Parenting: rolurile traditionale inca persista

Parenting: rolurile traditionale inca persista

Parenting: rolurile traditionale inca persista

Este oficial: mamele fac mai multa treaba, in timp ce tatii se ocupa mai mult de activitatile distractive din parenting. In plus, mamele sunt mai obosite si mai stresate.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Rolurile in parenting sunt inca traditionale si inegale
Nu am ajuns inca la egalitate de gen in parenting
Mamele sunt multitasking
In contrast, tatii tind sa se relaxeze mai mult cand sunt cu copiii

Rolurile in parenting sunt inca traditionale si inegale

Din cand in cand, cercetatorii ne mai dau cate o veste oficiala despre ceea ce noi stim deja. Ei bine, o noua cercetare declara ca atat mamele, cat si tatii sunt mai fericiti atunci cand sunt impreuna cu copiii lor, insa rolurile parentale din anii 1950 inca persista. Si sunt la fel de grele pentru mame.

In ciuda faptului ca lucreaza de aproximativ de doua ori mai mult decat bunicile lor, mamele secolului 21 inca ar trebui sa poarte pe umeri corvoada cresterii copiilor si sa petreaca timp cu copiii lor, desi este mai obositor si mai stresant decat este pentru tati, conform unui nou studiu al cercetatorilor de la Universitatea din Minnesota si Universitatea Cornell - SUA.

Nu am ajuns inca la egalitate de gen in parenting

Este corect sa spunem ca mamele fac mai multa treaba, in timp ce tatii se ocupa mai mult de activitatile distractive din parenting” a spus Ann Meier, unul dintre autorii raportului. “Au existat niste schimbari, insa nu am ajuns inca la egalitate de gen in parenting.”

Studiul s-a folosit de Ancheta Americana de date cu privire la Utilizarea Timpului pentru a patrunde in viata de zi cu zi a peste 1200 de parinti, masurand cat de fericiti, tristi, stresati, obositi si cat de semnificativ a fost timpul lor de pe tot parcursul zilei, atat cel petrecut impreuna cu copiii, cat si cel fara ei.

Mamele sunt mai obosite si mai stresate

Nivelurile mai ridicate de stres si oboseala pe care mamele le-au raportat atunci cand erau impreuna cu micutii lor au fost rezultatul a diferitelor tipuri de lucruri pe care mamele le fac impreuna cu ei – mai mult ce tine de partile provocatoare si de combatere, si mai putin de partile pline de farmec ale parentingului.

Mamele sunt multitasking

Datele au aratat ca mamele sunt multitasking, gatesc si fac curatenie in timp ce stau cu copiii, au grija de ei si se ocupa si de alte lucruri esentiale, pe langa managementul vietii copilului.

In contrast, tatii tind sa se relaxeze mai mult cand sunt cu copiii

Meier a spus ca “ este probabil ca timpul tatalui cu copiii sa includa mai mult activitati de agrement, precum privitul la televizor sau poate mersul la un concert ori la un eveniment sportiv ca spectatori, socializare, mancare si timpul mesei, insa nu si munca necesara pentru pregatirea mesei.”

Studiul a aratat si ca in timp ce mamele obtin in medie mai putin somn decat tatii, somnul lor este mult mai frecvent intrerupt.

Meier a spus ca nu doreste sa invinovateasca mamele pentru faptul ca si-au impus lor mai multa treaba ce tine de parenting, chiar daca ele considera ca, probabil, asa trebuie sa fie.

Ea a spus ca “daca tatii ar alege sa faca putin mai multa treaba ce tine de parenting, si sa lase putina distractie pentru mame, atunci partenerele lor ar fi mai fericite, mai putin stresate si mai putin obosite.”.

De ce ar trebui sa fie parenting-ul un sport olimpic

Ok stim: deocamdata, parenting-ul nu este considerat un sport olimpic oficial, inca. Dar, oare nu ar putea fi? Este un efort fizic riguros ce necesita rezistenta si reflexe rapide. Orice mamica are timp record la anuminte probe :)

Iata de ce parenting-ul ar putea fi inclus pe lista de sporturi olimpice si la care probe anume

 

Despre meseria de mama merita citit si

Parentingul atasat: mai multa presiune pentru mame
Da, sunt o mama elicopter!
Cel mai greu job din lume: meseria de mama

Copiii si limbile straine: atitudine si necesitate actuala 
Dincolo de iubire intr-o alta dimensiune
Dorintele unei mame de 1 iunie 
Ceea ce nu am anticipat inainte de a deveni mama unui baiat

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII