Anxietatea: de ce poate fi legata de bacteriile intestinale

Anxietatea: de ce poate fi legata de bacteriile intestinale

Anxietatea: de ce poate fi legata de bacteriile intestinale

Anxietatea este o reacţie a corpului nostru pe care o trăim atunci când ne simţim ameninţaţi sau în pericol. In ultimii ani, neurologii au devenit din ce in ce mai interesati de ideea ca ar putea exista o legatura puternica intre creierul uman si bacteriile intestinale.

Iata cum influenteaza probioticele activitatea din intestin si cum acesta, la randul sau transmite informatiile care sunt necesare creierului, pentru a se lupta cu anxietatea.


 

in acest articol veti citi mai multe despre:
Legatura dintre bacteriile intestinale si sanatatea mintala
Ce este anxietatea si cum ne afecteaza
Eficacitatea prebioticelor in reducerea anxietatii
Probiotice si Prebiotice, ce sunt si la ce sunt utile
Anxietatea: cele mai mari greseli care o alimenteaza

Legatura dintre bacteriile intestinale si sanatatea mintala

Acum, noi cercetari promitatoare ale neurobiologilor de la Universitatea Oxford, Marea Britanie -  ofera unele dovezi preliminare ale unei legaturi intre bacteriile intestinale si sanatatea mintala la om. Cercetatorii au descoperit ca suplimentele destinate sa stimuleze bacteriile sanatoase din tractul gastro-intestinal („prebiotice”) pot avea un efect anti-anxietate in masura in care modifica modul in care oamenii proceseaza informatiile emotionale.

In timp ce probioticele constau in tulpini de bacterii bune, prebioticele sunt carbohidrati care actioneaza ca hrana pentru acele bacterii. Cu mai multe dovezi care sa arate ca bacteriile intestinale pot exercita o anumita influenta asupra functiei cerebrale si asupra sanatatii mintale, probioticele si prebioticele sunt studiate pentru ameliorarea potentiala a simptomelor de anxietate si depresie.

Ce este de fapt anxietatea si cum ne afecteaza?

Anxietatea este o reacţie normală, pe care o trăim atunci când ne simţim ameninţaţi sau în pericol. Prin termenul de anxietate înțelegem o serie de modificări care au loc în organismul nostru, în modul nostru de gândire şi în comportament. Aceste modificări sunt menite să ne ajute să facem faţă ameninţărilor sau pericolelor, mai ales în situațiile în care trebuie să reacţionăm rapid pentru a ne apăra.
Gândiţi-vă la următoarea situaţie: "Sunteţi pe trecerea de pietoni şi traversaţi o stradă aglomerată. Brusc observaţi un camion care nu încetineşte şi probabil nu va opri." Imediat, în mod automat, creierul dumneavoastră percepe pericolul și declanșează (pe cale neurovegetativă și neuroendocrină) o cascadă de modificări în întreg organismul:

- ritmul cardiac se accelerează şi tensiunea arterială creşte
- se intensifică procesul de coagulare a sângelui pregătind organismul pentru posibile leziuni
- transpiraţia creşte pentru a menţine o temperatură scăzută a corpului
- sângele este trimis spre muşchi, care se tensionează fiind pregătiţi pentru acţiune
- digestia se reduce, salivaţia descreşte
- ritmul respiraţiei crește, nările şi căile respiratorii se dilată pentru a permite pătrunderea mai rapidă a aerului
- ficatul eliberează glucoză pentru a furniza rapid energie
- musculatura sfincteriană se contractă pentru a închide orificiul vezical şi cel anal
- activitatea sistemului imunitar scade, favorizând canalizarea energiei pentru un răspuns imediat al corpului

Eficacitatea prebioticelor in reducerea anxietatii

Prebioticele sunt fibre dietetice (lanturi scurte de molecule de zahar) pe care bacteriile bune le descompun si le utilizeaza pentru a se multiplica” a declarat pentru The Huffington Post autorul principal al studiului, doctorul neurobiolog Philip Burnet. „Prebioticele sunt ’hrana’ pentru bacteriile bune prezente deja in intestin. Prin urmare, luarea de prebiotice creste numarul tuturor speciilor de bacterii bune din intestin, ceea ce, teoretic, va avea efecte benefice mai mari fata de cele ale unei singure specii.”

Pentru a testa eficacitatea prebioticelor in reducerea anxietatii, cercetatorii au cerut la 45 de adulti sanatosi, cu varsta cuprinsa intre 18 si 45 de ani, sa ia fie un prebiotic, fie un placebo in fiecare zi, timp de trei saptamani. Dupa ce au trecut cele trei saptamani, cercetatorii au realizat mai multe teste pe calculator, evaluand modul in care procesau ei informatiile emotionale, precum cuvintele incarcate pozitiv sau negativ.

Rezultatele unuia dintre teste au evidentiat faptul ca subiectii care au luat prebioticul au acordat mai putina atentie informatiilor negative si mai multa informatiilor pozitive comparativ cu grupul placebo, sugerand ca grupul prebiotic a prezentat mai putina anxietate atunci cand s-a confruntat cu stimuli negativi. Acest efect este similar cu cel observat la persoanele care au luat antidepresive sau medicamente anti-anxietate.

Cercetatorii au descoperit, de asemenea, ca subiectii care au luat prebiotice au avut un nivel mai scazut de cortizol in saliva, atunci cand s-au trezit dimineata – cortizolul: un hormon de stres legat de anxietate si depresie.

In timp ce cercetarile anterioare au demonstrat ca modificarea bacteriilor intestinale are un efect similar cu reducerea anxietatii la soareci, noul studiu este unul dintre primele care examineaza acest fenomen la oameni. Deocamdata, cercetarile asupra oamenilor se afla in faza incipienta. Un studiu realizat anul trecut la UCLA a constatat ca femeile, care au consumat probiotice prin consumul regulat de iaurt, au prezentat modificari ale functiei cerebrale atat in starea de odihna, cat si in realizarea unei sarcini de recunoastere a emotiei.

Din cand in cand, auzim de la pacienti ca nu s-au simtit niciodata deprimati sau anxiosi pana cand nu au inceput sa se confrunte cu probleme intestinale” a declarat autorul principal al studiului – Dr. Kirsten Tillisch. „Studiul nostru arata ca legatura creier-intestine este o strada cu doua sensuri.”

Deci, ne indreptam catre un viitor in care bolile mintale pot fi tratate (sau cel putin controlate) cu ajutorul unor cocktail-uri probiotice vizate? Burnet spune ca este posibil, desi este putin probabila inlocuirea tratamentului conventional.

„Cred ca pre/probioticele vor fi folosite doar ca adjuvanti pentru tratamentele conventionale si niciodata ca monoterapii” spune Burnet pentru HuffPost. „Este posibil ca acesti compusi sa ajute la gestionarea bolilor mintale... ei pot fi, de asemenea, utilizati atunci cand exista complicatii metabolice si/sau nutritionale in bolile mintale, care pot fi cauzate de utilizarea pe termen lung a medicamentelor curente.”Citeste detalii interesante aici: 3 moduri de a restabili si imbunatati bacteriile intestinale

Anxietatea: cele mai mari greseli care o alimenteaza

Exista o multime de greseli pe care le fac oamenii cu anxietatea lor. Multi oameni cu tulburari de panica consuma multa cafea, de exemplu, iar cafeaua poate inrautati atacurile de panica. Altii incearca sa inspire mai mult atunci cand sunt hiperventilati (deoarece hiperventilatia te face sa simti ca nu ai o respiratie deplina), insa acest lucru inrautateste hiperventilatia. IAta care sunt cele mai mari greseli care determina anxietatea.

Probiotice si Prebiotice, ce sunt si la ce sunt utile

Cuvintele prebiotice si probiotice au invadat in ultima vreme lumea reclamelor cu mancare si etichetele cu medicamente, dar ce sunt si de ce am avea nevoie de ele este in mare parte un mister pentru consumatori.

Haideti sa analizam rolul lor si daca probioticele si prebioticele sunt necesare copilului.

5 alimente probiotice care produc bacterii bune pentru intestin

Probioticele sunt unul dintre cei mai buni stimulatori de sanatate si pot produce un microbiom echilibrat = un intestin sanatos. Cititi mai departe despre alimentele sanatoase bogate in probiotice de care aveti nevoie in stomac:

 La Medicul va Raspunde veti gasi sute de raspunsuri la intrebarile puse medicilor Desprecopii.com  

Pentru intrebari medicale, va asteptam cu intrebari pe forumul Clinica Desprecopii.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII