Copilul la 12-13 luni: ce stie sa faca

Copilul la 12-13 luni: ce stie sa faca

Copilul la 12-13 luni: ce stie sa faca

Intre 12 si 13 luni, micul tau explorator devine din ce in ce mai independent si mai curios. Poate ca a prins deja gustul primilor pasi. Daca da, incurajeaza-l si aplauda-l. Asta il va asigura si il va motiva sa continue sa-si incerce abilitatile nou-descoperite.


Cei mai multi copilasi in varsta de 12-13 luni pot prinde un cub si apoi arunca intr-un container. Se va distra si va fi fericit sa iti arate ce poate face din nou si din nou, deoarece adora sa repete. Poate fi de asemenea destul de priceput cu mainile pentru a mazgali cu un creion.

in acest articol veti citi mai multe despre;
Copilul meu nu merge inca. Ar trebui sa imi fac griji?
Cum pot sa-mi incurajez copilul sa mearga?
Ar trebui sa se hraneasca singur la aceasta varsta?
Cat de bine ar trebui sa vorbeasca un copila la 12-13 luni?
Cat de mult somn are nevoie un copil la 12-13 luni?

Copilul meu nu merge inca. Ar trebui sa imi fac griji?

Cu siguranta nu trebuie sa iti faci griji. Daca copilul tau foloseste mobila pentru a se tine, inseamna ca mersul pe cont propriu va dura mai mult. Poate ca este fericit sa faca pasi in timp ce te tine de mana? Dar daca nu, este perfect normal. Unii copii nu merg singuri pana la 17 luni sau 18 luni sau chiar mai tarziu.

Indiferent daca se taraste, merge de-a busilea sau se tine de mobilier pentru a merge in jurul camerei, important e ca este in miscare.

Copilul tau nu mai trebuie sa astepte sa fie dus sau impins sa ajunga acolo unde isi doreste. Lumea are o cu totul alta infatisare pentru el si asta e interesant, dar in acelasi timp poate fi si infricosatoare. Ramai aproape de el si nu il lasa nesupravegheat. Citeste detalii si sfaturi importante aici: Cand copilul inca nu merge: ce e de facut

Cum pot sa-mi incurajez copilul sa mearga?

Permite copilului sa isi stabileasca propriul ritm. Nu este nevoie sa incerci sa il grabesti sa invete sa mearga. Daca copilul tau este fericit sa stea in picioare doar cu sprijinul tau, atunci ofera-i acest sprijin si incurajeaza-l mereu.

Cand este pregatit, isi va da drumul singurel, iar cel mai bine este sa nu folosesti un premergator. Lasa-l sa incerce singur.

Ar trebui sa se hraneasca singur la aceasta varsta?

Probabil va crede ca poate! Cum picioarele sale devin mai puternice, la fel si mainile. Va putea tine lingurita si va face o multime de mizerie in timp ce incearca sa duca mancarea la gurita.

Pe masura ce mare parte din joaca copilului implica experimentarea, este la fel de probabil sa incerce lucruri noi cu mancarea, ca sa vada ce poate face o noua jucarie. Copilul este curios despre consecintele actiunilor sale: "Ce se intampla daca imi pun sos pe maini?"

copil mananca

Acest lucru poate fi frustrant pentru tine, pe masura ce incerci sa gasesti un echilibru intre a-l sa exploreze si a te asigura ca burtica este plina.

Odata ce a terminat examinarea din farfurie, s-ar putea sa fie bucuros sa accepte ajutorul tau pentru a se hrani. Dar daca doreste sa manance singur, atunci ofera-i hrana tip degetel.

Cat de bine ar trebui sa vorbeasca un copila la 12-13 luni?

Copilul tau probabil rosteste deja "mammma" sau "dada/tata" si poate fi capabil sa foloseasca una sau doua alte cuvinte.

Acestea fiind spuse, copilul tau este un mare comunicator. Nu are nevoie de mult vocabular pentru a-si face cunoscute dorintele. Cand vrea sa coboare, va arata. Cand doreste atentia ta, te va trage de haine. Copilul intelege, de asemenea, majoritatea limbajului simplu pe care il utilizezi in fiecare zi.

Ajuta-ti copilul sa invete vorbind cu el cat de mult poti, explicandu-i si numarand cat mai mult (de exemplu treptele unei scari pe care le urcati impreuna).

Cat de mult somn are nevoie un copil la 12-13 luni?

Toata explorarea, cresterea si joaca, sunt obositoare pentru copil. Va trebui sa doarma in medie 14 ore din 24. Aproximativ 11 ore si jumatate ar trebui sa insumeze somnul de noapte. Aceasta inseamna ca bebelusul are nevoie de inca doua sau trei reprize de somn pe timp de zi.

Incearca sa pastrezi o rutina de somn chiar si atunci cand sunteti departe de casa, cum ar fi baita, cititul unei povesti etc. Are nevoie de aceasta rutina.
 

Primul an de viata al bebelusului in 52 de saptamani

Primul an al bebelusului sau Odiseea celor 52 de saptamani ale bebelusului, este crucial pentru dezvoltarea ulterioara a copilului. Iata in detalii concrete, de la saptamana la saptamana, cum creste, ce prefera, cum doarme, cum invata si cum invata sa creasca frumos.

Sau, 31,536,000 de secunde, 525,000 de minute, 8760 de ore, 365 de zile si 365 de nopti, 52 de saptamani, 12 luni, 1 an. Primul an al bebelusului tau scump...mai departe AICI

 

Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.

Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forurile mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comoriAlaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII