Alaptarea si alimentele picante - ce e de stiut

Alaptarea si alimentele picante - ce e de stiut

Alaptarea si alimentele picante - ce e de stiut

Gandeste-te la alimentele picante. Daca iti lasa gura apa in asteptarea acestor senzatii, atunci esti una dintre femeile care iubesc sa-si condimenteze mancarea. Cand ai fost insarcinata, poate ca ai redus aportul acestora temandu-te de problemele care ar putea aparea in burtica ta. In urma sarcinii, ai putea dori sa te intorci la dieta ta regulata. Insa daca te intrebi “Pot consuma alimente condimentate in timp ce alaptez?”, te invitam sa citesti mai departe pentru a afla mai multe despre siguranta acestora.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Este in regula sa consumi alimente picante in timp ce alaptezi?
Alimentele condimentate/picante afecteaza laptele matern?
Cum sa iti dai seama daca bebelusul tau este sensibil la alimentele picante?

DespreCopii iti spune, de asemenea, daca copilul tau poate simti gustul picant in laptele matern si cum poti afla daca daca micutul tau este sensibil la alimentele picante.

Este in regula sa consumi alimente picante in timp ce alaptezi?

Da, este sigur. Desi o mica parte din condimente poate ajunge in laptele matern, aceasta nu va afecta nicicum copilul. In multe culturi, mamele sunt obisnuite sa consume alimente condimentate si nu fac schimbari drastice in dieta lor in perioada alaptarii. Nu exista dovezi care sa arate ca micutii lor simt aciditate in stomac, sunt agitati sau iritabili.

Cel mai bun lucru pe care il poti face este sa te tii de o dieta variata si sanatoasa, evitand alimentele care au tendinta de a te face sa te simti inconfortabil.

Conform psihologului Lucy Cooke, care este specializat in nutritia copilului, “Bebelusii alaptati sunt, in general, mai usor de hranit la intervale mai mari de timp deoarece, inca din primele etape de viata, dieta lor contine o varietate de arome, in timp ce laptele-formula prezinta aceeasi experienta uniforma.”

Alimentele condimentate/picante afecteaza laptele matern?

Diferit de laptele formula, laptele matern isi modifica gustul in functie de alimentele pe care le consumi. De exemplu, daca mananci alimente pe baza de usturoi, laptele matern ar putea avea gusturi similare si ii va placea si micutului tau. Copilul tau poate beneficia de mai multe vraji ale hranirii, daca aroma laptelui se schimba.

Expertii considera ca fiind intelept sa iti introduci copilul in taina gusturilor alimentelor solide. Consultantul international certificat in lactatie, Emma Pickett spune ca “Iti ajuti copilul sa-si dezvolte gusturile in vederea pregatirii pentru inceperea consumului de alimente solide. Dar practic, dulceata zaharurilor naturale din lapte va domina aromele.”

Un studiu realizat la inceputul anilor 1990 de catre cercetatorii Julie Mennella si Gary Beauchamp a aratat ca bebelusii alaptati de mame care au consumat usturoi au prezentat efecte mai de durata ale hranirii, au supt mai greu si au baut mai mult lapte cu aroma de usturoi, fata de copiii mamelor care nu au fost expuse la usturoi.

Un alt studiu publicat in 2001 a indicat ca bebelusilor expusi la arome, atunci cand sunt in uter sau in timpul alaptatului, ar putea sa le placa aceleasi arome si atunci cand vor creste.

Cu toate acestea, daca bebelusul tau este suparat sau iritabil, sau daca simti arsuri la stomac, incearca o dieta mai usoara o perioada de timp. Ofera-i copilului putin mai mult timp pentru a-ti accepta gusturile. Pentru a verifica daca micutului tau ii place laptele ce contine arome de condimente, incearca metoda verificare-eroare.

Cum sa iti dai seama daca bebelusul tau este sensibil la alimentele picante?

Prin observarea reactiilor sale in timpul alaptatului iti poti da seama daca bebelusul tau este sensibil la alimentele picante.

El ar putea:

- Sa devina agitat dupa hranire
- Sa doarma putin
- Sa planga o lunga perioada de timp
- Sa para a se simti incomod
- Sa se trezeasca brusc

Alte semne care indica reactii adverse ale copilului tau sunt:

- Respiratia suieratoare
- Reactii ale pielii
- Mucus sau scaune verzi
- Congestia

Totusi, nu este obligatoriu ca aceste semne sa reprezinte un raspuns la alimentele condimentate, caci pot fi si o indicatie a alergiei la alte alimente, precum graul, lactatele, citricile sau porumbul din dieta ta.

Daca ai consumat alimente picante in timpul alaptarii si ai observat oricare dintre simptomele acestea, abtine-te o saptamana de la consumul lor si reintrodu-le mai tarziu pentru a observa comportamentul copilului tau. Unii bebelusi pot deveni agitati daca mama consuma o cantitate semnificativa de alimente condimentate, deci ai grija sa le consumi in cantitati moderate. Daca este necesar, pentru asistenta, programeaza-ti o consultatie la medic.

Dieta ta favorita din timpul alaptarii a fost condimentata/picanta? Condimente precum ardeiul iute ti-au facut copilul sa fie sensibil? Fa-ne cunoscut in sectiunea de comentarii. 

 

Alimentatia mamei in timpul alaptarii

Plante care pot sa scada productia de lapte matern
Plante aromatice care pot fi daunatoare pentru mama si copil in timpul alaptarii
Ce mananca mama cand alapteaza?
Super alimente pentru mamici care alapteaza
Alaptarea si alcoolul
Alimentatia mamicilor care alapteaza poate influenta laptele
15 Alimente de evitat in timpul alaptarii
Pilulele pentru stimularea lactatiei

Alaptarea - ghid complet

Alaptarea bebelusului este cel mai natural si mai hranitor mod de a contribui la dezvoltarea sanatoasa a copilului tau. Toate studiile medicale demonstreaza ca alaptarea la san aduce copilului absolut toata hrana de care are nevoie, ii intareste sistemul imunitar si ii scade sansele de a contracta infectii. Laptele matern isi schimba compozitia in timp - adaptandu-si compozitia nutritionala, necesitatilor sugarului. In afara de avantajele sanatatii, alaptatul este un timp special menit adancirii relatiei dintre mama si copil. Astfel, timpul alaptatului reprezinta momente pretioase de tacere, plina de comunicare intensa si dragoste impartasita. Totul despre alaptare, cu detalii  - de la Desprecopii.com:

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.

Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

Forumul de ALAPTARE 

Pe forumul desprecopii.co exista un FORUM SPECIAL DEDICAT ALAPTARII de unde puteti afla o multime de raspunsuri la cele mai frecvente intrebari. Dincolo de argumentele pasionale veti gasi si raspunsuri menite sa va linisteasca. 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII