Cu poliomielita nu ne putem juca: de ce trebuie să iți vaccinezi copilul

Cu poliomielita nu ne putem juca: de ce trebuie sa iti vaccinezi copilul

Cu poliomielita nu ne putem juca: de ce trebuie să iți vaccinezi copilul

Poliomielita este o boala extrem de contagioasă, poate provoca paralizie, dificultăți respiratorii și chiar moartea bolnavului. Copiii mai mici de cinci ani sunt cei mai predispuși la a contracta această boală. Fiecare parinte responsabil trebuie sa stie ca aceasta boala este extrem de serioasa iar iar singura metoda de prevenire recomandata fiind vaccinarea antipoliomielitica.

Iată de ce trebuie să iti vaccinezi copilul impotriva poliomielitei și tot ce trebuie să știi despre aceasta boală.

- veti citi:
Ce este poliomielita
Care sunt simptomele poliomielitei
Ce cauzeaza poliomielita
Cum se transmite infecţia cu virusul poliomielitei
Pericolul poliomielitei in Romania
Vaccinarea antipoliomielită la copii
Efectele adverse produse de vaccinul polio
Adultii si poliomielita
5 lucruri esentiale despe vaccinuri pe care trebuie sa le stie parintii
Schema vaccinurilor in 2017: calendarul de imunizare a copiilor in Romania
PRO si CONTRA vaccinare, dezbatere

Ce este poliomielita

Poliomielita - adesea denumită și paralizie infantilă - este o boala infecto-contagioasa  ce afecteaza sistemul nervos central si poate cauza paralizii, afectand mai ales copiii sub varsta de 5 ani. Poliovirusul este un virus cunoscut mai ales prin faptul ca distruge sistemul nervos, cauzind paralizie. Frecventa manifestãrilor severe este de 1 caz de paralizie la 200 de infectii cu virus. Poliomelita este o boala epidemica si contagioasa, iar singura metoda de prevenire recomandata fiind vaccinarea antipoliomielitica.

Care sunt simptomele poliomielitei

Unele persoane nu au deloc simptome. Poliomielita prezintă o evoluţie uşoară şi scurtă a bolii şi are urmatoarele simptome:
- febra (peste 39,50C)
- o stare generală proastă
- lipsa poftei de mîncare
- constipatie
- vomă
- dureri abdominale
- dureri în gît

Ce cauzeaza poliomielita

Poliomielita este cauzată de trei tipuri de poliovirusuri. Poliovirusul este un virus cunoscut mai ales prin faptul ca distruge sistemul nervos, cauzînd paralizie. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor infectate cu acest virus nu au simptome, iar la ceilalţi acestea sunt foarte slabe. Boala apare datorită infecţiei cu virusul poliomielitei.

Cum se transmite infecţia cu virusul poliomielitei

Transmiterea poliovirusului survine cel mai adesea prin traseul oral-anal, datorită neglijării spălării mîinilor sau consumului de apă şi mîncare contaminată.Persoanele infectate pot să continuă excreţii cu viruşi timp de cîteva saptămîni. Perioada de incubaţie este de 7 -14 zile.

poliomelita copil
Aceasta poza reprezinta victime ale poliomielitei in Sierra Leone. Sursa fotografiei: OMS
(acesti copii nu au fost vaccinati impotriva poliomielitei)

Pericolul poliomielitei in Romania

Fiind extrem de contagioasa, poate provoca paralizie, dificultăți respiratorii și chiar moartea bolnavului. Copiii mai mici de cinci ani sunt cei mai predispuși la a contracta această boală. În urma epidemiei din 1916 au murit 6.000 de persoane și au rămas paralizate alte 27.000.

În ultimii ani, mișcarea antivaccin a luat amploare în România, țară care ocupă primele locuri în Europa la numărul de cazuri de tuberculoză, rubeolă și hepatita B. Rata vaccinării la copii a scăzut, drastic, cu 20 de procente sub nivelul de siguranță al Organizației Mondiale a Sănătății.

Iata ce spune Secretarul de stat Raed Arafat:

„Poliomielita este una dintre bolile eradicate datorită vaccinării și care a început să re-apară din cauza refuzului unor părinți de a-și vaccina copiii lor! Nu știu ce poate gândi sau simți un părinte care nu-și vaccinează copilul când o să vadă copilul sau mutilat pe viață sau când o să-și piardă copilul din cauza unei boli împotriva căreia acesta nu a fost vaccinat. Respect părerile altora, însă când o persoană publică face reclamă împotriva vaccinării trebuie să vină cu probe științifice incontestabile. La acest moment singurele probe incontestabile sunt cele în favoarea vaccinării și nu cele împotrivă!'', a spus Arafat.

Vaccinarea antipoliomielită la copii

Vaccinul antipoliomielită (polio), inclus în calendarul vaccinărilor în România, se administrează nou-născuților în patru doze, la două, patru, șase, douăsprezece luni și o a cincea doză este destinată copiilor de 9 ani (în clasa a III-a).

Vaccinul polio este disponibil în două variante: IPV (inactivat) – cel mai utilizat  și OPV (cu administrare orală), - destinat mai degrabă campaniilor de imunizare în masă.
Imunizarea împotriva poliomielitei se face după administrarea de minim trei doze de vaccin, fiind atinsă o protecție de 99%.

Efectele adverse produse de vaccinul polio

Efectele adverse produse de vaccinul polio sunt foarte rare și în cazul în care se petrec, sunt minime, de ordinul unei dureri locale, în zona unde s-a produs injectarea.
Pot exista, în cazuri izolate, și alergii, care produc dificulăți ale respirației, slăbiciune, paloare sau dureri acute în gât.
În cazuri extrem de rare (unul la câteva milioane), vaccinul polio OPV poate cauza paralizie.

Vaccinul antipoliomielită este singura cale de a ne ține departe de riscul infectării, fiind de reținut că nu există modalitate de tratament pentru această boală.

Persoanele care au alergii puternice la substanțele: neomicină, streptomicină și polimixină B,  trebuie să evite vaccinarea antipoliomielită, în timp ce acelora care suferă de o boală gravă sau destul de gravă le este recomandat să amâne vaccinarea până la însănătoșire.

Vaccinul antipolio poate fi găsit sub astfel de denumiri comerciale: Imovax Polio,  IPV,  IPOL, ORIMUNE (tip OPV), Poliovax, Salk etc.

Adultii si poliomielita

Potrivit specialiştilor, adulţii din România au fost imunizaţi în copilărie, dar atunci când merg în zone cu risc mare de îmbolnăvire ar putea face un rapel, constând dintr-o singură vaccinare.

În Bucureşti, potrivit site-ului CNSCBT ar fi opt cabinete unde s-ar putea face imunizare împotriva poliomielitei. În fapt, fac acest vaccin Centrul de Diagnostic şi Tratament "Victor Babeş", Sanador, "Regina Maria", Medicover, dar şi la Centrul de Medicină Preventivă al Ministerului Apărării Naţionale.

Ministerul Afacerilor Externe, a anunţat, joi, că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a emis o recomandare de vaccinare (cel puţin pentru următoarele 12 luni) cu o doză de vaccin polio inactiv (VPI) a tuturor persoanelor care călătoresc pe termen scurt sau lung în Afganistan, Camerun, Guineea Ecuatorială, Etiopia, Irak, Israel, Madagascar, Mali, Nigeria, Pakistan, Somalia, Siria şi Ucraina.

MAE le recomandă cetăţenilor români să se informeze asupra atenţionărilor emise de către instituţiile medicale autorizate din statele menţionate referitor la această problemă.

Vaccinarea se va face cu patru săptămâni înaintea călătoriei sau pentru cazuri de urgență chiar înaintea plecării şi va fi consemnată pe un format tip al OMS ”Certificat de vaccinare sau profilaxie” (carnetul galben).

Secretarul de stat Raed Arafat a făcut un apel la părinți să își vaccineze copiii:

Am urmărit înverșunarea cu care unele persoane publice fac reclamă anti-vaccinare! Este datoria mea ca medic să iau o poziție clară fundamentată pe ce am învățat și pe ce am văzut pe parcursul anilor. Este incredibil, și chiar extrem de periculos, pentru că unii chiar cred cele spuse de astfel de persoane care au un grad de credibilitate mare, fiind persoane publice! Ca medic vă spun că cel mai grav lucru ar fi revenirea unor boli care au fost eradicate datorită campaniilor de vaccinare' - vezi aici pledoaria lui.

5 lucruri esentiale despe vaccinuri pe care trebuie sa le stie parintii

Riscurile si beneficiile vaccinurilor: 11 intrebari frecvente si raspunsurile lor
De ce este bine sa ne vaccinam copiii: mituri si argumente
Reactii adverse dupa vaccin
De ce sa ne vaccinam copiii - 15 argumente
Ce vaccinuri fac copiii, ce contin si de ce le fac

Schema vaccinurilor in 2021: calendarul de imunizare a copiilor in Romania

Vaccinarea bebelusului este de o importanta majora pentru sanatatea si viata lui. Vaccinurile determina copilul sa-si produca proprii anticorpi care-l vor proteja de boala si in cazul fetelor vor proteja copiii acestora cand vor fi la randul lor mame.

In Romania, vaccinarea nu este ogligatorie insa pe internet circula o multime de informatii anti-vaccinare - complet iresponsabile. Orice parinte trebuie sa se informeze din surse sigure inainte de a lua o decizie de renuntare la vaccinarea copilului. Iata schema vaccinurilor: calendarul de imunizare a copiilor in Romania 2021.   

PRO si CONTRA vaccinare, dezbatere

Este bine sau nu sa ne vaccinam copiii? Opinii pro şi contra. Desprecopii.com isi propune prin aceasta pagina sa porneasca o dezbatere constructiva pe tema vaccinarii.  

Ne dorim ca aceasta pagina sa devina locul de intalnire al celor doua tabere PRO si CONTRA vaccinare. Fiecare idee expusa mai jos, pro si contra, poate sa fie dezbatuta (combatuta) intr-o discutie civilizata pe care o sa incercam sa o moderam. Asteptam de la voi pareri documentate, argumente coerente si bine argumentate. Si asteptam sa dati dovada de fair-play!

Comunitatea parintilor informati: forum medical

Clinica Virtuala DC - Consultanta medicala online.

 

autor: Desprecopii.com, Toate drepturile rezervate (c) 2021
referinte: Normele tehnice de realizare a programelor nationale de sanatate publica pentru anii 2015 si 2016, din 31.03.2015
WebMd, American Journal of Pediatrics

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII