Ce este ovulația, esența fertilitații unei femei - iată cum se calculează și ce semne are

Ce este ovulatia, esenta fertilitatii unei femei - iata cum se calculeaza si ce semne are

Ce este ovulația, esența fertilitații unei femei - iată cum se calculează și ce semne are

Ovulația este esența fertilității feminine. Prin urmare, trebuie monitorizată de un cuplu pentru a-și mări șansele de a concepe un copil. În mod normal, ovulația are loc o dată pe lună. Mii de ovule, care există din momentul nașterii femeii, sunt depozitate în ovare, iar la momentul ovulației, un ovul se pregătește pentru marea întâlnire cu un spermatozoid.

• Iată mai multe informații despre ovulație și calculatorul ovulației.

- veti citi:
Ce este ovulatia?
Calculator Ovulatie, Calculeaza zilele fertile
Cum functioneaza ovulatia
De ce functioneaza ovulatia
8 semne ale ovulatiei
Despre ovulatie, alte detalii interesante
Grupuri de suport si intelegere: Asteptand o comoara in viata noastra

Ce este ovulatia?

Ovulatia este procesul de eliberare a unui ovul matur din foliculul graafian in ovarul femeii, care trece apoi in trompele ovariene si in final in uter. Ovulatia incepe la pubertate si inceteaza la menopauza si are loc doar o singura data intr-o faza de ciclu chiar daca se emit mai multe ovule. Perioada cea mai fertila a femeii o reprezinta mijlocul ciclului menstrual, insa la unele femei apare si mai devreme de aceasta perioada.

ovulatie lunara

In aceasta perioada femeia poate ramane cel mai repede insarcinata si de aceea, cunoasterea acestei faze poate fi foarte folositoare pentru cele care isi planifica sa ramana insarcinate.

Ovulatia apare cu aproximativ doua saptamani inainte de ciclul menstrual, insa poate aparea mai devreme sau mai tarziu, in functie de lungimea fazei luteale si de aceea unele femei cunosc cand se produce ovulatia, datorita unor modificari care apar in organism si a unor simptome pe care le resimt.

Prin urmare ovulatia reprezinta un ciclu in care ovucitul ajunge la maturitate si se elibereaza de pe suprafata ovarului, foarte esential pentru fertilitate. Un rol inportant in reglarea ciclului ovarian si in aparitia ovulatiei il joaca nu numai ovarele ci si hipotalamusul si hipofiza.

Doctorii de specialitate precizeaza faptul ca ciclul mestrual se incadreaza intre 21 si 35 de zile, iar ovulatia poate varia intre a 10-a si a 16-a zi de dinaintea venirii ciclului menstrual, calculul facandu-se din prima zi menstruala.

Pentru o folosire sigura a metodei naturale de contraceptiei este indicat sa se determine data ovulatiei. Calcularea aproximativa a datei ovulatiei este posibila numai femeilor cu un ciclu menstrual regulat, pe cand cele care au o menstruatie neregulata le este recomandat sa foloseasca metode aditionale.

Calculator Ovulatie, Calculeaza zilele fertile

Pagina de Fertilitate

Folosind calculatorul de ovulatie de mai jos te poate ajuta sa identifici perioada fertila (zilele cele mai fertile). Calculatorul se bazeaza pe datele specifice ciclului tau menstrual. Ca sa-ti maresti sansele de a ramane insarcinata iti recomandam ca pe langa acest calculator sa citesti si despre temperatura bazala. Iti recomandam aceste doua articole: Fertilitatea si conceperea unui copil | Temperatura bazala in faza luteala

Selecteaza data primei zile a ultimei perioade menstruale

   

Numarul mediu de zile dintre doua cicluri menstruale in cazul tau

Data ovulatiei este:

Perioada fertila este este:

Cum functioneaza ovulatia

Ovulatia este esenta fertilitatii femeiesti. Deci, ea trebuie urmarita de un cuplu pentru a-si mari sansele in a concepe un copil. In mod normal, ovulatia are loc o data pe luna. Mii de oua, care exista din momentul nasterii femeii, sunt depozitate in ovare.

Un ovul este eliberat din unul din ovare, acesta parcurgand apoi tubul falopian (legatura dintre ovar si uter) si in cele din urma va ajunge in uter. In timp ce ovulul creste in ovar, mucoasa uterina incepe sa se ingroase astfel incat sa poata hrani un posibil embrion.

Daca ovulul nu a fost fertilizat de sperma, endometrul (mucoasa care "captuseste" uterul) se desprinde, se produce eliminarea ovulului, creandu-se astfel un mediu curat pentru urmatorul ciclu menstrual. Acest proces corespunde perioadei menstruatiei.

De ce functioneaza ovulatia

Cei care controleaza ciclul menstrual sunt hormonii. Hipotalamusul din creier controleaza producerea hormonilor secretati de glanda pituitara. Doi dintre hormonii care actioneaza in ovare sunt numiti hormon de stimulare foliculara (FSH) si hormonul luteinizing (LH). FSH stimuleaza foliculii din ovare. Acesti foliculi ajunsi la maturitate produc estrogen.

Nivelul de LH este responsabil cu maturizarea ovulului si cu ovulatia insasi. In timpul ovulatiei, ovarele secreta estrogenul si progesteronul .

ciclu menstrual 

1: FSH : Acest hormon stimuleaza foliculii din ovare
2: ESTROGEN: Acest hormon produce estrogen
3: LH : Acest hormon produce ovulatia
4: PROGESTERON: Foliculii (corpus luteum) produc progesteron pentru ingrosarea endometrului 

8 semne ale ovulatiei

Ovulatia este acel miracol feminin care se intampla in fiecare luna, la femeile care nu au ajuns inca la menopauza. Practic, zilele in care se intampla ovulatia, marcheaza semnalul cand femeia poate procrea - cu ajutorul desigur - al unui spermatozoid viteaz.

In fiecare luna, un ou (ovul) se maturizeaza in interiorul ovarelor tale si apoi se deplaseaza in tubul falopian, spre uter. Pentru a avea sansa unei sarcini, trebuie sa activitate sexuala in perioda 1-2 zile inainte de ovulatie si pana la 24 de ore dupa aceasta. Celulele spermei, spermatozoizii pot trai pana la 2-3 zile dar un ovul traieste doar 24 de ore dupa ovulatie - daca desigur, nu se intampla fertilizarea.

Iata 8 semnale ale ovulatiei pe care trebuie sa la stii, daca doresti sa devii mamica.

Despre ovulatie, alte detalii interesante

Ce se intampla daca faci sex in ziua in care ovulezi?
Ovulatia: 6 moduri in care ovulatia afecteaza femeile
Calculator fertilitate: calculeaza zilele cand poti ramane insarcinata
Cum stiu cand ovulez?
Temperatura bazala in faza luteala
CALCULATOR OVULATIE 

 Grupuri de suport si intelegere: Asteptand o comoara in viata noastra

 Dorinta de a ramane insarcinata este adesea stresanta si va poate consuma extraordinar de tare. Cunoasterea inseamna putere. Cu cat stiti mai multe, cu atat veti avea mai putine emotii si veti putea sa infrunta cu curaj drumul acesta. Aveti alaturi suportul online al celei mai mari comunitati de limba romana: Desprecopii.com. Pentru suport concret, incurajare si prietenie, va asteptam pe cel mai citit forum online al femeilor aspirante la meseria de mamica: Asteptand o comoara in viata noastra ! 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Ovulatie

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 7 comentarii

  1. Antonya
    Antonya trimis la 3/3/2021

    Pe data de 2/3/2021 mia venit ciclu Care ie perioda de Ovulatie ? In cazul acesta ? Va rog datimi un raspuns Ciclul il am regulat pe data de 2 sau 3 in fiecare luna

    Raspunde la acest comentariu
  2. iuonas mirabela
    iuonas mirabelatrimis la 7/8/2016

    buna as vrea si eu un bebe dar nu pot ramane însarcinata ciclu menstrual mia venit ultima oara in data de 26 iulie si in data de 1 august mia trecut si am facut dragoste cu sotu meu si inainte si in timpul menstrual si dupa cam ce îi de facut?

    Raspunde la acest comentariu
  3. molnar ildiko
    molnar ildikotrimis la 12/1/2016

    Imi zice si mie cine cu ovulatia,tot incerc cu sotul sa avem un copil si nu prea merge,iel este ok,am fost si eu la un medic ginecolog si mia zic ca am ceva minor,dar ii ok,Problema e ca nu prea facemdragoste regulat,nustiu ce sa mai fac.Ma ajuta cineva cu un sfat?Multumesc.

    Raspunde la acest comentariu
  4. Alina
    Alinatrimis la 19/11/2015

    Nu inteleg cum este cu ovulatia asta spunetimi va rog mult

    Raspunde la acest comentariu
  5. mandra
    mandratrimis la 23/11/2012

    nupot saraman gravida ca nam ovulatie ie vro bloblema scriem

    Raspunde la acest comentariu
  6. eugenia cianga
    eugenia ciangatrimis la 17/2/2012

    care sunt primele semne ale menopauzei?

    Raspunde la acest comentariu
  7. florymamai
    florymamaitrimis la 26/11/2011

    buna am 21 de ani sunt casatorita ulltima mea menstruatie a fost pe data de 5 noiembrie am facut dragoste cu sotul meu pe data de 20 noiembrie ...si nu ne am protezat!! menstruatia mea este de 31 de zile!!! e posibil sa fie o sarcina ... eu imi doesc chear mult ... la burtici multe :X:X

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII