Remedii naturale pentru infectii respiratorii si parinti panicati

Remedii naturale pentru infectii respiratorii si parinti panicati

Remedii naturale pentru infectii respiratorii si parinti panicati

Pe scurt

  • Nu este un secret: copilul dumneavoastra va face multe infectii respiratorii pana se face mare. Cu o medie de 6 infectii pe an, infectiile respiratorii sunt considerate cele mai frecvente afectiuni ale copilariei si reprezinta cea mai des intalnita cauza pentru care parintii se prezinta la medicul pediatru.

    Este foarte important sa nu trecem cu vederea aceste infectii, sa le tratam cu seriozitate si sa mergem sa ne consultam cu medicul pediatru care este singurul autorizat sa ne spuna de ce tratament este nevoie. Dar la fel de important este sa nu ne panicam! 

     

     

Cum contractam infectiile respiratorii? Parintii sunt panicati!

Daria spune pe Forumul Desprecopii: Pot sa spun ca sunt ingrozita de gandul ca fetita mea de 1an si 7 luni ar putea lua vreo viroza sau o infectie respiratorie. .Pentru a o feri am ajuns sa evit sa ies afara cu ea la plimbere daca vantul bate prea tare. Daca este vant, prefer sa renunt si sa o tin putin la geam.

Multi parinti sunt ingroziti la ideea ca fetita sau baiatul lor ar putea contracta o infectie respiratorie, o gripa sau o raceala. Deseori ei reactioneaza inadecvat si ofera copilului medicamentatie nenecesara sau gresita. 

Este adevarat infectiile respiratorii sunt foarte contagioase si boala se poate transmite atat prin contact direct, de la persoana la persoana cat si pe cale aerogena. In plus se poate transmite si indirect prin obiecte murdare de secretii.

Cand e sezonul infectiilor respiratorii?

Infectiile respiratorii apar mai ales in timpul iernii si in primele luni ale primaverii, fiind mai frecvente la copii cu varste sub 2 ani, incidenta maxima fiind la varsta de 6 luni. O cauza a incidentei crescute in randul copiilor o reprezinta faptul ca sistemul lor imunitar nu este suficient de dezvoltat si incă invata sa lupte cu virusurile și bacteriile.

Chiar si cei mai "panicati" parinti, care incearca sa evite imbolnavirea copilului, trebuie sa inteleaga ca, desi preventia este buna, nu poti sa feresti copilul total. iar sansa ca el sa se imbolnaveasca minim o data pe an este mare. De aceea recomandam parintilor sa fie mai relaxati si sa isi creasca copilul in mod balansat si fara exagerari.

Si totusi... cum putem preveni virozele si infectiile respiratorii?

O mamica spune pe Forumul Desprecopii: Cata lume ati auzit pledand pt consolidarea imunitatii?
Sunt o multime de produse la indemana - si nu vreau sa fac reclama : catina, echinaceea, nonni , vitamina C in diverse forme ...Nu sunt foarte scumpe, si nu au efecte adverse...
Medicul de familie ar trebui sa sfatuiasca mamicile in acest sens. Din pacate, de multe ori medicii se grabesc sa prescrie medicamente puternice, fie din comoditate, fie la "presiunea"  firmelor farmaceutice...

In primul rand, recomandam adoptarea unor masuri de igiena sporite si  evitarea mediilor agglomerate, in care virozele isi fac de cap. Insa aceste masuri de protectie nu sunt suficiente daca nu sunt dublate de o alimentatie sanatoasa, care sa ajute sistemul imunitar sa faca fata provocarii sezonului virozelor. Evitarea mancarurilor procesate si inlocuirea lor cu o alimentatie cat mai naturale (fructe, legume, oua, carne, etc.).

Remediile naturale sunt foarte utile si la indemana

Pentru copiii mai mofturosi sau care refuza o alimentatie sanatoasa exista si o serie de produse naturale, fitoterapeutice (bazate pe plante) care sustin sistemul imunitar in perioada de vulnerabilitate imunologica. Remediile naturale precum produsele fitoterapeutice reduc numarul si severitatea infecțiilor respiratorii, scurtează durata lor si previn complicațiile bacteriene. Un exemplu este produsul fitoterapeutic Virodep . Avantajul unui produs fitoterapeutic este acela ca poate sa fie asociat cu antibiotice si simptomatice fara a avea riscul unor efecte secundare. 

Dr. Phyto, un campion in fitoterapie, ne recomanda si o serie de reguli igieno-dietetice:
• Evitarea colectivității (grădiniță/școală, în cazul copiilor)
• Odihnă, în pat, acasă
• Consultarea medicului
• Urmărirea simptomelor, pentru a le putea descrie cât mai corect medicului curant
• Administrarea de lichide (apă, ceaiuri din plante - măceș, cătină, soc, sucuri naturale de fructe, supe, lapte, în funcție de toleranța digestivă)
• Monitorizarea temperaturii
• Evitarea regimului carnat pe perioada febrei. Organismul are nevoie să își canalizeze toate resursele pentru a lupta cu boala, astfel încât este de dorit să nu se consume inutil energie pentru a prelucra proteine de origine animală. Este de preferat utilizarea de alimente proaspete, fructe și sucuri proaspăt stoarse, legume, lactate, pește alb slab.


De ce se sperie parintii cand copilul are o infectie respiratorie?

Simptomatologia virozelor respiratorii este complexa. Initial copilul prezinta cateva zile semne de rinita, cu nas infundat, respiratie dificila cu zbateri ale narilor datorita efortului de inspiratie, scurgeri mucoase nazale. Ulterior se instaleaza simptome precum tuse, respiratii suierate si mai frecvente decat ritmul normal de 12 respiratii pe minut, puls accelerat, scaderea poftei de mancare, iritabilitate datorita respiratiei dificile. Rapid apare febra care atinge valori cuprinse intre 38.3 °C si 38.9 °C dar atat simptomele respiratorii cat si febra sunt mai atenuate decat in infectiile respiratorii produse de microbi.

O mamica spune pe Forumul Desprecopii: Si noi am trecut prin spaima febrei ridicate acum doua luni. Ne-am pomenit cu fetita ca nu-i scadea deloc temperatura sub 38,5 cu toate antitermicele pe care i le-am administrat. Ba din contra temperatura ajunsese la 39,8 si incepuse sa tremure. Imediat ne-am dus de urgenta la Sp. Gr.Alexandrescu unde i s-a pus diagnosticul de rosu in gat. Acolo au reusit sa-i reduca febra dar cred ca cel mai important... au reusit sa ne linisteasca pe noi, parintii, ca am fost tare speriati.

Febra ajuta copilul sa invinga boala mai repede!

Febra ajuta copilul sa invinga boala mai repede! Trebuie inteles ca febra, tipica pentru bolile copilariei, forteaza copilul sa se calmeze, sa se odihneasca si sa doarma mai mult, toate vitale procesului de recuperare. Febra este de multe ori prietenul copilului. Febra poate ajuta de fapt, copilul in a se recupera mai repede, mai ales daca el sau ea se lupta o boala virala. Parintii trebuie asadar sa dea dovada de mult calm, sa incurajeze copilul bolnav si in nici  un caz sa le transmita din panica lor. In loc sa va panicati si sa aplicati metode babesti, mai bine mergeti la medic care o sa constate cauza febrei si o sa ofere tratamentul corect.  

Tusea; O alta grija pe care o au parintii este tusea.  Trebuie inteles ca tusea este un mecanism de aparare al organismului. Prin tuse organismul incearcă să menţină căile respiratorii libere. De aceea, este foarte important ca tusea să nu fie inhibată, ci modulată și readusă în parametri fiziologici. Cand tusea persista peste 2 saptamani si devine si productiva exista pericolul suprainfectiei bacteriene. Copilul nu stie sa expectoreze ca un adult, nu coopereaza bine la curatarea secretiilor nazale, secretiile stagneaza in arborele bronsic.  

In loc de concluzie

Ca sa parafrazam o replica celebra din cartea "Ghidul autostopistului galactic" (The Hitchhiker's Guide to the Galaxy) sfatul principal pe care il dam parintilor in cazul unei infectii respiratorii este: Don't panic! (Nu te panica). Apoi am spune in ordine: mergeti la medic.  Iar la final dorim sa va sugeram sa cititi mai multe despre fitoterapie.  Fitoterapia este o stiinta care foloseste plantele medicinale in scopuri terapeunice si poate proteja si ajuta copilul in cazul in care se confrunta cu o infectie respiratorie. 

Dr. Phyto

Recomandare: Dr. Phyto

PHYTODEP protejeaza natural copilaria

Pastrand standardele inalte ale fitoterapiei moderne, Dr. Phyto protejează natural copilaria prin produse inovatoare, cu fitoextracte standardizate si nutraceutice, create si dezvoltate prin tehnologii de ultima generatie.

Solutiile fitoterapeutice inovative ale gamei Phytodep reprezinta o alternativa de primă intentie, blanda si delicata, dar eficienta, in abordarea tulburărilor functionale si a patologiei sugarilor și copiilor.

Categorie:Fitoterapie
De urmarit:DrPhyto.ro

Catalog produse

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII