Introducerea cărnii in alimentația bebelușului. La ce varstă și in ce fel - iată sfaturile medicului pediatru.

Introducerea carnii in alimentatia bebelusului. La ce varsta si in ce fel - iata sfaturile medicului pediatru.

Introducerea cărnii in alimentația bebelușului. La ce varstă și in ce fel - iată sfaturile medicului pediatru.

Multi parinti se intreaba cand sa introduca carnea in alimentatia bebelusului si mai ales ce fel de carne? In mod traditional, profesionistii din domeniul medical recomanda introducerea carnii la aproximativ 7-8 luni de viata. Conform ultimelor recomandari, Academia Americana de Pediatrie a modificat aceasta varsta la 5-6 luni.

Veti găsi acest răspuns, precum și alte raspunsuri la intrebări legate de introducerea cărnii in alimentația bebelușului, citind in continuare ...

in acest articol veti citi mai multe despre:
Cand pot introduce carnea in alimentatia bebelusului?
Ce tip de carne introducem prima data in alimentatia bebelusului?
Infografic util al introducerii diverselor tipuri de carne in alimentatia bebelusului
Care este cel mai bun mod de a gati carnea pentru bebelusi?
Care este cel mai bun mod de a transforma carnea intr-un piure?
Pot congela piureul de carne?
Ce tip de carne trebuie sa evitam?
Poate carnea sa provoace alergii?
Conditii de pastrare a carnii gatite
Cand si ce fel de peste introducem in dieta bebelusului?
Ce tip de peste este mai sanatos pentru bebelus/copil?
Care peste contine cele mai inalte niveluri de mercur?
Diversificarea bebelusului: introducerea alimentelor pe luni (infografic)

Cand putem da carne bebelusului?

Conform ultimelor recomandari, Academia Americana de Pediatrie a modificat aceasta varsta la 5-6 luni - de la 7-8 luni.

In primul si in primul rand, trebuie sa stim ca este important sa gatim complet si bine orice tip de carne, ce va fi servita bebelusului sau copilului, si sa ne asiguram ca nu exista zone "roz". Bebelusii si copiii trebuie sa consume carne bine gatita.

Cand pot introduce carnea in alimentatia bebelusului?

In mod traditional, profesionistii din domeniul medical au recomandat introducerea carnii la aproximativ 7-8 luni de viata. Conform ultimelor recomandari, Academia Americana de Pediatrie a modificat aceasta varsta la 6 luni - de la 7-luni.

Va rugam sa retineti: Carnea este un aliment bogat in proteine ​​- iar cantitati foarte mari de proteine ​​pot obosi rinichii imaturi ai bebelusului. Prin urmare, va recomandam sa oferiti cantitati mici de carne amestecate intr-un alt aliment (piure de legume, de exemplu).

Ce tip de carne introducem prima data in alimentatia bebelusului?

Puiul sau curcanul sunt, in general, recomandate ca primele tipuri de carne pe care le puteti introduce in dieta bebelusului. Abia apoi urmeaza carnea rosie, de vita, preferabil manzat.

Infografic util al introducerii diverselor tipuri de carne si proteine, in alimentatia bebelusului

carne bebelus

Care este cel mai bun mod de a gati carnea pentru bebelusi?

Coacerea este intr-adevar cel mai bun mod de a gati orice tip de mancare. Coacerea ajuta alimentele sa isi pastreze o mare parte din nutrienti.

De asemenea, o mai puteti fierbe, prepara la aburi sau fierbe in oala sub presiune. Singurul dezavantaj al acestui tip de preparare, este ca substantele nutritive vor ramane in apa. Daca nu utilizati lichidul in care a fiert carnea, substantele nutritive vor fi pur si simplu aruncate. Multi parinti au constatat ca utilizarea bulionului / supei in alte preparare este o idee foarte buna - oferind si gust.

Care este cel mai bun mod de a transforma carnea intr-un piure?

Noi am constatat ca cel mai bun mod de a transforma carnea intr-un piure, este sa va asigurati ca aceasta s-a racit si este taiata in cubulete de maxim 1-2 cm.

Mixati carnea folosind un procesor de alimente pana cand aproape se transforma intr-o pulbere. Se adauga apoi supa/bulionul natural in care a fiert carnea si restul ingredientelor pe care le mai folositi.

Pot congela piureul de carne?

Piureul din carne fiarta poate fi pus in forme pentru cuburi de gheata, in acelasi mod ca si fructele / legumele.

Exista un avertisment cu toate acestea: atunci cand decongelati piureul de carne, acesta se poate separa si / sau sa devina un pic nisipos. Nu trebuie sa va alarmeze acest lucru, dar poate reprezenta o "textura" problema pentru copil.

Nu incalziti niciodata carnea sau orice alt produs alimentar la microunde! Evitati-l cu orice pret!

Ce tip de carne trebuie sa evitam?

Carnea procesata - cum ar fi sunca, crenvurstii si mezelurile - nu sunt potrivite pentru copii!

Nu numai ca sunt bogate in sare, ele pot contine de asemenea aditivi nedoriti si multe sunt realizate cu produse lactate, care pot declansa o reactie alergica la un copil sensibil.

Poate carnea sa provoace alergii?

Orice aliment are potentialul de a provoca o reactie alergica si carnea nu este o exceptie. Recomandarea este sa introduceti cate un singur tip de carne o data (fara alte alimente noi in dieta bebelusului), si sa urmati regula celor patru zile, in care veti urmari cu atentie orice semn de reactie alergica sau probleme digestive.

Persoanele alergice la carne pot reactiona la orice tip de carne sau doar la unul singur. Reactia cel mai frecvent observata este dermatita. Carnea de vita si de pui se crede ca poate contribui la reactiile alergice, mai mult decat cea de curcan sau de miel.

Cu toate ca gatitul ajuta la reducerea potentialului sau alergen, posibilitatea unei reactii ramane. In cazul in care copilul dumneavoastra are alte alergii, sau aveti antecedente familiale de alergii alimentare, asigurati-va ca purtati o discutie cu medicul inainte de a introduce in dieta bebelusului orice tip de carne.

Conditii de pastrare a carnii gatite

Frigorific: Odata ce carnea este gatita, se lasa sa se raceasca cu capac si se pastreaza la frigider, intr-un recipient etans, pentru maxim 2 zile.

Congelarea piureului: Imediat ce carnea a fost gatita, racita si apoi mixata intr-un piure, se separa in portiuni mici, folosind o tava pentru cuburi de gheata, iar aceasta la randul ei in pungi speciale pentru congelator, inchise etans. Piureul astfel congelat se poate utiliza in decurs de maxim patru saptamani.

Congelarea bucatilor de carne: Carnea fiarta se separa in portii, se raceste si se pune in pungi speciale pentru congelator inchise ermetic. Adaugarea unei cantitati mici de supa/bulion poate preveni uscarea carnii. Se poate utiliza in termen de maxim patru saptamani.

Reincalzirea: Decongelati alimentele in frigider, apoi reincalziti-le intr-o cantitate mica de apa, NU la microunde. Nu este recomandabil sa re-congelati un preparat din carne - acest lucru stimuleaza dezvoltarea bacteriilor.

De retinut: Corpul uman absoarbe fierul din carne de patru ori mai eficient decat fierul gasit in plante.

Cand si ce fel de peste introducem in dieta bebelusului?

Pestele, in special crustaceele si pestii cu multe oase, sunt cunoscuti alergeni pentru un copil. Este adesea recomandat sa introducem pestele numai dupa ce un copil a ajuns la varsta de 1 an.

Mai multe surse sugereaza chiar si asteptarea pana la 3 ani. Cu toate acestea, alte surse spun ca introducerea pestelui la un copil de 10 luni este perfect sigur.

Crustaceele insa, nu trebuie introduse la un copil care ar putea fi predispus la alergii, pana in jur de 1-3 anisori.

Molustele si crustaceele, cum ar fi homarul, stridiile etc., pot induce reactii alergice mortale. Asigurati-va ca vorbiti cu medicul pediatru inainte de a le introduce in alimentatie!

Pestele gras, cum ar fi tonul, sardinele, cambula si somonul, sunt cele mai bune surse de omega-3. Dar, sardinele nu sunt practice pentru hrana unui copil, iar cambula si tonul sunt bogate in mercur. Asta face somonul cea mai buna sursa de DHA (acid gras omega-3) si, in opinia mea, cel mai sanatos peste pentru copii si adulti deopotriva. Dar aproape toate fructele de mare contin omega-3, astfel incat incercati sa oferiti copilului o varietate de peste scazut in mercur.

Ce tip de peste este mai sanatos pentru bebelus/copil?

Atunci cand introduceti pestele in alimentatia bebelusului, este important sa selectati unul dintre cei care au "carne alba".

Cambula, eglefin, pastravul si codul, sunt considerati siguri. Sunt cel mai usor de digerat si rareori produc alergii.

Este foarte important sa va asigurati ca pestele este in intregime dezosat. Fiti constienti de faptul ca unii pesti contin oase foarte mici. Il puteti coace in cuptor, fierbe la aburi, apoi transforma in piure cu usurinta. Nu va fie teama sa il amestecati cu legume sau chiar fructe.

Care peste contine cele mai inalte niveluri de mercur?

Mercurul a fost gasit la un nivel ridicat in specii de pesti, cum ar fi pestele-spada, macrou, ton, rechin si tilefish. Acestea sunt pestii care contin cele mai mari cantitati de mercur, astfel incat nu le consumati in mod regulat si evitati oferirea acestor pesti copiilor.

Somonul, contrar credintei populare, este un peste de apa rece si are de fapt, niveluri mai mici de mercur. Pestele de apa rece poate avea niveluri mai scazute de mercur si, de asemenea, contine niveluri mai ridicate de Omega-3.. 

Diversificarea bebelusului: introducerea alimentelor pe luni (infografic)

Ce alimente sa dau bebelusului si in ce luna? 
Da, aceasta este o intrebare clasica a fiecarei mamici de bebelus. Diversificarea bebelusului este o perioada care ofera multe intrebari mamicilor si de aceea infograficul pe care l-am pregatit va clarifica multe lucruri despre cand se introduc noile alimente bebelusului. Iata cum, de la luna la luna, noile alimente pot face parte din alimentatia sa.

Introducerea fructelor in alimentatia bebelusului: ghid practic pe luni

In timpul diversificariii e bine sa ai la indemana acest ghid de introducere a fructelor in alimentatia bebelusului.

La inceputul diversificarii, stim ca toate mamicile au aceleasi intrebari, cand, ce introducem in alimentatia bebelusului? De la ce varsta are voie si alte alimente? Haideti sa o luam treptat si sa vedem in primul rand cu ce fructe putem incepe diversificarea, si ce introducem dupa cateva sapamani, luni, ce are si ce nu are voie pana la o anumita varsta. Spor in diversificare :)

Citeste mai departe <<AICI>>

Introducerea legumelor in alimentatia bebelusului: ghid practic pe luni

Diversificarea bebelusului este un moment emotionant pentru parinti. Este un mare pas inainte pentru copilul vostru, intr-o lume noua, plina de gusturi si texturi. Primele alimente oferite bebelusului trebuie sa fie usor de digerat si sa nu provoace alergii. Nu fiti tentati sa adaugati sare sau zahar in mancarea bebelusului! Nu are nevoie! Putin ulei este suficient. Sarea poate afecta rinichii iar zaharul este cu atat mai nesanatos, provocand si dependenta de dulce - vezi GHIDUL introducerii legumelor in alimentatia BEBELUSULUI aici.  

Alergiile la bebelusi

Cum pot spune daca bebelusul meu are o alergie sau doar o raceala?

Ar putea fi dificil sa se faca diferenta intre o raceala si alergii la bebelusi dar exista totusi citeva semne de diferentiere. Daca se pare ca bebelusul dvs este racit aproape tot timpul, atunci exista posibilitatea ca el sa aiba de fapt o alergie nazala (cunoscuta si sub numele de rinita alergica). Racelile trec de obicei in perioade cuprinse intre o saptamina si 10 zile citeste in continuare aici.

Citeste si: Reactii la alergiile alimentare 

Aplicatie mobila - Diversificarea Alimentatiei Bebelusului

Diversificarea bebelusulului este un subiect doldora de informatii si intrebari pentru mamici. Odata ce vine timpul sa oferim alte alimente in afara de lapte matern sau lapte formula - vrem sa stim cand este momentul ideal pentru primele alimente, cum i le oferim, cum le pregatim pentru stomacelul bebelusului si cum le putem combina. E bine draga mamico si tatic de bebelus - e exact momentul ca pe telefonul tau sa nu iti lipseasca aplicatia special creata pentru aceasta perioada: Diversificarea alimentatiei bebelusului. (autor Desprecopii)

 Functionalitati ale aplicatiei: ghidul diversificarii, ghid de autodiversificarea bebelusului, lista de alimente si cand se introduc acestea, schema (tabelul) diversificarii, retete pe varste cu video-uri speciale si unice, meniuri zilnice si saptamanale, stiri legate de alimentatia bebelusului.

 Poti descarca această aplicație (pentru sistemele Android) AICI.

 Aici poti descarca aplicatia pentru IOS (Iphone)

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

Pe FacebooK: Diversificarea alimentatiei bebelusului - grup de suport ~ DESPRECOPII

autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir - Toate drepturile rezervate (c) 2021
referinte : Academia Americana de Pediatrie 2019
https://www.babycenter.com/404_when-can-my-baby-eat-meat_1368509.bc
https://www.babycenter.com/0_age-by-age-guide-to-feeding-your-baby_1400680.bc

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII