Vitamina K, D și A: Cât are nevoie bebelușul și de ce?

Vitamina K, D si A: Cat are nevoie bebelusul si de ce?

Vitamina K, D și A: Cât are nevoie bebelușul și de ce?

In țările dezvoltate se insistă pe faptul că bebelușii trebuie să primească suplimentar vitamina D de la 2 săptămani, pană la cea de-a 4-a aniversare.

Dar de ce este chiar atât de importantă aceasta sumplimentare de vitamine? Și cum rămâne cu vitamina K și vitamina A? Iată sfaturile medicului pediatru.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Vitamina A pentru o vedere buna
Vitamina D pentru oase si dinti puternici
Vitamina K pentru o buna coagulare
5 sfaturi utile privind vitamina K si D
Administrare Vitamina D/K
Vitamina D la bebelusi, un supliment necesar ?

De ce vitamine anume are nevoie bebelusul pentru o crestere sanatoasa?

Bebelusii si copiii mici au o crestere rapida. In timpul acestui proces de crestere, se intampla multe in organism. In cadrul acestui proces de dezvoltare, vitaminele sunt indispensabile. De ce vitamine are nevoie copilul dvs. exact, puteti citi in continuare...

Vitamina A pentru o vedere buna

Bebelusul tau are nevoie de vitamina A pentru dezvoltarea vederii, in special pentru formarea "bastonaselor" (pentru vederea in intuneric). Vitamina A este de asemenea importanta pentru formarea corecta a celulelor pielii.

A fost recomandata un timp dozarea vitaminei A impreuna cu vitamina D. Acest sfat a fost retras, deoarece combinatia AD poate duce la supradozaj cu vitamina A si poate fi periculoasa pentru ficat. Concluzie: Administrarea suplimentara a vitaminei A nu este necesara (si chiar daunatoare). Atat in ​​laptele matern, cat si in laptele praf este suficienta cantitatea de vitamina A pentru un copil sanatos.

Vitamina D pentru oase si dinti puternici

Aceasta vitamina este importanta pentru oasele si dintii puternici. Ajuta la absorbtia calciului din dieta, si protejeaza impotriva bolilor. Pana la implinirea varstei de 4 ani, copiii au nevoie de multa vitamina D. Ei nu sunt capabili sa absoarba suficienta vitamina D prin piele sau sa obtina suficienta vitamina D din dieta. Prin urmare, este necesar sa suplimentam.

soare vitamina D

Sfatul medicilor este de a oferi copilului 5 picaturi de vitamina D zilnic, de la 2 saptamani dupa nastere. Nu conteaza daca bebelusul dumneavoastra este alaptat sau nu. Pentru copiii de culoare si copiii care vad rar soarele, sfatul este: zilnic 10 picaturi. Lumina soarelui pe piele determina conversia in vitamina D. O piele intunecata si / sau o lumina insuficienta a soarelui, influenteaza acest proces. Si, dimpotriva, daca traiesti intr-o tara foarte insorita, iar copilul petrece mult timp afara, nu mai este nevoie de suplimentarea cu vitamina D .

Citeste si Lipsa vitaminei D și impactul asupra sănătății copiilor: creștere lentă, oase moi, convulsii, boli de inimă și rahitism

Vitamina K pentru o buna coagulare

Vitamina K este necesara pentru coagularea sanguina corecta, foarte importanta daca bebelusul are o sangerare. Imediat dupa nastere, fiecare copil primeste 1 mg de vitamina K pentru a preveni sangerarea creierului. Un fat nu primeste vitamina K prin placenta si, din cauza absentei florei intestinale, nu o pot produce singuri.

Bebelusii care sunt alaptati la san au nevoie de 150 micrograme sub forma de picaturi de vitamina K, in primele 12 saptamani. Dupa aceea, copilul produce singur suficienta vitamina K, cu ajutorul bacteriilor intestinale. Important: Cand combinati alaptarea la san cu alimentatia la sticla (nutritie artificiala) si copilul dvs. bea mai mult de 500 de mililitri zilnic, nu mai este necesara suplimentarea cu vitamina K.

5 sfaturi utile privind vitamina K si D

🔸1. Daca bebelusul dvs. refuza sa ia picaturi de vitamine, amestecati-le in iaurt.

🔸 2. Alegeti un moment fix al zilei pentru a da picaturile. Daca este o rutina, va va fi mai usor.

🔸 3. Asigurati-va ca petreceti timp in aer liber cu bebelusul dvs. (in fiecare zi intre 15 si 30 de minute, intre orele 11:00 si 15:00).

🔸 4. Ii dati copilului multivitamine? A se vedea cantitatea de vitamina D si K continute, apoi completati pana la dozele recomandate pe zi.

🔸 5. Pentru unii copii mai mari: Consumati alimente bogate in vitamina D, cum ar fi pestii grasi (de exemplu: somon, hering, macrou). Vitamina K se gaseste intr-o multime de legume cu frunze verzi (spanac, rosu, kale).

Administrare Vitamina D/K

 Pentru bebelus alaptat exclusiv (pe sesiune alaptare): 3 picaturi Vit K / 10 picaturi Vitamina D

 Alimentatie care include 100 ml formula (la o masa): 3 picaturi Vit K / 4 picaturi Vitamina D

 Alimentatie care include 200 ml formula (la o masa): 2 picaturi Vit K / 3 picaturi Vitamina D

 Alimentatie care include 300 ml formula (la o masa): 2 picaturi Vit K / fara Vitamina D

 Alimentatie care include 400 ml formula (la o masa): 1 picatura Vit K / fara Vitamina D

 Alimentatie care include 500 ml (sau mai mult) formula (la o masa): fara vitamina K / fara vitamina D

Vitamina D la bebelusi, un supliment necesar ?

Este vitamina D un supliment necesar pentru bebelus? Raspunsul depinde de hrana pe care o primeste copilul - daca alaptati sau cat de multa vitamina D se gaseste in laptele praf sau cel de vaca cu care hraniti copilul. Iata care sunt recomandarile exacte ale Academiei Americane de Pediatrie despre vitamina D la bebelusi.

supliment de fier

Suplimentul de fier pentru bebelusi: cand e necesar si ce trebuie sa stii

Are bebelusul nevoie de un supliment de fier? - aceasta este o intrebare frecventa a mamicilor de bebelusi, la Desprecopii.
 

Iata ce trebuie sa stii despre nevoia de fier a bebelusului: cand are nevoie de el si ce trebuie sa stii despre diversele forme de lapte ... citeste mai departe

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platfxorma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.

Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.

 Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici.

Esti o mamica ce are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

 In plus - pe sectiunea speciala: Diversificarea alimentatiei bebelusului vei gasi multe sfaturi si retete pentru bebelusi.

 autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir
In exclusivitate pentru Desprecopii - Toate drepturile rezervate © 2024

referinte medicale: Societatea de Pediatrie Olanda nvk.nl

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII