Baietii au nevoie de o relatie apropiata cu mamele lor

Baietii au nevoie de o relatie apropiata cu mamele lor

Baietii au nevoie de o relatie apropiata cu mamele lor

Lipsa unei relatii calde si apropiate mama-copil este o problema care va afecta universul emotional al copilului dar si al viitorului adult. Pentru a deveni un om matur perfect echilibrat, copilul are nevoie de dragoste neconditionata, protectie si ingrijire.  Sunt insa in aceesi masura afectati copii de lipsa dragostei parintesti?

Baietii sunt o mai mare provocare pentru parinti decat fetele, impingand limitele, ceea ce face ca stilul de parenting sa joace un rol mai mare in educatia unui baiat. Iata de ce baietii au nevoie de o relatie apropiata cu mamele lor.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Nu este intotdeauna vina parintilor
Atasatamentul parinte-copil
Fii vs. fiice
Parinti rai vs. parinti saraci
Vs. societate

Sunt in aceesi masura afectati copii de lipsa dragostei parintesti?

Lipsa unei relatii calde si apropiate mama-copil este o problema care va afecta universul emotional al copilului dar si al viitorului adult. Pentru a deveni un om matur perfect echilibrat, copilul are nevoie de dragoste neconditionata, protectie si ingrijire.  Sunt insa in aceesi masura afectati copii de lipsa dragostei parintesti?

Un nou studiu efectuat de universitatea americana Harvard sugereaza ca lipsa implicarii parintilor predispune baietii, mai mult decat fetele, la comportament instabil si agresiv.

Legatura relatiilor timpurii dintre parinte-copil si viitorul comportament agresiv s-a evidentiat chiar si atunci cand cercetatorii au fost interesati de clasele socio-economice.

Nu este intotdeauna vina parintilor

Cat despre motivul diferentei intre sexe, cercetatorii au spus ca fetele ar putea sa reactioneze diferit la implicarea redusa a parintilor, inabusindu-si sentimentele, mai degraba decat actionand. In timp ce unii ar putea invinovati genetica si personalitatea, in general, pentru subredele relatii parinte-copil, echipa de studiu spune ca mediul de acasa joaca un rol mai mare. Chiar si asa, ei au spus ca nu este intotdeauna vina parintilor.

Atasamentul parinte-copil

Inca din anii 1960, studiile ce leaga atasamentul parinte-copil de viitorul comportament al copiilor au fost negate, reinstaurate si apoi contrazise din nou. Insa acum, o analiza a 69 de studii, implicand aproximativ 6000 de copii, poate fi o dovada definitiva a corelatiei dintre abaterile de comportament de la varsta scolara si stilul atasat din primii ani de viata.

Un stil de parenting atasat reprezinta modalitatea in care „un copil cauta confort sau sprijin atunci cand este deranjat in vreun mod” a explicat conducatorul cercetarii de la Universitatea Harvard.

Sugarii si copiii obisnuiti cu stilul atasat, plang sau devin vizibil suparati atunci cand, nelinistiti fiind, sunt inmanati unei bone pentru a primi confort. Ei folosesc parintii ca pe o „baza de securitate” un loc pentru reparatii emotionale si reasigurari ale increderii inainte de a zumzai din nou pentru a explora lumea. Psihologii considera ca acest tip de strategie de a face fata lucrurilor este optim pentru dezvoltare.

Studiul s-a axat si pe doua tipuri de atasament nesigur. Copiii “evitati” in cel de-al doilea an de viata isi ascund necazurile si incearca sa faca fata singuri vietii, decat sa se intoarca catre parintii lor pentru confort. Copiii care sufera de “atasament dezorganizat” par ca isi doresc, dar si ca nu isi doresc confort din partea parintilor. Ei, de exemplu, alearga la un ingrijitor inainte ca parintii sa ajunga la ei.

Copiii abuzati si neglijati prezinta adesea atasament dezorganizat. Iar copiii parintilor prea stresati tind sa devina evitati. Insa chiar si modalitati mai moderate de parenting, si mai comune, ca parentingul deosebit de dur sau inconsistent, pot da nastere la stiluri de atasament nesigur, a spus Fearon.

Baietii versus fetitele

Genul influenteaza puternic modul in care stilul de atasament afecteaza comportamentul de mai tarziu. In timp ce toti copiii sunt agresivi uneori, baietii atasati nesigur sunt, in special, susceptibili de a-i lovi pe ceilalti, de a fi neascultatori si, in general, distructivi, conform descoperirilor studiului. Cu toate acestea, este putin probabil ca fetele sa devina brutale, indiferent de relatia lor cu parintii.

mama si copii

Fearon a spus ca „Baietii sunt o mai mare provocare pentru parinti decat fetele, impingand limitele parentale, ceea ce face ca stilul parental sa joace un rol mai mare in educatia unui baiat.”

Aceasta nu inseamna ca fetele sunt imune. S-ar putea ca ele doar sa reactioneze diferit. In general, in timp ce baietii tind sa actioneze conform sentimentelor, fetele tind mai mult catre interiorizarea sentimentelor, ceea ce conduce la depresie, anxietate sau retragere sociala – diferenta pentru care putem da vina atat pe biologie, cat si pe modelarea sociala, a spus Fearon. Studiul s-a focusat mai degraba pe comportamentele agresive, ca lovitul si tipatul, decat pe tulburarile emotionale mai subtile.

Parinti rai vs. parinti saraci

Studiul a descoperit ca atat copiii saraci, cat si cei fara probleme financiare aveau sanse egale sa devina golani atunci cand parintii nu le acordau atentia cuvenita.

Totusi, saracia extrema ar putea reprezenta un caz special, a spus Fearon, caci studiile anterioare au aratat ca saracia cumplita ar fi un semnificativ factor de risc pentru comportamentul agresiv. Luate impreuna, descoperirile subliniaza importanta dispozitiilor emotionale odata ce nevoile de baza au fost indeplinite.

In timp ce este posibil ca personalitatea innascuta a unui copil sa influenteze tipul de atasament pe care il dezvolta, cercetatorii sugereaza cu fermitate ca mediul de acasa joaca un rol foarte important.

“Nu este vorba despre a gasi o vina parintilor” spune psihologul. “Ar putea exista multe motive pentru care parintii gasesc ca fiind dificil sa ofere copiilor intotdeauna un mediu cald – si toti parintii intampina dificultati uneori.”

Ca societate, poate fi in interesul nostru sa sprijinim parintii, pentru ca ei sa fie mai putin distrasi de alte preocupari, si mai mult axati pe parenting, a spus el.

Daca metoda de parenting se imbunatateste – chiar daca copilul nu mai este de mult la stadiul de sugar – lucrurile se vor schimba in bine pentru copil, a spus Fearon.

autor: Milena Sadova - redactor Desprecopii - toate drepturile rezervate 2018
referinte: Harvard University Research Paper 32229 2018.
Studiul este publicat in numarul Martie/Aprilie 2017 al revistei Child Development.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII