Joaca cu copilul: cum influenteaza modul in care ne jucam cu copilul sanatatea si reglarea emotionala - sfatul psihologului

Joaca cu copilul: cum influenteaza modul in care ne jucam cu copilul sanatatea si reglarea emotionala - sfatul psihologului

Joaca cu copilul: cum influenteaza modul in care ne jucam cu copilul sanatatea si reglarea emotionala - sfatul psihologului

Tu, cum te joci cu copilul tau? Un psiholog renumit american, este de parere ca exista o legatura directa intre felul in care ne jucam cu copiii si capacitatea lor de autoreglare a sentimentelor.

Parintii care se angajeaza pozitiv in joaca copiilor -  ii pot ajuta pe copiii cu o abilitatea de a-si controla comportamentele si emotiile si de a avea un indice de masa corporala sanatos (BMi)

in acest articol veti citi mai multe despre:
Potrivit cercetatorilor, 17,5% dintre copiii din SUA sunt obezi
Participantii la studiu au inclus 108 de mame si copiii lor
Nu numai actiunile mamei au importanta

Sa ne jucam si noi ca si copiii

Tu, cum te joci cu copilul tau? Un psiholog renumit american, Cynthia Stifter, profesor de dezvoltare umana si psihologie, este de parere ca exista o legatura directa intre felul in care ne jucam cu copiii si capacitatea sa de autoreglare a sentimentelor. 

"Buna autoreglementare poate ajuta un copil sa se opreasca dintr-un tantrum, dar poate sa-l impiedice si din a manca prea mult. Construirea acestor abilitati este un proces care nu se va dezvolta singur - aici trebuie sa intervina parintii."

Cercetatorii au descoperit ca acei copii care aveau abilitati slabe de autoreglementare - abilitatea de a-si controla comportamentele si emotiile - au continuat sa aiba un indice de inteligenta mai mic decat prescolarii, daca mamele lor NU s-au angajat cu ei in timpul jocului - neglijandu-i.

Parintii care se angajeaza pozitiv in joaca copiilor -  ii pot ajuta pe copiii cu o abilitatea de a-si controla comportamentele si emotiile si de a avea un indice de masa corporala sanatos (BMi)

Potrivit cercetatorilor, 17,5% dintre copiii din SUA sunt obezi

Cercetatorii au spus ca este important sa se identifice factorii de risc pentru obezitatea infantila, care este legata de astfel de conditii, cum ar fi hipertensiune arteriala, diabet zaharat, si probleme de respiratie, cum ar fi astmul.

Exista multe studii care fac o legatura directa intre comportamentele parintilor - dincolo de modul in care parintii isi hranesc copiii - afecteaza greutatea copiilor. Citeste Obezitatea la copil: diagnostic, cauze, efecte si tratament

"Un motiv posibil pentru rezultatele incoerente pana in prezent este acela ca, caracteristicile copilului, cum ar fi autoreglementarea, nu sunt adesea luate in considerare". Aceste studii s-au concentrat asupra parintilor si ne-am dorit sa aflam daca asocierea dintre comportamentul general al parintilor si rezultatele in greutate ale copiilor ar putea depinde de autoreglementarea copiilor". - este de parere psihologul american.

reglare emotionala copil

Legatura intre temperamentul copilului si capacitatea sa de autoreglare

Participantii la studiu au inclus 108 de mame si copiii lor in varsta de 18 luni. In timpul primei vizite de laborator, copiii au fost cantariti si au participat la sarcini menite sa le masoare temperamentul si abilitatile de reglementare.

Mamei si copilului li s-a permis sa se joace timp de cinci minute inainte ca un cercetator sa le faca semn ca este timpul sa faca curatenie. Cercetatorii au remarcat modul in care "au raspuns" mamele in timpul jocului liber, definit ca atunci cand mamele au urmat indicatiile copilului in timpul jocului. De asemenea, au masurat cat de des si-au indrumat ele copiii in timpul curateniei cu un ton pozitiv sau neutru, denumit "control bland".

Cand copiii aveau 4.5 ani, mamele si copiii lor s-au intors la laborator. Copiii au fost cantariti din nou, iar cercetatorii le-au calculat IMC-urile.

Dupa analizarea datelor, cercetatorii au descoperit ca, atunci cand mamele au fost mai receptive in timpul jocului liber si au aratat un control mai bland in timpul curateniei, probabilitatea copiilor era mai mare sa aiba un IMC mai mic la varsta de 4,5 ani.

Nu numai actiunile mamei au importanta

Studiul demonstreaza ca ai nostri copii sunt sunt parteneri cu noi -  parintii in propria dezvoltare. Nivelul de autoreglementare pe care un copil l-a avut la 18 luni, determina IMC-ul sau ca prescolar. Deci, nu numai actiunile mamei au importanta.

"Este de inteles ca parintii nu pot fi intotdeauna pozitivi si blanzi atunci cand controleaza anumite situatii", a spus Stifter. "Dar in situatiile in care poti, acest studiu implica faptul ca acest tip de educatie parentala invata copilul o abilitate pe care o pot aplica in multe situatii, inclusiv in a astepta la rand sau a cosuma un aliment mai sanatos."

De ce copilul isi exprima sentimentele prin joaca si activitati creative si de ce trebuie sa il incurajam

Creativitatea este cea mai libera forma de auto-exprimare pentru un copil. Nu exista nimic mai satisfacator si mai atractiv pentru copii decat sa se poata exprima deschis si fara judecata. Abilitatea de a fi creativ, de a crea ceva din sentimentele si experientele personale poate reflecta si hrani sanatatea emotionala a copiilor. Experientele pe care le au copiii in primii lor ani de viata le pot spori semnificativ dezvoltarea creativitatii.  Citeste aici de ce  copilul isi exprima sentimentele prin joaca si activitati creative si de ce trebuie sa il incurajam...

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII