Fitoterapia ca solutie pentru colici

Fitoterapia ca solutie pentru colici

Fitoterapia ca solutie pentru colici

Pe scurt

  • Colicile bebelusului apar ca urmare a unei imaturitati enzimatice a sistemului digestiv, fapt care duce la prelucrarea dificila a laptelui, fie matern, fie artificial. In consecinta, in procesul prelucrarii laptelui primit, sunt eliberati produsi secundari, care determina aparitia distensiei abdominale - meteorism abdominal (balonare). Distensia abdominala secundara favorizeaza aparitia durerilor abdominale colicative.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Cum se comporta un copil cu colici?
Ce putem face pentru a ameliora simptomele colicilor?
Fitoterapia - Plante pentru colici
Ce recomandari au mamicile din comunitatea DC?
Colicile si dieta mamei
Atentie insa la eliminarea alimentelor din dieta!

Cum se comporta un copil cu colici?

 Copilul plange tare, se inroseste la fata si chiar are o expresie tensionata, burtica se intareste din cauza spasmelor musculaturii abdominale si plansului.

 Strange din picioruse si inclesteaza pumnii, aceasta fiind cea mai tipica postura a copilului cu colici.

Este recomandat ca, spre binele bebelusului, la prima criza de plans de acest fel, sa fie chemat medicul, pentru a exclude alte cauze medicale.

Cele mai frecvente cauze ale colicilor bebelusilor alaptati exclusive

 Alaptarea la ambii sani la aceeasi masa - consistenta in grasimi a laptelui creste pe masura ce bebelusul goleste un san. Astfel, cu cat mananca mai mult de la un san, cu atat laptele este mai bogat in substante nutritive si de aceea, bebelusii care golesc un singur san la o masa simt nevoia sa manance mai rar decat cei care prefera sa suga de la ambii sani la aceeasi masa. Acestia din urma, desi uneori sug o cantitate mai mare de lapte, consuma o cantitate mai mica de calorii si flamanzesc mai repede. De aceea sug mai des si inghit mai mult zahar pe parcursul zilei, ceea ce le provoaca gaze, voma si colici.

 Laptele curge prea repede - adesea jetul de lapte este prea puternic, astfel incat bebelusul nu poate sa inghita in ritmul in care curge laptele. In plus, daca este flamand, are tendinta sa suga mai des si mai cu forta, marind intensitatea cu care curge laptele. Inghitirea prea rapida a laptelul poate sa produca gaze, care duc la colici. Alaptarea in pozitie orizontala poate fi o solutie pentru micsorarea intensitatii cu care curge laptele. Folositoare pot fi si dispozitivele de silicon pentru mameloane, care impiedica bebelusul sa creeze presiune direct pe san. Daca niciuna dintre solutii nu da rezultate si colicile continua sa fie o problema, incercati sa mulgeti laptele cu o pompa si sa alaptati cu biberonul.

 Bebelusul nu prinde bine sanul - daca sanul este prea mare sau daca mameloanele sunt prea mici, atunci este posibil ca bebelusul sa nu reuseasca sa prinda sanul corect pentru a suge fara sa inghita aer. De obicei, in astfel de cazuri, bebelusul se agita, prinde si lasa sanul de mai multe ori, inghitind o mare cantitate de aer, care provoaca gaze. Daca intampinati astfel de probleme, ganditi-va sa-l hraniti cu un biberon.

Ce putem face pentru a ameliora simptomele colicilor?

Unii parinti au remarcat ca plimbarea copiilor in brate ii mai linisteste. Sunt mai multe modalitati de a-i plimba, in sensul ca puteti folosi si altceva decat propriile brate (exista mai multe modele de port-bebe) dandu-va posibilitatea sa faceti si alte activitati in acelasi timp. Ramane sa verificati daca este valabil si in cazul bebelusului dumneavoastra!

Verificati daca ii este foame, daca trebuie schimbat scutecul, daca ii este prea cald sau prea frig, daca este obosit sau are dureri. Aerisiti camera.

Raspundeti constant la accesele de plans ale copilului. O apropiere plina de caldura si afectiune este intotdeauna binevenita. Leganati-l. Puneti-i muzica, dansati cu el in brate. Vorbiti-i.

Pentru bebelusi sunt indicate mijloace nutraceutice (denumire provenind din unirea termenilor nutritie + farmaceutic), combinatii de substante naturale cu proprietati curative certe, dovedite prin studii clinice. In aceasta categorie intra atat suplimentele alimentare pe baza de fitoextracte standardizate, cat si anumite ingrediente cu dovezi clinice asupra sanatatii precum probioticele. Astfel, combinatii de extracte de musetel, fenicul, roinita, probiotice raman o alternativa naturala, eficienta si delicata, usor acceptata si bine tolerata, cu efecte de linistire a durerii abdominale functionale a bebelusului. Un astfel de produs recomandat este Colidep - solutie orala, un complex unic cu Lactobacillus reuteri si fitoextracte standardizate, cu eficienta dovedita in calmarea durerilor abdominale functionale si a colicilor la sugari.

Fitoterapia - Plante pentru colici

Fitoterapia este o stiinta straveche, terapia experimentata in mii de ani, bazata pe plante, in scopul vindecarii.

Colicile reprezintă un motiv de ingrijorare pentru parinti si unele dintre motivele principale pentru vizita la pediatru. Desi foarte frecvente in perioada de sugar, aceste afectiuni nu trebuie tratate cu superficialitate intrucat pot avea consecinte asupra sanatatii din viata ulterioara a copilului.

Din fericire, in portofoliul Dr. Phyto poti gasi produse care contin combinatii unice de extracte din plante standardizate si nutraceutice (ca probiotice, resveratrol, lactoferina etc.) reprezentand solutii fitoterapeutice delicate si eficiente, cu actiune similara medicamentelor alopate, insa fara efectele adverse ale acestora. In plus, sunt usor acceptate si tolerate de copii.

Ce recomandari au mamicile din comunitatea DC?

Adesea citim pe forumul Desprecopii.com mesaje in care mamicile sunt usor depasite de situatie, mai pe scurt de colici si chinul prin care trec impreuna cu bebelusul...

Bebelusul meu plange si il doare burtica
Nu stiu ce sa m.ai fac se strange intruna si da sa planga..e de la colici ... alexandra airinei

 

incearca comprese calde sau prosopel incalzit cu uscatorul de par si pus pe burtica. tine copilasul cu burtica pe burta ta, direct pe piele, sa-ti simta caldura si bataile inimii. - CorinaDani

 

Masaj la burtica,gasesti si pe youtube cum se face,nu uita dupa fiecare alaptare sa pui bebe pe umar sa-i scoti gazele,pus pe burtica pe o minge si leganat pe mingea aia usor! Colicii sunt colici,nu trec de tot dar poti sa-i ameliorezi durerea si sa-l faci sa se simta mai bn! Masajul trebuie facut inainte sa inceapa sa planga,inainte de dureri.Gasesti multe chestii interesante de facut pt colici pe youtube! Bebe sanatos iti doresc! - annya33

 

Si poti incerca si produse anticolici din plante, oferta este destul de variată. Trebuie sa il găsesti pe cel care functioneaza la voi.Discuta si cu medicul sa vezi ce va recomanda. - Anca_2015

Colicile si dieta mamei

Daca bebelusul tot are colici, atunci s-ar putea ca acestea sa fie determinate de sensibilitatea la anumite substante din laptele matern. Din ce in ce mai multe studii confirma faptul ca dieta mamei este de vina pentru colicile bebelusului. Se pare ca diminuarea colicilor este semnificativa atunci cand dieta mamei nu contine proteine din lapte de vaca. Aceasta presupune excluderea din alimentatie a laptelui, a iaurtului, branzeturilor, inghetatei si a oricarui produs ce contine lapte. De asemenea, se pare ca produsele procesate (biscuitii, prajiturile, produsele de patiserie etc.) ce contin proteine din lapte sunt si ele vinovate. Pe lista ingredientelor care provoaca colici se afla: caseina, lactoza, hidrolizatii de ser si de caseina, lactoferina, proteinele vegetale hidrolizate, calciu caseinat etc. Daca bebelusul reactioneaza pozitiv dupa ce laptele de vaca este scos din dieta mamei, s-ar putea sa aiba o intoleranta la acest tip de lapte. De aceea este bine sa se aiba in vedere acest lucru in momentul inceperii diversificarii si trecerii la alt tip de lapte decat cel matern.

Histamina este o alta substanta considerata vinovata pentru colicile bebelusului alaptat exclusiv. Studiile arata ca exista o anumita sensibilitate ce poate aparea la bebelusii care isi iau o cantitate prea mare de histamina din laptele matern. Histamina este o substanta naturala produsa de organism, dar care este prezenta si in numeroase alimente. Uneori, atunci cand in corp nivelul de histamina este prea ridicat, apar reactii alergice, insa nu totata lumea are aceasta problema.

Atentie insa la eliminarea alimentelor din dieta!

Daca veti elimina prea multe alimente din cauza ca bebelusul are colici, riscati ca organismul sa slabeasca si laptele matern sa nu fie suficient de hranitor. E bine de stiut ca o mamica ce alapteaza are nevoie de un surplus de aproximativ 500 de calorii zilnic, precum si de o dieta bogata in proteine, calciu, fier si vitamina B12. Eliminand prea multe alimente din dieta, s-ar putea sa faceti mai rau. Asa ca incercati, cu rabdare, sa vedeti care este cauza reala a colicilor. .  

Dr. Phyto

Recomandare: Dr. Phyto

PHYTODEP protejeaza natural copilaria

Pastrand standardele inalte ale fitoterapiei moderne, Dr. Phyto protejează natural copilaria prin produse inovatoare, cu fitoextracte standardizate si nutraceutice, create si dezvoltate prin tehnologii de ultima generatie.

Solutiile fitoterapeutice inovative ale gamei Phytodep reprezinta o alternativa de primă intentie, blanda si delicata, dar eficienta, in abordarea tulburărilor functionale si a patologiei sugarilor și copiilor.

Categorie:Fitoterapie
De urmarit:DrPhyto.ro

Catalog produse

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII