Cand bebelusul are testiculele necoborate: ce e de facut

Cand bebelusul are testiculele necoborate: ce e de facut

Cand bebelusul are testiculele necoborate: ce e de facut

Unele mamici de bebelusi nou născuti sunt ingrijorate cand află că bebelusul lor nu are incă testiculele coborâte de la naștere.

Iată cum se pune diagnosticul de testicule necoborâte la bebeluș și ce particularitați au unii băieței. Citeste totul despre când coboară testiculele unui băietel bebelus.

- veti citi:
Cand bebelusul are testiculele necoborate
Cum se da diagnosticul de testicul necoborat?
Ce e de facut?
Ce se facem daca testiculele nu cobora dupa varsta de 1 an?
Noul nascut: semne ingrijoratoare de care trebuie sa stii
Motive de ingrijorare la bebelus
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Cand bebelusul are testiculele necoborate

Unele mamici de bebelusi nou nascuti sunt ingrijorate cand afla ca bebelusul lor nu are inca testiculele coborate de la nastere.

In timpul dezvoltarii fetale, testiculele baietilor se dezvolta in abdomen. Mai apoi, in jurul lunii a 8-a de sarcina, testiculele coboara prin canalele inghinale in vintre, in sacul scotal care se afla la baza penisului.

Insa, in unele cazuri, chiar la baietii nascuti la termen si in mare parte la baietii nascuti prematur - testiculele nu coboara inainte de nastere.

Cum se da diagnosticul de testicul necoborat?

Diagnosticul de testicul necoborat se da atunci cand unul sau ambele testicule nu se afla inca in scrot - nici chiar in timpul unei baite calde.
 

testicule bebelusInteresant de stiut este faptul ca la unii baieti, testiculele sunt deosebi de sensibile si stau mai mult in corp dar coboara in scrot pentru a nu se supraincalzi. De aceea, ele pot fi in scrot in cazul unei baite calde - caz in care bebelusul nu se considera ca are testicule necoborate.

La majoritatea baietilor, testiculul stang atarna mai jos decat cel drept, ceea ce poate da impresia ca testiculul drept nu a coborat.

Ce e de facut?

Un testicul necoborat nu cauzeaza dureri bebelusui si nici dificultati de urinare.  In general, asa ne asigura medicii, testiculul va cobora de la sine pana la varsta de 1 an. Pana la 1 an, doar 3 baieti dintr-o mie nu au inca testicolele necoborate.

Ce se facem daca testiculele nu cobora dupa varsta de 1 an?

In acest caz, poate fivorba de o mica interventie chirurgicala.

Noul nascut: semne ingrijoratoare de care trebuie sa stii

Fragili, pretiosi, cu un miros dumnezeiesc, nou nascutii sint relativ diferiti de copii din punct de verere al simptomelor de boala. Simptomele nou nascutillor sunt mai subtile comparativ cu cele clare pe care le prezinta cei care au depasit stadiul de nou-nascut. Aceste diferente sint rezultatul unor combinatii de factori – ca de examplu imaturitatea fiziologica a sistemului lor, capacitatea relativ limitata de a se apara impotriva factorilor patogeni, pierderi importante de temperatura la nivelul pielii si limitele pe care le prezinta nutritia si metabolismul lor. Iata, cand trebuie sa ne ingrijoram: Noul nascut: semne ingrijoratoare de care trebuie sa stii.

Motive de ingrijorare la bebelus

Torticolisul la nou-nascut
Refluxul gastroesofagian la bebelus
Boli ale bebelusului care se manifesta cu voma
Infectiile transmise de la mama la bebelus
Fenilcetonuria la bebelus
Leziuni cutanate comune la nou-nascuti
Diareea la bebelus
Fontanelele la bebelusi: cand se inchid si ce pot semnala

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir - Toate drepturile rezervate (c) 2020

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 3 comentarii

  1. Narcisa
    Narcisatrimis la 19/3/2024

    Am un băietel de o lună jumate È™i are testicul drept Abdominal Ectopic ȘtiÈ"ºi un doctor mai bun Cu copilu dvs ce sa intamplat?

    Raspunde la acest comentariu
  2. Gaby Costina
    Gaby Costina trimis la 1/3/2024

    Eu am baiatul de un 1 an şi 3 luni şi tot nu ia coborât

    Raspunde la acest comentariu
  3. Radu
    Radutrimis la 23/9/2019

    Am bebelusul de o luna si nu are testiculele coborate sunt ingrijorata are stari de voma nu a luat bine in greutate un sfat va rog frumos

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII