Parabenii din produsele pentru bebelusi. Efectele negative de care trebuie sa stii

Parabenii din produsele pentru bebelusi. Efectele negative de care trebuie sa stii

Parabenii din produsele pentru bebelusi. Efectele negative de care trebuie sa stii

Parabenii sunt o categorie de substante chimice care apar in mod natural in unele alimente si sunt adaugati in multe produse pentru a prelungi perioada de conservare. Sunt utilizati in produse farmaceutice, alimentare, cosmetice, de toaleta, si chiar in unele produse pentru copii.

Daca vrei sa eviti parabenii, cauta produse pe care sa scrie "fara parabeni".

in acest articol veti citi mai multe despre:
Cum ajung parabenii in organism?
Sunt parabenii periculosi?
Cum sunt reglementati parabenii?
De ce sunt folositi parabeni în sampon pentru bebeluși și produse pentru baie?
Ce pot face pentru a-mi proteja familia?

Ce sunt parabenii?

Parabenii sunt o familie de substante chimice care apar in mod natural in unele alimente si sunt adaugati in multe produse pentru a prelungi perioada de conservare. Sunt utilizati in produse farmaceutice, alimentare, cosmetice, de toaleta, si chiar in unele produse pentru copii.

Parabenii sunt ieftini si conservanti foarte eficienti. Ei impiedica dezvoltarea mucegaiului si a bacteriilor care ar putea strica produsul sau ar putea fi periculoase pentru consumatori. Diferiti parabeni stopeaza cresterea diferitelor organisme, fapt pentru care produsele includ de multe ori o combinatie de parabeni menita sa protejeze impotriva unei game largi de microorganisme.

Cum ajung parabenii in organism?

Ei se afla in unele alimente pe care le consumam. De asemenea, este posibil ca mici cantitati de parabeni sa fie absorbite prin intermediul pielii.

Sunt parabenii periculosi pentru bebelusi?

Mai mult de 50 de ani, parabenii au fost utilizati pe scara larga drept conservanti. Organizatia americana Cosmetic Ingredient Review, care evalueaza siguranta ingredientelor, si organizatia U. S. Food and Drug Administration declara  ca parabenii sunt siguri. Totusi in Europa, the European Union’s Scientific Committee on Consumer Products inca mai analizeaza siguranta parabenilor propili, izopropilici, butili si izobutili.

S-a descoperit ca parabenii imita estrogenul hormonal feminin, chiar daca parabenii sunt de 1000 la un million mai slabi decat estrogenul natural. Un controversat studiu publicat in 2014 a dat nastere unei ingrijorari larg raspândite conform careia parabenii din deodorantele pentru axile ar putea cauza cancerul la sân. Studiul acesta a fost discreditat fiindca a implicat un numar de numai 20 de femei si a fost condus necorespunzator.

In timp ce unele studii au descoperit ca unii parabeni pot afecta sistemul reproducator al animalelor de tip masculin, atunci când parabenii sunt ingerati sau injectati, nu stim daca ar putea provoca probleme similare si la oameni.

Într-un studiu realizat de Fairhaven Health, când puii de animale au fost expuși la niveluri mai ridicate de parabeni, s-a descoperit că au probleme crescute cu interacțiunile sociale, învățare și memorie.

Într-un alt studiu, parabenii au dus la anxietate și la reducerea performanței de învățare la puii de animale. Dar corpul fiecărei persoane răspunde diferit, așa că aceste informații servesc pur și simplu drept aliment științific pentru gândire.

Cum sunt reglementati parabenii?

The Cosmetic Ingredient Review recomanda o anumita limita a concentratiei de parabeni in produsele cosmetice vindute in Statele Unite.

In Uniunea Europeana aceasta limita este impusa prin lege. In anul 2014 comisia europeana a interzis utilizarea altor cinci parabeni în produsele cosmetice - izopropilparaben, izobutilparaben, fenilparaben, benzilparaben și pentilparaben (a se vedea Regulamentul (UE) nr. 358/2014 al Comisiei) din cauza lipsei datelor necesare reevaluării. Produsele introduse pe piață după 30 octombrie 2014 nu vor trebui să conțină aceste substanțe. Citeste Despre parabeni si cancer

De ce sunt folositi parabeni în sampon pentru bebeluși și produse pentru baie?

Parabenii sunt utilizați în articole de toaletă pentru bebeluși, deoarece sunt conservanți ieftini, foarte eficienți.

Acesti conservanti opresc formarea mucegaiurilor și a bacteriilor care ar putea strica produsul sau ar putea dăuna copilului dumneavoastră. Fără conservanți, articolele de toaletă ar avea o durată scurtă de conservare și probabil că ar trebui să fie păstrate în frigider.
Unii parabeni opresc creșterea diferitelor organisme. Deci, o combinație de parabeni este adesea adăugată la un produs pentru ao proteja împotriva unei game largi de microorganisme.

Parabenii sunt, de asemenea, mai puțin susceptibili de a provoca o reacție alergică (dermatită de contact) decât majoritatea celorlalți conservanți comerciali. Cu toate acestea, multe branduri aleg să elimine parabenii din produsele pentru bebeluși, deci există o mulțime de alternative disponibile. Citeste Cand bebelusul are pielea sensibila: 6 sfaturi de retinut

Ce pot face pentru a-mi proteja familia?

Daca vrei sa eviti parabenii, cauta produse pe care sa scrie "fara parabeni". (Multi producatori importanti de produse pentru copii folosesc conservanti alternativi.) Sau verifica etichetele pentru a vedea daca produsul contine urmatoarele tipuri de parabeni comuni:

 Metilparaben
 Etilparaben
 Propilparaben
 Butilparaben
isobutylparaben
isopropylparaben

► Citeste in continuare Ce produse cosmetice sa alegem pentru baita bebelusilor? Iata sfatul medicului dermatolog

parabeni

Produsele pentru ingrijirea bebelusului: ce contin si cum trebuie sa le alegem

Ce fel de produse alegem pentru ingriirea bebelusului? Ce contin toate aceste spumante de baie, sampoane de bebelusi, lotiuni si de ingrijre si cremute care mai de care? Ce chimicale nocive se pot ascunde printre ingrediente?

Iata ce trebuie sa stii despre produsele pentru bebelusi si cum sa faci alegeri sanatoase. Pentru ca ne dorim sa nu ne expunem bebelusul la chimicale care ii pot afecta sanatatea.... nu-i asa? citeste in continuare aici >>

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

autor: Desprecopii.com 2022
referinte stiintifice: European COmission press release IP-14-1051_
Cosmetics regulation on the EU market: https://ec.europa.eu/consumers/consumers_safety/cosmetics/index_en.htm

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII