Probleme oculare la copii: simptome și cauze posibile - sfatul medicului oftalmolog

Probleme oculare la copii: simptome si cauze posibile - sfatul medicului oftalmolog

Probleme oculare la copii: simptome și cauze posibile - sfatul medicului oftalmolog

Problemele oculare ale copiilor trebuie tratate precoce pentru ca unele afectiuni nu mai poti fi corectate dupa ce sistemul vizual-motor este dezvoltat complet (pe la mijlocul adolescenței).

veti citi
Probleme oculare la copii. Intrebari, simptome si cauze posibile - sfatul medicului oftalmolog
Corectarea tulburarilor oculare

Probleme oculare la copii. Intrebari, simptome si cauze posibile - sfatul medicului oftalmolog

Bebelusul are 6 luni sau mai mult? Ochii sai se misca putin independent unul de altul? Adica un ochisor priveste in afara sau inautru in timp ce altul fixeaza un obiect?
Sau ambii ochi privesc spre inauntru?

Cauza posibila

Ar putea fi strabism (ochi incrucisati sau gresit aliniati)

Ce trebuie facut

Cere parerea pediatrului - acesta va examina copilul si va va trimite la un oftalmolog pediatru pentru o ealuare completa si tratament. Citeste pe larg despre strabismul la bebelusi aici.


  Un ochi pare mult mai mic decat celalalt ochi din cauza unei pleoape cazute? Caderea pleoapei pare sa interfereze cu vederea iar copilul ridica barbia spre fata?

Cauza posibila

Ptoza (cadere) a pleoapei

Ce trebuie facut

Consultati-va cu pediatrul - acesta va hotara daca este recomandabila trimiterea la un specialist. Ptoza severa poate interfera cu dezvoltarea vederii si trebuie tratata.


Copilul inchide intotdeauna un ochi cand citeste sau priveste de aproape? Tine cartile foarte aproape de ochi? Isi acopera un ochi cand priveste la obiecte mai indepartate? Ochiul mai putin utilizat are tendita de a devia? Exista antecedente in familie de ochi lenes?

Cauza posibila

Ambliopie (ochi lenes)

Ce trebuie facut

Consultati pediatrul. Daca ambliopia persista dupa varsta de 5-6 ani, vederea cu ochiul nefolosit poate fi definitiv diminuata.


Un copil ai carui ochi au fost normali, face brusc strabism sau o deviere a unuia din ochi? Ochii au inceput sa salte sau sa tremure?

Cauza posibila

Tulburare vizuala sau nervoasa

Ce trebuie facut

Cereti parerea medicului pediatru fata intarziere. Copilul are nevoie sa fie evaluat de un neurolog sau oftalmolog pediatru  pentru a determina cauza problemei sale oculare

Corectarea tulburarilor oculare

Problemele oculare ale copiilor trebuie tratate precoce pentru ca unele afectiuni nu mai poti fi corectate dupa ce sistemul vizual-motor este dezvoltat complet (pe la mijlocul adolescentei). Din acest motiv, pediatrul comtroleaza ochii copilului la fiecare vizita pentru a observa semnele unor boli oculare si pentru a se asigura ca ambii ochi functioneaza sinergic.

Testarea formala a vederii copilului se face in jurul varstei de 3 ani - cand copilul este suficient de mare pentru a urma instructiunile si pentru a descrie ce vede. Daca exista antecedente in familie de tulburari grave oculare - ca ochi lenes sau ochi incrucisati - si va ingrijoreaza unele probleme specifice la ochii copilului - pediatrul va face o examinare si poate trimite chiar si un sugar la specialistul oftalmolog pediatru pentru teste si mai amanuntite.

Copiii nascuti prematur au mai multe sanse decat ceilalti copii de a dezvolta probleme oculare - inclusiv ochi incrucisati (strabism). In unele cazuri, strabismul este provocat de o boala sau de traumatisme ale ochilori sau creierului. Tratamentul consta in ochelari, picaturi pentru ochi, gimnastica pentru ochi si eventual interventie chirurgicala.

Tratamenul ambliopiei (ochi lenes) poate implica folosirea contanta a ochelarilor, acoperirea ochiului sanatos, picaturi oculare - penttru a imbunatati cvederea cu ochiul ambliop.

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

 autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII