De ce unii parinti isi lovesc copiii: despre rabdare, autocontrol, amintiri si modele depasite

De ce unii parinti isi lovesc copiii: despre rabdare, autocontrol, amintiri si modele depasite

De ce unii parinti isi lovesc copiii: despre rabdare, autocontrol, amintiri si modele depasite

Exista inca multi parinti care cred ca bataia este folositoare in educatia copilului. Si totusi multi dintre acesti parinti isi dau seama ca si-ar dori sa stie metode mai blande dar eficiente de aducare a copilului. Chiar si parintii care recurg la bataie.vor binele copilului insa sunt coplesiti de meseria de parinte. Si recurg la un model invechit de educatie.

Iata o trecere in revista a unui studiu american despre parintii care recurg la bataie - si multe alte lucruri interesante despre rabdare, autocontrol, amintiri si modele depasite.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Parintii sunt influentati de experienta lor de copil
Parintii impartasesc aceleasi atitudini si aspiratii
Cele mai mari provocari ale parintilor
Parintii supraestimeaza capacitatile copiilor de auto-control
Parintii privesc disciplina ca pe un instrument multifunctional
Asadar, de ce isi lovesc parintii copiii?
Coplesiti de informatii si nesiguri
Despre educatia cu blandete merita citit

Multi parintii folosesc pedepse fizice pentru a-si disciplina copiii

Un studiu facut de revista americana Modern Medicine (modernmedicine.com) a aflat ca aproximativ 27% din parintii intervievati in cadrul unui sondaj,  au recunoscut ca folosesc pedepse fizice precum lovirea (mai precis spus: bataia) pentru a-si disciplina copiii, desi cei mai multi spun ca nu se simt bine facand asta si ca ei considera ca aceasta metoda nu functioneaza.

Parintii au nevoie de sfaturi

In ciuda sfaturilor primite de la educatori sau medici, indiferent de motiv, pentru unii parinti - bataia ramane o forma obisnuita de pedeapsa, impreuna cu alte forme de disciplina fizica. Cu toate acestea, conform raportului grupului non-profit de educatie parentala, Zero to Three, din Washington, DC - SUA, parintii si-ar dori sa cunoasca metode de educare care nu implica bataia.

Parintii sunt influentati de experienta lor de copil

Studiul a mai aflat ca parintii coplesiti de situatie cred totusi ca se poate invata cum sa fii un bun parinte. Asta e un semnal ca se pot imbunatati multe lucruri.

Parintii isi doresc sa fie cea mai buna mama/ cel mai bun tata pentru copilasul lor. In acelasi timp, parintii sunt profund influentati, atat pozitiv, cat si negativ, de experienta lor de copil,” spune Rebecca Parlakian, director senior de programe la Zero to Three.

Crearea de oportunitati in care parintii sa isi impartaseasca propriile experiente despre cum este in rolul de parinte poate fi dificila, insa este si un pas curajos catre construirea unor familii puternice.

Parintii impartasesc aceleasi atitudini si aspiratii

Studiul Zero to Three a fost realizat in doua etape, constand din 10 grupe de discutii serioase in Dallas si Chicago in faza 1, si dintr-un sondaj national reprezentativ, format din 50 de intrebari, care a fost trimis la peste 2000 de parinti, in faza a doua. Cercetatorii au constatat ca, indiferent de trecutul lor, parintii impartasesc, in mare, aceleasi atitudini si aspiratii, in ciuda diferitelor provocari in statutul socio-economic, a rasei, a nivelului de educatie si a rolului parental.

80% dintre parintii intervievati considera ca sunt parinti buni, si 9 parinti din 10 spun ca vor sa lucreze la acest capitol pentru a isi face treaba mult mai bine. Parintii sunt indecisi in rolurile lor, 91% descriind rolul de parinte ca cea mai mare bucurie, iar 73% descriindu-l ca pe cea mai mare provocare.

Cele mai mari provocari ale parintilor

Printre cele mai mari provocari amintite in cadrul studiului de catre participanti a fost disciplina si descoperirea modalitatilor potrivite de a gestiona comportamentul, disciplina eficienta si pastrarea rabdarii.

De fapt, pe categoriile de venituri, obiectivul a fost aproape identic, cu 58% din parintii din grupul cu venituri mici si 57% din grupul cu venituri mari spunand ca isi doresc sa poata fi mai rabdatori cu ai lor copii. Si dincolo de rase si etnii, obiectivul a fost similar, desi mai multe mame decat tati au amintit de rabdare.

Parintii intr-adevar vor sa afle mai multe iar acest lucru este foarte usor de vazut si pe Desprecopii - cel mai citit site de parenting din Romania - unde subiectele despre parentingul pozitiv sau parentingul cu blandete sunt extrem de citite. Parintii sunt doritori sa invete, 62% din randul tatilor si 42% din randul mamelor spunand ca sunt foarte interesati de sfaturi despre cum sa fie parinti mai buni.

Multi parinti nu inteleg pe deplin modul in care se dezvolta copilul lor

Conform grupului non-profit Zero to Three, o parte din problema consta in aceea ca multi parinti nu inteleg pe deplin modul in care se dezvolta copilul lor.

Multi parinti subestimeaza perioada timpurie in care copiii pot fi afectati de ceea ce se intampla in jurul lor, si jumatate dintre parintii intervievati cred ca, pana cand copilul nu implineste 6 luni, calitatea ingrijirii parintilor nu incepe sa aiba efecte pe termen lung, cand, de fapt, grija lor are un impact urias asupra copilului chiar de la nastere. De asemena, 4 din 10 parinti considera ca cel mic nu simte teama sau frica pana la varsta de un an sau chiar mai mult, desi aceste sentimente incep sa apara intre 3 si 5 luni.

Parintii au un deficit de cunostinte si atunci cand vine vorba de intelegerea capacitatilor copilului, iar aceasta ar putea conduce la probleme de disciplina.

Parintii supraestimeaza capacitatile copiilor de auto-control

“Cercetarea noastra a descoperit ca multi parinti supraestimeaza semnificativ capacitatile copiilor lor de auto-control, ceea ce poate duce la raspunsuri punitive (de pedepsire), si nu de sustinere, atunci cand copiii se confrunta cu ceva. Pediatrii au un rol important prin impartasirea informatiilor despre etapele de dezvoltare si ce inseamna ele pentru comportamentul copiilor.

De exemplu, impartasirea informatiei despre abilitatea copilului de a se opri singur din a face ceva, chiar daca i s-a spus sa nu se opreasca, nu se intampla de obicei inainte de varsta de 4 ani,” spune Claire Lerner, consilier parental senior la Zero to Three. “Ajutarea parintilor in intelegerea comportamentului tipic al copilului ii face sa se simta increzatori si pregatiti. De asemenea, reduce frustrarea si furia, si construieste empatia, ceea ce promoveaza dezvoltarea sanatoasa a copiilor, fiindca asteptarile parintilor sunt aliniate mai bine cu capacitatile copiilor. In continuare, parintii sunt mai predispusi sa adopte o abordare iubitoare in ghidarea comportamentului copilului lor, versus unei abordari dure, rusinoase, si in cele din urma, ineficiente.”

43% din parintii intervievati considera ca cei mici sunt capabili sa imparta inainte de varsta de 2 ani, totusi, aceasta capacitate nu se dezvolta pana la 3 sau chiar 4 ani. Aproximativ 40% sunt de parere ca cei mai mici de 2 ani au un suficient control al impulsurilor pentru a rezista ispitelor ce le sunt interzise, si 56% cred ca cei mai mici de 3 ani au acele abilitati. Cu toate aceste, copiii nu isi stapanesc cu adevarat controlul impulsurilor pana aproape de 4 ani.

“Acest lucru este deosebit de important, deoarece modul in care parintii interpreteaza sensul comportamentului unui copil poate influenta sensibilitatea raspunsurilor sale – inclusiv momentul si modul in care aplica disciplina,” potrivit raportului. “Daca un parinte crede ca un copil este capabil de un mai mare auto-control decat este el de fapt, iar in realitate dobandirea acestei abilitati este la departare de 6 luni, poate conduce la un raspuns mai degraba punitiv, decat sustinator.”

Parintii privesc disciplina ca pe un instrument multifunctional

68% spunand ca folosesc disciplina pentru a-si hrani copiii, si 68% pentru a stopa comportamentul gresit. Pe langa aceasta, 71% spun ca disciplina este necesara pentru a invata copiii buna comportare, si 65% spun ca isi disciplineaza copiii pentru a-i proteja.

Indiferent de motivele lor pentru disciplinarea propriilor copii, 75% din parinti spun ca, simt ca este datoria lor, si mai mult de jumatate din parinti spun ca gasirea modalitatilor potrivite de disciplinare este o lupta si ca gestionarea momentului in care copiii se comporta inadecvat este una dintre cele mai mari provocari ale parenting-ului.

In timp ce multi parinti s-au indreptat catre metodele de disciplina non-fizice, studiul a descoperit ca 21% inca isi palmuiesc copiii, 26% ii lovesc, si 17% ii lovesc cu un obiect precum o curea sau un plici. Cu toate acestea, nici macar parintii care folosesc aceasta metoda nu cred ca lovitul copiilor chiar functioneaza, 30% dintre parinti admitand ca desi isi ating copii, “ei nu se simt bine cand fac asta.” In randul parintilor care spun ca isi lovesc copiii in mod frecvent, de mai multe ori pe saptamana, 77% afirma ca aceasta nu este cea mai eficienta metoda de disciplina.

Asadar, de ce isi lovesc parintii copiii?

Multi dintre parintii chestionati – 90% - se folosesc de propriile experiente sau de sfaturile parintilor lor ca “scuza” pentru modul in care isi educa proprii copii. Totusi, parintii cauta sa faca schimbari.

6 din 10 parinti chestionati spun ca ceea ce au invatat de la parintii lor este folositor, insa 37% spun ca ei isi palmuiesc copiii mai putin decat au facut-o parintii lor, 29% si 28% isi ating copii, respectiv si-i lovesc cu un obiect mai putin decat au facut-o parintii lor. 41% spun ca ei le explica copiilor asteptarile si consecintele mai mult decat au facut-o parintii lor, si intre 40-60% se bazeaza pentru disciplina pe timpul in aer liber, pe distractii, actionarea ca un model bun de urmat, avertizarile verbale, setarea limitelor si armarea negativa.

Aproximativ 60% din parintii intervievati spun ca isi doresc sa fi stiut mai multe despre modalitatile eficiente de disciplinare a copiilor, si 53% spun ca sunt doritori sa invete despre strategii de disciplina. Volumul de resurse pe tema disciplinei copiilor este coplesitor, cu toate acestea, 58% dintre parinti spun ca exista foarte multe sfaturi disponibile astfel incat ei nu stiu de unde sa inceapa si in cine sa aiba incredere.

Mai mult de jumatate dintre parintii chestionati spun ca ar valorifica un site web sau un blog creat de experti in dezvoltarea copilului, insa 63% dintre parinti afirma ca sunt sceptici cu privire la sfaturile de parenting ce provin din surse care nu le cunosc copilul sau situatia specifica - ca tot felul de bloguri.

Pediatrii reprezinta o sursa evidenta, fiind clasati in partea de sus a top-ului de resurse de referinta ale parintilor - de asemenea, amintiti de cei participanti la chestionar ca fiind folositori - incadrandu-se pe locul doi dupa modul in care parintii insusi au fost crescuti.

Parintii sunt coplesiti de informatii si nesiguri

Parintii sunt coplesiti de informatie si, in acelasi timp, nu sunt siguri in cine sa aiba incredere cand este vorba despre informatii de parenting. Exista atat de multe site-uri de parenting si in plus, atat de multe bloguri de parenting cu informatie personala si subiectiva.

Bataia e rupta din iad si produce traume emotionale copilului

Bataia nu e rupta din rai ci e cu siguranta un instrument de tortura imprumutat din activitatile iadului. Desi suntem acum o generatie de parinti care a fost adesea corectata cu cate o bataie, 2-3 curele sau niste palme rasunatoare ... stim ca acesle metode de educatie sunt depasite, ne-efective si pot produce traume emotionale copilului. Un parinte responsabil stie ca orice corectie fizica aplicata copilului ii poate crea probleme de comportament, de incredere in sine si de auto-control. Din lungile si nenumaratele discutii despre acest subiect pe forumul Desprecopii - iata parerea parintilor.
Si totusi... in urma statisticilor făcut de UNICEF în România, a reieşit că 11% dintre părinţi îşi pălmuiesc copiii, iar 16 procente cred că bătaia este ruptă din rai ... citeste mai departe

Despre educatia cu blandete merita citit

Cand cuvintele ranesc : de ce este important sa ne alegem cuvintele cand ne certam copilul
Despre psihologia copilului sau cum poti afla ce il face fericit sau trist pe copilul tau: sfaturi necesare pentru a-ti intelege mai bine copilul
Nu mai tipa! Fii o mamica ZEN!
4 alternative eficiente si pozitive la autoritarul: Fa asa pentru ca asa spun eu! 

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 

Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
referinte: empoweringparents.com, psychologytoday.com, modernmedicine.com
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2017

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII