Alimentatia si conceperea unui copil: legaturi si factori de succes

Alimentatia si conceperea unui copil: legaturi si factori de succes

Alimentatia si conceperea unui copil: legaturi si factori de succes

Cuplurile care incearca sa conceapa un copil si intampina probleme cauta adesea solutii pentru a-si mari sansele. Una dintre intrebari este, "Oare exista alimente ce ma pot ajuta in procesul de a concepe un copil?" Raspunsul este DA, dar pana nu demult au existat putine cercetari privind influenta dietelor asupra fertilitatii. Dieta si anumite alimente pot afecta fertilitatea - in special atunci cand este vorba de ce NU trebuie consumat. Fiti atenti, exista insa si o multime de mituri, idei preconcepute si sfaturi gresite. Vom incerca si ne vom limita DOAR la fapte.

Nutritia pentru conceptia unui copil

Una dintre cele mai bune moduri de a investi in sansele de conceptie este sa fii sanatos tu insuti. Un lucru pe care il stim, este ca un organism sanatos creste sansele de conceptie si imbunatateste sanatatea si starea de bine a copilului.

Esti ceea ce mananci. Consumul alimentelor sanatoase si a meselor bine echilibrate ajuta corpul sa lucreze la capacitate maxima. Obiectivul este de a consuma zilnic, cantitatile recomandate de glucide, fibre, proteine, grasimi esentiale si apa.

Ghidul esential pentru a ramane insarcinata

Din fericire, ati avut o alimentatie sanatoasa pe tot parcursul vietii. Insa, in caz contrar, ar trebui sa va oferiti cel putin trei luni de nutritie sanatoasa, inainte de a va gandi sa concepeti. Acest lucru este valabil pentru amandoi.

Citeste pe larg despre Alimentatia dinainte de sarcina: cum afecteaza sanatatea viitorului bebelus? AICI

O nutritie sanatoasa este legata de fertilitate, atat la barbati cat si la femei. Prin urmare, este important sa consumati mese bine echilibrate. Este o investitie atat pentru voi cat si pentru fertilitate. Cercetarile afirma ceea ce cred nutritionistii - corpul nostru reactioneaza negativ la mancarea proasta.

Alimente de evitat

Cafeina

Cafeina nu este bun pentru copilul tau, in plus, cercetarile ne arata ca aceasta poate scadea fertilitatea cu aproximativ 27%. Cofeina are, de asemenea, un efect negativ cu privire la alimentatia voastra generala, deoarece limiteaza capacitatea organismului de a absorbi fierul si calciul.

Produsele procesate

Alimentele foarte procesate contribuie la obezitate si pot contine pesticide, hormoni artificiali si conservanti. Aceste ingrediente negative afecteaza fertilitatea prin scaderea sanatatii hormonale.

In schimb, incercati sa consumati produse organice si alegeti alimente ce provin dintr-o ferma, spre deosebire de o fabrica. Evitati biscuitii cumparati, chips-urile si orice alt produs din cutie. Nu alegeti alimente congelate in favoarea celor proaspete. O regula buna este sa evitati orice element ambalat, cu mai mult de cinci ingrediente.

Carne rosie

Dietele care sunt bogate in consumul de carne rosie sunt legate de griji in privinta sanatatii, si se refera la faptul ca poate avea un impact asupra fertilitatii, cum ar fi endometrioza. Si totusi, carnea rosie este o sursa bogata de fier - un mineral important in procesul de conceptie.

Citeste pe larg despre Endometrioza: simptome, cauze si tratament AICI

Cu toate acestea, studiile recente arata ca tipul de fier din surse pe baza de plante este mai eficient in domeniul sanatatii conceptiei si prevenirea esecului ovulatiei. Prin urmare, cel mai bine este sa limitati consumul de carne rosie daca incercati sa concepeti.

Produsele pe baza de soia

Intr-o serie de studii recente, s-a dovedit ca produsele pe baza de soia reduc numarul de spermatozoizi la barbati. Se pare ca un compus izoflavon numit Genistein, gasit in toate produsele care contin soia, incetineste sau chiar distruge sperma umana. Barbatii ar trebui sa evite laptele de soia, tofu, edamame si alte produse pe baza de soia - cel putin cat timp incearca sa conceapa.

Pentru femei, soia poate fi o excelenta sursa de proteine pe baza de plante, deoarece contine o forma naturala de estrogen si are un numar de atribute pozitive asupra sanatatii. Cu toate acestea, studiile au demonstrat ca si micile cantitati de genisteina din tractul feminin, ar putea distruge sperma. Prin urmare, chiar si femeile ar trebui sa evite produsele din soia in timpul ovulatiei si nu numai.

Zaharurile rafinate si carbohidratii simpli

Ar trebui sa evitati consumul de carbohidrati simpli care includ zaharul, pastele albe, faina alba, cereale rafinate si, din pacate, dulciurile. Unul dintre motivele pentru care trebuie sa evitati acesti carbohidrati simpli se datoreaza faptului ca provoaca organismul sa utilizeze mai multe substante nutritive pentru a procesa, in comparatie cu beneficiile oferite. O pierdere neta pentru voi si fertilitate. Cu toate acestea, motivul cel mai important este implicarea lor in cresterea greutatii. Este un fapt stiut - cuplurile supraponderale sunt mai putin fertile.

Grasimi rele

Cand vine vorba de sanatate, in general, exista grasimi bune si grasimi rele. Cercetarile indica din ce in ce mai multe legaturi intre grasimile rele, cum ar fi grasimile trans (grasimi partial hidrogenate) gasite in produsele alimentare prelucrate si grasimile saturate din carne de animale, cu rate mai mici de fertilitate. Prin urmare, grasimile trans si grasimile saturate ar trebui sa fie eliminate din dieta voastra si inlocuite cu grasimi bune, cum ar fi grasimi mono-nesaturate, gasite in uleiul de masline.

Bazele dietei fertilitatii

OK, acum stiti ca o alimentatie sanatoasa se refera direct la o fertilitate sanatoasa si cunoasteti tipurile de produse alimentare care trebuiesc evitate cu orice pret. Haideti sa trecem la nivelul urmator si sa vorbim despre factorii cheie a unui plan nutritional orientat spre conceptie.

Apa

Beti multa apa! Apa este importanta pentru functionarea organelor de servire ca mecanism pentru a ajuta la furnizarea substantelor nutritive pentru corp. De asemenea, influenteaza echilibrul hormonal si stim cu totii importanta hormonilor si sarcinii.

Mai mult decat atat, apa ajuta la transportul toxinele din organism, permitand aceastuia sa functioneze la un nivel optim, si ajuta la prevenirea dezvoltarii acestor toxine, ce au un impact negativ asupra fertilitatii.

Carbohidratii complecsi

Consumul de glucide complexe, cum ar fi legumele, cerealele integrale si orezul brun, sunt printre cele mai bune moduri de a obtine substantele nutritive care influenteaza pozitiv fertilitatea.

Cu toate ca fructele sunt carbohidrati simpli, ar trebui sa le includeti in dieta voastra, deoarece includ alte elemente nutritive, care sunt favorabile conceptiei.

Carbohidratii complecsi din legume, cereale integrale si fructe, asigura fibrele din dieta voastra. Impreuna cu apa, fibrele ajuta la eliminarea toxinele din sistem.

Proteine

Proteinele influenteaza fertilitatea prin furnizarea substantelor nutritive, care contribuie la producerea hormonilor. Unele proteine ar trebui sa fie consumate in timpul fiecarei mese; cu toate acestea, este important si ce tip de proteine consumati. Dietele bogate in consumul de carne rosie sunt legate de probleme de sanatate care pot afecta fertilitatea, cum ar fi endometrioza.

Cele mai bune proteine provin din oua, fasole, nuci, seminte, peste gras si carne alba. Daca vreti sa consumati carne rosie, alegeti bucati slabe si evitati carnea prelucrata, cum ar fi bacon-ul si salamurile. De asemenea, asigurati-va ca evitati pestele bogat in mercur.

Grasimile bune

Exista diferite tipuri de grasimi care sunt importante pentru fertilitate. Acizii grasi care se gasesc in pestele gras, nuci si seminte, afecteaza atat fertilitatea cat si dezvoltarea sanatoasa a fatului. Acizii grasi trans din produsele alimentare prelucrate si grasimile saturate din carne de animale sunt cele care pot avea un impact negativ asupra fertilitatii si ar trebui evitate.

Acizii grasi esentiali pot fi obtinuti din pestele gras, cum ar fi somonul sau scrumbia, dar si din nuci, seminte. De asemenea, va puteti completa aportul de alimente cu suplimente de Omega 3, la recomandarea medicului.

Lapte integral

Cu toate ca cel mai bine este sa evitati grasimile saturate, in special de la surse animale, exista o noua cercetare in domeniul grasimei din lapte. Studii recente indica o legatura intre consumul de lapte integral si cresterea ratelor de fertilitate la femei.

Se pare ca hormonii naturali gasiti in grasimea din laptele integral, ofera un impuls fertilitatii, in randul femeilor. In cazul in care grasimea din lapte este indepartata, hormonii naturali ramasi in laptele degresat par sa scada fertilitatea la femei, crescand rata scaderii ovulatiei. Prin urmare, se recomanda ca femeile sa consume cantitati limitate de lapte integral, cel putin cat timp vor sa conceapa.

Incercati sa inlocuiti laptele din cerealele de dimineata cu lapte integral. Pentru desert, incercati inghetata din lapte integral. Daca nu sunteti o bautoare de lapte, incercati iaurtul in schimb.

Este important sa discutati cu medicul dumneavoastra daca aveti valori crescute ale colesterolului sau antecedente de boli de inima. Amintiti-va ca, laptele integral este bogat in grasimi saturate, care in astfel de conditii ar trebui sa fie evitate. Asa ca, alegeti laptele integral doar in perioada conceptiei. Studiul arata ca si o portie de 235 ml de lapte integral poate creste in mod semnificativ ratele fertilitatii.

Nutrienti esentiali pentru EA

Nu exista substante nutritive magice care va vor lasa insarcinata. Orice dieta pentru fertilitate are la baza o alimentatie sanatoasa, ce va avea impact asupra fertilitatii ambilor parteneri. Si totusi, exista unele substante nutritive cheie care afecteaza in mod direct fertilitatea femeilor:

Zinc

Zincul are un impact direct asupra fertilitatii la femei. Exista o multime de cercetari care leaga deficienta de zinc, cu efecte negative asupra fertilitatii, atat pentru barbati cat si femei. In consecinta, ambii parteneri trebuie sa consume zilnic 15 mg de zinc, ca parte a aportul alimentar regulat.

Obtinerea zincului in mod natural se poate face prin consumul de legume, oua, cereale integrale, nuci, seminte de floarea-soarelui, pepene verde si fructe uscate. De asemenea, puteti gasi zinc in ceapa, sfecla rosie, mazare si fasole.

Vitamina B6

Vitamina B6 afecteaza fertilitatea, contribuind la productia de hormoni sexuali feminini si regland atat estrogenul cat si progesteronul. Vitamina B6 mareste sansele de conceptie si scade riscul unui avort spontan.

Obtinerea vitaminei B6 in mod natural se poate face prin consumul de oua, somon, alune, banane, boabe de soia si seminte de floarea-soarelui. Aceasta face parte si din vitaminele prenatale recomandate de medici.

Vitamina C

Vitamina C este un nutrient al fertilitatii, deoarece ajuta la declansarea ovulatiei. De asemenea, ajuta la cresterea numarului de spermatozoizi, asa ca joaca un rol-cheie atat pentru barbati cat si pentru femei. Vitamina C o puteti gasi in legume si fructe, in special in capsuni, portocale, kiwi, mango si afine.

Vitamina E

Vitamina E este un alt nutrient al fertilitatii pentru ambii parteneri. Aceasta imbunatateste functia hormonului la femei si afecteaza functia spermei la barbati. Vitamina E poate fi obtinuta in mod natural din ulei de peste, legume cu frunze verzi,
broccoli, nuci, galbenus de ou, cereale integrale si uleiuri nerafinate.

Nutrienti esentiali pentru EL

Vitaminele cresc calitatea spermei

Fertilitatea nu are legatura doar cu femeile. Mai multe cercetari arata ca o fertilitate sanatoasa este legata de starea de sanatate, atat a barbatului cat si a femeii. Incepeti prin a consuma mese echilibrate. Iata cateva elemente nutritive cheie pentru barbati:

Zinc

Zincul este un nutrient important care contribuie la producerea materialului seminal si testosteronului. Acesta are un impact atat in calitatea cat si in productia spermei.

Vitaminca C

Vitamina C imbunatateste numarul de spermatozoizi.

Vitamin E

Vitamina E creste calitatea spermei, mai ales atunci cand este combinata cu seleniu.

Acizi grasi Omega 3

Acizii grasi omega 3 imbunatatesc calitatea si viabilitatea spermei.

Toate aceste elemente nutritive au fost legate de o productie sanatoasa a spermei.

Citeste pe larg despre Vitaminele care cresc calitatea spermei AICI

Nutritia pentru sanatatea bebelusului

Alegerea unor mese bine echilibrate este o investitie pentru corpul vostru, pentru fertilitate, dar si pentru bebelus. Este important sa incepeti pregatirea pentru o sarcina sanatoasa inainte de conceptie, pentru a asigura o dezvoltare fetala sanatoasa si pentru a reduce sau preveni complicatiile din timpul sarcinii.

Dezvoltare fetala sanatoasa

Urmatoarele elemente nutritive nu pot afecta sansele de a concepe un copil, dar investesc in sanatatea bebelusului. Ar trebui sa includeti aceste vitamine si minerale in dieta zilnica, pe tot parcursul sarcinii.

Acid folic

Asigurati-va doza zilnica de cel putin 400 micrograme, inainte de conceptie. Dupa conceptie, veti creste la 800 micrograme zilnic. Acidul folic poate fi gasit si in legume cu frunze, cereale integrale, paine si vitamine prenatale.

Citeste pe larg despre Acidul folic: importanta si rol inainte de conceptia copilului AICI

Calciu

Este important ca femeile sa ia cel putin 1,000mg de calciu zilnic. Calciul contribuie la dezvoltarea oaselor. Se poate gasi si in lapte, branza de vaci, iaurt si branzeturi.

Prevenirea complicatiilor din timpul sarcinii

Acesti nutrienti trebuie sa faca parte din dieta pentru fertilitate deocarece ajuta la prevenirea anomaliilor la copil dar si la reducerea sanselor unui avort.

Magneziu

Magneziul ajuta la mentinerea sarcinii. Sursele alimentare includ ouale, legumele verzi, nucile, orezul brun si bananele.

Seleniu

Seleniul ajuta la evitarea unui avort spontan si poate fi gasit in oua, grau integral, morcovi, ciuperci, ton si broccoli.

Mangan

Manganul ajuta la prevenirea anomaliilor si problemelor de comportament. Poate fi gasit in oua, banane, capsuni, mere, ananas, ceapa si legume.

Trebuie sa iau vitamine prenatale inainte de a concepe?

Da! Ar trebui sa incepeti sa luati vitamine prenatale in timp ce incercati sa concepeti. Dar de ce inainte? Amintiti-va ca un corp sanatos este o investitie intr-o conceptie si o sarcina sanatoasa. Prin demararea vitaminelor prenatale acum, corpul vostru va fi deja pregatit pentru sarcina. Acest lucru va ajuta la minimizarea complicatiilor si va asigura o dezvoltare fetala sanatoasa. In plus, multe dintre substantele nutritive cheie pentru conceptie sunt gasite in vitaminele prenatale.

Citeste pe larg De ce sunt importante vitaminele prenatale AICI

Checklist pentru nutritia conceptiei

1. Consumati mese nutritive si bine echilibrate, ca o investitie pentru corpul vostru, pentru fertilitate dar si pentru copil.
2. Concentrati-va pe alimente organice, care includ fructe, legume si cereale integrale.
3. Eliminati produsele nutritionale negative: carne rosie, indulcitori artificiali, carbohidrati simpli, alimente procesate, alcool, tutun si cafeina.
4. Alegeti nutrienti cheie din alimentele naturale si completati cu vitamine prenatale, Omega 3, Vitamina C si zinc.
5. Beti multa apa pentru o buna hidratare si eliminarea toxinelor.
6. Luati in considerare adaugarea in dieta voastra a laptelui integral din surse sigure.
7. Evitati consumul de soia si alte produse pe baza de soia.

Femeile ar trebui sa ia in considerare eliminarea sau adaugarea acestor alimente din dieta lor, cel putin 2 saptamani, in perioada de ovulatie..

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII