6 motive pentru care copilul tau ar trebui sa invete sa inoate

6 motive pentru care copilul tau ar trebui sa invete sa inoate

6 motive pentru care copilul tau ar trebui sa invete sa inoate

Pe timpul verii, se intampla multe tragedii legate de inec. Conform datelor din intreaga lume, inecul este a doua cauza de mortalitate fara leziuni la copiii intre 0 si 14.

Este absolut crucial ca toti copiii sa stie sa inoate la o varsta cat mai mica. Beneficiile inotului sunt nenumarate, iar daca copilul tau invata sa inoate mai repede, cu atat mai bine. Iata de ce:

in acest articol veti citi mai multe despre:
Este esential pentru siguranta lor
Este un sport cu impact minim
Importanta lucrului in echipa este invatata langa cea individuala
Management-ul timpului este invatat inevitabil
Inotul este un exercitiu fizic incredibil
Poti inota pentru tot restul vietii

In timpul verii, nu exista zi fara o stire tragica despre inot. Mor inecati copiii in lacuri, in rauri sau in mare. De cele mai multe ori din cauza ca nu stiu sa inoate.

Inotul poate fi esential pentru siguranta copilului

Potrivit datelor adunate de organizatia Salvati Copiii, inecul este a doua cauza de mortalitate fara leziuni la copiii intre 0 si 14. Este absolut crucial ca toti copiii sa stie sa inoate la o varsta cat mai mica. Suntem inconjurati de ape, chiar si in cantitati mici cum ar fi in cada. Asigurarea ca al vostri copii se simt confortabil in apa si in jurul apei  - este esentiala pentru siguranta lor.

Chiar daca copilul tau nu este interesat de inotul competititv de performanta, asigura-te ca stie sa inoate cat mai repede posibil. Interesul lor in acest sport va fi un beneficiu pe tot parcursul vietii.

Este un sport cu impact minim

Inotul este bineinteles cu impact minim, pentru ca este practicat in apa. Potrivit cu Universitatea Bucknell, corpul este 90% plutitor cand se afla in apa pana la gat, asa ca gravitatia in apa este mai mica decat pe uscat. Inotul este sportul ideal pentru bunastarea corpului pe termen lung.

Da, orice in exces poate face corpul sa cedeze, asa ca leziunile de la inot sunt comune. Dar daca te lovesti la umar, tot poti exersa inotul. Aici nu e asa usor precum in celelalte sporturi, unde adesea te poti opri din cauza unui impact.

In inot, adesea poti relaxa partea vatamata a corpului, si totodata sa folosesti ceilalti muschi in bazin. Cele mai comune leziuni cauzate de inot sunt de la efortul exagerat, aratand ca inotul este un sport bland cu corpul practicantului, in opozitie cu o leziune mai grava cum ar fi o entorsa sau fractura de la alergat sau sarit.

Nota: absenta leziunilor grave de la inot nu include si antrenamentul de pe uscat, unde adesea pestii neindemanatici si necoordonati sar afara din apa (cunoscuti si ca inotatori), mai mult ca posibil se vor rani.

Importanta lucrului in echipa este invatata langa cea individuala

Ca si alt sport, atmosfera din echipa este cel mai mare aspect. Atletii in momentul ce si-au terminat pregatirea profesionala, spun ca duc lipsa echipei si a orelor petrecute impreuna in timpul antrenamentelor si a calatoriilor. Intr-un articol ce l-am scris precedent, am afirmat semnificatia prezentei colegilor in caz de nevoie, pentru ca prietenii tai din echipa au acelasi antrenament dificil ca si tine in fiecare zi. De la aceasta experienta impartasita, inotatorii invata sa isi sprijine colegii , creand o atmosfera pozitiva. Aceasta este o abilitate care ajuta in viata la locul de munca si nu numai.

Dar munca in echipa este invatata in multe sporturi, de ce este inotul special? Lucrul frumos despre inot este ca acolo exista si un aspect individual. In inotul competitiv, inveti sa fii motivat si iti pui tinte. Inotatorii au propriul lor timp personal pentru evenimentele lor.

La fiecare eveniment, inotatorii competitivi incearca sa isi depaseasca vechiul record, si in acelasi timp inoata si pentru echipa. In liceu si in colegiul de inot, motivatia principala era sa ai destule puncte pentru echipa ta ca ea sa castige evenimentul. In liceu am inottat itodeauna pentru o echipa, si nu pentru scoala. Asa ca atunci cand am ajuns la colegiul de inot, am realizat importanta muncii in echipa si sprijinul in echipa, asa ca puteam sa cer de la mine mai mult. Inotul combina munca in echipa si cea individuala intr-un singur sport.

Management-ul timpului este invatat inevitabil

Management-ul timpului a fost una din calitatile cele mai importante pe care le-am dobandit in ultimii 15 ani de inot competitiv. Am invatat si cum pot gestiona putinul timp liber pe care il am pentru a face ceea ce este nevoie la timp.

In special in liceu, unde exersam de 9 ori pe saptamana in timp ce ma pregateam pentru examenul International de Bacalaureat, timpul meu era limitat. Ma trezeam inainte de orele de scoala si inotam, apoi mergeam direct la scoala, si apoi inotam din nou dupa. In weekend-uri, exersam de doua ori pe zi, atat sambata cat si duminica.

Eram capabila sa ma antrenez atat fizic cat si psihic pentru a sti cand este mai important de stat treaza noaptea pentru a-mi termina lucrurile si cand trebuia sa dorm pentru ca creierul meu sa functioneze bine a doua zi. Obiceiul meu era adesea aplaudat de catre prieteni si profesori, si nu am realizat cat de bine pregatita as fi fost pentru facultate, decat in primul an la Universitatea din Rhode Island. Am invatat managementul timpului la o varsta frageda, si aceasta calitate m-a insotit in toti cei 4 ani in care am inotat pentru universitate.

Aceasta este o calitate pe care inotatorii o vor avea pentru tot restul vietii lor. Capabilitatea de a-si manageria timpul, de a-si seta prioritatile, si de a fi din ce in ce mai buni la inotul competitive.

Inotul este un exercitiu fizic incredibil

Sportul include miscarea a mai multor grupe musculara la intensitate ridicata la fel si cardio. De multe ori, copiii si adultii inoata pentru scaderea in greutate. Se ard caloriile repede, si este mai usor pentru persoanele supraponderale pentru ca nu este un efort ridicat. Potrivit lui Bucknell, inotul ofera 12-14% mai multa rezistenta in antrenament decat toate celelalte sporturi pe uscat.

Pe langa scaderea in greutate, invatand copilul sa inoate, el va promova un stil de viata sanatos. De indata ce va invata sa inoate, va putea sari oricand intr-o piscina, la orice varsta, avand un exercitiu fizic eficient.

Potrivit Centrului de Prevenire si Control a Bolii, inotul poate imbunatati bolile cronice si sanatatea mintala. Exercitiile fizice in apa, precum inotul, imbunatatesc articulatiile afectate de artrita.

Tot Centrul de Prevenire si Control al Bolii spune ca “Parintii a caror copii au dizabilitati descopera ca activitatile recreative, cum ar fi inotul, imbunatateste conexiunea familiala.” Inotul, de asemenea, elibereaza endorfine, care ajuta in combaterea depresiei si imbunateste starea generala.

Poti inota pentru tot restul vietii

Daca copilul tau stie sa inoate la o varsta frageda, aceasta abilitate va fi cu el mereu. In anii ce ii vor urma, longevitatea si calitatea vietii va fi influentata de catre inot. Centrul de Prevenire si Control al Bolii spune ca exercitiile fizice in apa ajuta la ameliorarea dizabilitatilor si contribuie la calitatea vietii la adulti. Fiindca inotul este un sport de impact scazut, aceasta este o optiune sigura pentru adultii varstnici, decat sa cada mergand pe bicicleta sau alergand. Inotul ajuta articulatiile si imbunatateste si starea generala in acelasi timp.

Este esential ca fiecare copil sa invete sa inoate, in special in ape sigure. Dar sunt mai multe nivele de inot si beneficii. Du-ti copilul la inot cat de devreme ca apoi sa aiba aceasta abilitate pentru tot restul vietii. Asta poate imbunatati fizicul lor si sanatatea mintala. Sper ca ei se vor indragosti de acest sport si il vor practica ani in sir.

 

Inotul pentru bebelusi: motive, cursuri si bagaj

Pentru bebelusi, inotul este este singura activitate care le confera independenta completa, mai ales inainte de a putea merge singuri sau de a se tari in patru labute. Apa le sustine greutatea, iar ei sunt liberi sa-si miste picioarele si mainile asa cum doresc. Si adora sa faca asta! Stim cu totii ca apa este benefica femeilor insarcinate, si inainte si in timpul travaliului, insa bebelusilor le face bine inotul?

Iata sfatul de la Desprecopii.com despre cursurile de inot pentru copii, fie ca este vorba despre inot subacvatic sau la suprafata!

De ce e important sa iti inscrii copilul la un sport de club: 6 beneficii

Practicarea unui sport in mod organizat poate face bine copilului in mai multe moduri. De la fotbal la scrima sau inot, sporturile ofera copiilor sanse de a dobandi si perfectiona aptitudini, de a lucra cu alti copii si cu antrenorii si de a lua parte la competitii intr-un mediu sigur. Sportul il ajuta in procesul de crestere s ii dezvolta spiritul sportiv de competitie si disciplina. Iata de ce credem ca este important sa iti inscrii copilul la un sport de club.

Despre activitatile sportive ale copilului, merita citit si:

39 de jocuri in aer liber
Obezitatea la copil: 8 factori de risc
Invata copilul sa mearga pe bicicleta: cum si unde
6 Obiceiuri sanatoase pentru o familie sanatoasa
4 lucruri esentiale pe care copiii le invata prin sport

 Forumuri specializate ale comunitatii Desprecopii

In floarea copilariei (4-12 ani) -
Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate

autor: Desprecopii.com, Toate drepturile rezervate, Desprecopii.com 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII