GREVA suptului bebelușului: cauze și gestionare - iată ce vrea să iți spuna bebe prin aceast protest

Greva suptului bebelusului: cauze si gestionare - iata ce vrea sa iti spuna bebe prin aceast protest

GREVA suptului bebelușului: cauze și gestionare - iată ce vrea să iți spuna bebe prin aceast protest

Greva suptului bebelușului poate fi declanșată de mulți factori. Dacă un bebeluș refuză să sugă pentru o perioadă de timp, după ce a fost alăptat fără probleme câteva luni la rând, înseamnă că a intrat în greva suptului. De obicei, bebelușul încearcă să spună că ceva nu este bine. 😔

În timpul unei astfel de greve, bebelușul ar putea să pară fericit când se apropie de sân, dar apoi să manifeste dezinteres sau să înceapă să plângă. Uneori, greva suptului apare brusc, alteori începe treptat. Iată mai multe informații importante despre greva suptului: 🍼

in acest articol veti citi mai multe despre:
Cauze frecvente a grevei suptului
Ingrijorarea mamicilor este prezenta si pe forumul Desprecopii
Gestionarea unei greve a suptului
Iata si sfaturile unor mamici din comunitatea Desprecopii
De ce bebelusul refuza sanul?

De ce face bebe greva suptului?

Cand alaptarea pare ca merge OK, intr-o buna zi bebe pare ca face greva si nu mai vrea sa suga. Evident, mamicile sunt panicate si se intreba ce se intampla...
Vom discuta in continuare despre greva suptului - sau primele manifestari de improvire ale bebelusului: care sunt cauzele si cum putem sa trecem peste aceasta greva.

Ce declanseaza greva suptului?

În timpul unei astfel de greve, bebelușul ar putea să pară fericit când se apropie de sân, dar apoi să manifeste dezinteres sau să înceapă să plângă. Uneori, greva suptului apare brusc, alteori începe treptat. Iată mai multe informații importante despre greva suptului: 🍼

Greva suptului poate fi cauzată de o problemă de atașament, cum ar fi o poziționare incorectă la sân sau un flux de lapte insuficient.
Schimbările în rutina sau mediu pot declanșa o grevă suptului, cum ar fi introducerea unui biberon sau un eveniment stresant în viața bebelușului.
În timpul grevei suptului, este important să rămâi calmă și să acorzi suport emoțional bebelușului.

Consultă un specialist în lactație sau medicul pediatru pentru a identifica cauza grevei suptului și pentru a primi sfaturi și sprijin adecvat.
Nu renunța la alăptatul la sân în timpul grevei suptului. Încearcă diverse metode de stimulare și încurajare a suptului, cum ar fi pieptenele sau oferirea sânului în momente de relaxare pentru bebeluș.
Cu răbdare și înțelegere, veți putea depăși greva suptului și veți găsi soluții pentru a continua alăptarea în mod confortabil și plăcut pentru tine și bebelușul tău. 🤱💕

Greva suptului poate fi declansata de multi factori. Daca un bebelus refuza sa suga pentru o perioada de timp, dupa ce a fost alaptat fara probleme cateva luni la rand, inseamna ca a intrat in greva suptului. De obicei, bebelusul incearca sa va spuna ca ceva nu este bine. 

greva suptului

Cauze frecvente a grevei suptului:

Durere sau disconfort

Aparitia dintisorilor sau aftele, pot provoca dureri la nivelul gurii in timpul alaptarii, iar o infectie a urechii poate provoca dureri in timpul suptului. In plus, o leziune sau durere in urma unui vaccin ar putea provoca disconfort intr-o anumita pozitie de alaptare. Citeste Dintii de lapte ai bebelusului: cand apar, simptome si ce e de facut

Boala

O simpla raceala, sau un nas infundat -  poate face dificila respiratia bebelusului in timpul alaptarii.

Intoleranță alimentară:

În cazul în care un copil este intolerant la anumite alimente pe care mama le consumă, acest lucru poate duce la grevă de alăptare.

Dificultăți cu fluxul de lapte:

Un flux de lapte slab poate fi o cauză comună a grevei de alăptare la sugari, deoarece bebelușii pot fi frustrați de un flux de lapte insuficient sau încet.

Schimbări în rutina zilnică:

Schimbările în rutina zilnică, cum ar fi călătoriile sau schimbările de program pot afecta greutatea bebelușului și pot duce la o scădere a apetitului.

Stres sau distragerea atentiei

Suprastimularea, ora decalata de supt sau o lunga separare de mamica, ar putea provoca o greva a suptului. O reactie puternica din partea ta la a fi muscata in timpul alaptarii poate avea acelasi efect. Ulteori insa, un bebelus este pur si simplu prea distras sa suga. Citeste Efectul stresului asupra bebelusului

Parfumuri sau gusturi neobisnuite

Schimbarea mirosului cauzat de un nou sapun, parfum, lotiune, gel de dus, detergent de haine sau deodorant, poate determina pierderea interesului pentru alaptare. Modificarile gustului laptelui matern, declansat de factori precum alimentele pe care le consuma mama, poate provoca, de asemenea, o greva a suptului.

Cantitate mai mica de lapte

Suplimentarea cu formula sau inceputul diversificarii ar putea reduce aportul de lapte. Uneori, reducerea cantitatii de lapte este un semn al sarcinii.

Retineti ca, daca bebelusul intra in reva suptului, aceasta nu inseamna neaparat ca este gata de intarcare. Aceste greve sunt adesea de scurta durata. Citeste Alaptarea si marirea productiei de lapte matern

bebe plange

Ingrijorarea mamicilor este prezenta si pe forumul Desprecopii.com:

Evident, greva suptului este motiv de discutie si pe forumul Desprecopii:

Fetita mea trece prin asazisa nursingstrike (mananca f putin, de cele mai multe ori adormita, plange ingrozitor). Cine a trecut prin asa ceva, cat a durat si cum s-a rezolvat? Sunt disperata, suparta si de vreo doua zile nu prea mai am nici lapte. - Mar_inna

Buna fetelor....Si noi avem probl cu alaptatul .Nu mai stiu ce sa fac, de 2 zile puiul meu nu mai vrea san. Am incercat toate pozitiile, am incercat prin joaca, nu i-am dat nimic sa pape cateva ore bune, l-am obligat, l-am certat....nimic!!!! Plange cand ma vede ca scot sanul... Am mai patin o data acum 2 luni, nu a vrut sanul o zi intreaga, dar si-a revenit. Acum nu m-ai vrea deloc. Ieri m-am stors toata ziua si i-am pus lapticul in biberon, astazi nu mai vrea nici asa, il scuipa . Oare sa nu mai vrea san??? Asa devreme???? - AlynaB

Bebelusa mea iubita de 3 luni a inceput sa refuze sanul... Ieri furam plecati toti 3 de dimineata de la 7 si ajunseram acasa pe la 5, cand m-am gandit sa-i dau sa pape (toata ziua ii dadusem san). Si a refuzat desi erau aprox 3 ore de cand mancase ultima data (ea mananca la un interval de 2½ in medie). Am tot lungit-o pana la 7 pana cand am tot incercat sa-i dau san dar refuza si plangea. Pana la urma i-am facut o sticluta de lapte praf pe care a dat-o gata rapid. Dupa care a facut nani.

I-am mai dat sa pape san pe la 12 si ceva noaptea si pana azi pe la ora 13. Acum cand am vrut sa-i dau san la fel refuza si pangea. Am tot incercat de cateva ori si pana la urma ma vazu-i iar nevoita sa-i dau lapte praf.

Ce sa fac? N-as vrea s-o strec pe lapte praf mai ales ca am laptic... Si asa mi-e o oroare de pompa etc.
Nu inteleg de ce a inceput sa refuze sanul cand clar ii e foame
Uff sunt asa de suparata - louisea

Avem o MARE PROBLEMA!!!!! nu mai vrem san, refuzam cu desavarsire sa ne apropiem de el, nici sa il gustam. Noaptea mai mancam din cand in cand, dar nu ca inainte. Inainte mancam tare bine, acum dam semne ca ne e foame, ne sugem pumnutul si pe bibi, dar san nu vrem, nu vrem nici lapte praf.Noi avem 7 saptamani si pana acum ama mancat tare bine, din 2 in 2 ore ziua si noaptea din 3 in 3. In prima luna am pus 1200gr, iar in ultimele 3, 600 gr si in ultimele zile NIMIC. Ieri m-am muls un pic si am incercat sa i dau cu biberonul, l-a luat, dar mi-a spus pediatra sa nu ii mai dau daca vreau sa ii dau san, ca apoi nu v-a mai accepta sanul. De trei zile am un fel de menstra, cateva picaturi de sange si firisoare si de atunci, chiar inainte cu o zi e circul asta.

Mamicilor care mai aveti bebei au facut ai vostri acelasi circ cand ati avut ciclu??? CE SUGESTII IMI DATI???? SUNT DIsperata! e asa de cumintica, moarta de foame si plansa, sta cuminte in patut si adoarme singurica. O iubesc la nebunie si nu stiu ce sa fac cu ea! Va rog ajutati o mamica disperata! mai suge din cand in cand cand reussesc sa o pacalesc dar tare putin si nu ca inainte, dupa care circul....de respingere , bataita la mami, zgaraieturi, lovituri, etc. Va pup pe toate, marcela si bianca 7 saptamani - Marcelle

Gestionarea unei greve a suptului

Greva suptului poate fi inconfortabila atat pentru mama cat si pentru bebelus. S-ar putea sa va simtiti respinse si frustrate. Nu va simtiti vinovate, nu e vina voastra. Stiu ca asta veti simti, pentru ca am trecut si eu prin aceasta perioada.

Aveti rabdare si pompati laptele in aceeasi perioada in care obisnuia bebe sa suga (pentru a va pastra aprovizionarea cu laptic). Puteti incerca sa ii dati laptele cu lingurita sau cu o seringa.

► Citeste si Bebe are 5 luni: captivat de primele carticele insa nu am scapat de greva suptului - jurnal de mami de bebe scump

Nu renuntati

Ungeti putin lapte pe mamelon sau pe gurita bebelusului pentru a-l incuraja sa suga. Daca devine frustrat, incercati din nou mai tarziu.

Schimbati pozitia

Incercati diferite pozitii de alaptare. Daca bebe are nasucul infundat, tineti-l in pozitie verticala in timpul alaptarii. Ar putea ajuta, de asemenea, sa aspirati nasul bebelusului inainte de alaptare.

Evitati distragerea atentiei

Alaptati bebelusul intr-o camera intunecata, linistita, fara distrageri. Sau luati in considerare abordarea opusa - intoarceti bebelusul in timpul alaptatii astfel incat sa poata vedea ce se intampla.

Imbratisarile ajuta

Contactul cat mai des piele pe piele poate reinnoi interesul bebelusului de a asuge.

Tratati durerile eruptiilor dentare

Daca bebelusului ii ies dintisorii, frecati-i gingiile cu un prosop raece sau cu degetul inainte de a fi hranit. In cazul in care bebelusul va musca in timpul alaptarii, incercati sa nu reactionati prea puternic. Pur si simplu bagati degetul mic in gura copilului - astfel el va deschide gurita.

Evaluati modificarile din propria rutina

Ganditi-va la orice schimbare a rutinei, care ar putea sa va tulbure bebelusul. Sunteti stresata? Luati medicamente noi? V-ati schimbat dieta? Folositi un nou parfum? Ai putea fi insarcinata?

Daca o greva a suptului dureaza mai mult de cateva zile, bebelusul are mai putine scutece ude decat de obicei sau sunteti preocupata, consultati medicul.

Iata si sfaturile unor mamici din comunitatea Desprecopii.com care au trecut si ele prin greva suptului:

Am trecut si noi prin asta. a durat in jur de 3 zile. Ce am facut eu:
1. am gasit o pozitie pe care o accepta; lungita (se diminua presiunea cu care iesea laptele din san) si in brate, plimbandu-ma cu ea prin casa
2. am folosit pompa ca sa nu se diminueze productia
3. ea oricum dormea cu mine in pat, asa ca am hranit-o toata noaptea cand accepta mai usor sa suga. - miereamara

Si eu am patit-o cu fetita. A apucat-o cand avea cca 3-4 luni parca. Si din cate tin minte a durat cca o luna. Cum vedea sanul, cum urla ca din gura de sarpe.Eram si eu varza cu nervii mai ales ca intotdeauna a fost (si mai este) la limita de jos la capitolul kg, dar eram si incapatanata sa o alaptez. Ii dadeam sa suga cand era semi-adormita, sau chiar cu forta - adica o fortam sa apuce cumva sanul si la un moment dat tot se pornea sa suga. Uneori, din senin accepta sa suga ( rar) , credeam ca si-a revenit ,dar data urmatoare iar incepea cu urlatul. Daca nu citeam pe DC ca e vorba de "greva sugarului" poate o lasam balta ... - monica70

 Pe la 3 luni a inceput si la noi o noua "faza"... care a tinut mult, pana pe la 1 an... sau poate nu am fost eu in stare sa-l ajut sa o depaseasca mai repede. Nu mai vroia sa suga... treaz! Asa ca eu, de la 3 luni la aproape 1 an, l-am alaptat dupa ce l-am adormit in brate, plimbandu-l! Raaaaar sugea treaz! Asta a fost, am reusit insa sa-l alaptez exclusiv 6 luni si in total 1 ani si jumatate (fara 2 saptamani). A fost ff greu, dar eu cred ca a meritat. - Nicoleta 

Multi bbi refuza sanul cind sunt mamicile la ciclu,stiu de la mai multe prietene,papusica mea cind mi-a venit(la 8 luni prima oara) a supt la fel ca inainte dar depinde de fiecare bb. Nu renunta sa-i dai san,pune-o cit mai des si nu-i da biberon ca exista riscul sa nu mai vrea san deloc. Mulge-te si da-i cu lingurita sau cu seringa. - julia23

De ce bebelusul refuza sanul?

De ce bebelusul meu refuza sanul? Aceasta este o intrebare cu care se confunta fiecare mamica in timpul alaptarii.

Greva suptului este un mod special de al bebelusului de a protesta. El poate semnifica de fapt un anume discomfort al bebelusului. Este foarte important ca mamicile sa stie ca acest lucru se poate intampla si ca refuzul sanului nu dureaza foarte mult. Citeste mai departe aici ... 

Probleme in alaptare

Infectia cu candida pe sfarc (candida mamara) - in timpul alaptarii
Cele mai mari provocari ale alaptarii
Sfarcurile ma ustura de fiecare data cand alaptez - ce sa fac?
Mastita si blocarea ductelor sanului
De ce bebelusul refuza sanul?
15 probleme de alaptare si solutiile lor (video)

Alaptarea - ghid complet

Alaptarea bebelusului este cel mai natural si mai hranitor mod de a contribui la dezvoltarea sanatoasa a copilului tau. Toate studiile medicale demonstreaza ca alaptarea la san aduce copilului absolut toata hrana de care are nevoie, ii intareste sistemul imunitar si ii scade sansele de a contracta infectii. Laptele matern isi schimba compozitia in timp - adaptandu-si compozitia nutritionala, necesitatilor sugarului. In afara de avantajele sanatatii, alaptatul este un timp special menit adancirii relatiei dintre mama si copil. Astfel, timpul alaptatului reprezinta momente pretioase de tacere, plina de comunicare intensa si dragoste impartasita. Totul despre alaptare, cu detalii  - de la Desprecopii.com:

Forumul de ALAPTARE si grup privat pe FB

Daca ai probleme cu alaptarea, te asteptam pe forumul de suport al alaptarii sau pe grupul nostru secret de pe Facebook: Alaptarea cu dragoste.

autor: Desprecopii.com, Redactor: Milena Sadova, Toate drepturile rezervate (c) 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII