10 fapte stiintifice surprinzatoare despre gemeni

10 fapte stiintifice surprinzatoare despre gemeni

10 fapte stiintifice surprinzatoare despre gemeni

Sacinile multiple nu mai sunt atat de rare cum au fost odata, dar inca sunt un eveniment mai putin frecvent. Iata 10 lucruri fascinante pe care s-ar putea sa nu le stiti despre gemenii identici, fraternali, sau altfel.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Nasterile gemenilor sunt in crestere
Mamele mai in varsta sunt mai susceptibile sa aiba gemeni
Gemenii traiesc mai mult decat copiii singuri - la fel si mamele lor
Exista mai mult de doua tipuri de gemeni
Gemenii pot avea diferite culori ale pielii - si chiar tati diferiti
Exista o gena pentru gemenii fraternali
Gemenii sunt mai susceptibili de a fi stangaci
Femeile inalte sunt mai susceptibile sa aiba gemeni
Gemenii ar trebui sa fie nascuti la 37 de saptamani
Cezariana nu este singura optiune de a da nastere gemenilor

Nasterile gemenilor sunt in crestere

In Romania, 32 de nou-nascuti dintr-o mie sunt gemeni sau tripleti. Este doar o estimare, in lipsa unor cifre oficiale. In SUA de pilda, ay existat 135,336 nasteri gemelare in Statele Unite in 2015. Asta inseamna ca aproximativ 3,4% din totalul copiilor nascuti in acel an au fost gemeni - un nivel record, in conformitate cu United States Centers for Disease Control and Prevention.

Rata natalitatii gemenilor a crescut in mod constant din 1980, iar expertii spun ca prevalenta fertilizarii in vitro (FIV) si alte tehnologii de reproducere asistata au jucat cel mai probabil un rol important.

Mamele mai in varsta sunt mai susceptibile sa aiba gemeni

Chiar si fara FIV sau alte tratamente de fertilitate, mamele sunt in mod natural mai susceptibile sa aiba gemeni, pe masura ce inainteaza in varsta, spune Christine Greves, MD, obstetrician si ginecolog la Spitalul pentru femei si copii din Orlando, - Florida, USA - Winnie Palmer.

"Poate avea de a face cu evolutia", spune Dr. Greves. "Femeile, de la o varsta mai inaintata, nu mai sunt capabile sa aiba copii, asa ca are sens sa aiba o sarcina gemelara sau mai mare, la un moment dat."

Gemenii traiesc mai mult decat copiii singuri - la fel si mamele lor

Intr-un studiu din 2016 de la Universitatea din Washington, SUA, cercetatorii au descoperit ca gemenii identici tind sa traiasca mai mult decat gemenii fraternali, iar toti gemenii tind sa traiasca mai mult decat populatia generala. "Exista un beneficiu in a avea pe cineva aproape, care sa aiba grija sau sa ii pese de tine", a spus autorul studiului si cercetatorul post-doctoral David Sharrow, intr-un comunicat de presa. "Ei pot oferi suport emotional sau material, care duce la o mai buna longevitate."

Exista si o veste buna pentru mamele de gemeni: in 2011, cercetatorii de la Universitatea din Utah, SUA - au descoperit ca femeile care dau nastere la gemeni tind sa traiasca mai mult decat alte mame. (Nu faptul ca au avut gemeni le face mai sanatoase, spun cercetatorii, ci faptul ca femeile sanatoase sunt mai susceptibile sa aiba gemeni.)

Exista mai mult de doua tipuri de gemeni

Toata lumea stie diferenta intre gemenii identici si fraternali, dar acestea nu sunt singurele posibilitati. Unii sunt gemeni identici in oglinda, cu semne din nastere pe partile opuse ale corpului, de exemplu.

Gemenii pot fi, de asemenea, conceputi si nascuti pana la 24 de zile distanta, atunci cand o femeie ovuleaza mai mult de un ovul intr-un ciclu, dar ele sunt eliberate in momente diferite. In urma cu un an, o femeie australiana a experimentat acest fenomen extrem de rar, cunoscut sub numele de superfetatie (fenomen biologic constand din fecundarea a doua ovule care provin din perioade diferite de ovulatie; rezulta doi feti, diferit maturati, în acelasi uter )

Gemenii pot avea diferite culori ale pielii - si chiar tati diferiti

Fetele gemene nascute de Whitney Meyer si Thomas Dean, in 2016, au fost departe de a fi identice: una are pielea deschisa la culoare, ca mama ei caucaziana, iar cealalta are tenul mai inchis ca al tatalui ei, afro-american. "Nu stim cat de des se intampla acest lucru, pentru ca nu toate cazurile vin in atentia noastra", a declarat Nancy L. Segal, PhD, director al Centrului de Studii gemene de la Universitatea de Stat din California.

Copiii nascuti in acelasi timp, de la aceeasi mama, pot avea chiar si tatici diferiti. Acest lucru are loc atunci cand o femeie are relatii sexuale cu doi barbati diferiti in timpul ovulatiei, caz real, anul trecut in Vietnam.

Exista o gena pentru gemenii fraternali

Se presupune de multe ori ca vei avea gemeni daca ai un istoric familial de sarcini gemelare, insa pana in prezent, cercetarile arata doar o legatura intre genetica si gemenii fraternali. Un studiu olandez din 2016, a identificat doua variante de gene care au crescut sansele unei femei de a avea gemeni cu 18% si 9%; in cazul in care femeile au avut ambele variante, sansele au crescut cu 29%.

Gemenii sunt mai susceptibili de a fi stangaci

Aproximativ unul din cinci gemeni, atat fraternali cat si identici, sunt stangaci, potrivit unui studiu belgian, din 1996.

Femeile inalte sunt mai susceptibile sa aiba gemeni

Un studiu din 2006 a constatat ca, in medie, mamele de gemeni, tripleti sau mai multi, au avut tendinta de a fi cu aproximativ 1.5 cm mai inalte decat mamele care au avut doar un copil. Autorii studiului au speculat ca femeile inalte tind sa aiba niveluri mai ridicate de insulina - factor de crestere - o proteina eliberata de ficat, care a fost legata de inaltime, precum si nasterile gemelare.

Gemenii ar trebui sa fie nascuti la 37 de saptamani

Pentru a reduce riscul de complicatii sau moartea unui fat, expertii spun ca cel mai bun moment pentru a da nastere gemenilor este la 37 de saptamani de gestatie, sau 36 saptamani, in cazul in care bebelusii impart aceeasi placenta.

Pentru o multime de sarcini gemelare, nasterea timpurie are loc in mod natural. "Majoritatea gemenilor nu ating pragul de 39 sau 40 de saptamani, deoarece uterul mamei este intins, in mod semnificativ mai mult", spune Dr. Greves. Acest lucru pune, de asemenea, sarcinile gemelare la o rata crescuta de nastere prematura (inainte de 37 saptamani).

Cezariana nu este singura optiune de a da nastere gemenilor

Cezariana este mai frecventa la nasterile gemelare, dar chiar si asa, nasterea vaginala poate avea loc in conditii de siguranta, spune Dr. Greves. "In cazul in care ambele capete sunt pozitionate in jos, iar copiii sunt cooperanti si placentele se afla in pozitia corecta, recomandarea este o nastere vaginala", spune ea.

Dupa ce primul copil este nascut, Dr. Greves spune ca al doilea va iesi de obicei destul de repede, cu toate ca nu este intotdeauna cazul. "Au fost momente cand am asteptat cateva ore pentru al doilea copil", spune ea, dar, de obicei, dureaza mai putin de o ora.".

Gemenii: intrebari, raspunsuri si provocari pentru parinti de bebelusi gemeni

A avea gemeni sau, mai exact, a creste gemeni, este cu siguranta o provocare pentru orice parinte, indiferent de cat de multa experienta are in cresterea copiilor. Si asta nu doar pentru ca practic totul se multiplica cu doi, ci si pentru ca a fi parinte de gemeni presupune si a invata cum sa gestionezi o relatie intre doi copii care, pe cat de mult seamana intre ei, pe atat de mult difera, fiecare fiind, in fond, o individualitate unica.

Citeste mai departe despre Gemeni: intrebari, raspunsuri si provocari pentru parinti

In comunitatea DC, vei gasi intotdeauna suportul unui grup mare de parinti de gemeni si tripleti cu care iti poti impartasi nevoile, temerile, bucuriile. Te invitam, asadar, sa iti impartasesti aventura proprie de parinte cu gemeni sau tripleti pe forumul special dedicate.

Pentru suport va recomandam forumurile

Gemeni, tripleti sau mai mult
Comori la dublu/triplu. Mamici si tatici care au fost foarte eficienti.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII