Parintii elicopter si legatura lor cu succesul scolar al copilului

Parintii elicopter si legatura lor cu succesul scolar al copilului

Parintii elicopter si legatura lor cu succesul scolar al copilului

Parintii elicopter sunt acei parinti care par sa survoleze constant in preajma copilului, oferindu-i in permanenta suport si sfaturi. Dar iata ca in afara de (aparenta) constanta cocolosire a copilului, sunt si vesti bune.

Iata care este legatura pozitiva intre parintii elicopeter si succescul scolar al copilului.
 

in acest articol veti citi mai multe despre:
Parentingul elicopter si invatamantul superior: un parteneriat valoros?
Consecinte ale parentingului elicopter
Cum sa repari caderea stilului de parenting elicopter
Stilul elicopter vs stilul submarin

Parenting-ul de tip elicopter

Parentingul elicopter (extra-parenting-ul) provoaca multe discutii pe forumul de parenting de la Desprecopii - cu privire la stilurile sau metodele de crestere a copilului. De fapt, acest stil de parenting a fost extrem de criticat pentru faptul ca impiedica dezvoltarea autonomiei si a rezilientei la copii, ceea ce, de multe ori, are ca rezultat un copil extra cocolosii si un tanar adult nepregatit. Citeste discutia parintilor de la Desprecopii Copii competitivi si pushy parents

Cand parintii fac parteneriat cu scoala

Insa, in ciuda a mai multor dezavantaje ale stilului de parenting tip elicopter, Laura Hamilton, autorul cartii Educatia pentru o Nota: Cum influenteaza familia succesul scolar al unei femei - si profesor asociat al Universitatii din California, USA,  este de parere ca parentingul de tip elicopter  poate fi avantajos, cand vine vorba de educatia unui copil. De fapt, Hamilton a accentuat ca educatia superioara are nevoie de un partener pentru a constitui un succes, si aici este momentul in care intervin parintii.

Parentingul elicopter si invatamantul superior: un parteneriat valoros?

In noua sa carte, autoarea a detaliat modul in care parintii elicopter isi ajuta copiii sa efectueze calatoria catre invatamantul superior. Ea a aratat si ca succesul elevilor de la mai multe institutii de invatamant este semnificativ dependent de parinti.

“Invatamantul superior obisnuia sa fie intr-un frumos parteneriat cu statul, cel putin la jumatatea secolului XX, insa cum aceasta s-a schimbat, aceasta relatia s-a indreptat catre sud,” a spus Hamilton, conform MarketWatch. “Universitatile trebuie sa caute noi parteneri, si anume parintii. Astfel clasa parintilor devine foarte importanta pentru succesul studentilor.”

Consecinte ale parentingului elicopter

Chiar daca Hamilton a prezentat clar avantajele si dezavantajele stilului parental elicopter asupra copiilor, la fel de detaliat ca James Leonard de la Universitatea din California, multi sunt inca ingrijorati de consecintele unui astfel de stil parental. De fapt, unii experti au spus ca stilul parental elicopter cauzeaza mai mult rau decat bine, mai ales in cresterea copilului.

parinti elicopter

Asadar, de ce este nevoie sa se puna capat practicarii stilului elicopter? Potrivit Huffington Post, stilul parental elicopter poate afecta stima de sine a unui copil. O alta problema vazuta in extra-parenting o reprezinta faptul ca, adeseori, parintii isi priveaza copiii de invatarea anumitor abilitati de supravietuire, mai ales atunci cand acestia se simt frustrati, dezamagiti sau stresati.

Pe langa acestea, parenting-ul elicopter submineaza si posibilitatea copiilor de a deveni flexibili in anumite situatii si increzatori in ei. De cele mai multe ori, acestor copii le lipseste libertatea de a explora, de a descoperi si de a urmari noi continuturi de invatare.

Cum sa repari caderea stilului de parenting elicopter

Ca rezultat al parenting-ului elicopter, copiii rasfatati depind, de obicei, de alte persoane pentru a le rezolva problemele. Dar cum poate fi reparat acest lucru? Raspunsul este simplu – parintii ar trebui sa inceteze cu rasfatul si sa nu-si mai faca copiii sa se simta victime.

De asemenea, parintii ar trebui sa se opreasca si din a-si proteja copiii de realitatile dure ale vietii si ale lumii, fiindca supraprotejarea lor nu ii ajuta sa faca fata provocarilor vietii si sa devina rezistenti. Parintii ar trebui sa le permita copiilor sa experimenteze esecuri.

In cele din urma, parintii nu ar trebui sa lase niciodata teama si anxietatea sa preia conducerea stilului parental. De ce? Frica si anxieatatea pot fi usor transmise tanarului copil adolescent.

Stilul elicopter vs stilul submarin

Datorita majoritatii consecintelor negative ale stilului elicopter, psihologii sugereaza o alternativa interesanta numita “parenting-ul submarin” Acest special tip parental permite copiilor sa gestioneze situatiile pe care le intalnesc, fara ca parintii sa intervina, in schimb, ei privesc din umbra progresul si dezvoltarea copiilor lor.

Consideri ca stilul submarin este mai bun decat stilul elicopter? Impartaseste-ne mai jos gandurile tale si aboneaza-te la postarile noastre.

Citeste topicul de discutie de pe forum. Esti o mama elicopter?

parenting pozitiv

Parentingul pozitiv: ce este si de este mai bun decat parentingul traditional

Parentingul pozitiv este un concept modern de educatiea care plaseaza central copilul si il trateaza ca pe o personalitate unica. Expertii in educatia moderna a copilului sunt de parere ca aceasta abordare este pozitiva pentru dezvoltarea personalitatii sale. De fapt, acest gen de educatie deschide o poarta speciala de comunicare cu copilul, stimuland-i inteligenta, creativitatea si increderea in sine.

Succesul si popularitatea acestei noi abordari in educatie este de altfel strans legat cu cerintele societati actuale - care pune accent pe rezultate, independenta  si performanta in societate.

Este esential sa laudam si sa incurajam performantele reale copilului. Dar, multi parinti alimenteaza la maxim nevoia de aprecieri a copilului nerealizand ca de fapt afecteaza structura ego-ului copilului. In loc sa progreseze, acest copii devin dependenti de aprecieri si atentie.  - spune  Susan Carey, psiholog specializat in psihologia copilului - de la Universitatea Harvard, SUA -  citeste in continuare aici.

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 
referinte: theconversation.com, psychologytoday.com - 2017

Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2017

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Parenting

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII