Tantrumul copilului sau plansul programat: cum le prevenim eficient

Tantrumul copilului sau plansul programat: cum le prevenim eficient

Tantrumul copilului sau plansul programat: cum le prevenim eficient

Tantrumurile sau crizele de plâns necontrolat ale copilului - sau valurile mari de emoție cu care se confruntă părinții oricărui copilaș după ce împlinește 2 anișori... fac parte din repertoriul fiecărui copilaș cu personalitate care se respectă... 😅👶

Așadar, când copilul face o criză de furie în public, noi, părinții, trebuie să știm cum să îi facem față eficient. Iată câteva sfaturi foarte bune... 💪

in acest articol veti citi mai multe despre:
Prima si cea mea des recomandata metoda este empatia
Indepartarea anxietatii prin consumarea energiei in diferite activitati...
Timpul petrecut impreuna cu copilul
Rutina
Tantrum sau plans programat

Tantrumurile sau crizele de plans necontrolat - sau valuri mari de emotie ...

Tantrumurile sau crizele de plans necontrolat oricat de bizare pot parea pentru cine nu este parinte, sunt fenomene firesti, cu care ne confruntam fiecare dintre noi in educatia propriilor copii la un moment dat. Ele nu sunt in nicun caz semne ale unei educatii proaste, asa cum am auzit-o de atatea ori in imprejurari diverse („Vai, ce copil needucat/ rasfatat/ alintat!”), nici efecte ale rasfatului, ci sunt consecinte psihologice ale unor emotii negative pe care copilul le acumuleaza in timp si le manifesta spontan la un moment dat.

Si, ca orice fenomen care este rezultatul unor acumulari anterioare de factori ce il favorizeaza, tantrumurile pot fi preintampinate prin diverse metode.

Prima si cea mea des recomandata metoda este empatia

Prima si cea mea des recomandata metoda de a le preintampina este, cu siguranta, empatia. Atunci cand un copil se simte inteles devine dornic sa coopereze, se simte in siguranta si este capabil sa isi exprime emotiile, pozitive sau negative, atunci cand le simte, indepartand astfel pericolul unei acumulari progresive. Empatia este importanta mai ales atunci cand punem limite si ea se simte mai ales daca in loc sa interzicem si sa corectam, ghidam. Si aceasta nu inseamna neaparat ca suntem prea permisivi, ci doar ca in loc sa impunem copilului anumite lucruri il ghidam sa le faca si sa le accepte singur.

Indepartarea anxietatii prin consumarea energiei in diferite activitati...

... este si ea o metoda recomandata pentru prevenirea tantrumurilor. Fie ca este vorba despre activitati fizice, fie ca este vorba despre interactiune verbala, rasul si buna-dispozitie sunt menite sa elibereze de anxietate. Si oricat de greu pare de crezut un copil acumuleaza stres pe durata intregii zile, din nenumarate surse. Iar pedepsele, tipetele si alte metode traditionale de „educatie” nu fac decat sa mareasca stresul acumulat si sa genereze iesiri necontrolate ulterioare.

criza de plans

Timpul petrecut impreuna cu copilul

Un rol important in preintampinarea tantrumurilor il are si timpul petrecut impreuna cu copilul si ocaziile pe care i le dai pentru a-si exprima emotiile variate. Tantrumurile, certurile intre frati, tendinta de a raspunde negativ la orice solicitare, toate acestea pot fi mai usor evitate atunci cand parintii petrec timp de calitate cu copiii lor.

Rutina

Rutina este utila in general, nu doar cand vine vorba de a petrece timp zilnic cu copiii. Fara a impune un program militaresc, stabilirea unor rutine simple cu care copilul sa se obisnuiasca si pe care sa le urmeze singur reduce considerabil stresul pe care il generezi fara sa vrei exercitandu-ti in permanenta autoritatea.

Tantrum sau plans programat

O metoda de preintampinare a tantrumurilor, aparent bizara, dar pe care specialistii o recomanda si o explica din punct de vedere psihologic este cea a tantrumului sau a plansului programat. Da, ai citit corect. Atata timp cat tantrumul este rezultatul unor acumulari de emotii negative care oricum se manifesta la un moment dat, atunci de ce sa nu il faci sa se manifeste acasa, unde il poti gestiona mai bine decat intr-un supermarket sau intr-un parc.

Atunci cand observi semne de agresivitate ori de suparare la copilul tau, in loc sa il corectezi si sa maresti acumularea de emotii negative, da-i ocazia sa planga si sa isi exprime furia chiar in prezenta ta, intelegandu-l si ajutandu-l sa se elibereze de trairile negative. Cum sa faci asta? Simplu! Atunci cand e nervos ori suparat acasa, lasa-l sa se manifeste si impune-i o limita nu prea severa. Spune-i ca furia lui te sperie sau ca te dor urechile pentru ca tipa si roaga-l sa iti spuna ce e in spatele ei.

Daca plange, incurajeaza-l sa planga si sa dea afara emotiile negative. Nu uita ca scopul tau nu este sa il faci sa fie si mai furios, ci sa folosesti furia ca metoda de terapie pentru a preintampina o criza mai intensa mai tarziu. Asculta-l, intreaba-l care e cauza furiei si lasa-l sa se exprime. Odata ce va vedea ca nu este pedepsit pentru comportamentul sau si ca este inteles, copilul se va elibera de emotii negative si va inceta de la sine sa mai planga.

Imbina toate aceste metode pentru a preintampina eficient accesele de furie ale copilului care, pe cat de neplacute sunt pentru tine ca parinte, pe atat de dificil de gestionat sunt pentru el.

Consolare? Citeste si Exista si o latura pozitiva a acceselor de furie la copii - iata de ce

Cum iti pastrezi calmul cand copilul tau are un acces de furie?

Nu aveti cum sa scapati de accesele de furie - oamenii mici si crizele merg mana in mana. Deci, data viitoare cand toddlerul vostru trece in modul acces de furie sau tantrum cum i se mai spune, amintiți-va aceste lucruri ...

Citeste mai departe Cum sa iti pastrezi calmul cand copilul tau are un acces de furie

 

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: Anamaria Ghiban, Redactor Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2024
Anamaria scrie si pe blogul ei AICI

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Adelina
    Adelinatrimis la 15/1/2024

    Fiecare copil plange dintr un motiv anume

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII