10 lucruri cu ajutorul carora poti face parentingul eficient, formidabil si cu dragoste

10 lucruri cu ajutorul carora poti face parentingul eficient, formidabil si cu dragoste

10 lucruri cu ajutorul carora poti face parentingul eficient, formidabil si cu dragoste

Dintre toate lucrurile scumpe pe care le avem pe lume, copiii sunt cei mai valorosi. Dar fiecare copil vine fara nici o instructiune de folosire. A-l creste, a-l educa, a-l iubi, a-l ingriji, a-l pregati pentru viata ... sunt parti ale celei mai complexe activitati din viata unui adult: parentingul.


Iata 10 lucruri pentru a face parentingul eficient, formidabil si cu dragoste:

in acest articol veti citi mai multe despre:
Accepta imperfectiunea
Zambeste
Asculta
Indrazneste sa fii ridicol
Fii incurajator
Asteapta-te ca limitele sa fie testate
Comunica cu respect
Petreceti timp impreuna
Cauta echilibrul
Alege iubirea

Dintre toate lucrurile scumpe pe care le avem pe lume, copiii sunt cei mai valorosi. Dar fiecare copil vine fara nici o instructiune de folosire. A-l creste, a-l educa, a-l iubi, a-l ingriji, a-l pregati pentru viata ... sunt parti ale celei mai complexe activitati din viata unui adult: parentingul.

Parentingul nu este chiar previzibil si usor sau intotdeauna distractiv, insa poate fi o calatorie uimitoare. Si, mai presus de orice, poate avea cea mai mare recompensa: aceea de a-ti vedea copilul un adult fericit.

Iata 10 lucruri pentru a face parentingul eficient, formidabil si cu dragoste:

Accepta imperfectiunea

Parentingul este o oportunitate uriasa de a accepta ca toata lumea face greseli si ca aceste greseli sunt o sansa de a invata impreuna, un timp minunat pentru reflectie si o oportunitate de a rezolva problema si de a practica acceptarea, iertarea si compasiunea.

Zambeste

Este contagios si aduce fericire lumii. Dupa petrecerea timpului despartiti, atunci cand va intalniti, saluta-ti copilul cu un zambet. Cand lucrurile nu merg chiar atat de bine, respira si incearca sa te gandesti la ceva ce te face sa zambesti. Este simplu, si totusi atat de puternic.

Asculta

Fa-ti timp sa asculti visurile, sperantele si povestile copilului tau. Asculta-i durerile, problemele si temerile. Nu te ingrijora atat de mult pentru identificarea si rezolvarea problemelor, in schimb asculta cu intentia de a fi acolo, aculta cu o inima blanda si straduieste-te sa fii prezent acolo si sa il sprijini.

Indrazneste sa fii ridicol

Iti doresti ca al tau copil sa prezinte curaj, bucurie, fericire si dorinta de a afla insemnatate in viata? Indrazneste sa fii ridicol: dansati impreuna, radeti, radeti si radeti din nou, inventati, creati, jucati-va, faceti orice, iesi din zona ta de confort o data pe zi. Merita fiecare moment de conexiune intre voi si se modeleaza astfel calitatile necesare pentru succes.

Fii incurajator

Cu cat ii putem incuraja mai mult, cu atat se pot dezvolta mai mult copiii nostri. Observa-ti copilul si sarbatoreste procesul si progresul, determinarea si curajul. Sa ai o atitudine de compasiune fata de succes si esec, insa cu intentia de a reprezenta un sprijin pentru copil.

Asteapta-te ca limitele sa fie testate

Sa stii ca limitele si granitele vor fi testate deoarece copilul tau inca invata si incearca sa inteleaga cum functioneaza lumea si relatiile. Schimba-ti asteptarile si intampina acele teste cu determinare, blandete, flexibilitate si, in maniere pozitive, ghideaza-ti copilul catre alegeri mai bune.

Comunica cu respect

Aminteste-ti impactul pe care il are vocea ta asupra vocii interioare a copilului tau si straduieste-te sa comunici in maniere respectuoase, pozitive si blande. Spune DA cat de mult poti si NU cand chiar crezi asta.

Petreceti timp impreuna

Cauta oportunitati, indiferent de cat de scurte ar fi, pentru a te conecta cu adevarat cu copilul tau in fiecare zi. Pot fi 5 minute in care cititi impreuna, 2 minute petrecute privind o imagine, 15 minute jucand un joc sau iesiti sa luati pranzul impreuna; gaseste acele momente si fii cu adevarat prezent langa copilul tau. Copiii care se simt conectati cu parintii sunt in mod natural mult mai cooperativi.

Cauta echilibrul

Fa-ti timp pentru a te re-energiza. Copiii nostri nu invata numai din ceea ce spunem, ci mult mai mult din ceea ce le transmitem atunci cand ne privesc. Conteaza cu adevarat sa ne straduim sa ducem o viata echilibrata, care include timp pentru noi. Atunci cand propriile noastre tancuri sunt incarcate, putem face fata mult mai bine suisurilor si coborasurilor din parenting.

Alege iubirea

Lucrurile vor deveni murdare, galagioase, lipicioase, complicate si stresante. Alege iubirea si construieste o relatie, in loc sa arati ca ai putere. Copiii invata foarte mult atunci cand li se ofera sansa de a-si rezolva propriile greseli. Alege dragostea iar peste ani copilul tau se va simti capabil si isi va aminti “parintii mei m-au iubit asa ca”, si nu “parintii mei intodeauna mi-au spus asa”.
Tu ce faci zilnic pentru a-ti face minunata calatoria Parentingului?

Parentingul pozitiv: ce este si de este mai bun decat parentingul traditional

Parentingul pozitiv este un concept modern de educatiea care plaseaza central copilul si il trateaza ca pe o personalitate unica. Expertii in educatia moderna a copilului sunt de parere ca aceasta abordare este pozitiva pentru dezvoltarea personalitatii sale. De fapt, acest gen de educatie deschide o poarta speciala de comunicare cu copilul, stimuland-i inteligenta, creativitatea si increderea in sine.

Succesul si popularitatea acestei noi abordari in educatie este de altfel strans legat cu cerintele societati actuale - care pune accent pe rezultate, independenta  si performanta in societate.

Este esential sa laudam si sa incurajam performantele reale copilului. Dar, multi parinti alimenteaza la maxim nevoia de aprecieri a copilului nerealizand ca de fapt afecteaza structura ego-ului copilului. In loc sa progreseze, acest copii devin dependenti de aprecieri si atentie.  - spune  Susan Carey, psiholog specializat in psihologia copilului - de la Universitatea Harvard citeste in continuare aici.

6 sfaturi de parenting corect care te pot ajuta in meseria de parinte:

Copilul meu nu ma asculta - sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Educatia non-materialista a copilului intr-o lume materialista: intre principii si realitate
Cum sa critici un copil fara sa il distrugi in interior
7 dovezi ca dai o educatie buna copilului tau, deci practici un parenting corect
Parenting in era digitala: alfabetizarea digitala a parintilor
Comunicarea nonverbala te poate face un parinte mai bun: cateva aspecte pe care trebuie sa le stii

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 
referinte: theconversation.com, psychologytoday.com - 2017

Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2017

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Parenting

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII