Cum influenteaza digestia sanatatea intregii familii si ce trebuie sa stim

Cum influenteaza digestia sanatatea intregii familii si ce trebuie sa stim

Indigestia este un termen medical pentru problemele cauzate de un stomac deranjat. De cele mai multe ori, indigestia este  este rezultatul unei mese abundente sau bogata în grasimi, prajeli sau condimente, consumului de lichide în timpul mesei, a ingerarii rapide a alimentelor sau a unei mese luate într-o situatie stresanta. Indigestia poate fi şi rezultatul altor boli sau a unui ulcer gastro-duodenal.

Farmacistii Sensiblu vin cu recomandari pentru imbunatatirea digestiei.

- veti citi:
Digestia este un proces complex al corpului uman
Mami, ma doarte burtica
Ce este indigestia?
Infectii gastrointestinale si alte afectiuni digestive care pot afecta sanatatea tuturor membrilor familiei
Cum ne putem imbunatati digestia - 5 SFATURI de la farmacistul Sensiblu
 

Digestia este un proces complex al corpului uman

Digestia incepe inca din gura, atunci cand glandele salivare secreta saliva care umezeste alimentele si astfel bolul alimentar care se formeaza sa poata ”aluneca” usor prin tubul digestiv. Tot saliva contine si o enzima digestiva care incepe imediat digestia carbohidratilor.

In cursul unei zile sistemul digestiv secreta aproape 7 litri de fluide, acestea incluzand: saliva, mucusul, acidul clorhidric, enzimele si bila. Saliva umezeste alimentele si contine amilaza salivara ( enzima), mucusul serveste ca o bariera de protectie care lubrefiaza tractul gastro-intestinal.

Acidul clorhidric ajuta la digestia chimica  a  alimentelor si ne protejeaza corpul omorand bacteriile prezente in mancare. Iar enzimele desfac macromoleculele mari (proteinele, carbohidratii, lipidele) in unele din ce in ce mai mici (aminoacizi, monozaharide, acizi grasi).

Apoi bila se ocupa de lipide printr-o functie a sa de ”emulsificare” care le face mai usor digerabile si absorbabile.

Bolul alimentar care se formeaza este transportat prin tot tractul gastro-intestinal prin miscari mecanice : inghitirea, peristaltismul ( miscari in stomac si intestine ale unor fibre care conduc bolul alimentar) si segmentarea (apare doar in intestinul subtire si sunt niste miscari ale musculaturii similare unei maini care preseaza un tub cu pasta de dinti). Intestinul subtire si gros au impreuna o lungime de aproximativ 6,5 metri , asa ca iti dai seama ca trebuie impins destul bolul alimentar pana ajunge sa fie eliminat.

Mami, ma doarte burtica

Dar de la stiinta, sa ajungem la realitate: Mami, ma doare burtica ...spune fetitia ta dupa ce a mancat cu pofta mancarea ei preferata sau o pizza cu multa branza…

Nu te speria, este vorba despre o indigestie alimentara ale carei manifestari nu sunt tocmai prietenoase.

 

Ce este indigestia? 

Indigestia este un termen medical pentru problemele cauzate de un stomac deranjat.  

Indigestiei i se mai spune si dispepsie. Dispepsia este senzatia de arsura sau durere aparuta în partea superioara a abdomenului şi care este însotita de obieci de greata, balonare, senzatie de plenitudine şi uneori varsaturi.
De cele mai multe ori, indigestia este este rezultatul unei mese abundente sau bogata în grasimi, prajeli sau condimente, consumului de lichide în timpul mesei, a ingerarii rapide a alimentelor sau a unei mese luate într-o situatie stresanta. Indigestia poate fi şi rezultatul altor boli sau a unui ulcer gastro-duodenal.

Cele mai frecvente simptome ale indigestiei sunt: durere, arsura sau discomfort în partea superioara a abdomenului, eructatie (ragaiala) sau sunete intestinale puternice (borborisme), greata, constipatie, diminuarea apetitului, diaree, flatulenta (eliminarea gazelor pe cale anala).

Indigestia (dispepsia) este o problema comuna a copiilor si adultilor. Stresul, somnul insuficient, bauturile carbogazoase sau condimentele pot contribui si provoca aceste crize de indigestie.

Infectii gastrointestinale si alte afectiuni digestive care pot afecta sanatatea tuturor membrilor familiei

Insa, in afara de banala indigestie, exista si alte afectiunile digestive care pot afecta sanatatea membilor familiei.

Aceste afectiuni, pot aparea din mai multe cauze, cele mai frecvente fiind: o alimentatie necorespunzatoare, consumul de tutun si alcool, factorii genetici, stresul, dar si dezechilibrul florei intestinale.

•    Infectia cu Salmonella

Salmonella este un bacil gram-negativ, de forma ovala care provoaca boala diareica la oameni. Bacteriile sunt fiinte vii microscopice care trec din fecalele oamenilor sau ale animalelor in organismele altor oameni sau ale altor animale.

•    Escherichia coli (E. coli)

E.coli este un tip comun de bacterii care pot ajunge in alimente, cum sunt carnea de vita si legumele. Intoxicatia cu E. coli poate provoca probleme cu rinichii ce pun viata in pericol.

•    Helicobacter Pylori

Helicobacter pylori, care da cea mai frecventa infectie din lume, este o bacterie spiralata care colonizeaza mucoasa stomacului şi a duodenului, rezistand într-un mediu extrem de acid. Organizatia Mondiala a Sanatatii a clasat Helicobacter pylori în categoria agentilor cancerigeni.

•    Sindromul de intestin iritabil

Sindromul colonului iritabil  este o problema destul de cunoscuta a functionarii intestinului gros si poate afecta si pe copii. Colonul (partea finala a intestinului gros) absoarbe apa si nutrienti din alimentele partial digerate, care intra in colon prin intestinul subtire.

•    Enterocolita

Enterocolita la copil, indiferent de cauza, reprezinta o urgenta medicala mai ales daca se asociaza cu varsaturi si/sau febra, datorita riscului de deshidratare si posibilitatilor limitate de hidratare la domiciliu.

•    Intoleranta alimentara

Intoleranta alimentara se refera la un raspuns advers al organismului la alimente, legat fie de: proprietatile alimentului (toxic, compuşi farmacologici activi), fie de bolile persoanei in cauza  (boli metabolice, boli psihologice).

Alergia alimentara reprezinta un raspuns imunologic anormal la alimente, care are loc la indivizii predispuşi. Reactiile alergice alimentare sunt reproductibile de fiecare data cand se ingera alimentul responsabil de alergie.

Cum ne putem imbunatati digestia - 5 SFATURI de la farmacistul Sensiblu

1.    LEGUME SI FRUCTE

Consumati cat mai multe legume si fructe. Fibrele pe care le contin acestea ajuta la prevenirea problemelor digestive.

2.    PROBIOTICE

Consumul de probiotice pentru echilibrarea florei intestinale afectate. In acest caz se recomanda adaugarea in alimentatia zilnica a alimentelor ce contin probiotice (iaurt, kefir, sana) sau a suplimentelor alimentare cu probiotice (sub forma de capsule, pudra sau lichid).

3.    REMEDII NATURALE

- Musetelul are efect antiinflamator si antispastic la nivel digestiv, ajutand, de asemenea, la combaterea balonarii.
- Menta are efect antispastic la nivelul tubului digestiv si reprezinta un ajutor de nadejde în indigestii si sindroame diareice. 
- Teiul este util pentru efectul sau relaxant si usor hipnotic. 
- Busuiocul usureaza digestia prin stimularea productiei de sucuri digestive, combate balonarea, este antivomitiv si antiseptic. 
- Papadia  stimuleaza digestia, combate balonarea si contribuie la scaderea colesterolului din sange. 
- Salvia combate balonarea prin efectul sau carminativ si combate colicile digestive.
- Ghimbirul amelioreaza digestia, usureaza deglutitia, combate balonarea si durerile abdominale. 
- Rozmarinul, sub forma de ceai, îmbunatateste digestia, stimuleaza secretia biliara. 
- Feniculul se utilizeaza în cazul balonarilor  abdominale.

4.    IGIENA

O igiena mai buna inseamna reguli de curatenie in bucatarie (inclusiv a ustensilelor de bucatatie), spalatul des pe maini, depozitare alimentelor in conditii optime.

5.    MISCARE

Faceti mişcare cel putin o jumatate de ora pe zi. Ajutati astfel la arderea caloriilor şi, contrar multor opinii, veti caştiga mai multa energie.

IN CAZ DE PROBLEME DIGESTIVE, CERE SFATUL MEDICULUI SAU FARMACISTULUI DE LA SENSIBLU PENTRU REMEDIUL POTRIVIT.

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Imunitate

Vezi ofertele Sensiblu

Descarca revista sau mergi in farmacii!

Descarca Revista SENSIBLU SEPTEMBRIE - OCTOMBRIE sau acceseaza Ofertele lunii.

Viziteaza una din farmaciile Sensiblu sau daca doresti poti sa cauti un anume produs online accesand Sensiblu.ro

Sensiblu, cea mai apreciata retea de farmacii care ofera servicii pentru ingrijire, sanatate si frumusete, inoveaza din nou, propunand un concept de farmacie in totalitate orientat catre client.

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII