Lipsa microbilor poate duce la cancer in copilarie

Lipsa microbilor poate duce la cancer in copilarie

Lipsa microbilor poate duce la cancer in copilarie

Viata noastra moderna, tot mai lipsita de microbi, este cauza celui mai frecvent tip de cancer la copii, potrivit unuia dintre cei mai eminenti oameni de stiinta din Marea Britanie. Si anume leucemia limfoblastica acuta, care afecteaza 1 din 2000 de copii.


 

in acest articol veti citi mai multe despre:
Lipsa microbilor si legatura lor cu cancerul copiilor
Evenimente combinate
Exista trei etape ale bolii
Bacteriile bune
Despre sistemul imunitar al copilului mai cititi:

Lipsa microbilor si legatura lor cu cancerul copiilor

Viata noastra moderna, tot mai lipsita de microbi, este cauza celui mai frecvent tip de cancer la copii, potrivit unuia dintre cei mai eminenti oameni de stiinta din Marea Britanie. Si anume leucemia limfoblastica acuta, care afecteaza 1 din 2000 de copii.

Prof Mel Greaves, de la Institutul de Cercetare al Cancerului din Marea Britanie a strans 30 de ani de dovezi care arata ca sistemul imunitar poate deveni afectat daca nu intalneste destui microbi la inceputul vietii.

Evenimente combinate

Tipul de cancer de sange este mai frecvent in societatile avansate, bogate, sugerand ca ceva din vietile noastre moderne poate provoca boala.

Au existat afirmatii care leaga cablurile electrice, undele electromagnetice si substantele chimice de cancer, insa au fost respinse in lucrarea publicata in Nature Reviews Cancer.

In schimb, Prof Greaves - care a colaborat cu cercetatori din intreaga lume - spune ca exista trei etape ale bolii:

 Prima este o mutatie genetica aparent de neoprit ce are loc in interiorul uterului
 Apoi, o lipsa a expunerii la microbi in primul an de viata - timp in care sistemul imunitar nu reuseste sa invete sa cum sa se lupe
 Aceasta stabileste conditiile pentru o infectie ce provoaca o disfunctie imuna si leucemie

Aceasta "teorie unificata" a leucemiei nu a fost rezultatul unui singur studiu, mai degraba un puzzle de probe/dovezi ce a stabilit cauza bolii.

Profesorul Greaves a spus: "Cercetarea sugereaza ca leucemia limfoblastica acuta are o cauza biologica clara si este declansata de o varietate de infectii la copiii predispusi ai caror sisteme imunitare nu au fost bine pregatite".

celula alba leucemie

Dovezi care au contribuit la construirea cazului au inclus:

 Un focar de gripa porcina in Milano ce a condus la sapte copii cu leucemie
 Studiile care arata copiii care au mers la gradinita sau au avut frati mai mari, care sa ii expunala bacterii, au avut rate mai scazute de leucemie
 Alaptarea - care promoveaza bacteriile bune in intestin - protejeaza impotriva leucemiei
 Ratele mai scazute la copiii nascuti vaginal decat prin cezariana, unde nu exista acel transfer de microbi ca la nasterea naturala
 Animalele crescute complet fara microbi au dezvoltat leucemie atunci cand au fost expuse la o infectie

Acest studiu nu invinovateste parintii care pun prea mult accent pe igiena. Mai degraba, arata ca exista un pret care se plateste pentru progresul pe care il facem in societate si in medicina.

Intrarea in contact cu bacteriile benefice este complicata, nu este vorba doar de acceptarea murdariei.

Dar Prof Greaves adauga: "Cea mai importanta implicatie este ca cele mai multe cazuri de leucemie din copilarie sunt susceptibile de a fi prevenite."

Viziunea lui ofera copiilor un cocktail sigur de bacterii - cum ar fi o bautura cu iaurt - care ii va ajuta sa-si antreneze sistemul imunitar.

Intre timp, Prof Greaves a spus ca parintii ar putea fi "mai putin agitati in ceea ce priveste infectiile comune sau triviale si sa incurajeze contactul social cu copiii de aceeasi varsta dar si mai mari".

Dr. Alasdair Rankin, director de cercetare la Bloodwise, a declarat: "Indemnam parintii sa nu fie alarmati de acest studiu. Dezvoltand un sistem imunitar puternic la inceputul vietii, poate reduce putin mai mult riscul unei boli, dar nu exista nimic care poate fi facut in prezent pentru a preveni in mod definitiv leucemia in copilarie."

Bacteriile bune

Acest studiu face parte dintr-o schimbare masiva care are loc in medicina. Pana in prezent am tratat microbii ca fiind "baietii cei rai". Cu toate acestea, recunoscand rolul lor important pentru sanatatea si bunastarea noastra, este revolutionarea intelegerii bolilor, de la alergii la Parkinson, depresie si acum leucemie.

Profesorul Charles Swanton, medic sef la Cancer Research din Marea Britanie, a declarat: "Leucemia in copilarie este rara si in prezent nu se stie ce sau daca exista ceva ce se poate face pentru a o preveni. Vrem sa asiguram parintii unui copil care a suferit de leucemie, ca nu exista nimic ce ar fi putut face pentru a preveni boala".

Despre sistemul imunitar al copilului mai cititi:

Prea multa curatenie duce la alergii si scaderea imunitatii

Imunitatea bebelusului: cum incepe dezvoltarea sistemului imunitar

De ce este bine sa ne vaccinam copiii: mituri si argumente

Vaccinarea copilul este un pas important in protejarea copilului impotriva unor boli grave. Ca parinte, s-ar putea sa aveti o strangere de inima la gandul ca copilului dvs. urmeaza sa-i fie administrata o injectie. Cu toate acestea, vaccinarea este un pas important in protejarea copilului dumneavoastra impotriva unei serii de boli grave si potential letale.

Inainte ca un vaccin sa fie aprobat si administrat copiilor, este testat extensiv. Oameni de stiinta si profesionisti din domeniul medical il evalueaza cu atentie, punand la dispozitia publicului toate informatiile disponibile cu privire la vaccin, la siguranta si eficacitatea acestuia. De indata ce noi informatii devin disponibile, recomandarile specifice vaccinului sunt actualizate.

Cu toate ca poate exista uneori un disconfort sau sensibilitate la locul de injectare, acest lucru este minor in comparatie cu complicatiile grave, care pot rezulta din bolile pe care aceste vaccinuri le pot preveni. Reactiile adverse grave de la vaccinuri sunt extrem de rare citeste in continuare de ce este bine sa ne vaccinam copiii >> 

Comunitatea parintilor informati: forum medical

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.

autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2018
referinte medicale: American Journal of Pediatrics; motherandbaby.co.uk

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII