Dinti sănătoși: 7 intrebări pentru medicul dentist pediatru și raspunsurile

7 intrebari pentru medicul dentist pediatru si raspunsurile oferite de acesta

Dinti sănătoși: 7 intrebări pentru medicul dentist pediatru și raspunsurile

de eliminat din de4kids Despre sanatatea dintilor copiilor - parintii au multe intrebari de pus medicilor stomatologi iar specialistii de la De4kids - le raspund mai jos cu mult drag. 

→ Asadar, iata 7 intrebari pentru medicul dentist pediatru si raspunsurile oferite de acesta.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Când este momentul cel mai potrivit pentru a-i face un control?
Are 4 dinţişori mâncaţi până la gingie... Ce îmi recomandaţi?
Am un băieţel de 1 an şi 8 luni căruia i se macină dinţii din faţă
Am un băieţel de 1 an şi 5 luni, iar de două luni au început să îi apară pete negre pe dinţişori...
Fetiţa mea de 2 ani şi 3 luni a căzut la grădi şi şi-a spart un dinţişor din faţă
La 6 anişori, este bine să înceapă să folosească periuţă electrică?
Mi se pare că dinţii din fată s-au deplasat spre exterior din cauză că îşi suge degetul...

Parintii au multe intrebari despre dintii copilasilor lor

Pe forumul Desprecopii, părinţii adresează medicilor specialişti întrebări diverse, iar noi răspundem cu mare drag fiecăruia în parte.

Am făcut o selecţie a subiectelor ce prezintă cel mai mare interes pentru părinţi şi am extras şapte dintre acestea.

Cand facem primul control stomatolog copilului?

Am un băieţel de 1 an şi 8 luni. Când este momentul cel mai potrivit pentru a-i face un control?

Începând cu vârsta de 1 anişor puteţi merge cu copilaşul la un control. Veţi afla de la medicul dentist cum puteţi să îi îngrijiţi dinţii cât mai bine, care sunt regulile de igienă orală ce trebuie respectate, dar şi care sunt primele semne care arată prezenţa unei carii dentare. În clinicile noastre, copiii cu vârsta până în 3 ani se bucură de consultaţie gratuită.

Am un băieţel de aproape 4 anişori, iar primii dinţişori din faţă au început să se mănânce pe la vârsta de 2 ani şi 8 luni. Acum are 4 dinţişori mâncaţi până la gingie. Un medic mi-a recomandat să îi dau cu glicerină boraxată cu propolis şi gălbenele, însă nu are nici un efect, parcă e din ce în ce mai rău şi îl doare. Ce îmi recomandaţi?

Dinţii afectaţi de caria dentară trebuie trataţi!

Singura modalitate o reprezintă tratamentul stomatologic în cabinet: curăţarea părţii afectate, igienizarea şi refacerea formei dinţişorilor. Dacă nu se intervine la timp, caria se extinde, afectează din ce în ce mai mult dintele, ajunge la nerv, iar copilul începe să aibă dureri. Zona se infectează, iar infecţia se poate extinde în corp. Vă recomandăm să nu amânaţi vizita la medicul dentist pediatru! Cu cât copilaşul are dureri mai mari, cu atât va asocia mersul la medic cu acestea şi va rămâne cu amintiri neplăcute.

Am un băieţel de 1 an şi 8 luni căruia i se macină dinţii din faţă. Deja doi sunt măcinaţi aproape de gingie. Am fost la trei medici dentişti, mi-au spus că sunt carii de biberon şi că nu se poate face nimic pentru că este prea mic, dar eu nu vreau să mă dau bătută. Mi-e teamă ca până când o să îi cadă dinţii de lapte o să i se macine de tot şi o să îl afecteze în vorbire sau în alimentaţie. Vă rog mult să îmi spuneţi dacă se poate face ceva pentru a-i repara dinţişorii.

Indiferent de vârsta copilului, caria dentară trebuie tratată, pentru a opri extinderea acesteia. Cu cât se intervine mai rapid, cu atât se previne apariţia complicaţiilor: afectarea masivă a smalţului, a nervului dentar, apariţia durerii. În plus, aşa cum aţi spus şi dvs., vorbirea, alimentaţia, somnul şi activităţile zilnice ale copilului sunt influenţate.

Pigmentatiile bacteriene de pe dintii copiilor

Am un băieţel de 1 an şi 5 luni, iar de două luni au început să îi apară pete negre pe dinţişori... şi se extind pe zi ce trece. Putem să facem ceva pentru a le curăţa având în vedere că el nu stă la periaj? Şi a doua întrebare: care ar fi cauza? Pentru a o putea elimina.

Băieţelul dvs. prezintă pigmentaţii bacteriene, o situaţie întâlnită frecvent în rândul copiilor. Nu se cunoaşte cauza exactă, se presupune că ar fi o ciupercă din flora microbiană orala care favorizează apariţia acestora. Nu trebuie să vă îngrijoraţi, nu sunt carii sau demineralizări şi nu pot evolua în carii. Nu sunt considerate patologice, ci mai degrabă inestetice. Este posibil să treacă o dată cu apariţia dinţilor permanenţi, însă nu este o regulă. Singurul mod prin care se pot îndepărta este prin periaj profesional şi air-flow. În urma acestor şedinţe de profilaxie pigmentaţiile dispar complet, însă pot reveni. Intervalul variază inconstant de la copil la copil. Inclusiv la acelaşi copil pot fi perioade în care apar mai multe sau mai puţine.

Fetiţa mea de 2 ani şi 3 luni a căzut la grădi şi şi-a spart un dinţişor din faţă. Mă puteţi ajuta?

Din păcate astfel de accidente se întâmplă frecvent. Există şi cazuri în care dintele se rupe sau chiar iese cu tot cu rădăcină din alveola sa. Este important ca imediat ce s-a întâmplat, să vă prezentaţi cu fetiţa la medicul dentist pediatru. Acesta va evalua starea dintelui şi a ţesutului de susţinere. De cele mai multe ori se face şi o radiografie digitală a zonei afectate. Dinţişorul va fi reconstruit şi va fi urmărit în timp, pentru a observa eventuale modificări de culoare.

Copiii si periuta electrica de dinti

Fetiţa mea îmi cere cu insistenţă să îi cumpăr periuţă electrică. Îmi puteţi spune dacă este bine sau nu, ca la vârsta ei, de aproape 6 anişori, este bine să înceapă să folosească aşa ceva?

Sigur că îi puteţi cumpăra periuţă electrică! Este foarte bine că îşi doreşte să îşi cureţe dinţişorii, deci trebuie încurajată să continue. Este important să efectuaţi mişcările specifice de periaj, dinspre gingie spre dinte şi să nu vă bazaţi exclusiv pe mişcările periuţei. Nu uitaţi să schimbaţi capătul acesteia, o dată pe anotimp sau mai des, dacă este nevoie. Spor la periat!

Am un băieţel de 2 ani şi 9 luni şi aş vrea să îmi recomandaţi o modalitate prin care îl pot dezvăţa de suptul degetului. Mi se pare că dinţii din fată s-au deplasat spre exterior şi nu ştiu dacă aceasta este cauza.

Este foarte posibil ca suptul degetului să îi fi împins copilului dvs. dinţii spre exterior. Dacă nu se intrevine curând, în afară de aspectul inestetic al copilului, aceşti dinţi devin predispuşi accidentelor şi fracturilor.

Recomandăm utilizarea unui corector de obiceiuri vicioase (Trainer), care îl va dezvăţa pe copil de suptul degetului şi în acelaşi timp va readuce dinţii în poziţia corectă.

raspunsuri oferite de Dr. Dana Ivan, Medic Stomatolog Stomatologie Pediatrică si Chirurgie Dentară
https://www.de4kids.ro/

Anestezia generala la dentist? Afla ce spun parintii!

Pentru unii copilasi, anestezia generala este singura optiune in tratarea dintilor de lapte

Peste 25% dintre copiii sub 12 ani prezinta afecţiuni dentare severe si infectii ce pot afecta intregul organism. Pentru o parte dintre ei, anestezia generala este singura optiune in tratarea dintilor de lapte, insa dezinformarea legata de efectele negative ale acesteia determina uneori parintii sa-i refuze copilului sansa de a zambi din nou.

Anestezia generală este o procedură sigură, fără efecte adverse dacă este realizată în condiţii de maximă siguranţă. Clinica dentară în care se pot realiza astfel de tratamente trebuie să fie dotată şi echipată ca un Departament de Anestezie şi Terapie Intensivă dintr-un spital, iar echipa medicală să fie supra-specializata în astfel de intervenţii citeste mai departe aici.

Informatii speciale despre stomatologia pediatrica - pe care e bine sa le citesti:

De ce este important sa alegem pentru copil un medic dentist specializat in stomatologie pediatrica
Schimbarea dintilor de lapte: sfaturi si raspunsuri de la medicul stomatolog pediatru
Anestezia locala la copil, solutia pentru un tratament dentar confortabil
Maseluta de 6 ani si importanta sigilarii timpurii
Coroanele dentare estetice pentru copii, revolutia stomatologiei: coroanele de zirconiu
Dintii de lapte sunt importanti: 6 efecte ale netratarii cariilor pe dintii de lapte

 

  Forum de stomatologie pediatrica: intrebari si raspunsuri despre dintisorii copilului

Cabinet stomatologic pentru copii 

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII