Copiii au nevoie de ingaduinta, rabdare si iertare

Copiii au nevoie de ingaduinta, rabdare si iertare

Copiii au nevoie de ingaduinta, rabdare si iertare

Si copiii pot avea zile proaste - replici ne-inspirate, mai putina rabdare decat de obicei. Pedepsele nu isi au rostul. Iata de ce copiii au nevoie de mai multa rabdare din partea noastra ...

in acest articol veti citi mai multe despre:
Nimeni nu este perfect
Invata-i ce este inacceptabil
Tine-i la un standard inalt! Dar, te rugam, fii si tu la un standard ridicat
Nu suntem roboti
Iata un exercitiu bun
Avem scuze, desigur
Sunt complet de acord cu standardele ridicate

Copiii nu pot fi perfecti si au si ei zile proaste ...

De multe ori, copiii sunt pedepsiti prea usor. DIn te miri ce. Sau poate pentru ca sunt fiinte umane?

Deseori, copiilor nu li se permite sa aiba stari morocanoase, zile proaste, tonuri nerespectuoase sau atitudini gresite. Totusi, noi adultii le avem tot timpul. Niciunul dintre noi nu este perfect. Trebuie sa incetam sa ne pastram copiii la un standard mai ridicat de perfectiune, decat cel pe care il putem atinge noi insine.

Nimeni nu este perfect

Multi parinti inteleg sensul citatului de mai sus, si anume ca cei mici nu sunt perfecti si ca adeseori ne asteptam de la copiii nostri la un comportament mult mai bun si la mai mult auto-control decat suntem noi, ca adulti, capabili sa demonstram. Ei si-au exprimat pe deplin acordul si au recunoscut ca si ei au fost vinovati pentru faptul ca si-au pastrat copiii la un standard mai inalt decat acela detinut de ei insisi.

Totusi, exista multi altii care au inteles gresit, si anume ca noi nu ar trebui sa ne tragem la raspundere copiii pentru comportamentul lor si ca ar trebui sa ignoram orice lipsa de respect si atitudini gresite, iar asta, evident, nu este ceea ce am sugerat.

Invata-i ce este inacceptabil

Pentru a-i oferi un context acestui citat: Desigur, nu spun sa ii lasi intodeauna “in pace” doar fiindca sunt oameni. Invata-i mai bine! Invata-i ca nu este bine sa proiectezi o stare de spirit proasta asupra celor din jurul tau. Invata-i cum sa gestioneze frustrarea, furia, frica, tristetea si dezamagirea. Invata-i ca este inacceptabil sa fie nepoliticosi cu oamenii.

Tine-i la un standard inalt! Dar, te rugam, fii si tu la un standard ridicat

Nu-ti proiecta starea de spirit proasta. Invata cum sa gestionezi frustrarea, furia, frica, teama sau dezamagirea. Nu fi nepoliticos cu ei. Toti avem nevoie de standarde inalte, si stii de ce altceva avem nevoie cu totii? De putin har. Tu stii mai bine, insa uneori ai o zi proasta si spui ceva ce nu e chiar dragut, sau trantesti usa, ori tipi la copiii tai.

Nu suntem roboti

Uneori, viata este pur si simplu grea si avem nevoie de o pauza, nu de o prelegere. Avem nevoie de o imbratisare, nu de o privire dispretuitoare. Stim ca am gresit, insa trecem printr-un moment dificil. Avem nevoie doar de putina ingaduinta. La fel functioneaza lucrurile si pentru copiii nostri.

Iata un exercitiu bun

Astazi, asculta-te pe tine si pe alti adulti din casa si observa daca ceva ce spui sau faci te-ar baga in necazuri daca ai fi un copil...

Ti-ai ignorat copilul in timp ce el vorbea cu tine?
Ai tipat la cineva?
Ai vorbit pe un ton lipsit de respect? Partenerul tau a facut-o?
Ai trantit o usa, ti-ai dat ochii peste cap sau ai nebagat in seama dorinta cuiva?

Este un exercitiu de deschidere a ochilor, deoarece ne dam seama ca cei mai multi dintre noi facem cel putin un lucru pentru savarsirea caruia ne-am dojeni copilul.

Avem scuze, desigur

Suntem stresati din cauza serviciului. Suntem privati de somn din cauza bebelusului. Suntem bolnavi, avem dureri de cap sau hormonale. Suntem oameni buni care incercam din greu iar, ocazional, o dam in bara. Tindem sa privim la motivele din spatele propriului comportament si sa ne oferim putina ingaduinta pentru savarsirea greselilor.

Insa atunci cand copiii nostri fac greselile, nu privim la motivele care se afla in spate. Ii vedem ca pe niste rasfatati sau obraznici si sarim direct la corectarea lor. Este in regula ca noi sa fim oameni, insa ne asteptam la mai mult de la copiii nostri, iar asta nu este corect.

Daca eu nu imi pot pastra calmul in orice moment, nu ma astept ca ai mei copii sa aiba un perfect control emotional. Daca nu imi pot stapani tonul si nu pot vorbi cu o voce blanda tot timpul, cum ma pot astepta ca micutii mei sa gestioneze asta?

Ne asteptam ca acesti copilasi, cu creierul lor subdezvoltat si cu experienta de viata limitata, sa se comporte mai bine decat adultii. Daca nu ma crezi, asculta urmatoarea dezbatere prezidentiala sau petrece ceva timp deruland stirile sociale mass-media.

Sunt complet de acord cu standardele ridicate

Cred ca ar trebui sa ne asteptam ca ai nostri copii sa fie grijulii si bine-manierati. Cred ca si noi ar trebui sa ne ridicam la propriile noastre asteptari de la copii.

Desigur, este extrem de important sa ne invatam copiii ca nu este niciodata bine sa fie nepoliticosi sau nerespectuosi. Copiii, si toti oamenii, ar trebui sa fie trasi la raspundere pentru actiunile lor. Esuarea in corectarea copiilor atunci cand au nevoie de corectie se numeste permisivitate, iar asta nu inseamna parenting pozitiv. Nu este parenting deloc. Ei trebuie sa fie invatati sa faca mai bine, dar si noi, in mod colectiv, trebuie sa facem mai bine. Noi, adultii, trebuie sa stabilim un standard ridicat si sa ii conducem pe ceilalti. De asemenea, ar trebui sa ne amintim ca, uneori, compasiunea este cel mai bun profesor. Uneori harul este solutia.

Eu sunt o persoana buna dar, de asemenea, stiu ca am defecte. Sunt un om imperfect care o da in bara in ciuda tututor eforturilor, si stiu ca micutii mei oameni imperfecti o vor da in bara si ei. Aceasta nu le face alegerile nefericite sa fie “ok”, insa ii face de inteles si ne ofera tuturor o sansa de a creste si de a ne imbunatati. Uneori, pentru a fi siguri, corectia este absolut necesara. Dar alteori avem nevoie doar de putina ingaduinta. 

Parentingul permisiv: perceptii si greseli de educatie care afecteaza universul emotional al copilului

Parentingul permisiv este un stil de parenting caracterizat de asteptari scazute din partea copilului corelate cu o apatie educationala din partea parintelui. Pentru ca exista foarte putine reguli, cereri si asteptari, copilul crescut de parinti permisivi are de multe ori probleme in a-si gasi si impune singur propriile limite.

Din pacate, acest lucru este greu pentru un copil - iar mai tarziu, in adolescenta de exemplu - poate fi cu adevarat o provocare - atat pentru copil cat si pentru parintii in cauza. Iata mai multe despre parentingul permisiv: greseli si perceptii de educatie care afecteaza universul emotional al copilului

 

Replici pe care nu ar trebui sa le spui niciodata copilului tau

Atunci cand le vorbim copiilor incercam sa o facem pe intelesul lor, insa sunt destule situatii in care replici spuse sub impulsul momentului pot darama tot ce am cladit pana in momentul acela prin comunicare. Cu totii rostim uneori cuvinte pe care apoi le regretam, iar pentru un copil, astfel de cuvinte inseamna durere, furie sau, de foarte multe ori, confuzie. De aceea, atunci cand ne adresam lor, celor mai dragi dintre fiintele care ne inconjoara, ar trebui sa gandim de doua ori inainte de a rosti anumite propozitii si sa incercam sa gasim calea cea mai putin bulversanta pentru ei de a le comunica ceea ce simtim noi, parintii adulti citeste in continuare aici.

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 
referinte: theconversation.com, psychologytoday.com - 2017

Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2017

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Parenting

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII