Terapia Bowen

Terapia Bowen

Terapia Bowen

  • Terapia Bowen este o abordare holistica si multidimensionala a eliberarii de durere si a vindecarii, care a obtinut rezultate remarcabile in ultimii peste 50 de ani. Este bazata pe principiul emis de Tom Bowen, cel care a pus bazele acestei terapii, care a trait si a practicat-o in Geelong, Victoria, conform caruia cauza de baza a multor dureri musculo-scheletale, neurologice, neuromusculare si a altor probleme de sanatate se gaseste in tesuturile moi sau fascii.

Ce este terapia Bowen
Bolile tratate de terapia Bowen
Avantajele terapiei Bowen
Cum decurg consultatia si tratamentul prin terapia Bowen
Terapia Bowen si lumina
Despre alte terapii, merita sa cititi si:
Comunitate si grupuri de suport

Ce este terapia Bowen?

Terapia Bowen este o abordare holistica si multidimensionala a eliberarii de durere si a vindecarii, care a obtinut rezultate remarcabile in ultimii peste 50 de ani. Este bazata pe principiul emis de Tom Bowen, cel care a pus bazele acestei terapii, conform caruia cauza de baza a multor dureri musculo-scheletale, neurologice, neuromusculare si a altor probleme de sanatate se gaseste in tesuturile moi sau fascii.

Fasciile sunt un tip specific de tesut conjunctiv care formeaza o retea tridimensionala in jurul oricarui tesut din corp. Fasciile sunt organizer-ul corpului infasurand nervii, oasele, arterele, venele si muschii. De aceea, disfunctionalitatile fasciale pot afecta orice structura, muschi, nerv si organ din corp. Fasciile au devenit subiectul tot mai multor cercetari si studii recente au aratat ca ele sunt cel mai mare organ senzorial din corp. Este bogat intr-o gama de receptori care influenteaza puternic fiziologia neuro-musculara a corpului in multe si complexe moduri.

Terapia Bowen, prin eliberarea unor tesuturi moi sau fasciale specifice si a tehnicilor de integrare, stimuleaza receptorii specifici care permit corpului sa corecteze disfunctionalitatile si sa restabileasca homeostaza (echilibrul) la nivel holistic.

Desi trateaza cauzele in locul simptomelor, terapia Bowen a aratat in mod consistent ca poate avea rezultate profunde si permanente de vindecare si de eliberare de dureri.

Aceasta alinare a durerilor este experimentata de multi oameni care au o gama vasta de boli ale caror simptome includ durerea, desi exista alte modalitati ori tratamente care au dus la imbunatatiri trecatoare ori infime. Mai important, terapia Bowen, fiind holistica, nu se bazeaza pe o diagnosticare detaliata a problemei si a originilor sale, ceea ce este adesea costisitor si imprecis.

Terapia Bowen trateaza intregul corp, iar efectele ei holistice sunt evidente la pacientii care gasesc rezolvarea la problemele lor mai presus de cele pentru care au cautat tratamentul, de exemplu lipsa energiei, stresul sau problemele emotionale.

Bolile tratate de terapia Bowen

Exista o gama foarte vasta de boli acute si cronice pentru care terapia Bowen a oferit rezultate bune, variind de la remisie rapida pe termen lung la ameliorarea semnificativa a problemelor de postura, mobilitate, fiziologie, dureri, stres si stare generala de bine.

Bolile care raspund bine la aceasta terapie sunt:

- Durerile acute si cronice cu origini musculo-scheletale sau neurologice
- Fibromialgia
- Durerile de spate
- Lumbago
- Sciatica
- Sindromul oboselii cronice
- Durerile de gat
- Durerile de brate si sindromul tunelului carpian
- Sindromul articulatiei temporo-mandibulare
- Durerile de umeri (umerii anchilozati)
- Durerile de picioare si talpi (fasciita plantara)
- Depresia si problemele cauzate de stres
- Astmul
-Ranile si traumatismele in urma activitatii sportive

Avantajele terapiei Bowen

Avantajul principal ale terapiei Bowen este remisia adesea rapida si pe termen lung a durerilor, reducerea stresului, o mai mare mobilitate, precum si o calitate mai buna a vietii fizice si emotionale. Alte beneficii sunt un nivel mai ridicat de energie, ameliorarea sistemului imunitar, reechilibrarea organismului, o circulatie mai buna, drenajul limfatic si detoxifierea corpului. Alte avantaje importante ale terapiei Bowen sunt faptul ca are foarte putine contraindicatii. Este foarte blanda, relaxanta si non-invaziva, nu presupune atingerea bolnavului, de aceea este ideala pentru oricine, inclusiv copiii si persoanele in varsta.

Cum decurg consultatia si tratamentul prin terapia Bowen

Primul pas este un schimb profesional de informatii cu medicul, astfel ca acesta sa va cunoasca istoricul si alte informatii relevante, precum medicatia pe care o luati in prezent si sa faca o evaluare a starii dumneavoastra actuale. Dupa schimbul initial de informatii, veti fi invitati sa beti o cantitate de apa inainte de inceperea tratamentului. Aceasta este o caracteristica importanta a terapiei Bowen, pentru ca eliberarea eficienta de durerile fasciale necesita hidratarea adecvata a celulelor si tesuturilor.

Terapeutul va face la inceput primele miscari de baza si va continua cu o serie de miscari specifice de rotire traversand fascia sau tesutul moale asociat cu anumite grupe de muschi, tendoane, ligamente sau nervi. Un interval precis de timp este luat in considerare intre serii, pentru a permite corpului sa reactioneze, sa se produca tixotrofia, tesuturile sa se rehidrateze si sa inceapa procesul de vindecare. In timpul acestor intervale, terapeutul poate parasi camera sau poate actualiza in liniste dosarul pacientului.

Terapia Bowen si lumina

O caracteristica a terapiei Bowen este ca se poate desfasura direct pe corpul pacientului sau prin intermediul luminii si al hainelor subtiri. Pacientii sau terapeutii pot avea abordari preferate, iar abordarea va fi convenita impreuna cu pacientul inaintea tratamentului.

La incheierea tratamentului, pacientului, care adesea simte deja alinarea durerilor, i se va cere sa mai bea apa, va fi informat si sfatuit pe cat posibil asupra schimbarilor fizice sau emotionale care se pot produce (ceea ce confirma ca tratamentul a inceput sa functioneze), va primi recomandari pentru actiunile sau activitatile post tratament si va fi invitat sa informeze medicul asupra efectelor tratamentului.

 La Medicul va Raspunde veti gasi sute de raspunsuri la intrebarile puse medicilor Desprecopii.com

Despre alte terapii, merita sa cititi si:

Cum este tratata paralizia cerebrala

Cum este tratata paralizia cerebrala

Paralizia cerebrala denumeste un grup de boli care afecteaza controlul miscarii si al posturii. Din cauza afectarii zonelor din creier care controleaza miscarea, un copil afectat de boala aceasta…

Terapii alternative pentru dezvoltarea copiilor cu nevoi speciale

Terapii alternative pentru dezvoltarea copiilor cu nevoi speciale

Terapiile alternative sunt instrumente de lucru pentru dezvoltarea copiilor cu nevoi speciale. De-a lungul timpului, s-au dezvoltat mai multe tipuri de terapii menite să vină în…

Ameliorarea simptomelor ADHD prin alimentatie adecvata

Ameliorarea simptomelor ADHD prin alimentatie adecvata

Alimentatia este un factor important in controlarea simptomelor ADHD. Nu exista un aliment minune sau o vitamin magica ce tempereaza impulsivitatea, hiperactivitatea sau deficitul de atentie, insa…

Despre sanatatea familiei, mai cititi:

 Comunitate si grupuri de suport

Copii cu nevoi speciale Sunt ai nostri. Si au nevoie de mai multa intelegere si mai multa dragoste.

In floarea copilariei (4-12 ani)

Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate

 Scoli, gradinite, crese, bone...
La ce cresa merge copilul tau? As vrea si eu o recomandare!
Am nevoie de un baby-sitter...

 Autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate 2013

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 6 comentarii

  1. Klara
    Klaratrimis la 26/9/2016

    Alexandru Ivan este cel mai bun in domeniu, cat si un om deosebit. Iar terapia Bowen e geniala, in ciuda scepticilor care nici nu stiu cu adevarat despre ce e vorba.

    Raspunde la acest comentariu
  2. eliza
    elizatrimis la 3/2/2012

    Am inceput si noi terapia Bowen.Speram cat de curand sa vedem si rezultatele!

    Raspunde la acest comentariu
  3. Carmen A.
    Carmen A.trimis la 16/1/2012

    Este o terapie extraordinara. Eu am facut cateva sedinte la Alexandru IVAN, in Bucuresti. Ma simt foarte bine si ii multumesc pe aceasta cale. M-a ajutat foarte mult. Daca vreti sa il contactati, gasiti detalii pe www.terapiebowen.ro sau la tel 0745068693.

    Raspunde la acest comentariu
  4. talpos ioan
    talpos ioantrimis la 3/1/2012

    aflu aici ca aceasta terapie este pentru a atenua durerile pe care le ai deja.Eu am inceput aceasta terapie impreuna cu sotia mea in urma cu vreo 6 luni la o doamna IONESCU VICTORIA care zicea dinsa ca practica aceasta terapie de 2 ani aici la noi in jud. salaj com.IP am uitat sa mentionez,si la care am mers si noi avind unele mici dureri la schimbarile de vreme,si am zis sa incercam si noi sa vedem ce va fi si ce sa vedeti la 6 luni de asazisa terapiesa vedeti cum ne prezentam;sotia mea in urma unor dureri ff.mari a facut GLAUCOM la ochiul drept si l-a pierdut total,iar eu am ajuns sa am asa niste dureri de umeri si de spate din cauza carora abia pot sa maninc,si sa umblu ,eu sint si in cirje si numai asta imi mai lipsea dar sa vedeti explicatiide la aceasta MARE PRACTICIANA de care va rog sa va feriti ca de dracul cei care cititi aceste rinduri;EU DOAR AM DAT COMANDA RESTUL FACE CORPUL ASA CUM STIE EL atit ca corpul meu cred ca este cam prost deoarece nu stie sa faca decit sa ma doara din zi in zi mai tare,astfel incit am ajuns sa nu pot trai fara IBALGIN au alte msdicamente anti durere,deci rog pe cineva care stie sa imi de-a un sfat ce sa fac sa scap de aceste dureri care sint din ce in ce mai mari si mai greu de suportat? poate sint si niste stiutori intre acesti practicanti ai terapiei BOWEN care sa cunoasca ceva meserie,pina una alta mi-am schimbat terapeutul cu domnul PAUL CULDA care este si medic de formatie si acum astept sa vad ce o mai ficu durerile mele,sper sa fii nimerit mai bine ca prima data.

    Raspunde la acest comentariu
  5. bowtech iasi
    bowtech iasitrimis la 13/7/2010

    Terapia Bowen Bowtech este disponibila si in Iasi. Pentru cei interesati, vizitati www.bowtechiasi.ro

    Raspunde la acest comentariu
  6. Oana Stefana
    Oana Stefanatrimis la 10/5/2010

    Ma bucur tare mult sa citesc acest articol, la noi in tara este putin cunoscuta terapia Bowen, desi in strainatate este recunoscuta ca terapie complementara si chiar decontata de casele de sanatate.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII