Iata cum nasterea acasa poate fi la un pas de cosmar

Iata cum nasterea acasa poate fi la un pas de cosmar

Iata cum nasterea acasa poate fi la un pas de cosmar

Nasterea acasa este riscanta si poate pune viata mamei si a bebelusului in pericol. Iata cazul unei femei care a fost la la un pas de moarte dupa ce a vrut sa nasca la domiciliu cu ajutorul unei doule.

Medicii ieseni sustin ca vor sa faca plangere penala pe numele unei femei care a fost la un pas de moarte, dupa ce a intentionat sa nasca acasa cu ajutorul unei doule (persoana care asista psihologic nasterea naturala), a carei identitate nu vrea sa o dezvaluie.


 

- veti citi:
O mamica a fost la pas de moarte dupa ce a dorit sa nasca
Medicii sunt de parere ca actul medical desfasurat la domiciliu este de o gravitate extrema
"DA" nasterilor la domiciliu, dar cu personal specializat
Nasterea acasa, poezie sau nebunie?
Tot despre nasterea acasa mai cititi
Ce spun mamicile si gravidutele pe forum despre nasterea acasa
Forum despre nasteri

O mamica a fost la pas de moarte dupa ce a dorit sa nasca - la domiciliu

Nasterea acasa este riscanta. Insa, multe gravidute se evalueaza aceasta varianta din cauza conditiilor din spitalele de stat din Romania. Iata insa cazul unei femei care a fost la la un pas de moarte dupa ce a vrut sa nasca la domiciliu cu ajutorul unei doule.

Un caz recent, relatat de Hotnews - aduce in discutie nasterea acasa. Seful sectiei de obstetrica si ginecologie din cadrul Spitalului Cuza Voda din Iasi, a declarat ca o femeie in varsta de 31 de ani, care a nascut in 2016 un copil prin cezariana, a decis sa nasca cel de al doilea copil la domiciliu, cu ajutorul unei persoane care nu are cunostinte medicale de specialitate.

Medicii sunt de parere ca actul medical desfasurat la domiciliu este de o gravitate extrema

"Pacienta, din Iasi, cu sarcina la termen, supravegheata pe parcursul sarcinii de un medic specialist, cu o nastere anterioara prin operatie cezariana in 2016, sarcina de 42 de saptamani, dar cu circulara dubla de cordon ombilical, s-a prezentat in jurul orei 19.30 - 20.00 in Triajul Maternitatii Cuza Voda acuzand dilatatie completa si capul fetal blocat la stramtoarea superioara, cu suferinta fetala acuta.

Pacienta a declarat debutul travaliului la domiciliu, in jurul orei 14.30, fiind monitorizata de la ora 15.30 la domiciliu, de o doula, adica persoana care nu are cunostinte medicale si nici experienta in asistarea unei nasteri si care ajuta doar psihologic o nastere naturala. Pacienta nu a vrut sa precizeze identitatea acestei persoane. Monitorizarea a fost efectuata declarativ prin monitorizarea batailor de cord fetal si tuseu vaginal. Ea declara ca i s-au explicat verbal riscurile nasterii la domiciliu si ale uterului cicatricial (nasterii prin cezariana - n.r) de catre persoana numita doula, dar nu a semnat vreun act oficial", a declarat medicul Mircea Onofriescu, presedintele Societatii Romane de Obstetrica si Ginecologie.

Potrivit acestuia, actul medical desfasurat la domiciliu este de o "gravitate extrema", mai ales in cazul gravidelor care decid sa nasca acasa dupa ce, anterior, au nascut printr-o operatie cezariana.

"In ultima luna au murit in conditii de spital doua gravide care au nascut natural dupa nastere prin operatie cezariana. Pacienta nu doreste sa ne comunice datele personale ale doulei, pentru a putea sa evitam alte situatii de o gravitate extrema. Mai mult, doreste externarea din spital, desi starea ei si a copilului nu este corespunzatoare. Ea prezinta si semne de depresie postpartum si nu intelege gravele complicatii care pot aparea la nivelul vaginului si perineului sau care pot afecta copilul. El poate avea probleme neurologice si trebuie monitorizat in continuare", a declarat Onofriescu.

Medicul a mentionat ca este primul astfel de caz cu care personalul respectivei unitati sanitare se confrunta.

"DA" nasterilor la domiciliu, dar cu personal specializat!

"Este primul caz de acest fel cu care ne confruntam. Este de o gravitate deosebita si va fi analizat si la nivel de societate profesionala nationala pentru a nu se mai pune in pericol viata mamelor si copiilor dintr-o lipsa de educatie sanitara evidenta. Voi face si o plangere penala pentru a afla cine este persoana care a asistat nasterea. In Marea Britanie si in alte state occidentale se practica nasterile la domiciliu, dar cu personal specializat.

Niciun cadrul medical din lume nu va asista insa o nastere naturala la domiciliu daca pacienta a avut anterior operatie cezariana. Exista foarte multe riscuri si complicatii in astfel de situatii. De aceea, daca o gravida alege sa nasca natural dupa operatie cezariana asta trebuie sa se intample intr-un spital, cu personal specializat si, mai ales, cu experienta", a declarat Mircea Onofriescu.

Nasterea acasa, poezie sau nebunie?

Nasterea acasa este uneori zugravita ca fiind ceva ideal si poetic. Este insa ideala daca nu se stiu sau se ignora riscurile pentru bebelus sau mama. Femeile insarcinate ar trebui avertizate cu privire la pericolele la care se expun prin a naste la domiciliu, acest lucru fiind comparat cu riscul de a permite copiilor a nu purta centura de siguranta.

Doi experti au avertizat ca intarzierea cu care se ajunge la spital in cazul in care lucrurile nu merg tocmai bine, poate lasa bebelusul cu un handicap pe viata. Cititi mai departe aici  

Tot despre nasterea acasa mai cititi

 Nasterea acasa: intre siguranta, capriciu si necesitate

Nasterea acasa: pareri pro si contra

 

 Ce spun mamicile si gravidutele pe forum despre nasterea acasa

Nasterea acasa (in cada)
Tragedie dupa o nastere acasa
O romanca a nascut acasa de 2X!! 
nastere acasa...posibil doar pt. straini?! 

Forum despre nasteri

Pentru discutii si intrebari despre nastere, medici, spagi, clinici medicale private, nasterea la stat si alte experiente despre nastere - va asteptam pe forumul NASTEREA UNEI STELE.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII