Deficienta de vitamina B 12 si efectele ei asupra organismului

Deficienta de vitamina B 12 si efectele ei asupra organismului

Deficienta de vitamina B 12 si efectele ei asupra organismului

Grupa vitaminelor B, compusa din 8 vitamine (B1 – tiamina, B2 – riboflavina, B3 – niacina, B5 – acidul pantoteic, B6 – piridoxina, B7 – biotina, B9 – acidul folic, B12 – cobalamina) este o grupa de substante extrem de importanta pentru functionarea normala a organismului. Raspandite in intreg corpul, vitaminele B se gasesc in diferite alimente si in suplimente alimentare, avand un aport esential in metabolismul celular, prezenta lor trebuie sa fie asiguranta constant, prin consumul de alimente adecvate, intrucat excesul de vitamine B este permanent eliminat prin urina.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Deficienta de vitamina B12
Factorii ce cresc riscul deficientei de vitamina B12
Simptomele deficientei de vitamina B12 si conexiunile cu alte boli
Deficienta de vitamina B12 la bebelusi
Surse de vitamina B12
6 semnale ca ai lipsa de vitamine si minerale si cum te tratezi eficient si simplu

Dintre vitaminele B, vitamina B12 este supranumita si vitamina energiei, ea contribuind la functionarea nervilor si a celulelor de sange si fiind cruciala pentru un creier sanatos si pentru asigurarea imunitatii organismului. Spre deosebire de alte vitamine, ea se gaseste doar in produse animale (precum oua, carne, crustacee si lactate).

Deficienta de vitamina B12

Peste 15% din populatie are deficienta de vitamina B12, printre persoanele cu risc ridicat numarandu-se mai ales vegetarienii, persoanele ce sufera de boala celiaca sau de probleme digestive si adultii cu varsta peste 50 de ani.

Vegetarienii si veganii sunt persoanele cele mai expuse deficientei de vitamina B12, intrucat aceasta se gaseste doar in produse animale. De aceea, lacto-vegetarienii ar trebui sa includa in dieta zilnica produse lactate si oua. In schimb veganii, care prin definitie nu consuma niciun produs animal, ar trebui sa ia suplimente de vitamina B12 pentru a se feri de efectele secundare ale deficientei acesteia in organism. De asemenea, veganii ar trebui sa includa in alimentatie cereale si substituti de carne si lapte care sunt imbogatiti cu vitamina B12.

Adultii cu varsta peste 50 de ani sunt si ei expusi riscului deficientei de vitamina B12, deoarece odata cu inaintarea in varsta stomacul produce mai putin acid care este esential pentru absorbtia vitaminei B12. Studiile arata ca cel putin unul din 31 de adulti peste 50 de ani sufera de deficienta de vitamina B12.

Factorii ce cresc riscul deficientei de vitamina B12

Pe langa factori legati de optiunea pentru un anumit stil de alimentatie ori de varsta, exista numerosi alti factori ce pot determina deficienta de vitamina B12.

Administrarea de anumite medicamente pentru arsuri stomacale creste si ea riscul deficientei de vitamina B12 prin faptul ca acestea scad productia de acid din stomac.

Anticonceptionalele cresc si ele riscul deficientei de vitamina B12. Studiile arata ca anticonceptionalele care au in compozitie cantitati mari de estrogen cresc riscul carentei de vitamina B12 si de acid folic sau de vitamina B6, estrogenul fiind responsabil de o mai slaba absorbtie a acestora in organism.

Consumul de alcool este un important factor de risc din doua puncte de vedere. Pe de o parte el poate sa conduca la probleme ale stomacului, cum ar fi gastrita sau arsurile stomacale, ce fac ca vitamina B12 sa fie mai greu absorbita. Pe de alta parte, alcoolul afectea functionarea ficatului, iar vitamina B12 este stocata in ficat.

Interventiile chirurgicale pentru pierderea in greutate, ce afecteaza tractul gastrointestinal pot fi si ele o cauza a deficientei de vitamina B12, pe de o parte pentru ca abilitatea organismului de a digera alimente scade, pe de alta parte pentru ca scade nivelul proteinei din intestin care asigura absorbtia vitaminei B12.

Simptomele deficientei de vitamina B12 si conexiunile cu alte boli

Deficienta de vitamina B12 are ca efect o carenta in producerea de globule rosii, care, la randul ei, antreneaza numeroase efecte secundare negtive, cum ar fi oboseala, ritm cardiac accelerat, ameteala, stare de confuzie, slabiciune. Alte semne ale unei deficiente de vitamina B12 pot fi: paloarea, rani aparute in gura, limba umflata. Acestea sunt cauzate de schimbarile pe care lipsa vitaminei B12 le produce in fluxul sangvin. Problema este ca simptomele sunt destul de vagi, manisfestandu-se diferit de la o persoan la alta si pot fi legate si de alte afectiuni. In plus, vitamina B12 este stocata in organism intre 3 si 5 ani, simptomele aparand gradual si in mod diferit de la o persoana la alta. De aceea, carenta de vitamina B12 nu poate fi determinata decat prin teste de sange.

Inexactitatea simptomelor poate sa conduca uneori la diagnosticare gresita cu alte afectiuni. Simptome precum pierderea memoriei, dezorientarea si dificultatea de a gandi coincid cu semne ale dementei, mai ales daca acestea apar la persoane in varsta, cu atat mai mult cu cat exista studii care arata ca persoanele in vartsa care au o deficienta grava de vitamina B12 sunt si mai expuse complicatiilor neurologice.

Nivelul scazut de vitamina B12 poate crea si alte confuzii cum ar fi modificarea rezultatului unui test Papanicolau. Acest lucru se datoreaza faptului ca nivelul scazut de vitamina B12 schimba felul in care arata celulele cervicale, putand conduce la un test fals pozitiv.

Deficienta de vitamina B12 poate sa cauzeze un anumit tip de anemie, numit anemie pernicioasa, ce apare atunci cand, din cauza deficietului de globule rosii, stomacul inceteaza sa mai produca o proteina care ajuta intestinul sa absoarba vitamina B12. Anemia pernicioasa poate fi, in schimb, si rezultatul unei boli autoimune, al unei afectiuni a stomacului sau poate fi o problema congenitala, tratamentul ei implicand administrarea unor doze mari de vitamina B12.

Exista, de asemenea, o legatura stransa intre deficienta de vitamina B12 si bolile autoimune, intrucat nivelul scazut de vitamina B12 afecteaza in mod direct producerea de globule rosii.

Deficienta de vitamina B12 la bebelusi

Cu toate ca este rara la bebelusi, deficienta de vitamina B12 poate fi fatala in cazul lor. Ea poate duce la anemie, la probleme motrice, intarzieri de dezvoltare si de crestere. Deficienta de vitamina B12 poate aparea la bebelusii cu un regim alimentar strict sau la cei alaptati exclusiv, ai caror mame sunt vegane. Deficienta poate fi tratata prin administrarea de suplimente cu vitamina B12, dar poate fi si prevenita daca in timpul sarcinii mama ia astfel de suplimente.

Surse de vitamina B12

Asa cum precizam la inceputul articolului, sursele de vitamina B12 sunt prin excelenta de origine animala. Ficatul de vita este, se pare, alimentul cel mai bogat in vitamina B12. Daca nu esti fan al acestuia, exista si alte optiuni aproape la fel de bune pentru a-ti asigura necesarul de vitamina B12: carnea de vita, de curcan, de pui, stridiile, pastravul si somonul. O portie de mancare ce contine suficienta cantitate din aceste alimente asigura necesarul zilnic de vitamina B12. O importanta sursa de vitamina B12 o constituie, de asemenea, ouale si produsele lactate.

Uneori nu cantitatea de alimente ce contin vitamina B12 constituie o problema, ci modul in care ea este sau nu absorbita in organism. De aceea, adesea, pe langa alimentele ce contin vitamina B12 in mod natural, este indicat sa consumam cereale sau alte alimente imbogatite cu vitamina B12 sau chiar suplimente medicamentoase ce o contin. Acesta din urma sunt mult mai usor absorbite de organism.

Daca nu este tratata si persista mai multi ani, deficienta de vitamina B12 poate cauza afectiuni neurologice severe cum ar fi pierderea memoriei si incapacitatea de concentrare, insomnie si alte afectiuni. De aceea este bine sa ai grija ca organismul tau sa aiba in permanenta resurse de vitamina B12..

6 semnale ca ai lipsa de vitamine si minerale si cum te tratezi eficient si simplu

Te-ai gandit vreodata ca ai lipsa de vitamine sau minerale esentiale?

Ar putea o problema neplacuta de sanatate sa insemne un deficit sau o carenta? Aflati ce ar putea corpul dvs. sa incerce sa va spuna despre vitaminele si mineralele care ii lipsesc.

 

Despre vitamine, minerale si rolul lor pentru sanatate, mai merita citit

Vitaminele in timpul sarcinii: ce-i prea mult strica?
Vrei sa fii mamica? De ce sunt importante multivitaminele prenatale
13 nutrienti care ajuta la prevenirea bolilor de inima
Acidul folic: importanta si rol inainte de conceptia copilului
Trebuie sa iau vitamine prenatale pe durata alaptarii?

FORUM DE SANATATE: Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII