Cine se teme de Rinofaringita Acuta?

Cine se teme de Rinofaringita Acuta?

Cine se teme de Rinofaringita Acuta?

Iata ca suntem inca in plina iarna, iar sezonul racelilor si gripei este in toi. Oricine este predispus la raceala, dar cei mai afectati raman totusi copiii.

 

Am sa va povestesc o scurta istorioara despre o boala destul de frecventa la copii si invatamintele ei. In urma cu un an am hotarat ca de obicei sa petrecem sarbatorile de iarna acasa, adica in Romania. Asa ca, inarmati din cap pana in picioare cu manusi, fulare, jachete, pulovere groase si ciorapi de lana, ne-am luat zborul toti trei, eu, sotul si fetita noastra spre scumpa mea patrie.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Simptomele rinofaringitei acute
Rinofaringita acuta este de fapt obisnuita raceala sau guturaiul
Complicatii ale rinofaringitei acute
Tratamentul rinofaringitei acute

Totul a fost bine si frumos, pana in ultima saptamana a sederii noastre acolo, cand fetita noastra a contractat o "RINOFARINGITA ACUTA".

Simptomele rinofaringitei acute

Primele simptome au fost: febra peste 38 de grade, tuse, rinoree(scurgerea mucoasei nazale). Nu m-am speriat prea tare si I-am administrat ca de fiecare data in astfel de cazuri "Panadol" pentru copii. Febra a mai scazut dar restul simptomelor au persistat. La insistentele unei prietene m-am dus cu ea si fetita la medicul ei de familie. Dupa o scurta examinare, doctorita a spus ca , citez "o sa trecem aici (pe reteta) o rinofaringita acuta" dupa care a prescris antibioticul "Augmentin". Era prima oara cand I se prescria un antibiotic, desi a mai fost si in alte dati la fel de racita. M-am conformat intru totul si I-am administrat fetitei antibioticul pana la ultima picatura.

Totusi, ma intreb de ce oare, medicii din Romania prescriu cu atata usurinta antibiotice? Iar ce este cel mai rau este faptul ca parintii sunt foarte creduli si gata sa administreze copilului lor antibiotice la cea mai mica raceala. A trebuit sa ma informez din cu totul alte surse (internet, chiar acest site, reviste straine) si sa aflu cate ceva despre aceasta "inspaimantatoare" RINOFARINGITA ACUTA.

Rinofaringita acuta este de fapt obisnuita raceala sau guturaiul

Este o infectie respiratorie superioara (deci localizata in partea superioara a aparatului respirator) a mucoasei nazale si a faringelui si este provocata in cele mai multe cazuri de virusuri: rinovirusurile,adenovirusurile,coronavirusurile etc.

Apare in general in anotimpul rece iar cei mai susceptibili la aceasta boala sunt copiii mici.

Simptomele sunt: febra 38-39C sau hipertermie maligna 39-40C, precedata de agitatie, indispozitie, inapetent-anorexie, stranut, frisoane, respiratie zgomotoasa, orala. La sugar determina: somn agitat, febra 1-3 zile, supt dificil (sugarul nu poate respira pe nas in timpul suptului), stationare sau scadere ponderala, tuse iritativa, uscata, frecventa, mai ales dimineata la trezire, varsaturi si  scaune diareice. La copilul mare, simptomele sunt mai putin accentuate: uscaciunea mucoasei nazale si  faringiene, disfagie (durere la înghitire), tuse iritativa, emetizanta, stranut, cefalee, mialgii.

Atentie!

La nou-nascut, in primele 10-15 zile de viata, rinofaringita poate determina sindrom de insuficienta respiratorie acuta grava cu polipnee si cianoza periorala, deoarece acesta "nu stie" sa respire pe gura.

Exista cazuri destul de rare, in care in rinofaringita acuta pot apare si complicatii, atunci cand infectia provocata de virusuri favorizeaza aparitia bacteriilor:

Complicatii ale rinofaringitei acute

1.   Suprainfectia bacteriana la copiii mici: Haemophilus influenzae, Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae, Moraxella catarrhalis.

2.   Complicatii bacteriene de vecinatate: sinuzita acuta, otita medie acuta, mastoidita, celulita periamigdaliana, adenita laterocervicala, celulita periorbitara.

Cel mai frecvent: otita medie acuta, observata la 25% din pacientii de varsta mica, aceasta poate fi suspectata la reaparitia febrei.

3.   Complicatii pe tractul respirator inferior: laringite, traheobronsite, pneumonie, astm bronsic la copiii cu hiperreactivitate bronsica.

4.   Complicatii digestive: diaree parenterala, dureri abdominale..

5.   Complicatii nervoase: meningite seroase sau purulente si meningiencefalite.

Tratamentul rinofaringitei acute

Boala este benigna si se vindeca in 5-7 zile.Nu exista un tratament profilactic .Se recomanda spalarea frecventa a mainilor si dezinfectarea suprafetelor contaminate precum si repaus la pat în perioada febrila.

Temperatura camerei in care se afla copilul bolnav sa fie mentinuta intre 18-200C si umiditatea de 60%.

Antibioticele nu scurteaza evolutia bolii.

De asemenea ,copilul nu va fi fortat sa manance, in schimb I se vor administra foarte multe lichide (ceai-10-20 ml pentru fiecare grad de temperatura) in perioada febrila.

Pentru scaderea febrei se vor administra antitermice: Acetaminofen-Paracetamol sau analgezice-Ibuprofen.

Aspirina nu este recomandata deoarece in caz de infectie cu virusuri gripale sau adenovirusuri exista riscul producerii sindromului Reye (insuficienta hepatica acuta si suferinta neurologica).

La copii nu se vor utiliza:

-solutii nazale cu principii active puternice, existînd riscul de intoxicatii deoarece mucoasa nazala la copil este mai subtire, imatura si mai bine vascularizata;

-solutii nazale uleioase (Rinofug, Mentorin, etc.), deoarece pot fi aspirate usor determinînd o pneumopatie grava;

-solutii nazale cu antibiotice, corticoizi sau antihistaminice deoarece mucoasa nazala este în proces de maturare imunologica;

-baghete cu minitampoane de vata pentru aplicarea solutiilor decongestionante, deoarece exista risc traumatic cu epistaxis secundar, pata vasculara nazala fiind bine vascularizata.

 

De ce este bine sa ne vaccinam copiii: mituri si argumente

Vaccinarea copilul este un pas important in protejarea copilului impotriva unor boli grave. Ca parinte, s-ar putea sa aveti o strangere de inima la gandul ca copilului dvs. urmeaza sa-i fie administrata o injectie. Cu toate acestea, vaccinarea este un pas important in protejarea copilului dumneavoastra impotriva unei serii de boli grave si potential letale.

Inainte ca un vaccin sa fie aprobat si administrat copiilor, este testat extensiv. Oameni de stiinta si profesionisti din domeniul medical il evalueaza cu atentie, punand la dispozitia publicului toate informatiile disponibile cu privire la vaccin, la siguranta si eficacitatea acestuia. De indata ce noi informatii devin disponibile, recomandarile specifice vaccinului sunt actualizate.

 

Comunitatea parintilor informati: forum medical

Clinica Virtuala DC

autor: editor Desprecopii Ortansa Nohra - Toate drepturiel rezervate Desprecopii.com (c) 2019

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

15 comentarii din totalul de 32:

  1. Stefania
    Stefaniatrimis la 7/2/2017

    Eu am ajuns cu fetita mea cu rinofaringita la doamna doctor Adina Zamfir de la Grigore Alexandrescu si am fost foarte multumita de modul in care a tratat-o. O recomand cu incredere

    Raspunde la acest comentariu
  2. Laura
    Lauratrimis la 6/11/2015

    Nu stiu ce sa spun , nici eu nu sunt cu antibioticele , dar amanarea tratamentului cu antibiotic atunci cand se impune, este un risc mare . Sigur nici o mama responsabila nu isi va lasa copilul, sa se chinuie ,sa sufere . Am o fetita de 2 ani si 6 luni si o banala raceala tratata ca la carte , cu produse homeopate si tratamente naturiste , sub supravegherea stricta a medicilor , s-a prelungit pe o perioada de 2 luni , s-a trasformat intr-o "frumosa " rinita alergica si o " draguta "otita . Pana ce nu i-am administrat antibiotic si antihistaminice ,nu i-a trecut ,acum a devenit sensibila si de cate ori raceste , o dor urechile, sinusurile . Dupa ce i-a trecut rinita alergica la aprox 4 saptamani , a facut rinofaringita . Febra mare nu a avut , dar sa tratezi mucozitati aderente ,vascoase si tuse persistenta doar cu ceaiuri , siropuri (de toate felurile cu patlagina sau fara, atat pentru tuse ,pentru imunitate, pt febra, etc) ,chiar am facut si tratament la salina si aerosoli cu ser fiziologic , nu este suficient si de recomandat . Acum ,depinde boala de mai multi factori ,dar fiecare mama ar face bine sa asculte de sfaturile medicului , de intuitie si sa decida ce este mai bine pentru copilul ei , dar sa se documenteze inainte de a lua o decizie pt a nu pune in pericol viata lui.

    Raspunde la acest comentariu
  3. cristina
    cristinatrimis la 17/2/2012

    fetita mea are 3ani si 6 luni tocmai a fost diacnostificata cu rinofaringita acuta si adenita cervicala pt ca nu neam dus din timp la medic cezind ca este o simpla raceala deoarece nu facea febra mai mare de 38 eu as spune ca antibioticul este indicat la boala corespunzatoare si nu trebuie neglijat tratamentul dat de medic multi fac gresala de as impune

    Raspunde la acest comentariu
  4. elena
    elenatrimis la 13/12/2011

    am o fetita de 9 luni si a fost diagnosticata cu rinofaringita acuta,nu am facut tratamentul cu antibiotic, am incercat alte tratamente (ii curge nasucul de aproape 2 luni)si a facut otita medie.acum ia antibiotic ,e mai bine cu urechea dar tot ii mai curge nasul.nu stiu ca sa mai fac?

    Raspunde la acest comentariu
  5. amalia
    amaliatrimis la 30/9/2011

    fiecare copil are sistemul imunitar uni mai dezvoltatii cei care fac fata fara antibiotic iar altii mai slab dezvoltat si da atunci este nevoie de antibiotic. intradevar ne grabim uneori sa adm antibiotic dar sfatul meu este atunci cin nu are febra nu are nevoie de antibiotic si numai de simptomatice

    Raspunde la acest comentariu
  6. Duarte
    Duartetrimis la 24/3/2011

    Ascultatii doctorii nu faceti dupa capul vostru ca ei stiu mai bine..

    Raspunde la acest comentariu
  7. adriana
    adrianatrimis la 18/5/2009

    am o fetita de 3 saptamani si are rinofaringita acuta am fost la doctor si mia dat suspensie amoxicilina si picaturi de nas ophtamesone credeti ca e bun tratamentul daca e asa de mica mie cam frica sa ii dau antibiotic la doar 3 sapt

    Raspunde la acest comentariu
  8. valy
    valytrimis la 10/6/2008

    am si eu o fetita de 3 ani si 7 luni si are imunitatea scazuta as vrea sa stiu adresa unui centru de homeopatie din bucuresti

    Raspunde la acest comentariu
  9. miki30
    miki30trimis la 14/1/2007

    fetitei mele i se aprescriu pentru orice faringita antibiotice. ce este mai grav este face aceasta boala f. des.

    Raspunde la acest comentariu
  10. adriana
    adrianatrimis la 5/10/2005

    Am un baietel de 4 ani si doctorii (pentru ca am fost la 3 doctori) mi-au prescris pentru aceasta boala in primul rand antibiotic. Consider ca este gresit tratamentul, drept pentru care m-am hotarat sa ii dau sumetrolim (biseptol - o sulfamida care este indicata pentru astfel de infectii).Cred ca ar trebui sa se faca o reclamatie la Ministerul Sanatatii in aceasta problema ....

    Raspunde la acest comentariu
  11. maria
    mariatrimis la 6/9/2005

    si eu si baitelul meu, facem rinofaringita de cum incepe toamna pana in primavara.speram ca acest an sa scapam mai usor.luam septilin. multa sanatate !

    Raspunde la acest comentariu
  12. YOSEF
    YOSEFtrimis la 3/6/2005

    AM UN COPIL DE 3 ANI SI 7 LUNI POT SA VA SP[UN CA ESTE UN COPIL CU IMUNITATEA SCAZUTA,AM FACUT TRATAMENT PTR CRESTEREA IMUNITATII ACUM ESTE CEVA MAI BINE DAR PROBLEMA LUI SUNT AMIGDALITALE HIPERTROFICE, AM FOST CU EL LA UN SPECIALIST ORL SI MI A SPUS CA E UN COPIL LIMFOCITAR SI CA NU TREBUIE OPERAT, DEOCAMDATA AM MERS CU EL LA UN MEDIC HOMEOPAT SI AM INCEPUT UN TRATAMENT ACUM ASTEPTAM SA VEDEM DACA DA REZULTATE

    Raspunde la acest comentariu
  13. Loredana
    Loredanatrimis la 24/5/2005

    Buna ziua! Ma numesc Loredana.Fetita mea de 2 ani si jumatate are febra 38 si rosu in gat.Nu tuseste.I-am dat ieri sa bea Danao din frigider.I-am administrat Nurofen sirop.Credeti ca ar trebui sa consult doctorul pentru antibiotic?

    Raspunde la acest comentariu
  14. mirela
    mirelatrimis la 21/3/2005

    Buna ziua tuturor.Eu am 33 de ani si de aprox.10 ani sufar de rinita umeda conica, efect secundar al celor 10 ani de inot de performanta.Vara nu am probleme foarte mari, dar toamna si iarna sunt mereu cu nasul in batista (cam) din 5 in 5 minute.Deja e cumplit.Nici un medicament nu reuseste sa stopeze aceasta secretie nazala in exces.Aveti cumva sugestii pentru mine?V-as ramane recunoscatoare.Multumesc.

    Raspunde la acest comentariu
  15. Argesanu Marcela
    Argesanu Marcelatrimis la 24/1/2005

    Oricat am incerca sa schimbam "dependenta " doctorilor de antibiotice, nu prea avem sanse de reusita. Teoretic, inainte de administrarea oricarui antibiotic, ar trebui sa se faca o antibiograma, ca sa fie prescris cel mai eficace antibiotic. Asta ar insemna sa nu administreze nimic pana la obtinerea rezultatului, in afara de medicamentele uzuale pentru scaderea febrei... Ori, de frica unei eventuale agravari, doctorii prefera sa administreze un antibiotic cu spectru larg de actiune, in speranta ca va merge. Totusi, daca vreti sa nu va mai fie frica de raceli, exista solutii "batranesti" foarte eficiente. Faceti o cura cu miere si polen inainte de inceperea sezonului rece. Faceti gargara cu apa cu sare ori de cate ori apar durerile de gat. Folositi cu incredere bitterul suedez. Sau, apelati la capsulele pe baza de pulberi de plante. Gripec V este un produs care n-ar trebui sa lipseasca din casa nimanui pe timpul iernii. La fel si Septilin. Daca sfatul de a face gargara cu apa cu sare vi se pare prea simplu ca sa si functioneze, atunci nu va pot raspunde decat printr-un exemplu: la inceputul iernii am fost cu copilul meu de 6 ani la doctor. Diagnostic, inflamatia amigdalelor, amigdale purulente. Tratamentul recomandat: antibiotic, unul puternic si scump, cred ca era augumentin. Rezolvare: gargara cu apa cu sare, de 3-6 ori pe zi, dupa care cel putin 1 ora dupa aceea nu se mananca si nu se bea nimic. In plus, 2 pastile de Septilin/zi, picaturi Nazomer si Nurofen pentru scaderea febrei. Cura cu Septilin a continuat si dupa vindecare. In prezent nu a mai racit, chiar daca a mai venit in contact cu copii bolnavi.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII