Copiii nostri: sub presiunea de a fi perfecti intr-o lume a standardelor exagerate

Copiii nostri: sub presiunea de a fi perfecti intr-o lume a standardelor exagerate

Copiii nostri: sub presiunea de a fi perfecti intr-o lume a standardelor exagerate

Copiii noștri trăiesc într-o lume bombardată de mesaje stereotipice: se vorbește prea mult despre succes, carieră, milionari, fotomodele și alte simboluri diluate care țin de lumea perfectă. De aceea, și adolescenții simt din plin această presiune de a fi perfecți. Simt presiunea de a fi cei mai buni la școală, acasă, la sport, pe rețele sociale sau ... în fața oglinzii.

Cum reușim totuși să transmitem copiilor noștri mesajul că e normal să nu fii mereu primul? Și mai ales, cum îi învățăm să meargă mai departe? Iată sfatul de la Desprecopii.

- veti citi:
Presiunea de a reusi si de a etala
Subcultura de televizor si falsitatea retelelor sociale
A fugi dupa un vis

Simptomele periculoase ale stresului
Ce e de facut?
Cum sa iti protejezi copilul de stres – 10 sfaturi utile

Presiunea de a reusi si de a etala

Există o presiune crescândă a societății pentru ca adolescentii să reușească, atât academic cât și social, care poate avea un impact negativ asupra stării de sănătate mentale și emoționale a copiilor. Această presiune poate fi transmisă de părinți, învățători, prieteni și chiar de mass-media. Copiii sunt expuși la această presiune din ce în ce mai devreme în viețile lor și aceasta poate duce la probleme cum ar fi anxietatea, depresia, problemele de comportament și problemele de somn.

Adolescentii simt din plin, presiunea de a fi reusi si a fi perfect. Simt presiunea de a fi cei mai buni la scoala, acasa, la sport sau ... in fata oglinzii. Cum reusim totusi sa transmitem copiilor nostri mesajul ca e normal sa nu fii mereu primul? Si mai ales, cum ii invatam sa mearga mai departe peste micile lor ne-reusite ? 

Pentru ca adolescentii sunt supusi unei presiuni tot mai mari, pot ajunge la concluzia ca nu exista decat varianta de a reusi. Bombardati cu mesajele ieftine ale emisiunilor de talente sau celor sportive in care fotbalistii sunt prezentati ca niste semi-zei - ei pot crede usor ca fotbalul e singurul sport care conteaza. 

Sau pot crede, la un moment dat, ca parintii sunt fericiti doar daca el/ea este admis/a la o anume facultate, de prea multe ori aleasa de mama, fara nici o legatura cu aptitudinele si aspiratiile copilului.

Subcultura de televizor si falsitatea retelelor sociale

Subcultura de televizor le poate face pe tinerele adolescente sa creada ca nu exista meserie mai frumoasa decat cea de fotomodel. Acelasi lucru si poate si mai multa presiune este din partea culturii retelelor sociale - a conturilor de pe Instagram care arata numai opulenta si retusare fotoshop..

Ce sa mai vorbim de tinerele adolescente care sunt bombardate cu imagini false ale unor starleta alintate si false ce este doar un produs artificial media, creat special pentru a vinde colectii de blugi, tricouri, penare, ascutitori si alte fleacuri adolescentine...Asadar, o mare parte a lumii in care traiesc adolescentii se bazeaza pe mituri false ... in care nu e loc decat de invingatori si capi de serie.  

A fugi dupa un vis ...

Pentru un adolescent, sa fugi dupa un vis sau altul e o preocupare fireasca. Si asta nu este problema, desigur... Problema apare atunci cand fiul sau fiica ta devine obsedat/a de un anume vis - pana la punctul de a exclude alte optiuni. Iar atunci, aceasta preocupare devine periculoasa si chiar nesanatoasa.

 Cititi: Comunicarea cu adolescentii - 5 sfaturi pentru a o imbunatati

Simptomele periculoase ale stresului

Da, si copiii nostri sunt stresati iar noi parintii suntem datori sa observam semanelele. Acestea pot include:

- dureri de cap- Citeste Durerile de cap la copil

- probleme ale stomacului (dureri abdominale)

- probleme de somn (insomnii)

Asadar, obsesia de a reusi sau de a fi perfect/a devine de la un punct nesanatoasa.

Ce e de facut?

Ca parinte, e absolut normal sa iti cresti copilul cu mesajul de a reusi in viata. Dar, stim ca, uneori mesajul ´prinde´, alteori nu. Un lucru pe care parintii uita deseori sa il comunice copilului , este acela ca nu asteapta perfectiune de la el-ea. Una dintre cele mai importante lectii pe care le puteti da copilului este aceea ca ´poti´ pierde cu gratie. Asta inseamna ca el va trebui sa invete sa culeaga cioburile ... si sa se gandeasca ce e de facut mai departe. De data asta, cu mai multa intelepciune... Exact de aici. e nevoie de vointa si curaj pentru a merge mai departe. Abia de aici esti puternic.

Romanii au o expresie: Un sut in fund e un pas inainte. Ei bine ... aceste cuvinte contin o importanta filozofie de viata pe care copilul tau trebuie sa si-o insuseasca. Desigur, cu conditia ca acel pas... urmator, sa fie gandit de el insusi.

Cum sa iti protejezi copilul de stres – 10 sfaturi utile

Stresul ii afecteaza puternic pe copiii nostri. Tendinta ultimilor ani arata ca cel mai mare pericol la care sunt supusi copiii in lumea contemporana nu e reprezentat nici de violenta, nici de droguri, nici de molestare, ci de stres. Modul in care traim ne face extrem de vulnerabili, iar copiii resimt acest lucru primii. Un studiu al Asociatiei Americane de Psihlogie a scos la iveala faptul ca adolescentii din zilele noastre sunt la fel de stresati ca si adultii si ca, in mod surprinzator, copiii mai mici sunt adesea mult mai stresati decat credem noi, adultii.

Viata stresanta pe care o ducem noi, adultii, combinata cu nivelul “hiper” care guverneaza in toate domeniile, se reflecta in egala masura in comportamentul copiilor. Si daca pentru adulti stresul este insuportabil, pentru copii el este si mai nociv, pentru ca ei nu sunt inca suficient de dezvoltati emotional si intelectual citeste in continuare cum sa iti protejezi copilul de stres

Succes in meseria de parinte! Cititi si : Pubertatea copiilor nostri - sa o intelegem

 Va recomandam sa cititi:

Pubertatea copiilor nostri - sa o intelegem

Totul despre menstruatie - ghid pentru mamici de fetite

Discutiile despre sex cu copiii

Adolescentii si fumatul

Comunicarea cu adolescentii - 5 sfaturi pentru a o imbunatati

14 ani, varsta marilor provocari… pentru parintii de fete

Pentru a intalni alti parinti de adolescenti, participati la sectiunea speciala a forumului Desprecopii.com: Adolescentii  

autor: Mirela Popescu Zoita, redactor sef Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2018

Mirela scrie pe blogul Desprecopii aici.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII