Bolile copilariei: un ghid complet pentru parinti

Bolile copilariei: un ghid complet pentru parinti

Bolile copilariei: un ghid complet pentru parinti

Bolile copilariei sunt boli care dau de furca copiilor - si in egala masura parintilor, prin stresul pe care il provoaca. Ca sa avem o evidenta clara, Desprecopii a pregatit acest ghid complet despre bolile copilariei.

Nu trebuie sa va speriati ca bebelusul dumneavoastra se va imbolnavi de la vârsta de câteva luni, chiar daca este o boala nevinovata a copilariei. Totusi, se întâmpla. Iata ce strebuie sa stii despre cum recunoastrem simptomele bolilor copilariei si mai ales - ce boli ale copilariei sunt vaccinabile.

- veti citi:
Bolile copilariei  - ghid
Totul despre imunizare
Bolile copilariei cauzate de un virus
Acestea sunt bolile copilariei cauzate de un virus:
Bolile copilariei cauzate de o bacterie
Alte boli sau afectiuni care pot afecta copilul

Bolile copilariei - un ghid aproape perfect

Boli care bebelusul le poate contracta: varicela, scarlatina, boala a cincea si boala a sasea, pojar, oreion, rubeola, tuse convulsiva, difteria, tetanosul si boli cauzate de bacteria HIB. Copiii sunt in Romania vaccinati in cadrul programului national de imunizare. Ca urmare, cel putin teoretic, aceste boli au fost eradicate.

Totul despre imunizare

În Romania, toti copiii pot fi vaccinati gratuit. Ca urmare, acestia devin protejati împotriva multor boli infectioase. Consulta calendarul de vaccinare aici.

Copiii sunt protejati impotriva oreionului, difterie, hepatita B, boala Hib, tusei convulsive, rujeolei, meningococ C, pneumococice, poliomielita, rubeola si tetanosului. Si chiar impotriva cancerului de col uterin - exista un vaccin deocamdata optional.

Bolile copilariei cauzate de un virus

O infectie cu virus este cauzata, dupa cum spune deja numele, de un virus. Un virus este diferit de o bacterie, nu este un organism si are nevoie de alte celule pentru a supravietui. Se înmulteste în corpul uman, iar persoana infectata poate infecta alte persoane.

De obicei, corpul nostru are suficienta forta pentru a face fata unui virus inofensiv, dar acest lucru nu este întotdeauna valabil. Si deoarece infectiile virale nu pot fi tratate cu antibiotice, cel mai bun remediu este de a preveni infectia cu virusul respectiv. Aceasta poate fi prin vaccinare. Nu orice infectie cu virus necesita vaccinare, de exemplu, organismul nostru poate face fata unei raceli.

Acestea sunt bolile copilariei cauzate de un virus:

   Varicela - sau varsatul de vant: Daca copilul are varicela, va face pete si vezicule pe tot corpul. Variola este foarte contagioasa. Daca virusul este prezent la gradinita copilului tau, este foarte probabil ca si acesta se va molipsi.
    Cea de-a cincea boala: a cincea boala este usoara. Majoritatea copiilor vor prezenta ca simptom principal o stare de apatie.
    A sasea boala - sau roseola: aceasta este boala cea mai comuna la copii sub vârsta de doua ani. În special în timpul iernii si primavara apar multe infectii.
    Rubeola: Pentru copii aceasta este o boala infectioasa nevinovata, dar pentru femeile gravide, rubeola este periculoasa.
    Oreion: oreionul poate imbolnavi copilul dvs destul de serios. Caracteristica tipica a acestei boli a copilariei sunt obrajii de hamster pe care pacientii ii prezinta.
    Boala mainii, piciorului si gurii - aceasta este o boala infectioasa în care copiii (ca si adultii), pot fi afectati. Copilul face basici pe gura, pe mâini si pe picioare.
    Laringotraheobronsita: o inflamatie a cailor respiratorii care apare la copiii cu vârsta cuprinsa între unu si trei ani, însotita de o tuse cu sunet specific.
    Rotavirusul: în special copii de la sase luni la doi ani sufera de aceasta infectie. Provoaca o inflamare a stomacului si a intestinelor. De aceea, copilul dumneavoastra poate suferi de febra, greata, varsaturi si / sau diaree.
    Pojar: În trecut, aproape fiecare copil facea aceasta boala. Acum, vaccinul împotriva pojarului face parte din Programul National de Vaccinare, dar ocazional are loc o epidemie.
    Poliomelita: Înitial, poliomielita pare sa fie pe o gripa, dar exista riscul de meningita si paralizie. Prin urmare, copiii din Romania sunt vaccinati.
    Hepatita B: Aceasta este una dintre cele mai frecvente boli hepatice. Toti nou-nascutii sunt vaccinati împotriva acestei infectii contagioase a virusului, fapt care provoaca aparitia relativ scazuta a bolii.

Bolile copilariei cauzate de o bacterie

Bacteriile sunt organisme si pot supravietui fara gazda. Corpul nostru este plin de bacterii, bune si rele. Bacteriile pot provoca inflamatii care determina îmbolnavirea. Aceste boli ale copiilor sunt cauzate de o bacterie:

    Scarlatina: este o boala care provoaca pete pe piele, dar spre deosebire de varicela, scarlatina este cauzata de o infectie bacteriana. Mai ales copiii mici sunt susceptibili la scarlatina.
    Difteria: difteria este o boala grava si contagioasa, dar destul de rar intalnita, datorita vaccinarii.
    Meningita: meningita este o afectiune grava. Simptomele sunt initial asemenatoare ca cele ale unei gripe.
    Tusea convulsiva: De asemenea, împotriva tusei convulsive este disponibil un vaccin. Copiii cu tuse convulsiva sufera de o tuse urâta, care poate dura saptamâni.
    Impetigo: Desi aceasta inflamatie a pielii este nevinovata, nu este distractiva, si pe deasupra, este foarte contagioasa. Cauzeaza pete rosii si umflaturi pe fata.

Daca este necesar, medicul de familie poate prescrie antibiotice la o infectie bacteriana.

Alte boli sau afectiuni care pot afecta copilul

Pe lânga bolile copilului mentionate mai sus, exista si alte afectiuni care apar adesea la copii.

    Febra la copii: majoritatea bolilor copilariei sunt însotite de febra. Este inofensiva, dar trebuie sa supravegheati copilul.
    Febra la copii: Copiii pâna la patru ani au o febra relativ des si rapid. Acest lucru nu este de obicei daunator, este o reactie normala la o infectie.
    Gripa: Gripa este de asemenea cauzata de un virus. Copilul dumneavoastra este racit, apatic si sufera de cefalee, dureri musculare si dureri în gât.
    Raceala: O raceala este o inflamatie a mucoasei din cavitatea nazala si a gâtului. Este adesea confundata cu gripa, insa gripa reala este altceva.
    Infectia urechilor - otita: daca copilul dumneavoastra sufera din cauza urechilor, poate fi vorba de o infectie a urechii. Este o inflamatie a urechiei medii, în care copilul dumneavoastra poate fi foarte bolnav.
    Inflamatia gâtului: dureri în gât apar, de obicei, la raceala. Daca copilul dumneavoastra are febra si se simte rau, poate fi o infectie la nivelul gâtului. De obicei, acest lucru se întâmpla des.
    Pneumonia: Pneumonia este o infectie în plamâni. Daca credeti ca copilul dvs. are o pneumonie, trebuie sa mergeti la medic cât mai curând posibil.
    Febra fanului: În cazul în care copilul dumneavoastra stranuta în primavara si vara, atunci poate suferi de febra fanului. Aceasta este o reactie alergica care provoaca inflamarea nazala si a ochiului.
    Candida orofaringeala: o infectie a membranei mucoase cauzata de drojdie (un fel de ciuperca). Foarte comuna pentru bebelusi.
    Eczema: bebelusii si copiii pot dezvolta acesta afectiune a pielii la o vârsta frageda. Determina o piele sensibila si uscata.
    Diareea: un copil cu diaree trebuie sa se hidrateze suficient. Bebelusul are diaree daca scaunul sau este subtire, si mai frecvent decat de obicei.

 Cititi si: 10 intrebari si raspunsuri despre bolile copilariei 

Important de stiut: 

7 medicamente interzise bebelusului
10 motive ca sã chemi pediatrul
Despre Febra.

De ce este bine sa ne vaccinam copiii: mituri si argumente

Vaccinarea copilul este un pas important in protejarea copilului impotriva unor boli grave. Ca parinte, s-ar putea sa aveti o strangere de inima la gandul ca copilului dvs. urmeaza sa-i fie administrata o injectie. Cu toate acestea, vaccinarea este un pas important in protejarea copilului dumneavoastra impotriva unei serii de boli grave si potential letale.

Inainte ca un vaccin sa fie aprobat si administrat copiilor, este testat extensiv. Oameni de stiinta si profesionisti din domeniul medical il evalueaza cu atentie, punand la dispozitia publicului toate informatiile disponibile cu privire la vaccin, la siguranta si eficacitatea acestuia. De indata ce noi informatii devin disponibile, recomandarile specifice vaccinului sunt actualizate.

Cu toate ca poate exista uneori un disconfort sau sensibilitate la locul de injectare, acest lucru este minor in comparatie cu complicatiile grave, care pot rezulta din bolile pe care aceste vaccinuri le pot preveni. Reactiile adverse grave de la vaccinuri sunt extrem de rare citeste in continuare de ce este bine sa ne vaccinam copiii >> 

Comunitatea parintilor informati: forum medical

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.

 autor: Desprecopii.com, articol reviziut de Dr. A. Petreanu, medic primar de boli infectioase, Toate drepturile rezervate (c) 2018

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII