In umbra fericirii: Epuizarea postnatală și impactul asupra sănătății mentale a mamei

In umbra fericirii: Epuizarea postnatala si impactul asupra sanatatii mentale a mamei

In umbra fericirii: Epuizarea postnatală și impactul asupra sănătății mentale a mamei

Primele luni ale meseriei de mama pot fi extrem de obositoare uneori - iar in unele situatii, tanara mamica poate ajunge la o stare de epuizare totala - atunci vorbim despre epuizare postnatală.

Epuizarea postnatală este o afecțiune frecvent întâlnită la femeile care tocmai au născut. Acest sindrom poate fi cauzat de o combinație de factori, precum modificările hormonale, lipsa vitaminelor, stresul, oboseala și nesiguranța cu privire la rolul de mamă. În ciuda faptului că această afecțiune este destul de comună, multe mame nu realizează că trec prin această etapă și nu caută ajutor. Simptomele epuizării postnatale pot include oboseală extremă, iritabilitate, anxietate, insomnie și dificultăți de concentrare. Este important ca mamele să înțeleagă că aceste simptome sunt reale și că este normal să le simtă în perioada postpartum. De asemenea, este important să nu neglijeze aceste simptome și să caute ajutor, deoarece epuizarea postnatală poate afecta capacitatea de a avea grijă de bebeluș și poate duce la probleme de sănătate mintală pe termen lung si chiar depresie grava.

Epuizarea postnatala - este un termen nou?

Epuizarea postnatala... este un termen nou? Ei bine, nu. Poate că nu ai auzit de acest termen dar psihologul american Rick Hanson a descris deja sindromul mamei epuizate în 2002. Este diferit de depresia postpartum, dar poate fi asociat cu aceasta.

Psihologul american Rick Hanson a scris despre mamele epuizate în cartea sa intitulată "Hardwiring Happiness: The New Brain Science of Contentment, Calm, and Confidence". În această carte, el discută despre stresul și epuizarea fizică și emoțională pe care le pot experimenta mamele după naștere și oferă strategii pentru a-și crește nivelul de fericire și a-și reduce nivelul de stres.

Hanson subliniază importanța practicării recunoștinței și a găsirii bucuriei în lucrurile mici și cotidiene, precum și a cultivării unei atitudini pozitive față de viață. De asemenea, el sugerează că mamele epuizate ar trebui să își acorde timp pentru odihnă și relaxare, să își prioritizeze nevoile și să solicite ajutor din partea altor persoane atunci când este necesar.

Ce este epuizarea postnatală?

Epuizarea înseamnă epuizare, postnatală înseamnă după naștere. Oficial, folosești cuvântul „postpartum” atunci când vorbești despre starea mamei după naștere. Dar termenul „epuizare (depleție) postnatală” este mai comun și, prin urmare, îl folosim și în acest articol. Epuizarea postnatală poate apărea dacă mama nu ia – sau primește – suficient timp după sarcină pentru a se recupera și, prin urmare, devine epuizată atât fizic, cât și psihic. Dar chiar dacă mama nu este la primul copil - poate avea epuizare (sau depletie) postnatală. In continuare vom explica cum se poate face acest lucru.

Cauzele epuizării postnatale

epuizare postnatala

În timpul sarcinii, vitaminele, mineralele, fierul și acizii grași omega trec prin placentă către copil. Corpul mamei acordă prioritate bebelușului: primește ceea ce are nevoie pentru a se dezvolta, uneori în detrimentul mamei. Ca urmare, deficiențele de vitamine și minerale pot apărea deja în timpul sarcinii. Dacă corpul tău nu are suficiente șanse să se recupereze după naștere, poți dezvolta depleție postnatală.

Prin urmare, este important să continui să ai grijă de tine, cu mâncare sănătoasă și să încerci să dormi, da - stim ca este greu - dar atunci cand se poate. Dacă dormi prea puțin - un timp îndelungat și nu mănânci suficient de sănătos, deficiențele nu se completează. Dacă esti de asemenea, streasată pentru o perioadă lungă de timp, glandele suprarenale vor produce cortizol. Cu lipsa de odihnă și de vitamine, în special vitaminele C și B5, glandele suprarenale nu se pot recupera și se epuizează. Acest lucru creează acea oboseală extremă care este atât de caracteristică epuizării postnatale.

Dez-graviduzare sau epuizare postnatală?

A fi însărcinată nouă luni, a naște, a trece prin nopți nedormite și a alăpta: oricât de frumoasă și de specială este meseria de mama incepatoare - trebuie sa recunoastem ca este greu pentru trupul uniei femei.

De asemenea, se întâmplă multe din punct de vedere mental și emoțional. În mod normal, corpul femeii este perfect capabil să-și revină după o sarcină, deși acest lucru poate dura destul de mult. Femeile (sau cei din jurul lor) cred adesea că rămânerea însărcinată s-a terminat după câteva luni, dar poate dura cu ușurință un an până să fii din nou complet în formă și energică. Se întâmplă atât de multe în primul an cu bebelușul tău – toate acele sărituri, privarea de somn, întoarcerea la muncă, probleme cu dentiția, cum să spui – încât nu este surprinzător dacă ești foarte obosită pentru perioade. Acest lucru nu înseamnă neapărat că suferiți de epuizare postnatală.

Despre vitaminele si suplimentele necesare dupa nastere citeste aici: Alăptarea, o perioadă solicitantă pentru corpul unei mămici. Ai grijă de tine și de bebe cu o alimentație bogată în vitamine și minerale- sfatul medicului nutritionist

Trebuie sa recunoaștem: acestea timpuri sunt vremuri grele

Realitatea arată că mamele de bebelusi trebuie sa invete sa se adapteze din mers situatiei - trebuie sa se descuce cu mai putin timp, sa primeasca putin ajutor, vor manca mai puțin sănătos și vor munci mai mult (în medie 20 de ore pe săptămână) decât generațiile anterioare.

Nu toate mamele se simt suficient de recuperate și pregătite să combine munca și copilul când concediul lor de maternitate se termină. Pentru mamele care se intorc  la servici - se asteptat de la ele sa isi reia viata in acelasi ritm ca si cum nimic nu s-ar fi schimbat intre timp...Inainte sa iti dai seama, lista ta de lucruri de facut va fi din nou bine umplută, în timp ce bateria ta nu se va umple din cauza nopților nedormite si presiunea constanta de a avea grija de copilul tău. Viețile noastre - de mama - sunt mai agitate și mai pline decât înainte, cu e-mailuri de serviciu care vin în weekend și contacte sociale și divertisment care continuă online 24/7.

În plus, multe mame nu au sprijin din partea celor din jur. La urma urmei, toată lumea este ocupată. Și, de asemenea, la locul de muncă, mamele nu se simt întotdeauna susținute atunci când familia le cere foarte mult. Copilul tău este bolnav? Trebuie sa mergi la servici - chiar daca ai stat treaza si copilul a vomitat toată noaptea.

Obiceiurile proaste se strecoară adesea inritmul zilei - cum ar fi multă cafea și gustări rapide (dulci) pentru a continua, cu toate fluctuațiile de zahăr din sânge și scăderile de energie care vin odată cu aceasta. Oboseala îngreunează și practicarea sportului, pentru că seara nu poți face mult mai mult decât să stai pe canapea. Dacă acest lucru continuă, poate apărea epuizarea postnatală.

5 sfaturi pentru a trece mai usor prin sindromul de epuizare postnatala

Rick Hanson încurajează mamele epuizate să își valorifice resursele interne și să își construiască o stare de bine fizică și mentală prin schimbarea modului în care se raportează la experiențele lor și la viață în general. Iata 5 sfaturi practice din cartea "Hardwiring Happiness" de Rick Hanson, care ar putea fi de ajutor pentru a reduce stresul și a îmbunătăți starea de bine fizică și mentală:

♦ Cultivă recunoștința - concentrează-te asupra lucrurilor bune din viața ta și petrece timp să le apreciezi cu adevărat. Acest lucru poate ajuta la creșterea nivelului de fericire și a sentimentului de mulțumire în viață.

♦ Găsește bucuria în lucrurile mici - fii atentă la lucrurile mărunte și plăcute din viața ta, cum ar fi o cană de cafea proaspătă sau un apus de soare frumos. Înregistrarea acestor momente poate ajuta la crearea unor amintiri pozitive și la creșterea stării de bine.

♦ Prioritizează odihna și relaxarea
- încearcă să îți acorzi timp pentru a te odihni și a te relaxa, chiar dacă este doar câteva minute pe zi. Acest lucru poate ajuta la reducerea stresului și la refacerea energiei.

♦ Îmbunătățește-ți relațiile
- petrece timp cu oamenii care îți fac bine și încearcă să îți îmbunătățești relațiile cu cei din jurul tău. O rețea de suport social puternică poate ajuta la gestionarea stresului și la îmbunătățirea stării de bine.

♦ Fii blândă cu tine
- evită să îți judeci sau să îți critici prea mult propriile acțiuni și alegeri. În schimb, încearcă să fii mai blând cu tine și să îți acorzi milă și îngrijire. Acest lucru poate ajuta la îmbunătățirea stimei de sine și la creșterea stării de bine generală.

❤️ Citeste si Sindromul de burnout la mame: simptome și greutăți - confesiunile unei mame.

autor: Desprecopii.com, - Toate drepturile rezervate (c) 2023
material realizat cu sfaturile dnei Medic pediatru Stefana Zamfir
referinte : Academia Americana de Pediatrie

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII