Prevenirea rahitismului la copil - sfatul medicului pediatru

Prevenirea rahitismului la copil - sfatul medicului pediatru

Prevenirea rahitismului la copil - sfatul medicului pediatru

Rahitismul este o afecțiune metabolică care apare la copii și se caracterizează prin o încetinire a creșterii și o deformare a oaselor, cauzate de un deficit de vitamina D și/sau de calciu. Rahitismul are la baza o carenta de vitamina D, vitamina esentiala mineralizarii tesutului osos.

Rahitismul se poate manifesta la toti copiii care traiesc in zonele temperate sau nordice - in general mai putin insorite sau - ca particularitate: cu rata mare de poluare. Desigur, vitamina D este foarte importanta pentru copii, al caror tesut osos este in formare in perioada cresterii.

- veti citi:
Ce este rahitismul?
Un copil poate fi considerat rahitic dacă prezintă următoarele simptome:
Prevenirea rahitismului
Prevenirea rahitismului la prematuri
Atentie la supradoze!
Despre vitamina D
Cum sa administreaza Vitamina D?
Rahitismul la copil: cand apare si cum se trateaza

Ce este rahitismul? 

Rahitismul este o afectiune provocata de carenta de vitamina D - acea vitamina necesara pentru mineralizarea tesutului osos. Rahitismul este, de regula, boala primilor doi ani de viata si debuteaza la numai câteva saptamâni de la nastere dar poate fi preîntâmpinat prin administrarea unor doze suplimentare de vitamina D.

Un copil poate fi considerat rahitic dacă prezintă următoarele simptome:

♦ Încetinirea sau oprirea creșterii in lungime

♦ Copilul are oase subțiri și fragile

♦ Are deformări ale oaselor, cum ar fi curbarea oaselor picioarelor sau a brațelor

♦  Are dureri musculare și osoase

♦ Are slăbiciune musculară

♦ Are probleme de mers sau de poziționare

Prevenirea rahitismului

Vestea buna este ca rahitismul se poate preveni. In Romania, o tara temperata, poluata - in mod practic, toti copiii pot dezvolta rahitismn. De aceea, exista opolitica nationala de prevenire a bolii - care prevede administrarea de vitamina D bebelusului inca din ziua a 7a dupa nastere. Administrarea vitaminei D se continua pina la varsta de 2 ani si jumatate. Administrarea se face pe cale orala - prin picaturi.

Profilaxia se bazeaza pe suplimentarea vitaminei D, sub forma de preparate medicamentoase.
Profilaxia trebuie sa fie începuta antenatal, prin administrarea de vitamina D 1000 - 1200 UI/ zi si preparate de calciu în ultimul trimestru de sarcina.

Cititi: Grafice de crestere. Ce sunt? Ce inseamna?

Suplimentarea cu vitamina D continua din primele zile dupa nastere si la nou-nascutul alimentat natural si la cel artificial, timp de 18-24 luni continuu, apoi pâna la vârsta de 5 ani în timpul rece al anului.
 500 - 800 UI vitamina D zilnic. (unii pediatri romani recomanda 1200-1500 U.I. vil. D zilnic);

Prevenirea rahitismului la prematuri

La prematuri, la cei nascuti cu greutate mica, 160 UI/kg masa/zi vitamina D, zilnic; prematurii sunt mai susceptibili la aparitia rahitismului si necesita doze crescute de vit. D pâna în trimestrul al treilea de viata, timp necesar pentru refacerea stocului de calciu.

La prematuri si sugari care primesc mai putin de 400 ml de lapte pe zi se impune adausul de calciu, 50 mg/kg/zi .

Atentie la supradoze!

Prea multa vitamina D nu ii va face in nici un caz mai bine copilului tau, ba din contra. Trebuie sa stii ca exista riscul sa apara intoxicatii, care pot fi foarte grave.

Primul semn al intoxicatiei poate fi lipsa poftei de mancare, apoi copilul plange, este agitat. Doza zilnica de doua picaturi nu prezinta insa nici un risc, pentru ca este doza fiziologica.

Prea multa vitamina D se va depozita in tesutul adipos, iar efectele nu se vor instala dupa prima zi, ci la un interval de o luna-doua de la administrare.

Despre vitamina D

Pe piata sunt mai multe produse pe care le poti alege, sub forma de picaturi sau pastile. Foarte folosit este Vigantolul. Doua picaturi din acest medicament ii asigura copilului doza zilnica de vitamina.

Alte solutii le reprezinta varianta injectabila a vitaminei D sau combinatia de flor si vitamina D (Fluorvigantolette). Aceasta din urma este considerata mai comoda de multe mamici, pentru ca doar cu o pastiluta pe zi, copilului i se asigura si necesarul de vitamina D, dar si de flor (necesar pentru buna dezvoltate a dentitiei).

In ceea ce priveste momentul cel mai bun din zi in care ii poti da suplimentul de vitamina D, medicii te sfatuiesc sa o faci inainte de masa, mai ales daca ai un copil sensibil la adaosurile dupa masa si care obisnuieste sa le elimine prin voma.

Daca nu are astfel de probleme, nu are nici o importanta daca ii dai suplimentul inainte sau dupa masa.

Iata un sfat care sigur iti va prinde bine!: Suplimentul de vitamina D se elibereaza gratuit. Imediat dupa nastere, mergi la medicul de familie sau la pediatru care te va indruma in acest sens.

Precautii: Precautii - vitamina D în doze mari este toxica;

Atentie: Daca ai un copil mai mic de sapte ani, in lunile care contin litera "r", adica din septembrie pana in aprilie, trebuie sa fii atenta. Ca sa nu ajunga sa sufere de rahitism, trebuie sa-i dai un supliment de vitamina D.

Cum sa administreaza Vitamina D?

Nu-i dai vitamina cu lingurita!
Cum se administreaza vitamina D? In nici un caz nu este recomandabil sa-i dai copilului picaturi de vitmina D cu lingurita, pentru ca o parte din medicament cu siguranta va ramane pe ea.

Sticluta cu vitamina are un picurator special, asa ca medicii te sfatuiesc sa-l folosesti. Daca din greseala pica trei picauturi, tine cont ziua urmatoare si da-i mai putin cu una. Daca se intampla sa-i dai mai mult cateva zile la rand, sari o zi.

 Rahitismul la copil: cand apare si cum se trateaza

Rahitismul are la baza o carenta de vitamina D, vitamina esentiala mineralizarii tesutului osos. Rahitismul se poate manifesta la toti copiii care traiesc in zonele temperate sau nordice - in general mai putin insorite sau - ca particularitate: cu rata mare de poluare. Desigur, vitamina D este foarte importanta pentru copii, al caror tesut osos este in formare in perioada cresterii. Iata cum sa preveniti si sa tratati rahitismul la copil citeste mai departe aici >

Despre vitamina D merita sa citesti si:

10 semne ale deficientei de vitamina D la copii si adulti
Vitamina D la copii, un supliment necesar ?
De ce avem nevoie de vitamina D?

autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir - Toate drepturile rezervate (c) 2023

 


✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 3 comentarii

  1. Mogoroase Florentina
    Mogoroase Florentinatrimis la 30/3/2017

    Un articol foarte bun...asa stiu ce sa faca mamicile care nu sunt indrumate corect.

    Raspunde la acest comentariu
  2. annadora
    annadoratrimis la 3/6/2011

    Buna,dragi mamici!as avea o nelamurire:am o fetita de 8 luni.traim la londra.aici nu se dau nici un fel de vitamine,fier...etc la copii!in legatura cu vigantolul-ce sa fac?cum stiu daca fetita mea trebuie sau nu sa l ia?are contraindicatii?daca il cumpar din tara si il dau fara prescris de la medic,e vreun risc?va multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  3. simona poncu
    simona poncutrimis la 26/7/2010

    e mai bine sa previi decat sa tratezi....asta e bine stiut.stiinta a avansat extraorinar acum si avem la dispozitie numeroase mijloace de a trata si a preveni numeroase boli.rahitistmul a fost o boala foarte des intalnita la copii,dar acum cred k e printre primele medicamente prescrise de medicul pediatru atunci cand apare un bebelus in familie....calciu si colecalciferol.sanatate!

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII