Cum ingrijim pielea bebelusului cand schimbam scutecul?

Cum ingrijim pielea bebelusului cand schimbam scutecul?

Cum ingrijim pielea bebelusului cand schimbam scutecul?

Cum ingrijim pielea bebelusului cand schimbam scutecul? Ce poate fi atat de greu, se vor intreba, probabil, retoric, cei care nu au facut-o niciodata...

Ei bine, nu procesul in sine de schimbare a scutecului si ingrijirea pielii bebelusului de este greu, ci faptul ca, de cele mai multe ori, bebelusilor nu le place procedeul si riposteaza in fel si chip.

De aceea, v-am venit in ajutor cu cateva sfaturi de a schimba rapid si usor scutecul micutului si de ingrijire a pielii sale sensibile:

in acest articol veti citi mai multe despre:
Obiceiuri zilnice pentru igiena si ingrijirea funduletului bebelusului
Eritemul fesier sau iritatia de scutec si cum o putem preveni
Cum se ingrijeste bontul ombilical si zona de circumcizie, atunci cand aceasta exista?
Cum schimbam scutecul, instructiuni pas cu pas
Ce ai nevoie cand schimbi scutecul?
De cate ori schimbam bebelusul de scutec?

Obiceiuri zilnice pentru igiena si ingrijirea funduletului bebelusului

Este foarte usor sa ne dam seama cand bebe face caca: fata lui devine rosie, are o privire concentrata si uneori incepe sa scoata sunete amuzante. Imediat dupa aceea, apare si mirosul... :)! Dar cum ingrijim funduletul bebelusului?

Iata cateva detalii ce va pot ajuta:

 spalati-va pe maini
 scoateti scutecul murdar
 curatati cu grija toata zona de contact cu scutecul, acordand atentie pliurilor pielii, folosind servetele umede speciale pentru bebelusi de la dm, care pastreaza catifelata pielea delicata a bebelusului
 ungeti putina crema peste toate zonele expuse urinei
 puneti scutecul curat
 spalati-va din nou pe maini, apoi spalati mainile bebelusului

Eritemul fesier sau iritatia de scutec si cum o putem preveni

In cele mai multe cazuri, o parte din pielea acoperita de scutec (cel mai adesea zona genitala, pliurile coapselor si fesele) se va inrosi ca rezultat al frecarii cu scutecul sau a prea mult timp petrecut intr-un scutec umed sau murdar. Iritatia de scutec poate cauza dermatita de contact, o zona rosiatica plata.

Cel mai bun remediu de a trata eritemul fesier este acela de a mentine bebelusul curatel si uscat prin schimbarea frecventa a scutecelor si prin folosirea cremelor speciale impotriva ranilor, pentru funduletul rosu, de la dm, care linisteste pielea repede si eficient. Daca vremea este calduroasa si copilul se poate juca afara sau intr-o incapere cu podea usor de curatat, lasati copilul fara scutec cat mai mult posibil in fiecare zi, pentru a permite aerului sa grabeasca vindecarea. Un caz moderat de iritatie produsa de scutece ar trebui sa dispara la 3 sau 4 zile, dar, daca iritatia arata ca si cum ar putea fi infectata (are basici sau zone dureroase), apelati la pediatru.

ingrijire bebe

Cum se ingrijeste bontul ombilical si zona de circumcizie, atunci cand aceasta exista?

Inainte ca buricul sa cada dar si dupa aceea, acesta trebuie ingrijit corespunzator, tinand seama de anumite aspecte legate de igiena, care tin departe microbii si infectiile la care este predispusa aceasta zona sensibila:

 Pastreza zona curata si uscata - urmati sfatul medicului cu privire la ingrijirea buricului si indoiti marginea scutecului astfel incat sa nu acopere zona buricului;
 Lasa ciotul sa cada singur - NU incerca sub nici o forma sa tragi de cojite - lasa totul sa decurga natural
 Atentie la baita - nu este interzisa baita, insa aveti grija sa nu udati prea mult buricul (folositi buretele)
 Dupa caderea bontului ombilical - continuati ingrijirea cu atentie, deoarece microbii inca isi pot face loc; spalti usor cu apa si sapun cu un buretel moale.

Dupa interventia de circumcizie, este foarte important ca parintii sa mentina zona curata si sa schimbe scutecul imediat ce se murdareste. Urmati instructiunile medicului si evitati pe cat posibil sa faceti baie bebelusului (puteti insa, spala usor zona cu apa calduta). Nu va alarmati daca observati in scutec mici pete galbui - este normala aceasta secretie si nu trebuie indepartata. Vindecarea ar trebui sa dureze maxim 2 saptamani.

Cum schimbam scutecul, instructiuni pas cu pas

1. Asigura-te ca ai la indemana tot ce iti trebuie: servetele umede, scutece curate, crema pentru fundulet, hainute de schimb

2. Aseaza bebelusul pe spate, desfa scutecul, ridica-i usor ambele picioare si inlatura scutecul murdar, folosindu-l in acelasti timp si pentru a sterge cat mai mult din murdaria de pe piele, daca este cazul.

3. Curata bine zona scutecului si pliurile cu servetele umede si apa calduta. Niciodata sa nu stergeti dinspre fundulet in fata pentru a tine microbii departe de vagin, iar la baieti, curatati in jurul penisului si testiculelor, dar nu trage de pielea preputului.

4. Folositi o crema speciala pentru fundulet si intindeti-o cu grija in zona scutecului.

5. Desfa scutecul nou. Ridica sezutul bebelusului tinandu-l tot de picioruse si pune scutecul curat sub el (cu benzile de prindere la spate), astfel incat atunci cand ii lasi piciorusele sa fie intins pe scutec. Marginea superioara a scutecului ar trebui sa ajunga pana aproape de mijlocul spatelui, iar partea din fata intinde-o peste burtica. Repozitioneaza benzile pana cand esti sigura ca scutecul este bine fixat, nici prea strans, nici prea larg (cat sa poti baga degetul usor intre scutec si burtica).

6. Infasoara scutecul murdar intr-o minge si prinde-l ferm cu benzile, apoi arunca-l la gunoi. Aseaza bebelusul in siguranta, spala-te pe maini apoi spala-i mainile bebelusului.

De cate ori schimbam bebelusul de scutec?

Ei bine, bebelusul trebuie schimbat de 7 pana la 8 ori pe zi, mai ales la inceput.

Foarte delicat, funduletul lui se poate irita cu usurinta din cauza umiditatii, a contactului cu urina / fecalele si din cauza frecarii cu scutecul. Asadar, aceasta zona necesita o ingrijire deosebita la fiecare schimbare a scutecului.

Ce ai nevoie cand schimbi scutecul?

 scutece curate
 servetele umede
 crema pentru fundulet
 lotiune sau unguent contra iritatiilor
 punguta/recipient pentru aruncarea scutecului/servetelului murdar
 o masuta de infasat sau o paturica absorbata de unica folosinta.

► Citeste in continuare 7 lucruri pe care nimeni nu le spune proaspetelor mămici despre scutece

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

 autor: redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII