o controversa
Oricat de mari ar parea, orice ar spune – ei au nevoie de tine

Cum castigam discutiile contradicturii cu adolescentul din dotare?

Orice parinte de adolescent stie deja ca discutiile in contradictoriu cu odraslele sunt dificite si lungi.   Se invoca argumente, se aduc contra-argumente, se invoca logica, se fac fracturi de logica, se discuta despe democratie ... se aduc in discutie drepturile omului, etc ...
Haideti sa ne consultam. Invatam din experientele personale ...

In loc de a spune “aceasta este decizia mea si asta este sfarsiul discutiei,” incearca sa amani discutiile pentru un timp in care ambele parti pot vorbi cu calm despre problema in cauza. Daca un subiect continua sa apara, este evident ca este important. De exemplu, ar putea fi vorba mai putin despre acea petrecere privata la care doresc sa mearga, problema axandu-se, de fapt, mai mult pe cat de multa libertate are adolescentul tau.
 
Asadar, cum castigati discutiile contradicturii cu adolescentul din dotare?

Ne trebuie nervi de fier si sa ne punem in locul lor atunci cand se contrazic cu noi. Oare de ce fac asta ? Noi de ce ne contraziceam parintii ? Cum am fi vrut ca parintii nostri sa se comporte cu noi, ca noua sa ne fie si bine, nu numai sa ne mangaie pe cap chiar daca nu am fi avut dreptate.
 
Nu-i usor, dar iubirea fata de proprii copii ne ajuta sa gasim solutii. Eu mi-am propus ca, in cazul in care nu mai reusesc sa ma descurc cu ea, sa mergem impreuna la consiliere.
Este f important sa nu-i scapam din mana, sa nu ne perceapa ca pe niste inamici si sa ajunga sa faca rele, numai ca sa ne dea cu tifla. (Alizee - o mamica de la Desprecopii)

Reactia hipotalamusului

Un lucru greu de inteles, de catre parinti si adolescenti, este reactia hipotalamus. Aceasta are loc atunci cand ai o reactie extrema care se poate intampla rapid, ca raspuns la un lucru minor sau chiar inexistent. Astfel se explica de ce intr-un minut se pare ca ai un copil rezonabil iar in urmatorul, bam. In adolescenta caile neuronale sufera un proces de reordonare. Nu are rost sa incerci sa porti o discutie calma in timpul acestor “furtuni”. Intocmai cum ai dori sa amani o plimbare in timpul unei ploi torentiale, asteapta sa treaca furtuna inainte de a relua o discutie rezonabila. In timpul acestor momente explozive, adolescentii simt ca ei “lupta pentru propriile vieti”.

Nu-ti fie teama de o discutie contradictorie

Unii adolescenti spun ca, de fapt, uneori le place “sa se certe”, deoarece aceasta le permite sa-si exprime punctul de vedere, iar “lucrurile nu se pot inrautati”. Cu alte cuvinte, daca ai un copil destul de rezonabil, discutia contradictorie ar putea fi singura data in care iti spune cum se simte cu adevarat.

Nu subestima niciodata puterea cu care ei se poti simti atrasi de un alt adolescent, sau cat de mare le este dorinta de a detine lucruri

Daca va certati pe aceasta tema si intervii intre adolescentul tau si obiectul dorintei sale (un bun real, imaginat sau de consum) vei iesi prost, asta in cazul in care nu reusesti sa manageriezi cu atentie situatia. Incearca sa aplici “parentingul logic”, priveste la riscurile reale (nu doar la acelea de care te temi) si la modul in care se descurca de obicei copilul tau in situatii similare. Daca in mod normal sunt responsabili, iti poti permite sa le oferi putin mai multa libertate, daca nu sunt, te poti simti increzator sa spui ‘nu’.

Ca raspuns la “tu nu intelegi/ tu nu stii despre ce vorbesc”, evita sa spui “te inteleg, am trecut prin experiente similare”. In schimb, incearca ceva de genul: “OK, poate ca nu inteleg, dar ajuta-ma sa o fac.” Adolescentii sunt atat de obisnuiti sa li se spuna de catre adulti ceea ce trebuie sa faca, incat acest lucru ii poate opri in ascensiunea lor. Si tu ai putea avea ceva de invatat din asta.

Nu pierde niciodata din vedere ceea ce ei incearca sa iti transmita, chiar si intr-o discutie aprinsa

Dorinta turbata pentru cel mai recent joc pe calculator? Aceasta ar putea fi un semn ca viata reala este prea stresanta, iar ei au nevoie de o scapare. Pentru a stabili motivul si importanta unei dorinte, foloseste formulari precum “ce ar insemna asta pentru tine?” sau “ce s-ar intampla daca nu ai obtine ceea ce doresti?” Chiar daca apoi vei spune nu (si nu este ok sa spui doar nu, insa uneori este necesar), ei macar vor simti ca au fost ascultati.

Nu incerca sa castigi fiecare controversa, daca adolescentul tau are un punct de vedere

Daca vrei ca ei sa creasca cu bune abilitati de gandire critica, ei au nevoie sa invete ca sunt ascultati si ca, uneori, pot avea dreptate. In loc de a spune “aceasta este decizia mea si asta este sfarsiul discutiei,” incearca sa amani discutiile pentru un timp in care ambele parti pot vorbi cu calm despre problema in cauza. Daca un subiect continua sa apara, este evident ca este important. De exemplu, ar putea fi vorba mai putin despre acea petrecere privata la care doresc sa mearga, problema axandu-se, de fapt, mai mult pe cat de multa libertate are adolescentul tau. Spune “uite, este evident ca acest lucru conteaza pentru noi amandoi, hai sa continuam discutia samabata dimineata (sau oricand).” O alta formulare buna este “chiar imi doresc sa discutam despre aceste lucruri, asa ca hai sa vorbim in momentul X,” – unele decizii necesita o buna gandire si este foarte important sa iti “modelezi” adolescentul in acest mod.

Cunoaste-ti copiii si nu-ti fie niciodata teama de ei

Nu fi invins de mormaieli si tacere. Continua sa lucrezi la aceasta si nu te lasa inabusit de copii. Adolescentii au nevoie de parintii lor la fel de mult ca intotdeauna, doar ca in moduri diferite: au nevoie ca ei sa nu fie intruzivi si foarte agasanti. Bate fierul cat e rece, nu discutati despre problemele importante atunci cand sunteti amandoi foarte suparati. Daca te simti respins de adolescentul tau, este posibil sa trebuiasca sa lucrezi putin la tine.

Daca discutia devine foarte emotionala, incearca introducerea unui element practic precum “la ce ora ai spus ca era petrecerea?” sau “ce face acest joc?”. Se poate declansa reactia hipotalamus pe modul “calm”.

Nu-ti fie teama sa-i permiti umorului sa patrunda intr-o controversa

Daca tipati unul la altul, umorul poate fi o modalitate minunata de indepartare a stresului, iar adolescentii iubesc un adolescent care poate avea intotdeauna un ras/zambet la el (insa nu rade de ei, caci vei starni o alta controversa).

Oricat de mari ar parea, orice ar spune – ei au nevoie de tine

Nu emite un ultimatum daca nu il poti duce la capat in conditii de siguranta si nu folosi niciodata dragostea ca instrument de negociere. “Plec din fata ta, insa nu din viata ta; si aici ma vei gasi cand vei dori sa discutam” este un lucru perfect pe care il poti spune daca situatia incepe sa deraieze.

Te invitam sa participi la discutia parintilor pe forumul Desprecopii: Discutii si contra-argumente cu adolescentii ...

Fiecare parinte are adolescentul pe care il merita

Parenting-ul nu e o meserie usoara si are nevoie in permanenta de upgrade-uri la versiunea urmatoare. Orice parinte face si greseli - insa trebuie inteles ca greutatea si responsabilitatea meseriei de parinte creste odata cu varsta copiilor. Ca deciziile devin mai grele si mai complexe, ca situatiile devin mai complicate.

Nevoia de intelegere, de calm, de coerenta, de intelepciune, de elasticitate, de comunicare, de ascultare ... toate acestea devin necesitati la alt nivel. Iata de ce ... fiecare parinte are adolescentul pe care il merita citeste in continuare aici. 

Comunicarea cu adolescentii - 5 sfaturi pentru a o imbunatati

Comunicarea cu un adolescent nu este intotdeauna usoara si poate fi frustranta atat pentru parinti cat si pentru adolescent. Oare am uitat noi parintii cum e sa fii adolescent ori sunt ei altfel? In orice caz, parintii cauta intotdeauna cai de a deschide comunicarea cu adolescentii lor.

Iata 5 idei intotdeauna la indemana. Unele pot reprezenta o schimbare de atitudine, altele sunt tactici pe care le puteti pune in aplicare; toate au potentialul de a imbunatati dramatic comunicarea dintre dumneavoastra si adolescentul dumneavoastra. Iata sfatul de la Desprecopii. 

6 lucruri important de stiut  - pentru parintii de adolescenti

Copilul in Media Sociala: 12 sfaturi pentru parinti pentru a nu pierde controlul
Ce fac adolescentii online: riscuri si pericole de care trebuie sa stie parintii
Temele pentru acasa - schema secreta a parintilor (de stiut neaparat)
Totul despre pilula contraceptiva: minighid pentru adolescenti si parinti
8 Moduri de a relationa cu copilul adolescent
Primele intalniri ale adolescentului: de la ce varsta le permitem si de ce. 

Pentru a intalni alti parinti de adolescenti, participati la sectiunea speciala a forumului Desprecopii.com: Adolescentii

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 

Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.

referinte: empoweringparents.com, psychologytoday.com
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII