Prima febră a bebelușului: cum o tratăm - 9 sfaturi de la medicul pediatru

Prima febra a bebelusului: cum o tratam - 9 sfaturi de la sfatul medicul pediatru

Prima febră a bebelușului: cum o tratăm - 9 sfaturi de la medicul pediatru

Prima febră a bebelusului tău este si prima panică a unei mămici. Mamico, nu te panica! Febra este in general un indiciu ca organismul bebelușului duce o luptă impotriva unei infecții. Sistemul imunitar include celule albe, care sunt specializate in atacul și distrugerea bacteriilor și virusurilor invadatoare.

→ Citește totul despre prima febră bebelușului -  ce trebuie să faci și cum iți poti trata in siguranță copilul / 9 sfaturi de la medicul pediatru.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Febra bebelusului: cel mai stresant eveniment al tinerilor parinti
Care sunt cauzele febrei la bebelus?
Foloseste termometrul potrivit
Ce este febra?
Cand sa apelezi la doctor?
Ai incredere in instinctele tale
Ai grija sa fie hidratat
Medicamente ce scad febra
Tine minte
Incearca o baie calduta
Febra copilului: cum ajuta febra la uciderea bacteriilor care cauzeaza boala
Cum se ia corect temperatura copilului
Schema vaccinurilor in 2019: calendarul de imunizare a copiilor în Romania

Febra bebelusului: cel mai stresant eveniment al tinerilor parinti

Prima febra a bebelusului este un episod de care multi dintre parintii de bebelusi o considera a fi cel mai stresant eveniment din primul an de viata al bebelusului.

Un raport recent al Academiei Americane de Pediatrie a oficializat un lucru pe care parintii il stiu de mult timp: Febra copilul este unul din motivele de ingrijorare maxima pentru parinti. Si tocmai de aceea, de multe ori parintii au reactii de panica grabind administrarea unor medicamente inutile copilului.

Care sunt cauzele febrei la bebelus?

Febra este in general un indiciu ca organismul copilului duce o lupta impotriva unei infectii.Sistemul imunitar include celule albe, care sint specializate in atacul si distrugerea bacteriilor invadatoare.

Temperatura creste si in caz de insolatie. Insolatia este periculoasa si apare cand copilul se joaca prea mult in plin soare pe plaja sau e lasat inchis in masina cu ferestrele inchise intr-o zi torida. Copilul cu insolatie trebuie dezbracat de hainute si dus imediat intr-un loc racoros. Daca temperatura nu scade, chemati medicul.

 

Ce este febra?

Academia Americana de Pediatrie (AAP) spune ca temperatura normala a corpului unui copil sanatos este intre 36-38 grade Celsius. Febra incepe din momentul in care temperatura depaseste 38 grade C.

Cand sa apelezi la doctor?

Daca bebelusul tau este mai mic de 3 luni, ar trebui sa-i suni medicul pediatru imediat. O febra la un bebelus atat de mic ar putea insemna o infectie grava.

Medicii pediatru sugereaza sa contactezi medicul in cazul in care copilul are intre 3 si 6 luni si are o febra de 38,3 grade C sau mai mare, sau daca este mai mare de 6 luni si are o temperatura de 39,4 grade C sau mai mare.

Fii atenta la simptome precum pierderea poftei de mancare, tuse, semne ale durerii de urechi, agitatie neobisnuita sau somnolenta, varsaturi sau diaree.

febra bebelus

1. Ai incredere in instinctele tale

Chiar daca bebelusul tau nu are o febra foarte mare, insa nu se comporta ca de obicei, suna medicul. Tu esti cel mai bun judecator care isi da seama daca micutul tau este cu adevarat bolnav sau nu.

2. Ai grija ca bebe sa fie hidratat

Este important ca in perioada unei febre, bebelusul sa continue sa pape lapte matern sau formula pentru a evita deshidratarea. Verifica semnele deshidratarii bebelusului aici Deshidratarea la bebelusi - verifica schema normala de urina la bebelusi

3. Foloseste termometrul potrivit

Copiilor mai mici de 6 luni ar trebui sa li se masoare temperatura cu un termometru rectal. Deoarece canalele urechii lor sunt foarte mici, nu se poate obtine o citire corecta a temperaturii cu un termometru de ureche.

4. Foloseste medicamente ce scad febra

Medicul ti-ar recomanda sa ii dai copilului paracetamol pentru copii (sau ibuprofen in cazul in care copilul are cel putin 6 luni) pentru a-i reduce febra.

Niciodata sa nu ii dai copilului tau mai mult decat doza recomandata; greutatea sa va determina doza corecta. Pentru a-i oferi copilului tau cu exactitate doza potrivita, foloseste intotdeauna instrumentul de masura care vine la pachet cu medicamentul. Citeste si 7 medicamente interzise bebelusului

5. Daca copilul mananca si doarme normal...

Unii medici considera ca, daca un copil nu se simte incomod, mananca si doarme normal, de multe ori cel mai bine ar fi sa lasi febra sa-si urmeze cursul, caci acesta este modul organismului de a lupta cu infectia. Intreaba medicul pediatru care crede el ca ar putea fi cel mai bun curs al rezolvarii problemei.

6. Incearca o baie calduță

Daca copilul are febra mare si pare a se simti incomod, pune-l intr-o baie calduta pentru a incerca sa reduci temperatura corpului. De asemena, poti umezi niste prosoape si sa-i dai cu buretele de baie, in cazul in care consideri ca nu va reactiona bine in cada..

7. Citeste cum se ia corect temperatura copilului

Care este temperatura normala in cazul copiilor , ce tipuri de termometre putem folosi, cate grade trebuie sa scadem pentru a afla temperatura exacta, toate astea si multe altele veti afla in cele ce urmeaza .

8. Trebuie să știi: cum ajuta febra la uciderea bacteriilor care cauzeaza boala

Febra, tipica pentru bolile copilariei, forteaza copilul sa se calmeze, sa se odihneasca si sa doarma mai mult, toate vitale procesului de recuperare. Febra este de multe ori prietenul copilului lor! Febra poate ajuta de fapt, copilul in a se recupera mai repede, mai ales daca el sau ea se lupta o boala virala.

9. Imbracă-l lejer și păstrează o temperatură in cameră de max. 22-23 grade

Febra ajuta copilul sa inviga boala mai repede

Cand apare sezonul gripelor, multi parinti apeleaza la comprese reci si paracetamol pentru a scadea febra copiilor. Dar, se pare, ca o temperatura ridicata ajuta copiii sa lupte cu boala. Un medic pediatru american a descoperit ca, febra ridicata, tipica pentru bolile copilariei, forteaza copilul sa se calmeze, sa se odihneasca si sa doarma mai mult - toate vitale procesului de recuperare citeste mai departe aici.

Bebelusul e bolnavior: 10 motive ca sa suni de urgenta medicul pediatru

Cand bebelusul se imbolnaveste orice pãrinte trãieste cele mai cumplite spaime si neputinte. Tocmai pentru ca este vorba despre un bebelus, îngrijorarea este de zece ori mai mare pentru cã cei mici nu pot spune ce-i doare.

Totul devine si mai confuz când nu poti sti sigur dacã bebelusul tãu este bolnav si dacã trebuie sã suni la doctor.

Ca sã-ti fie mai clar când trebuie sã actionezi, îti prezentãm mai jos 10 simptome care nu trebuie niciodatã ignorate. 

Despre febra la copil, si mai multe:

Febra la copil: despre panica mamicilor si ce trebuie facut
Convulsiile febrile la copil
Despre cresterea dintisorilor
Cum tratam corect durerile micutilor?
Cum aleg un medic pediatru pentru copilul meu.

Schema vaccinurilor in 2021: calendarul de imunizare a copiilor în Romania

Vaccinarea bebelusului este de o importanta majora pentru sanatatea si viata lui. Vaccinurile determina copilul sa-si produca proprii anticorpi care-l vor proteja de boala si in cazul fetelor vor proteja copiii acestora cand vor fi la randul lor mame.

In Romania, vaccinarea nu este obligatorie insa pe internet circula o multime de informatii anti-vaccinare - complet iresponsabile. Orice parinte trebuie sa se informeze din surse sigure inainte de a lua o decizie de renuntare la vaccinarea copilului. Vezi aici Schema de vaccinare in 2021: calendarul de vaccinare a copiilor in Romania

Bolile contagioase ale copilariei, ghid complet cu video

Din fericire, multe boli contagioase ale copilariei, odata contractate, duc la imunitate pe viata la copilul infectat. Sistemul imunitar al copiilor se afla in maturizare, iar ei adesea sunt in vecinatatea apropiata a altor copii, in crese si gradinite, in sali de clasa si in mijloacele de transport.

Asta face ca transmiterea bolilor contagioase sa fie foarte usoara si rapida, explicand partial de ce aceste boli sunt asa frecvente la copii. Iata o trecere in revista a bolilor contagioase ale copilariei.

Toate bolile copilului aici >>

 Comunitatea parintilor informati: forum medical

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.
  

 autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir - Toate drepturile rezervate © 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Febra

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII