13 motive pentru care Otetul de Mere este potiunea magica de care ai nevoie in viata ta

13 motive pentru care Otetul de Mere este potiunea magica de care ai nevoie in viata ta

13 motive pentru care Otetul de Mere este potiunea magica de care ai nevoie in viata ta

Stiinta spune ca alimentele de baza pot avea beneficii mari – din moment ce separi dovezile de fictiune.

Daca veti cauta pe Google „beneficiile otetului de mere” (asa cum o fac si eu), veti gasi mii de beneficii pentru sanatate. Dar nu exista asa multe dovezi stiintifice pentru a confirma aceste beneficii, cum ar fi: utilizati otetul de mere pentru, sa zicem, indepartarea unei cicatrici sau a acneei, si mai mult ca sigur veti face mai mult rau decat era.

 in acest articol veti citi mai multe despre:
Nu va ganditi sa il beti nediluat
Reduce balonarea
Creste beneficiile vitaminelor si mineralelor in alimentatia ta
Revoca cativa din carbohidratii consumati
Amelioreaza scaderea de energie dupa un consum ridicat de zahar sau carbohidrati
Te mentine satul
Poate sa ajute muschii sa produca energie mai multa inainte de un efort mare
Reduce tensiunea arteriala
Curata fructele si legumele
Inlatura respiratia urat mirositoare
Inlatura mirosul urat al picioarelor
Inlatura durerea provocata de intepatura meduzei
Echilibreaza nivelurile pH-ului din corp, insemnand o sanatate mai buna a oaselor
Amelioreaza arsura gastrica
6 Aspecte false ale sanatatii despre otetul de mere
Trateaza acneea
Iti micsoreaza apetitul
Curata ranile
Albeste dintii
Calmeaza arsurile solare
Iti detoxifica corpul

Asta nu inseamna ca otetul de mere nu este folositor. Stiinta spune ca el face cateva miracole spetaculoase, potrivit spuselor lui Carol Johnston, doctor in medicina, medic de nutritie si profesor la Facultatea de Nutritie si Promovare a Sanatatii din cadrul Universitatii de Stat Arizona din Phoenix, care studiaza efectele concrete ale otetului de ani de zile. (Motto-ul ei este: Leacurile babesti poate au ceva merit, dar nu stii pana cand le cercetezi”).

In primul rand: toate tipurile de otet contin un ingredient activ cunoscut ca acid acetic, care inseamna ca toate variantele lui (incluzand cel pasteurizat, nepasteurizat, organic si cu diferite arome) sunt in mare parte aceleasi, potrivit cu Johnston, care prefera otetul de vin rosu in locul otetului de mere pentru aroma. Singura diferenta e ca oteturile inchise la culoare pot contine si urme de antioxidanti ce pot fi gasiti in fructe de culoare inchisa (precum strugurii rosii, rodia, etc), adauga ea.

Daca vreti sa experimentati cu otetul de baut ca sa aveti parte de beneficiile enumerate mai jos, cea mai sigura si mai eficienta metoda e sa adaugati 1 sau 2 linguri de otet la un pahar cu apa si sa il beti pe stomacul gol inainte de masa. (Cercetatorii nu stiu care alimente pot revoca efectul acidului acetic, asa ca daca vreti sa fiti sigur de beneficii, evitati sa il combinati cu alte ingrediente precum sarea.)

Nu va ganditi sa il beti nediluat

Nu va ganditi sa il beti nediluat (sau sa il aplicati topic) fara sa il diluati in cel putin un pahar cu apa la o lingura de otet. Esofagul nu este conceput pentru a rezista la acea concentratie de acid, asa ca inevitabil puteti chiar si inhala cand incercati sa il inghititi. Aceasta metoda poate trimite acid catre plamani, unde poate provoca durere pe care Johnston o descrie ca fiind o arsura la plamani.

Si sa nu exagerati. In cantitati mari, “acidul acetic este otravitor si poate avea efecte toxice,” spune Johnston. “Veti avea niste beneficii cu o singura lingura, si efecte semnificative cu doua, dar niciodata nu va fi mai bine cu mai mult de atat.”

Iata care sunt cele 13 beneficii reale ale otetului

Reduce balonarea

Otetul creste aciditatea in stomac, care ajuta la digestie si ajuta bolul alimentar sa isi continue traiectul in intestinul subtire, potrivit cu Dr. Raphael Kellman, fondatorul Centrului Kellman pentru Medicina Functionala si Integrativa in New York. Deoarece o digestie slaba poate cauza reflux gastro-esofagian, o senzatie usturatoare care se intampla atunci cand alimentele din stomac ajung in esofag si ai senzatia de saturatie, consumul de otet ajuta la digestie si opreste senzatiile neplacute.

Creste beneficiile vitaminelor si mineralelor in alimentatia ta

“Cand stomacul tau nu produce destul acid, absorbtia nutrientilor precum vitamina B6, acidul folic, calciu si fier se diminueaza,” explica Dr. Kellman. Ajuta-ti corpul prin ingestia unei cantitati suplimentare de acid sub forma de otet, si vei fi capabil sa folosesti toti nutrientii buni pe care i-ai consumat prin comandarea unei salate in loc de prajeli.

Revoca cativa din carbohidratii consumati

Acidul acetic gasit in otet interfereaza cu enzimele din stomac responsabile pentru digestia amidonului, asa ca nu absorbiti caloriile de la carbohidratii consumati.

In teorie, asta inseamna ca otetul ar trebui sa ajute si cu reducerea in greutate, si exista studii care sustin acest lucru. Dar inainte ca sa achizitionati multi covrigi si otet la bidon, Johnston avertizeaza ca otetul nu ajuta la reducerea in greutate (indiferent de consum) – mai ales daca reduceti hidrocarbonatii gandindu-va ca sunteti imuni la calorii. Nimeni nu stie exact cate calorii poate reduce otetul pentru ca nu s-a facut un studiu pe acest subiect. Pentru ca amidonul nedigerat poate fi fermentat in colon, si corpul poate sa absoarba caloriile din amidon pana la urma, Johnston este sceptica privind otetul ce poate cauza o pierdere rapida in greutate.

Amelioreaza scaderea de energie dupa un consum ridicat de zahar sau carbohidrati

Consumul de otet inainte de masa poate ajuta la incetinirea zaharului catre circulatia sangvina, asa ca nivelul glicemiei este asemanator unui deal, si nu unui munte .si nu te oboseste la fel de repede.

Te mentine satul

Intr-un scurt, dar riguros studiu, cercetatorii au descoperit ca oamenii care consuma otet inainte de micul dejun ce contine paine alba s-au simtit mai satui dupa ce au mancat, 90 minute, comparativ cu oamenii care au consumat doar painea. (De luat in considerare: dupa doua ore de la masa, ambelor grupuri le era la fel de foame. Asta arata ca painea alba nu face micul dejun consistent – cu sau fara otet.)

Poate sa ajute muschii sa produca energie mai multa inainte de un efort mare

Uneori, atletii de anduranta beau, cu o noapte inainte de competitie, otet diluat inainte de consumul de hidrocarbonati pentru ca acidul acetic ajuta ca muschii sa transforma hidrocarbonatii in energie pentru exercitiile intense, potrivit unei cercetari minutioase pe animale.

Reduce tensiunea arteriala

Studiile pe animale spun ca consumul de otet poate reduce tensiunea arteriala cu cateva procente. Cercetatorii nu inteleg cum functioneaza acest mecanism mai exact sau daca el are aceleasi efecte la oameni, dar Johnston este destul de increzatoare ca poate face o diferenta cat de mica.

Curata fructele si legumele

Cea mai buna metoda pentru a curate produsele, potrivit lui Johnston, este cu otet diluat: un studiu arata ca proprietatile sale antibacteriene pot reduce semnificativ bacteriile patogene precum Salmonella. Doar umpleti o sticla goala cu pompita cu otet diluat si stropiti produsele (salata, fructele, etc.), apoi clatiti-le cu apa inainte de servire.

Si sa nu va bazati pe o salata condimentata cu otet pentru a nu o curata inainte: Johnston se teme ca otetul combinat cu ingredientele gasite in dressingul salatei (precum sare sau uleiul de masline) poate face acidul acetic inactiv, si spune ca mai multe studii sunt necesare pentru aceasta.

Inlatura respiratia urat mirositoare

Poate ca ati auzit ca proprietatile antibacteriene ale otetului pot omori microorganismele responsabile pentru respiratia urat mirositoare – si in teorie, asta este adevarat. Totodata, Johnston avertizeaza, “nu este mai eficace decat orice alt agent antibacterian, si sunt alte produse specifice acestui scop.”

Inlatura mirosul urat al picioarelor

Doar umeziti-va picioarele cu un prosop imbibat in otet diluat. Proprietatile antibacteriene ale otelui inlatura mirosul urat.

Inlatura durerea provocata de intepatura meduzei

In caz de vreodata sunteti intepati de o meduza si se intampla sa aveti otet diluat la indemana, sunteti norocosi: otetul inlatura durerea mai bine decat multe alte remedii – dar apa fierbinte o inlatura cel mai bine, potrivit unui studiu ce a comparat ambele metode.

Echilibreaza nivelurile pH-ului din corp, insemnand o sanatate mai buna a oaselor

Desi otetul este acid, el de fapt are un efect de neutralizare dupa ce este consumat, adica: pH-ul corpului devine mai basic (alcalin).

Deoarece studiile arata ca oamenii care au o dieta alcalina (multe legume si putina carne) au o mai mare densitate osoasa – ceva ce nu luati in considerare acum, dar sigur veti lua cand inaintati in varsta – otetul, in teorie, poate ajuta la imbunatatirea osoasa. (Este o ipoteza care are multa logica din punct de vedere teoretic, chiar daca nu s-a dovedit inca, spune Johnston.)

Amelioreaza arsura gastrica

Cateodata, potrivit lui Johnston, care a facut un studiu folosind otetul pentru a o trata. Eficacitatea otetului depinde de sursa arsurii: daca aveti arsura eroziva cauzata de leziuni in esofag sau in ulcerul de stomac, otetul va agrava situatia doar. Dar daca arsura rezulta din alimentatie, consumul de acidul acetic poate ajuta la neutraliarea acidului gastric, dandu-va macar un putin comfort.

De aici ar rezulta de ce se vehiculeaza in folclor ideea ca otetul poate calma un stomac a carui suparare este provocat de o infectie bacteriana – aspect care nu s-a mai studiat, dar poate fi adevarat, spune dr. Johnston.

6 Aspecte false ale sanatatii despre otetul de mere

“Leacurile babesti poate au un merit – daca sunt de secole, probabil functioneaza,” spune dr. Johnston, care a verificat multe beneficii homeopatice ale otetului prin experimente. “Dar nu stii pana cand nu cercetezi,” adauga ea, asa ca sa nu cadeti in capcana care va poate dauna decat sa va faca bine:

Trateaza acneea

In ciuda faptului ca ati citit despre beneficiile antibacteriene si abilitatea de a inlatura eruptiile, acidul din otet poate irita pielea si agrava leziunile pielii, potrivit dr. Johnston. Nu e bine!

Iti micsoreaza apetitul

Un mic studiu arata ca otetul poate reduce apetitul – dar cantitatea pe care ar trebui sa o bei pentru a avea acest efect este intolerabila pentru stomac. (De aceea autorii studiului sunt complet impotriva consumului de otet pentru a reduce pofta de mancare.)

Curata ranile

Fara nici un dubiu, otetul poate omori bacteriile – dar pentru ca acidul irita extrem de tare pielea, cu siguranta nu veti dori sa puneti pe o rana. Sapunul antibacterian poate omori germenii fara a cauza dureri, potrivit dr. Johnston.

Albeste dintii

“Am auzit de multe ori asta, dar as avea mare grija inainte de a incerca pentru ca otetul este un acid care poate eroda smaltul sau sa pateze precum un vin rosu,” spune dr. Johnston.

Calmeaza arsurile solare

“Otetul este un acid, asa ca aplicarea lui va irita si mai mult pielea,” spune Johnston.

Iti detoxifica corpul

Cateva surse de medicina alternativa spun ca otetul poate imbunatati circulatia, iti curata ficatul, si in general iti detoxifica corpul. Dar dr. Johnston este destul de sceptica: “Poate avea un merit intr-un trial clinic, dar nu exista dovezi stiintifice,” spune ea. 

 Nutella nu este un aliment sanatos pentru copii

Nu tot ce e bun la gust e si sanatos...
Copiii adora Nutella. Insa, orice parinte responsabil trebuie sa stie ca au trecut vremurile de naivitate ... Nu mai cumparam orice pentru copiii nostri pentru ca ne pasa de sanatatea lor viitoare citeste mai departe aici >

Despre alimentatia sanatoasa, merita citit si:

10 aditivi alimentari care trebuie evitati
5 alimente pe care nu ar trebui sa le consumi niciodata inainte de a merge la culcare
Substantele cancerigene descoperite in plastic cauzeaza obezitatea!
20 dintre cele mai nesanatoase mancaruri din lume

E-urile din alimente - Lista neagra a substantelor chimice care otravesc alimentele

 Carte inteligenta de Bucate - cele mai originale si gustoase retete de pe internetul romanesc!

Forumul Desprecopii - doar pentru parinti intelingenti

/Images/bucatarie.jpg La bucatarie
Ce gatim astazi? Vreau o reteta noua ! Am uitat cum se fac clatitele ! Trebuie sa va impartasesc noua reteta de prajitura. Bucatarii si bucataresele au cuvantul!

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII