Intelegand genetica: Ce sange purtam, al mamei sau al tatalui?

Intelegand genetica: Ce sange purtam, al mamei sau al tatalui?

Intelegand genetica: Ce sange purtam, al mamei sau al tatalui?

Ce sange purtam, al mamei sau al tatalui? Sau nu conteaza pentru ca poate fi ori de la unu’ ori de la altu’?

Asadar, sangele tau este cu siguranta numai al tau. Dar datorita modului in care functioneaza genetic grupa sanguina, ar putea parea ca ai grupa sanguina a mamei, sau a tatalui, sau o combinatie a grupelor lor.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Pentru fiecare gena, ai doua copii
Acum sa vorbim despre genele pentru grupa sanguine
O mama care are grupa sanguina AB, si un tata care are grupa A
Putem face acelasi lucru si cu factorul Rh
Persoanele cu grupa O- sunt numite donatori universali
Exista si un primitor universal?
Cum se transmit genele de la parinti
Grupa sanguina si personalitatea
Grupa sanguina: cum ne influenteaza sanatatea si riscul bolilor

Pentru fiecare gena, ai doua copii

... una de la mama si una de la tata. Chiar daca cele doua copii sunt pentru aceeasi gena, poti sa ai diferite versiuni de la fiecare parinte. Aceste diferite versiuni sunt numite alele.

Alelele sunt ca niste masinute – acelasi model si aceeasi marca poate fi cu doua sau patru usi. Masinile fac acelasi lucru (te duc unde doresti!) dar ele sunt si diferite.

Acum sa vorbim despre genele pentru grupa sanguina

Sunt doua gene principale. O gena este pentru grupa ABO. Aceasta gena codifica proteina care este pe suprafata celulelor sanguine. Diferitele versiuni ale alelelor pentru proteina grupelor sanguine sunt numite A, B, si O.

Cealalta gena este pentru o alta proteina pe celulele sanguine numit factorul Rh. Alelele sunt numite plus (+) si minus (-).

Nu conteaza ce grupa sanguina ai decat daca ai nevoie de transfuzie de sange. In acel caz este foarte important ca tu sa primesti sange care este de aceeasi grupa ca a ta (sau grupa 0-, despre care voi vorbi la sfarsit). Daca primesti o transfuzie gresita corpul va considera celulele sanguine ca fiind straine si le va distruge, si asta te va imbolnavi grav.

Cele doua gene pentru grupa sanguina sunt mostenite separate, asa ca vom vorbi despre ele individual si apoi le vom pune cap-la-cap la sfarsitul articolului.

Sa luam ca exemplu o mama care are grupa sanguina AB, si un tata care are grupa A

Ati observat ca mama are doua litere in grupa ei. Asta este datorita faptului ca are doua alele diferite pe care le-a mostenit de la parintii ei (A si B). Dar atunci tatal de ce are doar o litera? Asta pentru ca fie are doua gene alele A, sau o alela A si una O. Asa sunt notate ele.

Nu putem sti ce fel de grupa A are tatal decat daca stim grupa sanguina a parintilor lui. Pentru acum putem presupune ca are o alela A si una O, le notam si apoi vedem posibilele grupe pe care le-ar putea avea copiii, pentru a intelege mai bine.

Pentru a vedea ce fel de grupe vor avea copiii acestor parinti, putem sa folosim un tabel numit Punnett Square. Vom pune alelele mamei pe orizontala sus si ale tatalui pe verticala in partea stanga.

Fiecare casuta din tabel reprezinta o posibila combinatie a alelelor donate de fiecare parinte (fiecare casuta primeste una de la mama si una de la tata). Putem deduce sansa unui copil ca sa aiba o anumita grupa in functie de cate ori apare grupa in tabel (o data din patru inseamna 25%, 2 din 4 e 50%, etc.).

Daca vom incrucisa alelele in exemplul nostru, vom avea un tabel care va arata asa.

Asadar, posibilele grupe sanguine sunt AA, AB, AO, si BO. Asa cum am explicat pentru grupa tatalui inainte,o persoana cu doua alele A (AA) si o persoana cu o alela A si una O amandoua au grupa A (la fel este si in cazul grupei B). Asadar, copiii acestor parinti au 50% sanse sa aiba grupa A, 25% sanse sa aiba grupa B, si 25% sanse sa aiba grupa AB.

Putem face acelasi lucru si cu factorul Rh

Sa spunem ca mama este Rh- pozitiv (cu o alela + si una -, desi putea ca amandoua sa fie +) si tatal este Rh- negativ (insemnand ca ambele alele sunt -).

Exista doua posibilitati pentru Rh- copiilor. Ei au 50% sansa sa fie Rh- pozitiv (+/-) si 50% sansa sa fie Rh- negativ (-/-).

Sa punem totul cap-la-cap. Mama avea grupa AB+, si tatal avea grupa AO-. Pentru aceasta facem din nou un tabel.

Posibilitatile pentru grupele sanguine a copiilor lor sunt: AA+, AA-, AB-, AO+, AO-, BO+ si BO-. (Tot acest tabel ne poate spune ca exista ¼ sansa pentru A+ sau A-, si 1/8 sansa pentru AB+, AB-, B+ si B-.)

Putem vedea ca doua din acestea, AB+ si AO- (in albastru), sunt exact ca una din grupele parintilor. Toate celelalte sunt combinatii ale celor doua grupe.

Acesta este doar un exemplu din cele multe despre cum aceste incrucisari au loc si de ce avem aceeasi grupa ca a parintilor, dar si in acelasi timp fiind unica.

Am spus la inceput ca daca aveti nevoie de o transfuzie de sange puteti avea aceeasi grupa ca a voastra, sau grupa O-. Dar de ce?

Persoanele cu grupa O- sunt numite donatori universali pentru ca ei pot dona tuturor

Motivul este ca alelele O si – nu au nici o versiune a celor doua proteine codificate de aceste gene pe suprafata lor. Asa ca organisml primitorului nu vede sangele donat ca fiind strain. Din pacate pentru acesti oameni, totodata, inseamna ca organismele lor vor vedea celelalte grupe sanguine ca fiind straine si pot primi doar grupa O-.

Exista si un primitor universal?

Da, este AB+. Acesti oameni sunt norocosi pentru ca ale lor corpuri sunt obisnuite sa vada ambele versiuni ale proteinei, A si B, si de asemenea factor Rh+. Asa ca nu conteaza ce sange i se administreaza, corpul nu va vedea ca fiind sange strain. Doar 3% din populatie este atat de norocoasa..

Cum se transmit genele de la parinti

Cum se transmit genele de la parinti? Putem sti raspunsul la aceasta intrebare? Se spune ca sangele tatalui circula prin venele copilului. Este credibil acest proverb?

Care este procentul de mostenire a trasaturilor genetice ale parintilor? Putem sti raspunsul la aceasta intrebare?
Se spune ca sangele tatalui circula prin venele copilului. Este credibil acest proverb?
Copiii au 50% din fiecare din ADN-ul parintilor lor
Fiecare fiica are exact cate 50% din ADN-ul lor cromozomial provenind de la fiecare parinte.
Fiecare baiat se apropie de 50%, modificat numai prin mostenirea unui X de la mama si a unui Y de la tata.

Afla in continuare cum se transmite mostenirea genetica ... citeste mai departe 


Grupa sanguina si personalitatea

Relatia dintre grupa sanguina si temperament este un subiect controversat printre oamenii de stiinta. In Japonia, exista o adevarata obsesie pentru informatiile referitoare la relatia dintre grupa de sange si trasaturile de personalitate.

Revistele dedicate femeilor sunt pline de asa-zise horoscoape sanguine, in jocurile video japoneze grupa de sange este trecuta printre caracteristicile personajelor, etc.

Un japonez ar fi in mod sigur socat daca cineva i-ar marturisi ca nu isi cunoaste grupa sangvina (lucru care se intampla, de altfel, adesea) ... mai departe AICI

Grupa sanguina: cum ne influenteaza sanatatea si riscul bolilor

Este posibil ca grupa de sange sa determine riscuri majore de cancer, infertilitate si ulcer gastric, precum si boli ca malaria si holera?

Mileniile de evolutie au impartit sangele uman in patru tipuri: A, B, AB și O, Se pare ca
persoanele cu grupa A sunt sensibile si predispuse la anxietate, cele cu B sunt vesele, dar concentrate, O sunt incapatanate, iar AB au inclinatii artistice si sunt imprevizibile.

Dar exista si alte legaturi intre grupa de sange si anuminte boli - si le vei descopei in textul de AICI

Despre genetica, mai cititi

Atotputernicul arbore genealogic
Testele genetice in timpul sarcinii
Ce culoare vor avea ochii bebelusului
Cauzele genetice ale depresiei
Personalitatea copilului: genetica versus educatia parintilor
13 lucruri care influenteaza sexul viitorul bebelus

  Comunitate, forum de suport

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Genetica

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 4 comentarii

  1. Ana
    Anatrimis la 29/4/2022

    Sotu are AB+ Eu am B+ Si copil are A- Cum e posibil va rog frumos raspundetimi??

    Raspunde la acest comentariu
  2. Mihai
    Mihaitrimis la 29/12/2021

    Buna ziua, frate-meu aregrupa A+, tata a avut A+ mama 0 soţia lui are grila A+ ea e din oari ţi cu grupa A, cum de fata lor are grupa 0? Ca alela A e dominanta

    Raspunde la acest comentariu
  3. claudia
    claudiatrimis la 6/4/2021

    Eu am 0+. Tata A si mama AB . Cum este posibil?

    Raspunde la acest comentariu
    • Calin
      Calintrimis la 4/5/2021

      Am doua gemene mama lor şi cu mn avem grupa sanguina A2...una din fete are A2 cealalta 0...e posibil aşa?

  4. cristina marinela
    cristina marinelatrimis la 18/7/2019

    buna seara doresc sa pun o intrebare ! mama are 0pozitiv tata 0pozitiv sora tatalui mai mica are0pozitiv chiar si fata acesteia are 0 pozitiv fratele tatalui are a2 pozitiv fratele meu nu stiu el este mort din pacate de aceiasi boala a mamei mele distrofie musculara ieu si cu sora mea 0 pozitiv este posibil acest lucru astept raspuns la imail va multumesc mult !

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII