Copilul isi exprima sentimentele prin joaca si activitati creative. Iata cum trebuie sa il incurajam

Copilul isi exprima sentimentele prin joaca si activitati creative. Iata cum trebuie sa il incurajam

Copilul isi exprima sentimentele prin joaca si activitati creative. Iata cum trebuie sa il incurajam

Creativitatea este cea mai libera forma de auto-exprimare pentru un copil. Nu exista nimic mai satisfacator si mai atractiv pentru copii decat sa se poata exprima deschis si fara judecata. Abilitatea de a fi creativ, de a crea ceva din sentimentele si experientele personale poate reflecta si hrani sanatatea emotionala a copiilor. Experientele pe care le au copiii in primii lor ani de viata le pot spori semnificativ dezvoltarea creativitatii.

Citeste de ce  copilul isi exprima sentimentele prin joaca si activitati creative si de ce trebuie sa il incurajam...

in acest articol veti citi mai multe despre:
Importanta procesului creative
Oportunitati pentru creativitate
Varietati de experienta
Promovarea procesului creative
Jocul creativ
Prin joc, copiii sunt capabili sa-si exprime si sa faca fata propriilor sentimente

Importanta procesului creativ pentru copil

Toti copiii au nevoie sa fie cu adevarat creativi – aceasta este libertatea de a se angaja complet in efortul crearii si de a face de unii singuri orice activitate pe care o intreprind. Ceea ce este important in orice act de creatie este procesul auto-exprimarii. Experientele creative pot ajuta copiii sa se exprime si sa faca fata sentimentelor pe care le au.

Activitatea de creatie a unui copil poate ajuta profesorii sa invete mai mult despre ceea ce ar putea gandi sau simti copilul. Creativitatea incurajeaza si cresterea mentala a copiilor prin oferirea de oportunitati de a incerca noi idei si noi moduri de gandire si de rezolvare a problemelor. Activitatile de creatie ajuta la recunoasterea si celebrarea unicitatii si a diversitatii fiecarui copil, oferind si oportunitati excelente de a ne personaliza procesul de invatare in timp ce ne ajuta sa ne concentram pe fiecare copil in parte.

Oportunitati pentru creativitate

Copiii au nevoie de o multime de oportunitati pentru joaca creativa si gandirea creativa. Incepe prin oferirea activitatilor ce sunt bazate pe interesele si ideile copiilor. Aceasta inseamna sa inveti cum sa asculti in mod intentionat ceea ce spun copiii. Este foarte util sa inregistrezi si sa transcrii conversatiile copiilor, precum si sa iei notite si sa le verifici impreuna cu ceilalti profesori.

Asigura-te ca oferi copiilor o gama larga de materiale si experiente de creatie. A fi creativ inseamna mai mult decat a desena sau a picta. Exista, de asemenea, fotografia, muzica, calatoriile pe teren, lucrul cu sarma, lutul, hartia, apa sau umbrele. Posibilitatile sunt fara sfarsit. Este important sa oferi copiilor mult timp pentru a explora materialele si pentru a-si urmari ideile. Aceasta include timp pentru a gandi cum sa planuiesti, proiectezi, construiesti, experimentezi si revizuiesti ideile de proiect. Nu uita sa discuti aceste idei si cu alte persoane – atat profesori, cat si elevi.

joaca

Varietati de experienta

Cauta oportunitati de a oferi copiilor experiente multietnice, multiculturale si cu alte comunitati. Activitati precum calatoriile pe teren, sarbatorirea vacantelor si activitati cu alte grupuri etnice, si incurajarea copiilor de a aduce vizitatori la scoala sporesc procesul creativ. Cu cat copiii au in vietile lor experiente mai variate, cu atat este mai larga expresia lor creativa.

Cu cat copiii au mai multe experiente personale cu oameni si situatii din afara mediului lor, cu atat dispun de mai mult material pe care il pot incorpora in jocul lor de creatie. Provocarea noastra este sa incercam sa nu fim intimidati de varietatea si diversitatea expresiilor artistice din clasa noastra.

Promovarea procesului creativ al copilului

Incurajarea copiilor sa faca propriile alegeri este importanta. Copiilor ar trebui sa li se permita ocazii frecvente – si o multime de timp – pentru a experimenta si explora materialele expresive. Pune accentul pe procesul de creare, si nu pe produsul finit. Ceea ce copiii invata si descopera despre ei insisi este vital pentru dezvoltarea lor. Arata-ti sprijinul pentru procesul de creatie prin aprecierea si oferirea de sprijin pentru eforturile copiior. Independenta si controlul sunt componente importante in procesul creativ. Acest lucru este valabil mai ales atunci cand lucrezi cu copii cu dizabilitati.

Jocul creativ

Unul dintre cele mai importante tipuri de activitati creative pentru copiii mici este jocul creativ. Jocul creativ se exprima atunci cand copiii folosesc materiale familiare intr-o maniera noua sau neobisnuita si cand copiii se angajeaza in jocuri de rol sau jocuri imaginare. Nimic nu intareste spiritul creativ al unui copil si nu-i hraneste sufletul mai mult decat oferirea de perioade mari de timp pentru a se angaja pe tot parcursul zilei in jocuri spontane si auto-indrumate. Joaca este treaba serioasa a copiilor mici si oportunitatea de a se juca liberi este vitala pentru dezvoltarea lor sanatoasa.

Inca de la o varsta frageda (1-3 ani), jocul favorizeaza dezvoltarea fizica prin promovarea dezvoltarii explorarii senzoriale si a abilitatilor motorii. Prin joc si prin repetarea aptitudinilor fizice de baza, copiii isi perfectioneaza abilitatile si devin competenti la sarcini fizice din ce in ce mai dificile. Jocul promoveaza dezvoltarea mentala si dezvoltarea noilor modalitati de gandire si de rezolvare de probleme. Prin construirea de blocuri, copiii sunt confruntati cu multe provocari mintale ce au legatura cu masurarea, egalitatea, echilibrul, forma, relatiile spatiale si proprietatile fizice.

Unul dintre cele mai puternice beneficii ale jocului este modul in care acesta imbunatateste dezvoltarea sociala. Jocurile sociale de interactiune incep inca din momentul nasterii. Jocul dramatic ii ajuta pe copii sa experimenteze si sa inteleaga jocurile sociale. De asemenea, le poate oferi nenumarate posibilitati de a dobandi abilitati sociale pe masura ce se joaca cu ceilalti. Prin jocul dramatic, copiii invata treptat sa tina seama de nevoile fiecaruia si sa aprecieze valorile si perspectivele diferite.

Prin joc, copiii sunt capabili sa-si exprime si sa faca fata propriilor sentimente

Jocul ajuta copiii si la eliberarea stresului si a presiunii. Copiii pot fi ei insisi. in timpul jocului, nu este nevoie ca ei sa traiasca conform standardelor adultilor. Jocul le ofera copiilor oportunitatea de a ajunge la stapanirea mediului inconjurator. Ei controleaza experienta prin intermediul imaginatiei lor, iar pe masura ce jocul progreseaza, isi exercita puterea de alegere si de luare a deciziilor.

Jocul ajuta la dezvoltarea perspectivei unice a fiecarui copil si a stilului individual de expresie creativa. Jocul exprima raspunsurile personale si unice ale copilului la mediul ce-l inconjoara. Jocul este o activitate auto-expresiva ce se bazeaza pe puterile de imaginatie ale copilului. Jocul este deschis, in forma libera, iar copiii au libertatea de a incerca idei noi, precum si de a construi si de a experimenta cu cele vechi.

Jocul ofera o oportunitate excelenta pentru integrarea si includerea copiilor cu dizablitati in programul tau. Oportunitatile oferite de joc, cele de control si independenta, sunt probleme importante pentru orice copil, dar sunt deosebit de importante pentru cei cu dizabilitati.

Care sunt cateva dintre modalitatile prin care putem incuraja jocul in clasele noastre?

In calitate de ingrijitori, trebuie sa fim atenti la evitarea dominarii noastre in joc. Jocul ar trebui sa fie rezultatul ideilor copiilor, si nu indrumat de catre adult. Prin joc, ar trebui sa incercam sa incurajam abilitatile copiilor de a se exprima. De asemenea, ar trebui sa incercam sa ajutam copiii sa-si bazeze jocurile pe propriile inspiratii – nu pe ale noastre. Scopul nostru este sa stimulam jocul – nu sa-l controlam – si sa incurajam satisfactia copiilor de a se juca unul cu altul.

Acorda atentie jocului, planifica-l si incurajeaza-l. Invata cum sa extinzi jocul copiilor prin comentarii si intrebari. Stimuleaza ideile creative prin incurajarea copiilor sa vina cu idei noi si neobisnuite de utilizare a echipamentului. incearca sa ramai deschis la idei noi si originale, si incurajeaza copiii sa vina cu mai mult decat o singura solutie sau raspuns. Fii atent la echipamentul supra restrictionat si asigura-te ca ai materiale disponibile imediat atunci cand copiii le doresc. Cumpara si foloseste echipamentul in moduri ce incurajeaza folosirea imaginatiei. Evita jucariile si activitatile care scriu totul pentru copil si nu lasa nimic de facut imaginatiei. Ofera copiilor o varietate si un echilibru al echipamentului, si pastreaza echipamentul interesant prin schimbarea sa frecventa sau schimbarea locatiei sale.

Copiii si imaginatia: de e important sa ii incurajam sa viseze

Copilaria, dar mai ales vârsta preșcolară este adesea denumită perioada jocului și a imaginației. Copiii sunt mereu ocupați. Se joacă, desenează, sculptează, decupează, îndoaie și construiesc. Ei își folosesc imaginația pentru toate aceste activități.

 

Pentru adulți unele situatii par banale, dar pentru copii ele pot însemna un întreg univers. De exemplu, ei pun laolaltă câteva cuburi de lemn și spun: "Uite o rachetă". Pentru a face acest lucru, trebuie să aibă puțină experiență personală. Trebuie să știe cum arată o rachetă și cum să o construiască (de exemplu din desene animate). Mai întâi, trebuie să cunoască și să observe totul. Apoi consolidează aceste cunoșțințe inventând sau copiindu-le citeste in continuare de ce este esential sa incurajam copilul sa viseze ...

Despre cum pot parintii stimula inteligenta copilului mai cititi:

Copilul minune: strategii de educare si succes
Cum putem contribui la dezvoltarea inteligentei copilului
Inteligenta emotionala si sociala la copii – cum le dezvoltam?
Natura ii face pe copii mai fericiti si mai destepti

Activitati educationale pentru copii

Jocuri in interior
Glume pentru copii
Ghicitori 
Proverbe si zicatori 
Labirinturi 
Desene de colorat, planse de colorat 
Povesti 
Cantecele 
Poezioare
Jocuri in aer liber

Forum de Parenting modern

Suntem parinti si invatam mereu: Despre MESERIA DE PARINTE. Experiente, intrebari si milioane de nelinisti. Asta inseamna sa fii parinte.

redactor: Demetra Sorescu - Redactor Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate, desprecopii.com (c) 2020
referinte: Journal of Psychology, Parenting News.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII