Bataia face copiii agresivi si reducele sansele de succes in viitor

Bataia face copiii agresivi si reducele sansele de succes in viitor

Bataia face copiii agresivi si reducele sansele de succes in viitor

De cate ori nu am trecut pe strada pe langa mame sau tati care fac educaţie copilului pe stradă: ţipă, vorbesc urât cu copilul, îl agresează, îl umilesc, iar noi privim acel copil cu compasiune şi observăm că el rămâne împietrit sau plânge, lipsit de puterea de a se apăra, sau de a-si apăra demnitatea... Copleşiţi de furie, părinţii uită rolul lor şi lasă ca această tensiune să se descarce haotic. Este de fapt doar o demonstraţie de putere, bazată pe durere psihică şi/sau fizică şi fără consistenţă  educaţională.

Iata insa ca avem dovezi ca bataia aplicata in copilarie va duce la un adilt agresiv, cu sanse reduse de succes in viata.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Lovitul/bataia produce opusul a ceea ce isi doresc parintii
Cu cat copiii sunt loviti mai des, cu atat este mai mare riscul
Lovitul nu imbunatateste moralitatea sau comportamentul copiilor
Dreptul de a lovi?
Bataia e rupta din iad si produce traume emotionale copilului
Despre educatia cu blandete

Bataia in copilarie si adultul agresiv de azi

DIn pacate sunt inca multi parinti in Romania care cred ca bataia corectionala este eficienta in educatia copilului. Exista insa multe studii care dovedesc ca bataia NU aduce rezultate pozitive. In plus, si poate cel mai important, acesti copii vor fi adulti agresivi.

In timp ce poate copiii nu isi sfideaza parintii imediat dupa o lovitura, ei sunt mult mai susceptibili de a deveni agresivi mai tarziu in viata, de a avea o relatie mai rea cu parintii lor si de a creste cu probleme in ceea ce priveste abuzul consumului de alcool si de alte substante, arata noul studiu facut de o echipa de la Universitatea din Texas, Austin si Universitatea din Michigan - SUA.

Iar aceasta echipa s-a axat pe lovirea cu palma, nu pe batai. Ei au vrut sa vada daca aceasta practica functioneaza atat de bine pe cat cred oamenii. Nu functioneaza, au raportat ei in Jurnalul de Psihologie de Familie.

Din păcate, în România educarea prin pedepse corporale nu este chiar o excepţie, datele adunate de organizaţia Salvaţi Copiii în anul 2013 arată că 38% din părinţi recunosc că îşi agresează fizic copiii, iar 63% din copii susţin că uneori sunt bătuţi acasă.

Lovitul/bataia produce opusul a ceea ce isi doresc parintii

De cate ori nu am trecut pe strada pe langa mame sau tati care îi fac educaţie copilului pe stradă: ţipă, vorbesc urât cu copilul, îl agresează (chiar dacă „uşor”), îl umilesc, iar noi privim acel copil cu compasiune şi observăm că el rămâne împietrit sau plânge, lipsit de puterea de a se apăra, nu de lovituri ci de a-şi apăra demnitatea, fie încearcă să răspundă cu violenţă. Copleşiţi de furie, părinţii uită rolul lor şi lasă ca această tensiune să se descarce haotic. Este de fapt doar o demonstraţie de putere, bazată pe durere psihică şi/sau fizică şi fără consistenţă  educaţională.

„Concluzia studiului este ca lovitul creste probabilitatea aparitiei unei mari varietati de rezultate nedorite pentru copii. Astfel, lovitul/bataia produce opusul a ceea ce isi doresc, de obicei, parintii” a spus Andrew Grogan-Kaylor de la scoala de Asistenta Sociala a Universitatii din Michigan, care a lucrat la studiu.

Echipa a facut ceea ce se numeste metaanaliza, cercetand sute de studii asupra lovirii. Ei au tachinat informatii foarte specifice despre „pedeapsa care este cunoscuta in Statele Unite ca lovire, si pe care o definim ca lovire a copilului pe fese sau extremitati ale corpului folosind o mana deschisa,” au scris ei.

„Analiza noastra se axeaza pe ceea ce majoritatea americanilor ar recunoaste ca lovire, si nu pe potentialele comportamente abuzive” a spus Elizabeth Gershoff de la Universitatea din Texas, Austin.

Ei au facut o lista de 17 rezultate nedorite, de la imediata sfidare la abuzul de alcool la varsta adulta. Ei au aflat ca acei copii care au fost loviti mai des au esuat la 13 puncte din cele 17.

agresivitate

Cu cat copiii sunt loviti mai des, cu atat este mai mare riscul

Studiile au aratat ca lovitul/bataia poate afecta IQ-ul sau abilitatea de invatare a unui copil; ca declanseaza agresivitatea si agraveaza comportamentul. Gershoff spune ca modelul este evident atunci cand un mare numar de studii sunt puse laolalta.

Lovitul nu imbunatateste moralitatea sau comportamentul copiilor

„In copilarie, utilizarea parentala a lovirii era asociata cu lipsa moralitatii, agresiune, comportament antisocial, comportament problematic exteriorizat sau interiorizat, probleme de sanatate mintala, relatie negativa parinte-copil, afectarea capacitatii cognitive, stima de sine scazuta si riscul abuzului fizic din partea parintilor. La maturitate, experientele anterioare ale parintilor de utilizare a lovirii au fost asociate in mod semnificativ cu probleme de sanatate mintala ale adultului, comportamentul antisocial adult si cu atitudini pozitive fata de lovire” au scris ei.

„De asemenea, lovitul a fost asociat in mod semnificativ si cu o mai scazuta internalizare morala, cu stima de sine si capacitati cognitive scazute. Efectul cel mai proeminent al fost cel al abuzului fizic; cu cat copiii sunt mai loviti, cu atat creste riscul ca ei sa fie abuzati fizic de catre parintii lor.”

Cu alte cuvinte, ei spun ca lovitul nu imbunatateste moralitatea sau comportamentul copiilor, si nici nu ii face mai de succes. In schimb, loviturile regulate ii face sa fie mai predispusi la probleme de sanatate mintala, sa se comporte nepotrivit mai des si ii pot conduce la abuzul de substante. si copiii care au fost loviti cresc in adulti care la randul lor isi lovesc copiii, mai des, perpetuand acest comportament si consecintele sale.

Comportamente pentru care lovitul nu a avut niciun efect: sfidare imediata, auto-controlul si abuzul de alcool in copilarie.

Efectele sunt subtile si nu orice copil care este lovit creste si dezvolta probleme de sanatate mintala. Insa echipa lui Gershoff a spus ca atunci cand lovitul este atat de comun CONTRIBUIE la aceasta.

„Desi magnitudinea asociatiilor observate poate fi mica, atunci cand o extrapolam la o populatie in care 80% dintre copii sunt loviti, astfel de efecte mici se pot traduce prin mari efecte asupra societatii. Parintii care se folosesc de lovituri, practicantii care recomanda aceasta metoda si factorii de decizie care o permit s-ar putea gandi sa reconsidere aceasta practica, dat fiind faptul ca nu exista nicio dovada cum ca lovitul face vreun bine copilului si ca toate dovezile arata ca i-ar putea dauna copilului,” a concluzionat echipa de cercetare.

Dreptul de a lovi?

Multi, prea multi - parinti din Romania sunt de acord cu bataia copiilor.  Si cred in principiul Bătaia e ruptă din Rai.

Ce prevede, însă, legea în cazul în care părinții își bat copiii și cum se aplică aceasta la noi?

Nou Cod Civil prevede că un părinte care pune în pericol viața, sănătatea sau dezvoltarea copilului prin rele tratamente aplicate acestuia poate fi decăzut din drepturile părintești de către o instanță.

Situația este reglementată, ulterior, și în Legea 272/2004 actualizată pe 2014, care prevede că orice profesionist care, prin activitatea sa intră în contact cu un copil, de la cadru didactic la medic pediactric, și constată că acesta a fost abuzat, are obligația de a sesiza autoritățile pentru protecția copilului.

Un studiu prezentat de „Salvați Copiii”, în 2015, arată că 63% din familiile din România își agresează fizic copiii în scop „educativ”, pe pricipiul „Bătaia e ruptă din Rai”. La rândul său, UNICEF România arăta, într-un studiu din 2014, că 54% din părinți declară că, atunci când un copil face ceva greșit, prima lor reacție este să ridice vocea sau să țipe, iar 11% își pălmuiesc imediat copilul sau îl trag de păr.

Bataia e rupta din iad si produce traume emotionale copilului

Bataia nu e rupta din rai ci e cu siguranta un instrument de tortura imprumutat din activitatile iadului. Desi suntem acum o generatie de parinti care a fost adesea corectata cu cate o bataie, 2-3 curele sau niste palme rasunatoare ... stim ca acesle metode de educatie sunt depasite, ne-efective si pot produce traume emotionale copilului. Un parinte responsabil stie ca orice corectie fizica aplicata copilului ii poate crea probleme de comportament, de incredere in sine si de auto-control.

Din lungile si nenumaratele discutii despre acest subiect pe forumul Desprecopii - iata parerea parintilor.
Si totusi... in urma statisticilor făcut de UNICEF în România, a reieşit că 11% dintre părinţi îşi pălmuiesc copiii, iar 16 procente cred că bătaia este ruptă din rai ... citeste mai departe

Despre educatia cu blandete merita citit

Cand cuvintele ranesc : de ce este important sa ne alegem cuvintele cand ne certam copilul
Despre psihologia copilului sau cum poti afla ce il face fericit sau trist pe copilul tau: sfaturi necesare pentru a-ti intelege mai bine copilul
Nu mai tipa! Fii o mamica ZEN!
4 alternative eficiente si pozitive la autoritarul: Fa asa pentru ca asa spun eu! 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII