Ftalatii - pericolul de langa noi: unde se ascund si cum ne ferim de ei

Ftalatii - pericolul de langa noi: unde se ascund si cum ne ferim de ei

Ftalatii - pericolul de langa noi: unde se ascund si cum ne ferim de ei

Unde se ascund si de ce sunt daunatori ftalatii?

• In timp ce ftalatii sunt subiectul unui numar tot mai mare de studii recente, exista inca multe lucruri pe care nu le cunoastem. Un lucru este sigur: sunt peste tot, inclusiv in corpurile noastre. Ce sunt mai exact ftalatii? Prezenta lor ar trebui sa ne ingrijoreze?

in acest articol veti citi mai multe despre:
Ce sunt ftalatii?
Ftalatii sunt daunatori?
Am ftalati in casa mea?
Ce pot face pentru a ajuta la protejarea familiei mele?

Ce sunt ftalatii?

Ftalatii sunt o familie de compusi chimici artificiali care sunt adaugati pe scara larga in produsele de ingrijire personala, in solventi de uz casnic si in materiale plastice. Printre beneficiile lor se include ajutarea aromelor din produsele de ingrijire sa persiste mai mult si cresterea flexibilitatii produselor din plastic, precum cele realizate din PVC (vinil).

Insa ftalatii pot fi eliberati atunci cand produsele care le contin sunt expuse la caldura, agitatie sau chiar depozitare prelungita. Aceste substante chimice pot fi usor absorbite de corpul nostru, de obicei prin piele sau prin inhalare. Uneori, sunt si ingerate, cum se intampla atunci cand ftalatii se infiltreaza in alimentele sau bauturile ambalate in anumite tipuri de plastic.

Si, cu toate ca s-a dovedit ca ftalatii parasesc organismul destul de repede, ei pot avea efecte negative atunci cand se afla inca in interior.

Ftalatii sunt daunatori?

Ftalatii sunt cunoscuti drept disruptori endocrini. S-a dovedit ca acestia reduc nivelul de hormoni la barbati si au fost legati de probleme de dezvoltare a creierului, diabet, astm si obezitate.

Un studiu din 2012 publicat in Jurnalul Federatiei Societatilor Americane pentru Biologie Experimentala a aratat ca ftalatii au accelerat cresterea anumitor tipuri de celule canceroase de san. Acest studiu a aratat si ca ftalatii au determinat celulele canceroase sa se inmulteasca de trei ori mai rapid si sa se raspandeasca de aproximativ doua ori si jumatate mai repede decat celulele care nu au fost expuse la ftalati.

Am ftalati in casa mea?

Este foarte probabil. Ftalatii se gasesc in sute de produse. Pe langa tot felul de produse din plastic flexibil, ii vei gasi si in multe produse de uz casnic si de ingrijire personala „parfumate”, precum deodorant, odorizante de aer, lumanari, sapunuri, sampoane, lotiuni, pudre, servetele pentru bebelusi, daca e sa numim doar cateva. Din cauza legilor, companiile nu sunt obligate sa dezvaluie ce se afla in aromele lor, astfel incat nu vei vedea „ftalati” pe etichete. insa daca observi cuvantul „parfum”, sunt sanse mari ca ftalatii sa fie prezenti in acel produs.

Chiar si laptele in ambalaj de sticla poate sa fi calatorit prin ambalaje de plastic, la un moment dat in calatoria sa, purtand probabil in el ftalatul cunoscut ca DEHP.

Pe masura ce ftalatii sunt degazati, ei se pot acumula chiar si in obisnuitul praf de casa, pe care copiii mici sunt predispusi sa il inhaleze sau sa il ia pe maini cand se tarasc pe jos si apoi sa il ingereze.

Ce pot face pentru a ajuta la protejarea familiei mele?

Probabil ca nu poti evita ftalatii, insa poti lua masuri pentru a le reduce prezenta in caminul tau:

 Citeste etichetele produselor de ingrijire personala si incearca sa stai departe de cele ce contin ingredientul atotcuprinzator „aroma”. Daca nu esti sigura in legatura cu un produs, suna la producator.
 Sterge praful cel putin o data pe saptamana, mai ales daca ai in casa bebelusi sau copii mici.
 Ftalatii pot curge din recipientele de depozitare a alimentelor si/sau din ambalajele din plastic, mai ales daca alimentele din ele sunt uleioase sau bogate in grasimi. Verifica intotdeauna recipientele recomandate pentru a fi puse la microunde si nu pune niciodata plastic in cuptor.
 Daca cumperi alimente ambalate in plastic, pune-le intr-un recipient de sticla atunci cand ajungi acasa. Ftalatii se elibereaza de-a lungul vietii unui produs, astfel incat cu cat il poti reambala mai repede, cu atat mai bine.
 Evita orice este ambalat in plastic.
 Foloseste perdele de dus de canepa sau de bumbac, mai degraba decat de vinil.
 Daca iti cumperi o pardoseala noua, ia in considerare pardoselile naturale, durabile, precum cele de bambus sau de pluta, insa nu de vinil.
 Dispozitivele medicale precum tubulatura IV, pungile si cateterele pot contine ftalati. Cere materiale fara ftalati, mai ales daca ai nevoie de o transfuzie.

• Despre ftalați mai citeste si

Produsele pentru ingrijirea bebelusului: ce contin si cum trebuie sa le alegem

Perturbatorii endocrini – cum protejam bebelusul de ei?
 

Pericolul toxic de langa noi si din hrana copiilor nostri. Cum poti sa iti protejezi familia de invazia toxica

E foarte ingrijorator ca substante chimice netestate si nesigure se infiltreaza prin aproape fiecare produs din casele noastre, dar faptul ca acestea pot fi gasite chiar si in hrana noastra este chiar mai ingrijorator... mai departe aici

 Comunitate, grup de suport

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online


 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII