Nastere naturală sau naștere prin cezariană? Alegerea trebuie făcuta pentru binele mamei și copilului - sfatul medicilor

Nastere naturala sau nastere prin cezariana? Alegerea trebuie făcuta pentru binele mamei si copilului  - sfatul medicilor

Nastere naturală sau naștere prin cezariană? Alegerea trebuie făcuta pentru binele mamei și copilului - sfatul medicilor

Dacă ești insărcinată și incepi să te gandești la momentul nașterii - o intrebare apăsătoare te va chinui tot mai des după ce treci de al doilea trimestru de sarcină.

→ Ce e mai bine pentru tine și bebelușul tău? O naștere naturală sau una prin cezariană? Iată ce trebuie să știi - informații obiective de la medici ginecologi.

veti citi
Ce e mai bine pentru tine si bebelusul tau? O nastere naturala sau una prin cezariana?
Nasterea naturala versus nasterea prin cezariana
Tot ce trebuie să știți despre o naștere naturala (sau vaginală, cum i se mai spune):
Tot ce trebuie să știți despre o naștere cezariană:
Alegerea trebuie sa fie a mamicii, in perfecta cunostinta de cauză
Scrie un plan de nastere

 

Ce e mai bine pentru tine si bebelusul tau? O nastere naturala sau una prin cezariana?

Daca esti insarcinata si incepi sa te gandesti la momentul nasterii - o intrebare apasatoare te va chinui tot mai des dupa ce treci de al doilea trimestru de sarcina. Ce e mai bine pentru tine si bebelusul tau? O nastere naturala sau una prin cezariana?

Daca vei purta o discutie cu alte mamici - fie pe forumul de nasteri de la Desprecopii fie pe grupurile facebook de gravidute, trebuie sa stii ca fiecare din ele iti va spune ca felul in care au nascut ea e cel mai bun... Vei auzi tot felul de pareri si sfaturi subiective si multe sfaturi care nu au nici o baza medicala. Si chiar un soi de justificare pentru alegerea facuta.

Desigur, ai sa cauti pe net informatii despre nasterea prin cezariana si cea naturala - insa vei fi coplesita de tot felul de informatii alarmiste si emotionale. Si uneori prea tehnice...

Nasterea naturala versus nasterea prin cezariana

Dar, nu iti fa griji, citirea acestui articol te poate ajuta la eliminarea unor îndoieli. Aici vom vorbi obiectiv despre procesul, avantajele și dezavantajele atât a nașterii vaginale, cât și a nasterii prin cezariana. Inainte de a lua decizia, trebuie sa fii informata. Abia cand ai informatii obiecite si te vei consulta cu medicu tau, vei decide ce del de nastere ti se potriveste cel mai bine,

nastere naturala versus nastere cezariana

Tot ce trebuie să știți despre o naștere naturala (sau vaginală, cum i se mai spune):

O naștere vaginală este cel mai natural proces de naștere. Este o alegere preferată a celor mai multe mame. Odată ce vei naste natural,  șederea in spital este mult mai scurtă. La fel si recuperarea dupa nastere.

Timpul de recuperare după nașterea vaginală este mai mic decât cel după o operație cezariană. O nastere vaginala nu implica nici o incizie sau cicatrici majore. De asemenea, nu este invaziva din punct de vedere chirurgical. Prin urmare, șansele de a dezvolta complicații la nașterea copilului sunt mai mici. În conformitate cu Asociația americană de sarcină, mamele care optează pentru nașterea vaginală au un risc mai mic de a muri la nastere.

O nastere  vaginala are multe beneficii și pentru bebelus. In timpul nasterii, copilul și corpul mamei vor începe să se pregătească și să progreseze gradual pentru nașterea vaginală. Pe măsură ce bebelușul trece prin deschiderea vaginală, tot lichidul amniotic din plămânii copilului se vor expulza în mod natural. În timpul nașterii vaginale, bebelușul va ingera și o serie de bacterii protectoare esentiale din vaginul mamiei care vor coloniza intestinele sale. Acestea ii vor stimula sistemul imunitar.

Cu toate acestea, există unele si unele dezavantaje pentru nașterea vaginala.

Într-o naștere vaginală, întregul proces depinde de pregătirea mamei dar si de calendarul corpului. Insa nu există nici o modalitate de a programa nașterea ca atare. Pe măsură ce te apropii de momentul nasteri, poti suferi de anxietate și stres. În unele cazuri, nașterea vaginală poate crește mai tarziu riscul de incontinență.

O nastere vaginala poate provoca, de asemenea, nelaceri sexuale - pentru o perioada, dupa nastere. În timpul acestui tip de naștere, riscul de traumă la naștere pentru copilul dumneavoastră crește, de asemenea, pe măsură ce bebelușul trebuie să treacă prin canalul de naștere și poate avea nevoie de ajutorul forcepsului. 

Despre nasterea naturala mai poti citi

10 Sfaturi pentru o nastere naturala
Cum sa nasti mai repede – mituri si adevaruri despre grabirea nasterii
Mic ghid pentru nastere: 20 de trucuri pentru un travaliu mai usor
Nasterea naturala (vaginala)
Nasterea prin metoda Lamaze

Tot ce trebuie să știți despre o naștere cezariană:

La nașterea cezariană, scoaterea bebelusului se face cu ajutorul unei incizii realizate prin peretele abdominal și uterul mamei .

O cezariaa  este o procedură chirurgicală planificată de naștere. Prin urmare, știi exact când va veni copilul tău pe lume. Puteți să planificați în consecință și să vă pregătiți mental pentru naștere. Aceasta va ajuta la reducerea stresului și a anxietății. O nastere  prin cezariana nu imlica riscul de incontinență ca în ​​cazul unei nașteri vaginale. În plus, riscul de a suferi de dureri in timpul sexului este mai mic.  De asemeni, copilul are șanse mai mici de a suferi de orice traumă de naștere, deoarece utilizarea forcepsului este minimă.

Ca și în cazul oricărei intervenții chirurgicale, o intervenție chirurgicală cezariană are de asemenea riscuri.

În majoritatea cazurilor, o nastere prin cezariană va fi pre-planificată. Aceasta înseamnă că bebelușul nu poate fi în mod natural gata și matur să iasă din uter. Calculul incorect al datei scadente este, de asemenea, o posibilitate. Fiind un proces chirurgical, o nastere prin cezariană duce la o pierdere mai mare de sânge. Utilizarea anesteziei crește riscul apariției complicațiilor. Exista riscul unor infecții sau unor cheaguri de sânge foarte periculoase. O nastere prin cezariană are o rată mai mare a mortalității pentru mamă. De asemenea, are de două ori rata mortalității pentru sugari.

După intervenție chirurgicală, poti suferi de complicații cum ar fi scăderea funcției intestinului și poate fi necesar să rămâi mai mult timp în spital pentru recuperare. Aceasta poate duce, de asemenea, la complicații legate de alăptare. De asemenea, cresc șansele mamicii de a suferi de depresie postnatală.

Despre nasterea prin cezariana, mai poti citi:

Patru din zece romance nasc prin cezariana. De ce aceasta alegere si ce ar trebui sa stie
Copiii nascuti prin cezariana sunt mai predispusi la obezitate
Cand sa spui NU la nasterea prin cezariana
Nasterea prin cezariana: necesitate, moda, moft sau dorinta interesata a medicului
Recuperarea dupa cezariana: lucrurile pe care nu ti le spune nimeni

Alegerea trebuie sa fie a mamicii, in perfecta cunostinta de cauză

Felul in care vei alege sa il nasti pe bebelusul tau este o alegere cu totul personală pe care trebuie să o discuti si sa sa o decizi cu partenerul tau. Vorbeste cu medicul tau  despre ceea ce se potriveste cel mai bine atat tie cat si bebelusului tau.

Deoarece fiecare sarcină este unică, medicul tau va evalua starea generală de sănătate și modul în care progresează sarcina înainte de a te sfătui cu privire la metoda nașterii. Luați o decizie în cunoștință de cauză, care este cea mai bună pentru sănătatea dumneavoastră și dezvoltarea copilului dumneavoastră. Citeste neaparat: 8 intrebari pe care trebuie sa le pui medicului cu care vei naste

Scrie un plan de nastere

Acesta va ajuta medicul si personalul medical sa inteleaga ce va doriti si care sunt nevoile dvs. Citeste despre Planul de nastere aici: Planul de nastere: moft sau necesitate?

Dacă ai nascut natural (vaginal) te rugăm să ne povestesti experienta. Daca ai optat pentru nasterea prin cezariana, poveseste-ne de cei ai ales-o.

Forum despre nasteri

Pentru discutii si intrebari despre nastere, medici, spagi, clinici medicale private, nasterea la stat si alte experiente despre nastere - va asteptam pe forumul NASTEREA UNEI STELE.  

autor: Desprecopii.com
Material realizat cu indrumarea si sfaturile dnei Dr. Ileana Zotta, Medic Desprecopii.com si Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda,
Toate drepturile rezervate (c) 2021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII