(P) Ce spun mamicile? Top ingrediente de care sa tii cont cand alegi laptele praf pentru bebe

Cel mai bun lapte praf pentru bebe
  • Alegerea laptelui praf pentru bebelusul tau poate fi o misiune grea, mai ales cand pe piata exista atatea variante, dar si opinii din partea celorlalte mamici. Am intrebat aici mamicile de pe Forumul Desprecopii.com ce parere au despre ingredientele din formulele de lapte si la ce se uita cand aleg un astfel de produs. Citeste mai departe care sunt ingredientele pe care mamicile le considera ca fiind cele mai importante atunci cand vine vorba de cea mai buna formula de lapte pentru bebe.

Laptele praf pentru bebelusi – exista ingrediente ideale?

In alegerea formulei de lapte trebuie sa acorzi o importanta deosebita compozitiei acesteia si procentajului anumitor ingrediente atat de necesare pentru dezvoltarea micutului tau. Compozitia ideala este, desigur, una cat mai apropiata de laptele matern si, in acest sens, producatorii se straduiesc sa scoata pe piata formule cat mai de calitate, imbogatite cu nutrienti care sa asigure o crestere sanatoasa

Cand vine vorba despre compozitia formulei de lapte, majoritatea mamicilor spun ca vitaminele si mineralele sunt esentiale pentru o dezvoltare sanatoasa a copilului.

Vitamina D si Calciu necesare pentru mentinerea sanatatii oaselor

Vitamina D are un rol important in dezvoltarea si mentinerea unor oase sanatoase, avand receptori in intreg organismul, cu un impact extraordinar de mare asupra mai multor factori de sanatate. Copilul are nevoie de o cantitate destul de mare de vitamina D pentru a absorbi si a fixa calciul in oase, dar si pentru sustinerea sistemului imunitar si pentru protectia impotriva bolilor. O cantitate mult prea mica de vitamina D impiedica dezvoltarea normala a oaselor si cresterea copilului, ducand pana la rahitism si la demineralizarea oaselor, acestea pierzandu-si din rezistenta si devenind mai sensibile in cazul unor traumatisme.

Un alt ingredient esential care contribuie la dezvoltarea armonioasa a sistemului osos si la o crestere sanatoasa, este calciul. Acesta este cu atat mai important cu cat procesul de dezvoltare a dintilor si oaselor dureaza pana in adolescenta, iar dezechilbrul cantitatii de Calciu inca din primii ani de viata ii poate afecta cresterea. Mai mult decat atat, calciul joaca un rol foarte important si in mentinerea sanatatii inimii, in eliberarea hormonilor sau in functionarea corecta a sistemului nervos. Efectele insuficientei calciului in perioada de crestere se vad mai ales in viata de adult, crescand sansele aparitiei osteoporozei sau a unor probleme cardiace

Toate formulele de lapte sunt imbogatite cu Calciu si Vitamina D, dar cantitatiile variaza de la o formula la alta si de la o etapa de varsta la alta. Diferentele mari apar in cazul formulelor junior (peste varsta de 1 an), cand aportul de Calciu si Vitamina D in doza recomandata sunt esentiale pentru cel mic. Iata ce spune o mamica din comunitatea noastra:

Catalina, Mamica lui David de 2 ani

Cand am ales laptele praf pentru bebelusul meu, pentru mine a fost important sa inteleg diferentele dintre formule si nu neaparat sa ma iau dupa gura targului. Am comparat etichetele Milupa vs alte firme si am vazut ca Milupa are mai multa vitamina D, mai mult calciu si mai multe fibre. Si atunci decizia a fost usoara si clara... Milupa. Le sfatuiesc pe toate mamicile sa citeasca si etichetele atunci cand aleg laptele praf pentru copii.

Fierul - ajuta la dezvoltarea creierului bebelusului

Mamicile au inteles ca fierul este o substanta esentiala pentru cresterea sanatoasa a bebelusilor, cu rol important in dezvoltarea creierului si cresterea imunitatii. Toate formulelor de lapte sunt imbogatite cu fier, dar este important sa identifici pe eticheta produsului de lapte praf acest adaos de fier si cantitatea in care exista.

Chiar daca fierul ar putea produce constipatie, colici, diareee, flatulenta sau reflux gastrointestinal la bebelusi, acesta este absolut necesar in alimentatia lor, asa ca nu trebuie neglijat sub nicio forma. Deficitul de fier poate afecta cresterea celui mic si poate duce la probleme de invatare si de comportament, dar si la aparitia anemiei (o scadere a numarului de globule rosii din organism).

Bebelusii alaptati obtin cantitatea suficienta de fier de la mamele lor pana la varsta de 4-6 luni, insa dupa varsta de 12 luni copiii mici sunt expusi la riscul unei deficiente de fier, deoarece unii nu consuma formule fortificate cu fier - si nici suficiente alimente care contin fier pentru a compensa diferenta.

Fibrele ajuta la sanatatea sistemului digestiv

Mamicile din comunitatea desprecopii.com inteleg rolul benefic al fibrelor in alimentatia bebelusului, acestea ajutand digestia si combatand constipatia,

Cum fac asta? Fibrele au rolul de a crea un mediu placut « de munca » pentru bacteriile bune din burtica celui mic, ceea ce le face sa aiba un rol esential pentru o buna digestie, lipsita de neplacerile uzuale precum colicile sau constipatia.

In concluzie, daca sunteti in cautarea unei formule de lapte pentru junior, recomandarea noastra, dar si a mamicilor de pe Desprecopii.com, este sa va acordati putin timp pentru a studia cu atentie eticheta produselor disponibile, pentru a putea face cea mai buna alegere pentru bebe.

Anda, mamica lui Sebastian de 2 ani

Este imperios necesar sa citim cu atentie etichetele, pentru orice cumparam, dar in special etichetele produselor destinate copilasilor. Majoritatea prietenelor si eu la un moment dat dupa o indelunga alaptare am folosit Milupa si a fost un succes. Asta si la recomandarea pediatrului. Am considerat ca indeplineste toate cerintele mele de mamica "pretentioasa" :) iar rezultatul a fost pe masura, fara constipatii sau alte probleme

Specialistii, in frunte cu Organizatia Mondiala a Sanatatii, recomanda alaptatul exclusiv pana la varsta de 6 luni si inceperea diversificarii in paralel cu laptele matern pana la 12 luni. Daca totusi te afli in imposibilitatea de a-l hrani exclusiv cu laptele matern, inainte de a alege una dintre formulele de lapte, iti recomandam sa faci o vizita medicului pediatru pentru a te asigura ca-i oferi celui mic tot ceea ce are nevoie pentru o dezvoltare armonioasa.

Important de stiut

Laptele matern este hrana cea mai buna pentru sugar si copilul mic, in primele 6 luni si pana la varsta de 2 ani. Alaptarea este cea mai buna metoda de hranire a bebelusilor si ofera numeroase beneficii. Este important ca, inaintea si in timpul alaptarii sa aveti o alimentatie sanatoasa, echilibrata. Combinatia alaptarii cu biberonul in primele saptamani de viata poate sa reduca productia de lapte matern, iar inversarea deciziei de a nu alapta este dificila. Trebuie luate in considerare implicatiile sociale si financiare ale utilizarii formulelor pentru sugari. O utilizare incorecta a laptelui pentru sugari sau utilizarea unor alimente sau metode de hranire nepotrivite pot prezenta un risc pentru sanatate. Daca utilizati formule pentru sugari, trebuie sa urmati cu atentie instructiunile producatorului – nerespectarea instructiunilor poate duce la imbolnavirea sugarului. Intotdeauna consultati medicul, asistenta sau moasa pentru sfaturi cu privire la hranirea bebelusului dumneavoastra.

Detalii calificative despre laptele Milupa

4,85 din 5
Copilul se dezvolta bine:
4,75 din 5
Laptele nu constipa copilul:
4,8 din 5
COPILUL A ACCEPTAT USOR LAPTELE (NU A REFUZAT FORMULA):
4,85 din 5
INGREDIENTE ESENTIALE: CONTINUT DE VITAMINE, MINERALE SI FIBRE:
4,75 din 5
CALITATE LA PRET BUN:

Scor general

4,8 din 5
4,8 / 5
Recomandat catre alte mamici: 97%
De urmarit:Milupa pe Facebook