Sangerările in primele săptamâni ale sarcinii: cauze și riscuri

Sangerarile in primele saptamani ale sarcinii: cauze si riscuri

Sangerările in primele săptamâni ale sarcinii: cauze și riscuri

Sangerarea vaginala in primul trimestru de sarcina poate fi cauzata de mai multi factori diferiti. Sangerarea afecteaza 20% pana la 30% din toate sarcinile, iar multe femei se intreaba cat este normal si cat nu.  

Sangerarea creste riscul de avort spontan (pierderea copilului). Din cauza ingrijorarii, totusi, aproximativ 2% din toate sarcinile sunt ectopice, fatul nu este in interiorul uterului, iar sangerarea vaginala poate fi un semn al unei sarcini ectopice. O sarcina ectopica poate pune viata in pericol. Orice sangerare in timpul sarcinii timpurii, ar trebui sa determine un apel catre medicul dumneavoastra pentru o evaluare imediata  - iata ce e bine sa stii, sfatul medicului.

- veti citi:
Sangerarea poate aparea la inceputul sarcinii din cauza urmatorilor factori
Ce cauzeaza sangerarea in timpul primului trimestru al sarcinii?
Sangerarea implantarii
Amenintare de avort spontan
Avort spontan complet
Avort spontan incomplet
Esec embrionar
Decesul intrauterin
Sarcina extrauterina
Sangerarile in primul trimestru de sarcina: ce trebuie sa stii

Deoarece sangerarea care apare in prima jumatate a sarcinii este relativ frecventa, multe gravidute se intreaba care sunt cauzele si pun intrebari pe sectiunea de Intrebari de PANICA.

Sangerarea poate aparea la inceputul sarcinii din cauza urmatorilor factori:

Sangerarea implantarii poate sa apara oriunde intre 6 si 12 zile dupa conceptie. Fiecare femeie va experimenta sangerarea implantarii in mod diferit - unele vor observa cu usurinta cateva pete in decursul a cateva ore, altele pe parcursul catorva zile, sau unele chiar deloc.
Un tip de infectie in cavitatea pelviana sau in tractul urinar poate provoca sangerari.
Dupa actul sexual, unele femei pot sangera, deoarece colul uterin este foarte delicat si sensibil. Trebuie sa intrerupeti actul sexual pana cand discutati cu medicul.

Ce cauzeaza sangerarea in timpul primului trimestru al sarcinii?

Sangerarea vaginala in primul trimestru de sarcina poate fi cauzata de mai multi factori diferiti. Sangerarea afecteaza 20% pana la 30% din toate sarcinile, iar multe femei se intreaba cat este normal si cat nu. Sangerarea implantarii este o forma de sangerare care are loc atunci cand oul fertilizat este implantat in peretele uterului, in jurul perioadei menstruale preconizate. Sangerarea prin implantare este de obicei mai usoara decat o perioada obisnuita de menstruatie.

Sangerarea creste riscul de avort spontan (pierderea copilului). Din cauza ingrijorarii, totusi, aproximativ 2% din toate sarcinile sunt ectopice, fatul nu este in interiorul uterului, iar sangerarea vaginala poate fi un semn al unei sarcini ectopice. O sarcina ectopica poate pune viata in pericol. Orice sangerare in timpul sarcinii timpurii, ar trebui sa determine un apel catre medicul dumneavoastra pentru o evaluare imediata.

Sangerarea implantarii

Pot exista un numar mic de pete asociate cu implantarea normala a embrionului in peretele uterin, numita sangerare prin implantare. Acest lucru este, de obicei, foarte minim, dar apare frecvent in aceeasi zi in care ar trebui sa apara menstruatia. Aceasta este o parte normala a sarcinii si nu este un motiv de ingrijorare.

Amenintare de avort spontan

S-ar putea sa vi se spuna ca aveti o amenintare de avort daca suferiti de sangerari sau crampe. Fatul este cu siguranta inca in interiorul uterului (bazat, de obicei, pe un examen care utilizeaza ultrasunete), dar rezultatul sarcinii este inca in discutie. Acest lucru poate aparea daca aveti o infectie, cum ar fi o infectie a tractului urinar, sunteti deshidratata, utilizati anumite medicamente, ati fost implicata in traume fizice, daca fatul in curs de dezvoltare este anormal intr-un fel sau fara vreun motiv aparent. In afara de aceste motive, avorturile amenintatoare nu sunt, in general, cauzate de lucrurile pe care le faceti, cum ar fi ridicarea unor lucruri grele, sexul sau stresul emotional.

Avort spontan complet

Este posibil sa aveti un avort spontan daca sangerarea si crampele dvs. au slabit semnificativ si uterul pare sa fie gol pe baza evaluarii cu ultrasunete. Asta inseamna ca ati pierdut sarcina. Cauzele sunt aceleasi cu cele pentru amenintarea de avort. Aceasta este cea mai frecventa cauza de sangerare in primul trimestru de sarcina.

Avort spontan incomplet

Este posibil sa aveti un avort incomplet, in cazul in care examenul pelvin arata ca colul uterin este deschis si ca inca mai trece sange, cheaguri sau tesut. Cervixul nu trebuie sa ramana deschis pentru foarte mult timp. In caz contrar, indica faptul ca avortul spontan nu a fost finalizat. 

Esec embrionar

Este posibil sa aveti un esec embrionar. O ecografie ar arata dovezi ale unei sarcini intrauterine, dar embrionul nu a reusit sa se dezvolte asa cum ar trebui in locatia potrivita. Acest lucru se poate intampla daca fatul a fost anormal intr-un fel sau altul, in general, din cauza a ceea ce ati facut sau nu.

Sarcina fara embrion - sau cu ou clar este o cauza frecventa a pierderii timpurii a sarcinii. Se produce atunci cand ovulul fertilizat dezvolta o placenta si o membrana dar nu un embrion. Sarcina cu ou clar se produce de obicei in primele cateva saptamani de sarcina

Decesul intrauterin

Este posibil sa aveti un deces intrauterin fetal (denumit si IUFD, avort pierdut sau deces embrionar) daca copilul in curs de dezvoltare moare in interiorul uterului. Acest diagnostic ar fi bazat pe rezultatele ultrasunetelor si poate aparea oricand in timpul sarcinii si din oricare alt motiv pentru care apare un avort in primele etape ale sarcinii; totusi, este foarte putin frecvent ca acest lucru sa apara in timpul celui de-al doilea sau al treilea trimestru de sarcina.

Sarcina extrauterina

Este posibil sa aveti o sarcina ectopica (sau extrauterina). Acest lucru se va baza pe antecedentele medicale, pe ecografie si, in unele cazuri, pe rezultatele de laborator. Sangerarea de la o sarcina ectopica este cea mai periculoasa cauza a sangerarii in primul trimestru. O sarcina ectopica apare atunci cand ovulul fertilizat se implanteaza in afara uterului..

Sangerarile in primul trimestru de sarcina: ce trebuie sa stii 

Sangerarile in timpul sarcinii sunt un motiv maxim de ingrijorare pentru orice graviduta. Tocmai din acest motiv, exista multe intrebari la rubrica PANICA la Desprecopii este despre sangerarea in primul trimestru de sarcina:

Ce facem in cazul unei sangerari - in primul trimestru de sarcina? Iata sfatul medicilor de la Desprecopii.

Despre pierderea sarcinii, cititi pe larg:

Chiuretajul dupa avort
Doua liniutze....
Mi-e dor de bebele meu !!!
Avortul spontan
Durerea pierderii unei sarcini
Pierderea sarcinii: cum se poate preveni

Sarcina: semnale de alarma

Desi in general cele 40 de saptamani de sarcina decurg lin, desigur, cu toate micile neplacereri care pot deveni chiar suparatoare ... acestea nu sunt in general periculoase pentru sarcina. In final, cand iti vei tine bebelusul in brate pentru prima data ... cine isi va mai aminti de hemoroizi, glezne ulflate, infectii urinare sau arsurile ....

Dar neplacerile de sarcina sunt una iar semnalele alarmente sunt cu totul altceva, de mare gravitate si trebuiesc tratate cu multa atentie.
Simptome care nu pot fi ignorate in sarcina

Si totusi, exista si simptome serioase care NU pot fi ignorate si care trebuiesc comunicate medicului de urgenta citeste-le aici.

Factori de risc in timpul sarcinii

Infectiile urinare in timpul sarcinii
Calatoriile in tarile in curs de dezvoltare in perioada sarcinii: riscuri si sfaturi
Folosirea sampoanelor in timpul sarcinii: posibil risc
Albirea dintilor in timpul sarciii
Sarcina si aspirina
Anemia in sarcina
Sarcina si folosirea parfumurilor
Produsele chimice cresc riscul pierderii sarcinii si a Sindromului Down
Sarcina si fumatul
Gravidute, atentie la dormitul pe spate
Antidepresivele si sarcina
Folosirea medicamentelor in timpul sarcinii
Cauzele malformatiilor fetale
Ibuprofenul mareste riscul de avort spontan!

Alti factori de risc in sarcina cititi aici.

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de decembrie 2020)

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

 Geanta Bebelusului, cadou pentru burtici citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda, 
Medic Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII