10 Motive pentru a alege nașterea naturală - sfatul medicului

10 Motive pentru a alege nasterea naturala - sfatul medicului

10 Motive pentru a alege nașterea naturală - sfatul medicului

Nasterea naturala, (nasterea vaginala fara medicamente)  presupune renuntarea la orice tip de medicament sau interventie ce ar putea usura nasterea. Probabil ca te-ai gandit la o nastere naturală, insa iti este teamă ca nu vei reusi sa o duci la bun sfarsit. Trebuie insa  să stii ca atat pentru mamă, cat si pentru copil, exista o multime de beneficii ale nasterii naturale si foarte multe abordari diferite ale travaliului, fara a folosi medicatie.

• Dacă ai luat in considerare posibilitatea nasterii naturale, insă incă nu te-ai hotarat să o faci, aici sunt 10 motive bune pentru a oferi o șansă nașterii naturale și sfatul medicului.

in acest articol vei citi mai multe despre:
Este mai bine pentru copil
Mai multa libertate in timpul travaliului
Pentru a evita o cezariana sau alte interventii
Pentru a avea experienta travaliului
Mai putine riscuri pentru mama si copil
Pentru a avea un travaliu mai scurt
Alaptatul este mai usor
Recuperare mai rapida
Pentru a avea o mai satisfacatoare experienta a nasterii
De ce sa nu incerci?
Nasterea naturala fara anestezie si medicamente: tipuri si tehnici de gestionare a durerii
De ce ați ales nasterea naturală? Din experiența mămicilor
Pregatirea corpului pentru nastere

Nasterea naturala, sau nasterea vaginala  presupune renuntarea la orice tip de medicament administrat pentru a usura nasterea, precum si inlocuirea oricarei medicatii cu tehnici de relaxare sau de control al respiratiei in vederea diminuarii durerilor. 

Iata 10 motive bune pentru o nastere naturala:

Este mai bine pentru copil

Un motiv bun pentru a incerca nasterea naturala este dat de faptul ca in acest fel, bebelusul poate evita trecerea prin corpul sau a medicamentelor inutile si posibil periculoase. Prin evitarea medicamentelor pentru durere,  copilul tau va fi nascut mai alert si mai activ decat copiii care au fost incarcati cu medicamentele pentru durere.

Mai multa libertate in timpul travaliului

Cand nasti cu anestezie esti imobilizata la pat si nu vei avea avantajul de a te plimba/misca in timpul travaliului. Este posibil sa nu iti poti misca deloc partea inferioara si sa nu simti nevoia miscarii pozitiei atunci cand ar trebui sa o faci.

Toate detaliile aici Nasterea naturala fara medicamente sau epidurala - cum este si la ce trebuie sa te astepti

Pentru a evita o cezariană sau alte interventii

Exista motive medicale care pot conduce la necesitatea unei nasteri cezariene, unele sunt inevitabile, dar altele pot fi prevenite. Cand travaliului i se permite sa progreseze normal, in proprii sai timpi, iar femeii i se permite sa raspunda natural durerii prin care trece, travaliul tinde sa mearga mai usor si este nevoie de o mai mica interventie. In plus, la femeile care nu iau calmante travaliul este indus mai repede atunci cand corpul lor este pregatit, pe cand femeile care nu sunt asertive si nu detin controlul travaliului, ar putea sfarsi suferind o operatie de cezariana.

Pentru a avea experiența travaliului

Experienta travaliului nu este doar despre experimentarea durerii, este despre a sti cum se simte travaliul si a sti de ce esti in stare. Este despre castigarea increderii din invatarea gestionarii durerii in mod natural si confruntarea cu bucuria care provine din impingerea copilului in lume cu durerea unei contractii.

nasterea naturala

Mai putine riscuri pentru mamă si copil

Desi complicatiile serioase in urma anesteziilor epidurale sunt extrem de rare, ele pot aparea. De asemenea, si folosirea altor medicamente pentru durere in timpul travaliului vine la pachet cu riscuri. Medicamentele pentru durere pot reduce tensiunea ta arteriala, cat si a copilului, pot provoca amandurora probleme respiratorii, pot incetini nasterea si iti pot provoca greata sau ameteala.

Pentru a avea un travaliu mai scurt

Este posibil sa nu poti simti contractiile sau durerea arunci cand folosesti anestezia epidurala sau alte medicamente pentru durere. Din cauza acestui fapt, ti-ai putea pierde instinctele naturale care iti spun ce sa faci pentru a ajuta la progresul travaliului. Plimbatul, balansatul sau schimbarea pozitiilor pot ajuta copilul sa coboare in pozitia de intrare in lume si accelereaza travaliul.

Citeste si Am avut trei nașteri vaginale și fiecare a fost diferită datorită epiduralei - experiențele unei mămici

Alăptatul este mai usor

Copiii care nu sunt expusi la medicamente pentru durere sunt mult mai alerti dupa nastere, iar aceasta i-ar putea ajuta sa fie mai coordonati atunci cand vine vorba de alaptare. Deoarece mama nu este ametita sau drogata, va avea si ea parte de o perioada mai usoara.

Recuperare mai rapidă

Dupa nasterea cu anestezie epidurala, este nevoie de timp pentru eliminarea medicamentului si este nevoie de timp pentru ca tu sa te poti ridica din pat si plimba. Unele femei experimenteaza dupa o epidurala si simptome cunoscute ca dureri ale coloanei vertebrale. Cand o femeie naste natural, ea se poate simti mai bine aproape instantaneu dupa nastere si se poate ridica si plimba la scurt timp dupa nastere, sau oricand este pregatita.

Pentru a avea o mai satisfacatoare experienta a nasterii

Cele mai multe femei sunt incantate sa-si vada nou-nascutii, indiferent de maniera in care nasterea a avut loc. Cu toate acestea, femeile care nasc natural raporteaza adeseori mai multa multumire si fericire fata de experienta nasterii.

De ce să nu incerci?

Majoritatea noilor mamici se intreaba cat de mare este durerea si daca vor reusi sa o gestioneze. Nu exista nici o modalitate prin care poti afla cum va fi travaliul tau, cat de multa durere vei simti, si daca poti sau nu sa o gestionezi, pana cand nu traiesti cu adevarat acel moment. Chiar daca esti o mama experimentata si ai trecut prin aceasta inainte, fiecare travaliu este diferit. De ce sa nu oferi o sansa nasterii naturale pentru a vedea cum decurge?. 

Nasterea naturala fara anestezie si medicamente: tipuri si tehnici de gestionare a durerii

Când o femeie insărcinată iși dorește o naștere naturală (fără medicamente, anestezie și operatie cezariană), există multe alternative, fie ca este vorba despre nașterea prin hipnoza, nașterea in apa, nașterea cu acupunctură, nașterea prin metoda Lamaze sau metoda Bradley sau o naștere cu o moasă certificată.

Durerile nașterii sunt printre cele mai mari frici ale femeilor insarcinate insa ele pot fi atenuate  folosind tehnici naturale ce ajuta la diminuarea durerii sau perceptiei acesteia pe durata travaliuliu, ca in cazul unei nașteri naturale. Iata o trecere in revista a tipurilor de nastere naturala si cum se poate gestiona cel mai bine durerea, fara medicamentatie si sedare.

► Citeste Nasterea vaginala pas cu pas: pregatiri, stadii si cum decurge travaliul

De ce ați ales nasterea naturală? Din experiența mămicilor

Le-am intrebat pe mamicile care au nascut deja - de ce au ales nasterea naturala. Raspunsurile si experienta lor sunt importante si relevante pentru gravidutele care sunt acum in cautarea metodei ideale de nastere. Deci - iata ce au raspuns mamicile despre alegerea lor de a naste natural (vaginal).

 

Pregatirea corpului pentru nastere

Aceasta etapa are loc atunci cand capul sau alte parti ale corpului copilului incep sa se deplaseze in jos spre cavitatea pelviana. Inainte ca aceasta sa se intample, vei putea sa simti capul copilului plutind pe langa marginile pelvisului. Dupa aceasta nu il vei mai putea simti. Unii oameni spun ca fatul coboara in pelvis atunci cand este pregatit.

Adeseori, veti observa ca atat timp cat se afla in abdomen, copilul nu mai are dimensiunea pe care o avea inainte de a coborî in pelvis. Procesul de pregatire al copilului in pelvis este cunoscut sub numele de iluminare si este posibil sa simtiti crampe si dureri timp de cateva ore, pana cand ligamentele pelviene se adapteaza noii situatii. Citeste pe larg despre pregatirea corpului copilului pentru nastere. 

Forum despre nasteri

Pentru discutii si intrebari despre nastere, medici, spagi, clinici medicale private, nasterea la stat si alte experiente despre nastere - va asteptam pe forumul NASTEREA UNEI STELE.  

articol revizuit de Dr. Ileana Zotta, Medic Desprecopii.com si Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda,
Toate drepturile rezervate (c) 2022

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII